Belleğimizde: 23 Şubat

1653 – Batı Anadolu’daki şiddetli depremde, Denizli, Nazilli, Tire ve Uşak’ta evler yıkıldı, binlerce kişi öldü ve yaralandı.

1898 – Émile Zola, Fransız hükümetini anti-semitist tutumundan dolayı eleştirdiği için hapse girdi.

1903 – Küba, Guantanamo Körfezini ABD’ye kiraladı.

1904 – ABD 10 milyon dolar karşılığında Panama Kanalı bölgesinin kontrolünü aldı.

1910- Ressam, müzeci ve arkeolog Osman Hamdi Bey İstanbul’da öldü. Batılı anlayıştaki resmin, Türkiye‘deki ilk temsilcisi idi. Güzel Sanatlar Akademisi’nin kurucusudur.

1919 – İtalya’da Benito Mussolini Faşist Parti’yi kurdu.

1921 – Sevr Antlaşmasının değiştirilmesi için Londra’da toplanan konferans (23 Şubat-12 Mart), bir anlaşmaya varılamadan dağıldı.

1945 – Türkiye Büyük Millet Meclisi, II. Dünya Savaşı’nın mağlup devletleri olan Almanya ve Japonya’ya savaş ilan etti.
– Türk – ABD İkili Yatırım Antlaşması imzalandı.

1951 – Van’ın Özalp ilçesinde 33 Kürt köylüsü sorgulanmadan kurşuna dizilmişti. Bugün yapılan duruşmada Orgeneral Mustafa Muğlalı insanların kurşuna dizilme emrini bizzat verdiğini söyledi.

1955 – Sermayesinin yarı hissesi devlete ait olan işletmelerle fabrika, şirket gibi işyerlerinde çalışan işçilere verilmesi kararlaştırılan birer maaş tutarındaki ikramiyelerin dağıtımına başlandı.

1956 – Devlet memur ve müstahdemlerine her sene 3 maaş olarak ödenmekte olan ikramiyelerin sayısı 5’e çıkarıldı. Emekli ve dul ikramiyeleri de birden ikiye çıkarıldı.

1957 – Küba’da Fidel Castro’nun önderliğinde gerilla savaşı başladı.

1960 – Şair Necip Fazıl Kısakürek 5 yıl 2 ay 15 gün hapis cezası aldı.

1966 – Suriye’de askeri darbe oldu, hükümet devrildi.

1971 – Sağlık Şûrası’nda doktorların çoğu kürtaja evet dediler ve bedava kürtaj yapılmasını istediler.

1975- Erzincan’da 6 kişi arasındaki kavga Ülkü Ocakları’nın tahrikiyle büyüdü: 1 ölü 40 yaralı, 100’e yakın işyeri tahrip edildi.

– İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı tekstil işkolunda uygulanacak lokavt ve grevleri yasakladı.

1977 – Yeni atanan ODTÜ Rektörü Hasan Tan bir bildiri yayınlayarak üniversiteyi ve yurtları 15 gün süreyle kapattı. Kapatma bildiriminin ardından sabah  panzerler eşliğinde otobüs duraklarında bekleyen polisler, duraklara gelen ODTÜ öğrencilerini dağıttı. ODTÜ yurtlarında kalan yaklaşık 3 bin öğrenci jandarmaya yurtları boşaltmayacaklarını bildirdi, CHP’li yöneticiler görüşerek ikna etti. Çıkışta bavul ve üst araması yapılmayacağı sözü verilerek yurtlar boşaltıldı; öğrenciler 25 otobüsle Sıhhiye’ye götürüldü.ODTÜ Akademik Konseyi adına Prof.Cahit Arf’ın yaptığı açıklamada Rektör Hasan Tan’ın “yanıltıcı söylemleri” kınandı.

– DİSK/Teknik-İş Sendikasının OYAK Genel Müdürlüğünde sürdürdüğü greve bir grup ülkücü militan saldırdı. Saldırganlar grev pankartlarını yırtarak kaçtı.

1978 – Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) kuruldu.

1980 – DİSK’in düzenlediği “İşçi kıyımına, zamlara, pahalılığa, sürgünlere, antidemokratik baskı ve uygulamalara, faşist saldırılara karşı DEMOKRASİ MİTİNGİ” Ordu’da binlerce emekçinin katılımıyla yapıldı.

1981 – İspanya’da darbe girişimi oldu. Yarbay Tejero parlamentoyu bastı, parlamenterleri 18 saat rehin tuttu.

– Milli Selamet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan ve 33 arkadaşı hakkında dava açıldı. Savcı Necmettin Erbakan için 36 yıl hapis istedi. Dava 1983 yılında bugün sona erdi. Necmettin Erbakan laikliğe aykırı hareketten 4 yıl hapis, 1 yıl 4 ay sürgün cezası aldı.

1994- Şırnak bağımsız milletvekili Mahmut Alınak, Meclis’e sunduğu 50’ye yakın yasa teklifinden bir sonuç alamadığını söyleyerek süresiz açlık grevine başladı.

– Cep telefonu şebekeleri, görüşmelere açıldı.

1995- Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü’nde 40 kişilik ülkücü grubun toplanması ile taşlı-sopalı bir çatışma yaşandı. İstanbul Üniversitesi Merkez Kampüs’te de akşama doğru kantine giren ülkücüler oruç tutmayan bir İktisat Fakültesi öğrencisini bıçakla yaraladı.

1997- Genetik kopyalama yöntemiyle üretilen ilk memeli hayvan olan ve 14 Şubat 2003 tarihinde ölen Dolly adlı koyunun, İskoçya’daki Roslin Enstitüsü’nde klonlandığı duyuruldu.

1998- Anayasa Mahkemesinin Refah Partisi’nin kapatılmasına ilişkin gerekçeli kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
– Fazilet Partisi (FP) kuruldu.
– İstanbul Üniversitesi rektörlüğü; sakallı, baş örtülü ve kimliksiz öğrencilerin yerleşke ve binalara girişini yasakladı.

– Usame bin Ladin bir fetva yayımlayarak bütün Yahudi ve haçlılara karşı cihad ilan etti.

1999- Yeşim Ustaoğlu’nun “Güneşe Yolculuk” adlı filmi Berlin Film Festivali’nde “Mavi Melek” ve “Barış” ödüllerini aldı.

2000 – Diyarbakır’da binlerce kişi HADEP’li Diyarbakır, Bingöl ve Siirt belediye başkanları Feridun Çelik, Feyzullah Karaaslan ve Selim Özalp’ın dört gün gözaltından sonra tutuklanmasını protesto etti. Avrupa Parlamentosu ve Konseyi, Türkiye’yi kınayan bir açıklama yaptı: “Seçilmiş temsilcilerin tutuklanması kabul edilemez”.

2001 – Taliban’ın kontrolündeki Afganistan’da, fuhuşla suçlanan iki kadın, bin kişinin toplandığı Kandehar stadında asıldı. Zinadan suçlu bulunan iki kadınla 10 erkek de kamçılandı.

– Anayasa Mahkemesi kadınların 58, erkeklerin 60 yaşında emekli olmalarını öngören ve çalışanların “mezarda emeklilik” diye niteledikleri düzenlemeye onay verdi. Emeklilikte kademeli geçişi ise iptal etti.

2003- Pentagon’un Savunma Danışmanı “Karanlıklar Prensi” Richard Perle, Irak’tan sonra sıranın Suriye’ye geleceğini söyleyerek “Umarım Beşir Esad reform yapmayı düşünür” dedi.

– Kolombiya’da hükümet güçlerine karşı savaşan FARC (Kolombiya Silahlı Devrimci Güçleri) kontrolü altındaki bölgeye düşen ABD uçağındaki Amerikalılardan birini öldürüp, üçünü rehin aldı. Amerikalıların hayatlarına karşılık, 4 bin Kolombiya askerinin bölgeden çekilmesini istedi.

2004 – Lahey’deki Uluslararası  Adalet Divanı’nda Batı şeria’daki Filistin yerleşimlerini ikiye bölen güvenlik duvarının yargılanmasına başlandı. İsrail duruşmalara katılmıyor. Filistin sorunu 1948’den beri ilk defa uluslararası alanda dava konusu oldu.

2005- Karikatürcüler Derneği, Başbakan Erdoğan’ın “kedili karikatür” nedeniyle Musa Kart’a karşı açtığı davada Kart’ın 5 bin TL tazminat cezasına çarptırılmasını kınadı. Karikatürü yayınlayan Eskişehir’deki “Sakarya Gazetesi”ne açılan tazminat davası ise reddedilmişti.

2006 – Irak’ta Şiilere ait Askeriye Türbesi’nin bombalanmasının ardından Şiiler Mahveran’da işçi otobüsünü durdurdu ve 47 işçi kurşuna dizildi. Bağdat’ta öldürülmüş 53 kişinin cesedi bulundu.
– El-Arabiya televizyonunun kadın muhabiri Etvar Behcet, Iraklı kameraman Adnan Abdullah ve teknik eleman Halid Muhsin Samarra yalkınında öldürüldü. Irak’ta 2003’ten beri öldürülen gazeteci sayısı 82’ye çıktı.

– Necmettin Erbakan’ın “kayıp trilyon” davasından aldığı iki yıl dört aylık hapis cezasını evinde çekmesini sağlayan yasa,TBMM’de 69’a karşı 229 oyla kabul edildi.

2010- Balıkesir’in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy’deki bir maden ocağındaki grizu patlamasında 13 kişi öldü, 18 kişi yaralandı.

2014- Göztepe taraftarı Gezi Direnişi’nde hayatını kaybedenler için pankart açarken Kasımpaşa taraftarı “Adam İzindeyiz-1453” yazdı.

2017- Bosna Hersek, Sırbistan’a karşı yeniden soykırım davasının açılması için Hollanda’nın Lahey şehrindeki Uluslararası Adalet Divanına resmi başvuruda bulundu.