Belleğimizde: 29 Mart

1430– Osmanlı orduları Selanik ve İyonya’yı ele geçirdi.

1826- Karl Marx’ın yakın mesai arkadaşlarından Almanya Sosyal Demokrat Partisi kurucusu Wilhelm Liebknecht doğdu.

1827- Besteci Ludwig van Beethoven Viyana’da 10 bin kişinin katıldığı bir törenle toprağa verildi.

1883- Osmanlı Devleti’nin Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın oğlu İbrahim Paşa, Osmanlı Devleti’nin yönetimindeki Halep, Şam ve Adana şehirlerine sahip oldu.

1929 – Tütün Amelesi Cemiyeti’ne üye 300 kadar kadın ve erkek tütün işçisi 72 yıl önce bugün İstanbul Beşiktaş’ta olağanüstü bir toplantı yaptı. İş Kanunu’nun bir an önce yürürlüğe konulması, işçiye grev hakkı tanınması, işçi yayınlarına izin verilmesi konularında girişimde bulunmak üzere bir komisyon kuruldu.

1936 – İstanbul’da yaşayan Almanlar vapurlarla Karadeniz’e açılarak Hitler’e oy verdiler.

1938 – Nazım Hikmet, “Harp Okulu öğrencilerini isyana örgütlediği” gerekçesiyle Askeri Mahkeme’ce 15 yıl ağır hapis cezasına mahkum edildi.

1950 – Nazım Hikmet 1938’de 2 davadan aldığı toplam 28 yıl 4 aylık hapis cezasının iptali için 8 Nisan’da açlık grevine başlayacağını duyurdu. Şairin 1938’de Donanma Davası’ndan aldığı 13 yıl 4 aylık hapis cezası, Harp Okulu davasından aldığı 15 yıllık cezasına eklenmişti.

1951 – Hür Fikirleri Yayma Cemiyeti’nce yayımlanan bildiride son bir yıldır tırmanan “gerici” hareketler protesto edildi.

1952- İngiltere’de bastırılan 200 milyon tutarındaki 2,5 ve 10 liralık banknotlar Rize şilebiyle İstanbul’a getirildi.

1957 – Kıbrıs’ta gerginliğin tırmanması üzerine Ada’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

1961- İstanbul’daki 94 polis karakolundan 33’ü kaldırıldı.

1962- Küba’ya karşı Domuzlar Körfezi (Playa Giron) çıkarmasında esir alınanlardan 1.179 kişinin yargılanmasına başlandı.

1966 – Paşabahçe Cam Fabrikalarında çalışan iki bin iki yüz işçi toplu sözleşme uyuşmazlığı nedeniyle 1 Şubat’ta greve çıktı. Grev, Türk-İş tarafından işçilere rağmen bitirilmek istendi. Türk-İş, 22 Şubat’ta işçilerin ve sendikanın bilgisi dışında toplu sözleşmeyi imzaladı. İşveren sözleşmenin hemen ardından yüz otuz sekiz işçiyi işten çıkardı. İşçiler 26 Şubat’ta yapılan haksızlıkları ve Türk-İş’i protesto etmek için geniş katılımlı bir yürüyüş yaptı. 29 Mart’ta Türk-İş grevin bitirildiğini açıkladı. İşçiler ve sendika grevi sürdürme kararında ısrarlı oldukları ilan ettiler. Paşabahçe Grev Koordinasyon Komitesi Başkanı Ziya Hepbir grevci işçilerle birlikte düzenlediği basın toplantısında; grev kararından dönmeyeceklerini, Türk-İş’in işverenle yaptığı Protokol’ün “hiç bir hukuki değeri olmayan bir yanıltma belgesi” olduğunu söyledi.
İşçilerin grevi sürdürme kararını destekleyen sendikalar “Sendikalararası Dayanışma”yı kurdu. SADA’ya katılan sendikalardan bazıları Türk-İş’ten geçici olarak ihraç edildi.
– Leonid Brejnev Sovyetler Birliği Komünist Partisi Birinci Sekreterliğine getirildi, göreve gelir gelmez Amerika’nın saldırgan Vietnam siyasetini kınadı.

1968- Dinci yazar Şule Yüksel Şenler’in Tokat’ta kadınlara verdiği konferansı izlemekle görevli kadın emniyet başkomiseri de başını örterek salonda oturdu.

1971- Galatasaray Özel Mühendislik Mimarlık Yüksek Okulu’nda ülkücü bir grup 2 öğrenciyi yaralayıp bazı öğrencilerin saç, bıyık ve sakallarını kesti.
– Tabancayla vurulan Tarhan Özgür’ün sağlık durumu iyiye gidiyor, saldırganların kimliği henüz tespit edilemedi.

1972- İstihbarat ve güvenlik güçleri Mahir Çayan ve arkadaşlarının Niksar’ın Kızıldere köyünde olduğunu saptadı.

1974- Ruhi Su “Kazak Abdal Taşlaması”, “Almanya’daki Çöpçülerimiz” ve “Kadınlarımız” türkülerinde “komünizm propagandası yaptığı”iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti.

1975 – Güney Vietnam’ın ikinci büyük şehri olan Da Nang, komünist ağırlıklı Ulusal Kurtuluş Güçleri’nin eline geçti.
– Ankara Turizm ve Ticaret Yüksek Okulu kantininde ülkücülerce dövülen son sınıf öğrencisi Veli Yıldırım kaldırıldığı hastanede beyin kanamasından hayatını kaybetti. Veli Yıldırım’ın cenazesi Hukuk Fakültesi’nde yapılan törenin ardından memleketi Uşak’a gönderildi.

1977- Haydarpaşa Erkek Lisesi’nde 1.300’ü yatılı 4 bin kadar öğrenci, Veterinerlik Fakültesi’nden görevlendirilen ülkücü etüd belletmenlerinin 24 Mart gecesi çıkan tartışmanın ardından yatakhanede üzerlerine silahla ateş etmesini protesto için 3 gündür dersleri boykot ediyor.

1978- Bakırköy’de MİGROS kamyonu kaçırılıp yiyecek madddeleri Küçükköy gecekondu bölgesinde halka dağıtıldı; olayı MLSPB üstlendi.

1979 – Uganda’da İdi Amin rejimi askeri darbeyle devrildi. İdi Amin kaçtı.

1980- Türkiye ile ABD arasında Savunma İşbirliği Antlaşması imzalandı.
– Trabzon Tabakhane Mahallesi’nde bulunan Yurtsever Devrimci Sanatçılar Derneği’nin kurşunlanması sonucu Of ilçesinde görevli öğretmen Yusuf Kukul hayatını kaybetti, bir lise öğrencisi de yaralandı.

1982- Kanada Yasası ile Kanada bağımsızlığını aldı.
– ”Carmina Burana”nın Alman bestecisi Carl Orff 87 yaşında Münih’te öldü.

1984- Toplumcu-gerçekçi şiirin temsilcilerinden İlhami Bekir Tez (78) öldü.

1985- 3 yılı aşkın süredir devam eden 288 sanıklı Ankara TKP Davası’nda 228 kişi 2 ay ile 17 yıl 4 ay arası hapse mahkum oldu.

1989 – DYP Siirt Milletvekili Abdülrezzak Ceylan, TBMM’de bir tartışma sırasında vurularak öldürüldü. ANAP Siirt Milletvekili İdris Arıkan olayın zanlısı olarak tutuklandı.

1990 – Çimento grevinin birinci gününde çimento karaborsası başladı. Çimentonun torbası 10-14 bin liradan satılıyor.
– “Devrimci Yol Savunması -12 Eylül Öncesi ve Sonrası” adlı kitaptan dolayı 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezasına mahkum olan Tayfun Mater DGM’de görülen duruşmada beraat etti.

1995 – Cezayir’de ordu birliklerince aşırı dinci militanlara karşı düzenlenen son dört operasyonda 2500 kişinin öldüğü bildirildi.

1997- Tekstilci Josef Behar ve 3 çalışanı İstanbul’da kimliği belirsiz kişilerce öldürüldü.

2000- – Adana Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu, eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren hakkında “12 Eylül darbesi”nden dolayı idam istemiyle dava açtı.
– İzmir’de beş yıl önce “havaya ateş açmak” suçundan gözaltına alınan, İstanbul’a getirilirken feribottan atlayarak kaybolduğu iddia edilen Murat Yıldız davasında karar çıktı. Yargılanan iki polis 1 milyon 180 bin lira para cezasına çarptırıldı.
– Muğla yöresinin en ünlü türkülerinden ”Ormancı”nın kahramanlarından Mustafa Şahbudak (Bay Mustafa), 83 yaşında öldü.

2001 – Hizbullah örgütünün askeri kanat sorumlusu Hasan Sarıağaç, Diyarbakır Bağlar semtinde düzenlenen operasyonda öldürüldü. Evinde bulunan silahın Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan’ın ölümünde kullanılan 15 kaleşnikoftan biri olduğu açıklandı.
– Stephen Daldry’nin “Billy Elliot” filmi gösterime girdi

2002 – İsrail hükümeti Filistin lideri Yaser Arafat’ı “düşman” ilan etti. İsrail askerleri Filistin Yönetimi’nin idari merkezi Ramallah’a girerek, Arafat’ın karargah duvarlarını yıktı. Filistin lideri elektrikleri kesilen binanın bodrum katında penceresiz bir odada sıkıştı. Avrupalı 600 uluslararası eylemci İsrail saldırılarına kalkan olmak için Filistinli ailelerin yanına yerleşti. İsrail ordusu İtalya’dan gelen 200 eylemcinin Ramallah’a girmesini engelledi.

2003 – ABD’nin Irak bombardımanı sırasında Viranşehir ilçesinin mezrasına düşen Tomahawk’ın parçalarını almak için gelen ABD’liler, köylülerin yumurtalı, taşlı saldırısına uğradı.
– Halkevleri ve Öğrenci Koordinasyonu üyesi 200 kişinin Irak savaşı protestosuna İstiklal’de gazlı-coplu müdahale edildi.

2004 – NATO tarihinin en büyük genişlemesi Bulgaristan, Romanya, Slovenya, Slovakya, Estonya, Letonya ve Litvanya’nın katılmasıyla gerçekleşti.

2005 – Isparta’nın Sütçüler Kaymakamı Mustafa Altınpınar’ın, ilçedeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarına Orhan Pamuk’un kitaplarının kütüphane ve kitaplıklardan ayıklanarak imha edilmesi talimatı verdiği ortaya çıktı. Isparta Valiliği talimatı iptal etti.

2006 – Muş kırsalında öldürülen dört PKK’lının cenaze töreni sonrası Diyarbakır’da göstericilere polisin müdahalesinde bir genç öldü. Kente yıllar sonra zırhlı birlikler girdi. 100 kişi yaralandı, 80 kişi gözaltına alındı.
– Fransa’da İlk İş Sözleşmesi’ne (CPE) karşı yapılan genel greve 3 milyon kişi katıldı. Polis, başkent Paris’te 750 bin eylemciye göz yaşartıcı gaz ve basınçlı suyla müdahale etti. 500’ü Paris’te olmak üzere 800 kişi gözaltına alındı.

2007- Van’da, Kültür ve Turizm Bakanlığınca restore edilen Akdamar Adası’ndaki tarihi Ermeni kilisesi, ”Akdamar Anıt Müzesi” olarak açıldı.

2009- Yerel seçimlere kan bulandı. Şanlıurfa, Diyarbakır, Ağrı, Kars, Van ve Afyon’da çıkan silahlı kavgalarda 6 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

2010- Moskova metrosunda iki kadın intihar eylemcisi tarafından düzenlenen iki saldırıda 37 kişi hayatını kaybetti.
– 10 tona kadar su kullanımından ücret almadığı için yargılanan CHP’li Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven ve Belediye Meclis üyeleri yargılandıkları davada beraat etti

2011- Oyuncular Sendikası kuruldu.
– İTÜ’de dinci “Anadolu Gençlik Derneği” üyelerince yapılan saldırı Maslak yerleşkesinde protesto edildi.

2012- Ankara’da KESK ve diğer örgütlerin 4+4+4 ve Kamu Görevlileri Sendikaları yasalarına karşı Meclis’e yürüyüşünü polis dağıttı.

2014- “Yürütmeyi durdurma kararı”na rağmen AOÇ içinde yapımı sürdürülen Ak-Saray’a gidenler, binayı “temsili olarak” mühürledi.

2016- ABD ordusunun Avrupa Komutanlığı, güvenlik gerekçesiyle Adana (İncirlik), İzmir ve Muğla’daki personel ailelerinin Türkiye’den ayrılmasını istedi.

2018- MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı) tarafından, “FETÖ” ile bağlantılı olduğu iddiasıyla, Kosova’da yaklaşık bir yıldır takip edilen 6 kişi yakalanarak özel uçakla Türkiye’ye getirildi. Ertesi gün Kosova İçişleri Bakanı ve istihbarat şefi görevden alındı.