Belleğimizde: 12 Nisan

1861 – Amerikan iç savaşı başladı. Savaş sonunda toplam 620 bin kişi öldü.

1893- Gazeteci- yazar Muallim Naci öldü.

1925- Bingöl’de 11 Şubat 1925 tarihinde ayaklanan Şeyh Sait, Muş’un Varto ilçesinde yakalandı. Mahkemelerine 27 Mayıs 1925’te başlandı ve 29 Haziran 1925’te Diyarbakır İstiklal Mahkemesi Şeyh Said ve arkadaşlarını ölüme mahkum etti. İdam kararları 29 Haziran 1925 tarihinde Diyarbakır’da infaz edildi.

1932 – Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti kuruldu.

1937- Şair, yazar Abdülhak Hamid (Hamit) Tarhan yaşamını yitirdi.

1945- İktisat Bakanlığı, bütün illerde yurttaşların giyim ihtiyacını için basma ve kaputbezi dağıtılma kararı aldı.

1956 – İstanbul’da Nalbantlar Kongresi yapıldı. Kongreden sonra üyelere nal mıhı dağıtıldı.

1961- Sovyet kozmonot Yuri Gagarin “Vostok” adlı uzay aracı ile dünya yörüngesinde 1 saat 48 dakika süreyle tur atan ilk insan oldu.

1963 – Martin Luther King Alabama’da sivil haklar yürüyüşüne öncülük ettiği gerekçesiyle tutuklandı.

1968 – Danıştay kararıyla oynatılan “Devri Süleyman” oyununu seyreden 200 kadar üniformalı subay oyuncuları ayakta alkışladı. Subaylar hakkında soruşturma açıldı.
– Nazım Hikmet’in “Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim” adlı kitabını yayımladığı için hakkında soruşturma açılan Mehmet Ali Ermiş sorgu sırasında öldü.

1969 – Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Mehmet Ali Aybar, “Cumhuriyet Halk Partisi gibi dümen değişikliği değil, düzen değişikliği istiyoruz” dedi.
– ODTÜ’de Akademik Konsey, öğrencilerin 15 Nisan’da işgali sonlandırma açıklamasına rağmen okulu 1 Ekim’e kadar tatil etme kararını uygulamaya koydu. Öğrenciler dün Fizik bölümünü de işgal etmişlerdi.
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’ni boykot ve işgal için düzenlenen forum sırasında çıkan kavgada, Çapa Yüksek Öğretmen Okulu’nda kalan sağcı öğrenciler solcuları okuldan çıkardı. Öğleden sonra solcu öğrencilerin Çapa’yı basması sonucu çıkan çatışmada 19 öğrenci yaralandı. Çapa Yüksek Öğretmen Okulu baskınında yaralanıp hastaneye kaldırılan 9 solcu öğrencinin arasında 3 ay önce Çapa’dan uzaklaştırılan İbrahim Kaypakkaya ve Salman Kaya ile Talebe Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir de bulunuyordu.
– Sonradan Atatürk Kültür Merkezi adını alacak İstanbul Kültür Sarayı, Aida Operası ve Çeşmebaşı Balesi ile açıldı.
– Manisa İmam Hatip Okulu öğrencileri “müzik öğretmeni derslere mini etekle girdiği için” boykota başladı.

1971- Deniz Gezmiş Filistin’e gidişiyle ilgili olarak yargılandığı Ankara 2.Ağır Ceza’daki duruşmada: Hakim: “Ne iş yaparsınız?”; Deniz: “Devrimciyim”; Hakim: ”Anlayamadım, mesleğiniz demiştim”; Deniz: ”Devrimciyim. Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun bir savaşçısıyım.”

1975 – Süleyman Demirel başkanlığındaki 1. Milliyetçi Cephe hükümeti güvenoyu aldı. Oylama sonunda Meclis’te kavga çıktı, tabancalar çekildi. 30 üyeli hükümet Adalet Partisi, Milli Selamet Partisi, Cumhuriyetçi Güven Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi’nden oluşuyor.

1978- Kaçırdıkları Kıbrıslı solcu 2 öğrenciye işkence yaptıktan sonra kurşunlayıp birinin ölümüne diğerinin yaralanmasına sebep oldukları iddiasıyla tutuklu bulunan 4 ülkücü yargılandı.

1982 – Devlet güçleriyle girdiği çatışmada yaralanan TİKKO gerillası Metin Karataş’ın (1962- Çemişgezek), kan kaybından yaşamını yitirdiği açıklandı
– İki gün gözaltında kalan eski Cumhuriyet Halk Partisi genel Başkanı Ecevit serbest. Ecevit, bir başka demecinden dolayı tekrar gözaltına alındı.

1983 – Eski bayındırlık bakanlarından Şerafettin Elçi, Yüce Divan’da iki ayrı suçtan dolayı görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle toplam 2 yıl 4 ay hapis, 4.660 lira para cezasına mahkûm edildi.

1987 – Türkiye’de 6680 sanatçı, yazar, hukukçu ve bilim insanının pasaport alamadığı açıklandı.

1989 – 20’yi aşkın ilde yüzbinlerce işçi viziteye çıktı, işi yavaşlattı, yürüyüş yaptı.

1991- Ateşkes antlaşmasının yürürlüğe girmesiyle Birinci Körfez Savaşı resmen sona erdi.

1995 – “Sürgünde Kürt Parlamentosu” Lahey’de kuruldu. Hükümet, Hollanda’ya tepki olarak, Büyükelçi Zeki Çelikkol’u Ankara’ya geri çağırdı.
– Hasan Ocak’ın ailesi İstanbul Vali Yardımcısı ile görüştü.

1997- “Sürekli Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık” kampanyası için Okmeydanı’nda yaklaşık 300 kişi yürüyüş yaptı.

1999 – İngiltere’de kamyoncular dizel yakıta uygulanan verginin yükseltilmesini protesto ettiler. Başkent Londra ile yedi büyük kentin merkezini işgal ettiler.

2001– MKP cezaevi sorumlusu olduğu açıklanan Celal Alpay (1973- Mazgirt) ile 26 yaşındaki Abdullah Bozdağ (DHKP-C sanığı) ölüm orucunun 176. gününde yaşamlarını yitirdiler.
– İHD Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenleyen Veli Saçılık Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın vereceği protez kolu kullanacağını söyledi: “Bakanlık 9 ay sonra protez kol vermeyi kabul etti, ancak cezaevlerinden her gün yeni tabutlar çıkarken alamam”.
– Murat Karayalçın, Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) istifa etti. Karayalçın feshedilen Sosyaldemokrat Halkçı Parti’nin (SHP) eski Genel Başkanlarındandı.

2002 – Venezüella’da Devlet Başkanı Hugo Chavez, ordu komutanlarının baskısı altında istifa etti. Chavez Küba ve Irak ile yakın ilişki kurduğu için Amerika Birleşik Devletleri’nin öfkesini çekmişti.

2005 – Yeşillerin inisiyatifiyle Avrupa Parlamentosu’nda “Ermeni Konferansı” düzenlendi. Ermeni diasporası temsilcilerinden Laurent Leylekyan, Etyen Mahcupyan ve Hrant Dink’i “Türkiye’nin rehineleri” olarak tanımladı. Hrant Dink, “Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Böyle algılarız böyle davranırız. Dışarıdakiler içeridekilerin hamisi kesilirse devlet ve toplum da azınlıkları dışarının uzantısı olarak görür” dedi.

2006 – Çorlu’da 420 gündür İleri Deri fabrikasında direnişte olan işçiler greve çıktı. Polis müdahale etti. 33 işçi gözaltında.
– “Kürt Demokrasi Forumu” Genel Başkanı Feridun Yazar, “Bir dernek olarak silahlı kuvvetlere çok şey söyleme şansımız yok. Ama PKK’ya bir çağrımız var. PKK’nın bir daha patlamamak üzere silahları susturması gerektiğine inanıyoruz” dedi.
– İran parlamentosu kürtajı kabul etti. Ancak yasa sadece annenin ya da ceninin hayatı tehlikedeyse kürtaj izni veriyor. Tecavüz sonucu hamilelikte ise kürtaj izni yok.

2007- Irak parlamentosunda patlama meydana geldi: üçü milletvekili sekiz kişi öldü.

2008- Tandoğan’da “Ulusal Egemenlik Mitingi” adıyla yapılan mitinge,
Özellikle Birleşik Kamu-İş’e bağlı sendikalar, Atatürkçü Düşünce Derneği, Biz Kaç Kişiyiz, Cumhuriyet Okurları gibi birçok sivil toplum kuruluşundan geniş katılım olduğu gözlendi.
– Başlattığı operasyonlarla basında “Süper Savcı” olarak bilinen Samsun Cumhuriyet Savcısı Murat Gök, lojmanında ölü bulundu.
– İtalyan sanatçı Pippa Bacca, Kocaeli’nin Gebze ilçesi Tavşanlı köyü yakınlarındaki ormanlık alanda ölü bulundu. Zanlı Murat K, Bacca’yı öldürdüğü iddiasıyla tutuklandı.

2010 – Samsun’da adliye çıkışı gerçekleşen fiziksel saldırıda Ahmet Türk’ün burnu kırıldı.
– Kürt yazar, gazeteci, eleştirmen Evrim Alataş, yaşamını yitirdi. Evrim Alataş’ın Mayoz Bölünme Hikayeleri (2003) ve Her Dağın Gölgesi Denize Düşer (2009) adlı kitapları yayınlandı. Alataş’ın senaryosunu yazdığı “Min Dit” (Ben Gördüm) filmi 46.Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Öykü” ödülünü aldı.

2013- Başlattığı operasyonlarla basında “Süper Savcı” olarak bilinen Samsun Cumhuriyet Savcısı Murat Gök, lojmanında ölü bulundu.

2014- Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10. maddesiyle görevli özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 91’i tutuklu 175 sanıklı KCK davasında 48 sanığın tahliyesine karar verildi.

2016- Kilis’e, Suriye’den ateşlenen üç roket mermisi düştü, 12 kişi yaralandı.
– Nijerya’da, terör örgütü Boko Haram’ın elinde rehin bulunan 1274 kişi kurtarıldı.

2017- Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve cinayete nezaret ettikleri öne sürülen İstanbul jandarma istihbarat görevlisi iki astsubay, tutuklandı