Belleğimizde: 14 Ocak

1539 – Küba, İspanya’nın sömürgesi oldu.

1882- Osmanlı İmparatorluğu döneminde Dersaadet Ticaret Odası kuruldu. 8 Mart 1950’de yürürlüğe giren yasayla yeni bir kimlikle İstanbul Ticaret Odası adını aldı.

1932 – Amerika Birleşik Devletleri’nde işsizlerin sayısının 8,2 milyona ulaştığı açıklandı.

1938- Türkiye- Irak-İran-Afganistan arasında imzalanan Sadabad Paktı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde onaylandı.

1941- İstanbul Valiliği Üniversite Talebe Birliği tüzüğünü onayladı; Talebe Birliği faaliyete geçti.

1943- Sir Winston Churchill, Franklin Roosevelt ve Charles de Gaulle Casablanca Konferansı’nda bir araya geldiler.

1944- Şair Mehmet Emin Yurdakul öldü.

1945- Ekmek istihkakı kişi başına 450 grama çıkarıldı.

1957- Tüm Üniversite, Akademi ve Yüksek Okullar Asistanları Birliği (TÜMAS) kuruldu.

– “Casablanca” filmindeki performansıyla film dünyasının unutulmazları arasında yer alan Amerikalı sinema oyuncusu Humphrey Bogart öldü.

1963- Fransa Cumhurbaşkanı Charles De Gaulle İngiltere’nin Ortak Pazar’a girmesini reddetti.

1964 – Meclis, Ortak Pazar anlaşmasını onayladı.

1965 – İthalatın finansmanında kullanılmak üzere Amerika’nın Türkiye’ye vermeyi kararlaştırdığı 70 milyon dolarlık yardımla ilgili anlaşma Ankara’da imzalandı.

1966- Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Lyndon Johnson’ın eski Başbakan İsmet İnönü’ye gönderdiği mektup Meclis’te görüşüldü. Mektupların kamuoyuna açıklanması istendi.

1970 – Mahkum aileleri “genel af” için yürüyüş yaptılar.

1971 – Türk-İş’in işçi sınıfına ters bir konuma düştüğü görüşünde olan dört sendika, Türk-İş Genel Kurulu öncesinde yönetimi eleştiren “Dörtler Raporu”nu yayınladı. 4 sendika (Yol-İş, Petrol-İş, Genel-İş ve Türk Deniz Ulaş-İş) Genel Merkez’in yürüttüğü “partilerüstü politika” yerine “demokratik sosyalizm ideolojisi ile kalkınmanın öncülüğünün yapılmasını” istedi.

– Ülkücülerin işgali altında olup kapıda polis kontrol noktası bulunan Edirnekapı Öğrenci Yurdu’na eşyalarını toplayıp ayrılmak için giren İşletme Fakültesi’nden Bedii Say, 2 gün süreyle alıkonulup işkence yapıldığını açıkladı.

1972- Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Erdal Atabek, “Türk hekimlerinin ölüm cezalarına karşı olduğunu” açıkladı.

1974- Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Seyfi Demirsoy öldü.

1975 – Tüm Üniversite, Akademi ve Yüksek Okullar Asistanları Birliği (TÜMAS) kuruldu.

1976 – Türkiye’de toplam gelir vergisinin üçte ikisini işçi ve memurların ödediği açıklandı. 1975’te işçiler 10, memurlar 6 milyar liradan fazla vergi ödedi.

1978- Laleli’de ülkücülerce öldürülen 2 öğrenciden Kudret Uybaş’ın cenazesine katılıp konuşma yapan Çapa Tıp Fakültesi son sınıf öğrencisi Barış Yıldırım, Çarşıkapı’da nişanlısı ile yürürken silahlı saldırıda hayatını kaybetti.

1979- TRT Haber Dairesi Başkanı Teoman Karahun ile muhabirler Ali Kırca ve Selim Esen Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı’nca gözaltına alındı. Gözaltıların, radyoda okunan Sıkıyönetim’in 8 No’lu bildirisinin akşam TV haberlerinde okunmamasından kaynaklandığı bildirildi.

1982- 12 Eylül darbesi sonrası feshedilen CHP’nin eski genel başkanı Bülent Ecevit 1975, 1976 ve 1978’de basına verdiği 3 demeç ve 1976’daki bir konuşmasında “hükümetin manevi şahsiyetini tahkir ve tezyif ettiği” iddiasıyla Ağır Ceza’da yargılandığı davada beraat etti.

1983- Cumhurbaşkanı Kenan Evren’e İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenen törenle Türkiye’deki tüm üniversiteler adına “Fahri Profesörlük” ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nce de “Fahri Hukuk Doktorluğu” ünvanları verildi.

1987- Büro çalışanlarının 12 Eylül 1980 darbesi sonrasındaki ilk grevi Şeker Sigorta’nın İstanbul, Ankara ve İzmir’deki işyerlerinde 154 işçi için başlatıldı.

1990- Aliağa’da “Yeşiller”in öncülüğünde at arabalı/traktörlü yürüyüşte Gencelli’deki termik santral projesi ve çevreyi kirleten sanayi tesisleri protesto edildi. Yürüyüşçüler, Aliağa-Foça yol ayrımından Kozbeyli köyüne yürüdü.

1991 – Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası ile Türk-İş’e bağlı Teksif arasında 110 bin tekstil işçisi adına 5.5 aydır sürdürülen toplu sözleşme görüşmeleri sonuçlandı. Yapılan anlaşmayla daha önce ortalama 430 bin lira olan tekstil işçisinin maaşı bu yılın ilk sekiz ayı için brüt 1 milyon 430 bin liraya yükseldi. İkinci yıl zamlarıyla aynı işçi -sosyal yardımlar hariç- 2 milyon 130 bin lira alacak. Anlaşmayı Halit Narin ve Şevket Yılmaz imzaladı.

– Türkiye Birleşik Komünist Partisi’nin (TBKP) Büyük Kongresi’nde, partinin yasal engelleri aşıncaya kadar tüzel kişiliğini Merkez organlarıyla sürdürüp feshini ve tüm üyelerin kurulacak Sosyalist Birlik Partisi’nde (SBP) yer almasını içeren karar oylanarak kabul edildi. TBKP Kongresi’nde Genel Sekreter Haydar Kutlu (Nabi Yağcı): ”Biz Marksizme din gibi bakmaktan kurtulalım diyoruz. Marksizmi biri tüketecekse, ona getireceğimiz bütünsel eleştiri içerisinde biz tüketelim. Marks’a, Engels’e eleştirileri yapıcı şekilde biz getirelim.”

1992- SHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden “direniş yaptıkları” gerekçesiyle Eylül 1991’de tazminatsız çıkarılan 241 işçi Ankara yürüyüşlerinin 8.gününde Uşak’a yaklaştı. İşçiler bir süre Belediye Başkanı Yüksel Çakmur’un sembolik tabutunu taşıdı.

– “Doğumunun 90.yılında Nazım Hikmet Haftası” Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilen “Şiir ve Müzik Gecesi” ile devam etti. Geceye Vera Tulyakova (Hikmet) de katılıp bir konuşma yaptı.

– Kapatılan TAYAD üyesi bir grup İstanbul/ Aksaray Şubesi önünde gözaltına alınan çocuklarının bırakılmasını istedi.

1993- Belediye-İş Sendikası’nın 95 şube başkanı Türk-İş Genel Merkezi’nden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yürüdü; Belediye-İş Başkanı Fuat Alan Bakanlık Müsteşarı’na sorunlarını ve taleplerini iletti.

– Nubar Terziyan, Ankara Uluslararası Film Festivali’nde “Emek Ödülü”ne değer bulundu.

1994- 4 şehirlerarası yolcu otobüsüne yerleştirilen bombaların patlaması sonucu 3 kişi öldü,17 kişi yaralandı. Eylemleri PKK’nın (Kürdistan İşçi Partisi) askeri kanadı ARGK (Kürdistan Halk Kurtuluş Ordusu) üstlendi.

– Bill Clinton ile Boris Yeltsin, füzelerin herhangi bir ülkeye hedeflenmesine son verilmesi ve Ukrayna’nın nükleer silah stoğunun yok edilmesi üzerinde anlaştılar.

– Sinemamızın karakter oyuncusu Nubar Terziyan öldü.

1995 – Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü ile Türkiye Gazeteciler Sendikası arasında sürdürülen ve 529 kişiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı. 1 Ekim 1994’ten geçerli olmak üzere ücretlere ortalama yüzde 45 zam yapıldı.

– İlk kez düzenlenen Uluslararası Nazım Hikmet Şiir Ödülü, İstanbul’da yapılan bir törenle Lübnan’lı şair Adonis’e verildi.

1996- Besteci Onno Tunç, Bursa’dan İstanbul’a gelirken kullandığı tek motorlu uçağın Armutlu, Bozburun’da düşmesi sonucu birlikte yolculuk ettiği Hasan Kanık’la birlikte öldü.

– Gazi Katliamı’nda hayatını kaybedenlerin ailelerince yaptırılan anıt-mezarlar açıldı. Aileler ve yakınları Cemevi önünde toplanıp 400 metre mesafedeki mezarlığa yürüdü. Tören ve konuşmaların ardından Grup Yorum ve Kutupyıldızı’nın kısa dinletileri yapıldı.

1998- Ses sanatçısı Safiye Ayla öldü.

1999 – Tokat Turhal’da, devlet güçleriyle girdikleri çatışmada TİKKO gerillası Bülent Akbaba (Bingöl- Kiğı) vurularak yaşamını yitirdi.

2000 – Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Prof.Dr. Bülent Tanör’e hazırlattığı “Türkiye’de Demokratik Standartların Yükseltilmesi-Tartışmalar ve Son Gelişmeler” başlıklı yeni raporunu açıkladı. Raporda; “Genelkurmay’ın hükümete bağlanması, askerin siyasi hayattan çekilmesi” gerekliliği vurgulanıyor, herkese “anadilde eğitim hakkı” isteniyor.

– Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, 1993’te Bosna içsavaşı sırasında Almici kasabasında 103 Boşnak’ı katletmekten suçlu bulduğu beş Hırvat’ı 25’er yıl hapse mahkum etti.Katliamda Hırvatlara dokunulmamış, Müslümanlar makinalı tüfekle taranmıştı. Başyargıç, “asıl suçluların, yani katliamın emrini verenlerin hala yargılanamadığını” söyledi.

2002- RTÜK, Amerikalı yazar Charles Bukowski’nin bir öyküsünü yayımlayan Açık Radyo’ya 1, 5 yıl önce verdiği 15 gün kapatma cezasını, dava devam etmesine rağmen uygulamaya koydu.

2002- “Duvar”, “Maden”, “Sürü”, “Almanya Acı Vatan”, “40 Metrekare Almanya” filmlerinin görüntü yönetmeni İzzet Akay, 53 yaşında öldü.

2003- KKTC’de tarihinin en büyük mitingi yapıldı. “Ortak Vizyon Eylem Komitesi” ve “Bu Memleket Bizim” platformunun ortak mitingine 60 bin kişi katıldı. “Açıkhava hapishamesinde yaşamak istemiyoruz. Sorunu çözelim, AB’ye girelim” sloganları atıldı. BM Genel Sekreneri Kofi Annan, “Denktaş halkın sesine kulak versin” dedi.

2004- ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage, KHK ve Kongra-Gel örgütlerinin ABD Göç ve Milliyet Yasası kapsamında ‘yabancı terörist örgüt’ kapsamına alındığını açıkladı.

2005- New York İnsan Hakları İzleme (HRW) örgütü açıkladığı raporda Amerika’yı, Afganistan, Irak ve Guantanamo’da esirlere işkence yapmakla suçladı.

– Norveç Yazarlar Birliği’nin Norveç Kültür Bakanlığı ile birlikte her yıl bir yazara verdiği Özgürlük Ödülü, bu yıl Türkiye’den yazar, yayıncı Ragıp Zarakolu’ya verildi. Ödül, ifade özgürlüğü için mücadele veren yazarlara veriliyor.

2006- ABD’de bir grup Ermeni, 1915’te öldürülen Ermenilerin hesaplarına el konulduğu iddiasıyla Deutshe Bank ile Dresdner Bank aleyhine dava açtı.

2011- Kağıthane Lisesi öğrencileri, okulda artan baskıları protesto için Nurtepe’de yürüdü.

2013- Halkevleri üyeleri, Hopa Davası’nda yargılananlar için Hopa Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı