Belleğimizde: 3 Nisan

1862- Victor Hugo’nun anlatımı 1832 devrimi ile sonlandırdığı “Sefiller” adlı romanı ilk kez basıldı.

1906- Lumiere Kardeşler, renkli fotoğrafı icat etti.

1922- J.Stalin Bolşevik Parti Merkez Komitesi Genel Sekreteri (ilk kez ihdas edilen bu makamın ilk başkanı) oldu.

1930 – Türkiye kadınlarına belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanıyan yeni Belediyeler Kanunu kabul edildi.

1936- Polis, tek tek evleri dolaşarak, halktan soyadı almakta acele edilmesini istedi.

1948 – ABD Başkanı Harry Truman, ekonomik yardımları içeren Marshall Planı’nı imzaladı.

1949 – 12 ülke Washington’da Kuzey Atlantik Antlaşma Örgütü’nü (NATO) kuran anlaşmayı imzaladı.

1950 – Türkiye’ye Marshall yardımıyla 30 milyon dolar değerinde tarım makineleri geldi.

1951 – Bursa Cezaevi’nde bulunan şair Nazım Hikmet’in affı için tanınmış sanatçı ve düşünce insanları bir dilekçeyle İsmet İnönü’ye başvurdu.
– İstanbul bir kumarhanede yakalanan Büyük Doğu dergisinin sahibi Necip Fazıl Kısakürek 30 lira para cezasına çarptırıldı.

1952- Yeşilırmak’ın taşması üzerine Amasya sular altında kaldı. 50 kadar ev yıkıldı, binlerce hayvan da telef oldu.

1953- Çanakkale açıklarında bir gemiyle çarpışan Dumlupınar denizaltısı battı. “Dumlupınar faciası” adıyla anılan kazada 81 denizci öldü.

1956- Adana’da, Devlet Havayollarına ait uçak düştü, 25 kişi öldü. Kazada arkeolog, felsefeci ve siyaset adamı Remzi Oğuz Arık da 55 yaşında iken yaşamını yitirdi.

1958 – 3 bin nükleer karşıtı protestocu Londra’dan Atom Silahları Araştırma Kuruluşu’na doğru yürüyüşe başladı.

1960- Kayseri’den Yeşilhisar’a gitmek isteyen CHP Genel Başkanı İsmet İnönü ve partililerin yolu barikat ile kesildi.

1961 – 10 bin TEKEL işçisi ücret baremlerinin yapılan zamlar oranında ayarlanmaması nedeniyle “İş İhtilafı” çıkardı.

1963- 30 Mart’ta Kayseri Cezaevi’nde açlık grevine başlayan eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar grevi bıraktı.
– 27 Mayıs “Hürriyet ve Anayasa Bayramı” olarak yasalaştı. Oylamaya 147 Adalet Partisi milletvekilinden yalnızca 30’u katıldı.

1967- Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, Başkan Johnson’un davetlisi olarak Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. Sunay’ın gezisinin ilk gecesinde Washington’daki Türk Elçilik binasına bomba atıldı.

1968 – Çapa Yüksek Öğretmen Okulu Fikir Kulübü kuruluş bildirisi nedeniyle Okul İdaresi’nce 1 ay süreyle okuldan uzaklaştırılan-yatılılık hakkından mahrum edilen İbrahim Kaypakkaya’yla birlikte 10 öğrenci için, 206 öğrenci arkadaşı bir bildiri yayınlayıp dağıttı.
– AIESEC Genel Kurulu’nda Bakan protestosundan dolayı tutuklu olan 9 gençten Deniz Gezmiş, Bozkurt Nuhoğlu ve Raif Ertem dışındaki 6 genç tahliye edildi.
– 308 üniversite öğretim üyesi Kuzey Atlantik Antlaşma Örgütü (NATO) ile ilişkilerin yeniden ele alınmasını istedi.

1969- “Kanlı Pazar”da bıçaklanarak öldürülen müteahhit Ali Turgut Aytaç’a öncesinde sopa ile vurduğu Adli Tıp kayıtlarından kesinleşen Cağaloğlu Özel Mühendislik ve Mimarlık Okulu öğrencisi A.Atalay da tutuklandı.
– J.Stalin’in Sol Yayınları’ndan çıkan “Marksizm ve Milli Mesele” adlı kitabından dolayı yayınevi sahibi Muzaffer Erdost hakkında Mahkeme’nin verdiği beraat kararı Yargıtay’da bozuldu, Erdost yeniden yargılanacak.

1970- Orman Genel Müdürlüğü, Orman Fakültesi’nde 46 gündür boykotta olan 800 öğrenciden 250’sinin bursunu kesti.
– Libya İhtilal Konseyi Başkanı Albay Muammer El-Kaddafi: “Yabancı petrol şirketleri alım fiyatını ve işçi ücretlerini arttırmazlarsa kapatılacaklar.”

1971 – Bülent Ecevit ve arkadaşlarının muhalefetine rağmen Cumhuriyet Halk Partisi, Erim hükümetine güvenoyu verme kararı aldı.
– Grundig Fabrikası’nda DİSK’e bağlı Maden-İş’in yürüttüğü grev 88.gününde.

1972 – Anayasa Mahkemesi raportörleri Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) liderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarıyla ilgili itirazı reddetti. İtirazı Cumhuriyet Halk Partisi yapmıştı.
– Ankara Sıkıyönetim Komutanı Semih Sancar, sıkıyönetim savcılarını eleştiren Cumhuriyet Halk Partisi’ne cevap verdi. Sancar, sıkıyönetim savcılarının aşırı sağın temsilcileri oldukları suçlamalarını reddetti.

1974- Adana/Haruniye’nin düşman işgalinden kurtuluş gününde provokasyon amaçlı olarak bazı ortaokul ve dükkan duvarlarına orak-çekiçli bezler asan 5 kişi yakalandı.

1975- TÖB-DER Erzurum Şube Başkanı Y.Mızrak, akşam durakta otobüs beklerken ülkücü bir grubun bıçaklı saldırısında ağır yaralandı.

1977 – Başbakan Demirel’in Gaziantep’e gelişi nedeniyle hazırlık yapan AP’liler ile CHP’liler arasında çıkan silahlı çatışmada, 1 CHP’li öldü, 2 kişi yaralandı.

1979- Pakistan devrik Başbakanı Zülfikar Ali Butto idam edildi.

1980 – MGK’yı ve darbeyi övdüğü gerekçesiyle, ETUC, Türk-İş’in üyelik başvurusunu 2-3 Nisan 1981 tarihli yönetim kurulu toplantısında reddetti.

1981- İstanbul Sıkıyönetim Askeri Savcılığı, DİSK Genel Başkanı Abdullah Baştürk ve 149 arkadaşı hakkında, 1 Mayıs yasağına karşı DİSK’in 30 Nisan 1980’de gerçekleştirdiği iş bırakma eyleminden ötürü, “işçileri siyasi mahiyette yasadışı greve teşvik ettikleri ve Sıkıyönetim Komutanlığı’nın emirlerini dinlemedikleri” gerekçesiyle dava açtı.
– “Hergün Yeni Baştan” adlı oyunuyla ilgili gözaltına alınan Genco Erkal serbest bırakıldı. Erkal’ın tiyatro salonundaki koltukların arkasına yazılan bazı yazılar gerekçe gösterilerek gözaltına alındığı öğrenildi.
– Dernekler Yasası değişiyor: Ortaokul ve lise öğrencileri okul dışında herhangi bir derneğe üye olamayacak. Fakülte ve yüksek okullarda ise tek bir dernek kurulabilecek.

1982- Devlet Başkanı Kenan Evren: “Yeni Anayasa komünizme de, faşizme de, teokratik düzene de kapalı olacak.”

1984- Çankırı’da ayetli bayrakla karşılanan Başbakan Turgut Özal hakkında açılan soruşturma düştü.

1985- “Televizyon Şenliği”ne davetli olduğu için havayoluyla Paris’e gitmek isteyen Tarık Akan’a -1 Mart’ta pasaportunu aldığı halde- bu kez “yasaklılar listesinde olduğu” gerekçesiyle Pasaport Polisi’nce izin verilmedi.
– Hukuk Fakültesi Dekanlığı’na “ek sınav hakkı”için dilekçe vermek istedikleri için yargılanan 14 öğrencinin duruşması yapıldı. Duruşmada tanık olarak dinlenen Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Orhan Aldıkaçtı: “Tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki, bu bir örgüt işi.”

1986- İşkence itiraflarında bulunan polis Sedat Caner’in “200 gün süreyle aralıksız işkence yaptık” dediği THKP-C/ Dev-Savaş örgütü davası ömür boyu hapis cezası hükümlüsü Hamit Kapan, Askeri Yargıtay Başsavcılığı’na bir dilekçe vererek gördüğü işkenceleri anlattı.
– Sıddık Bilgin’in cesedinin ailesinin ve SHP milletvekillerinin ısrarlı başvurularının ardından karakol bahçesinden askerlerce çıkarılıp köy mezarlığına gömülmesi üzerine SHP milletvekilleri Cüneyt Canver ve Ali İhsan Elgin sakallarını kesti.

1989- 12 Eylül’den sonra açılan davalarda 9 yılda yaklaşık 7 bin idam talep edildiği, cezası kesinleşen 480 idam mahkumundan 49’unun infaz edildiği açıklandı.
– Ege illeri genelinde Karayolları’nda çalışan yaklaşık 3 bin işçi “oturma grevi” yaptı.

1990 – Batman’da 15 bin esnafın katıldığı kepenk kapatma eylemine müdahale: Kepenkler balyozlarla açıldı.

1992- Ankara DGM Başsavcılığı,”Siyasi Partiler Kanunu’na aykırılık”tan Halkın Emek Partisi (HEP) hakkında Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

1993- Basın Konseyi için Avukat Fikret İlkiz’in düzenlediği rapordan: “1992 de Güneydoğu’da 12 gazeteci öldürüldü, 55’i darp vb. kötü muameleye maruz kaldı, 165’i gözaltına alındı.”

1995- HAVAŞ grevcileri, Doğru Yol Partisi İstanbul İl Merkezi’ne ve grevin kırılmasına yönelik “tek taraflı yayın yapan” Sabah gazetesi önüne yürüdü.

1997- İçişleri Bakanı Meral Akşener gece yarısı Emniyet Genel Müdürlüğü’nü basarak Hakkari Valisi Kemal Çelik’i genel müdürlük koltuğuna oturttu.

1998- Danıştay 6.Dairesi, Bergama/ Ovacık’taki maden sahasında siyanürlü altın çıkarılmasına izin veren Çevre Bakanlığı’nın işlemini iptal eden 1.İdare Mahkemesi kararını onayladı.
– Diyarbakır,Batman,Şanlıurfa ve Mardin’deki cezaevlerinde incelemelerde bulunan TBMM İnsan Haklarını İzleme Komitesi’nin Başkanı Sema Pişkinsüt: “Güneydoğu illerinde girdiğimiz tüm sorgu odalarında işkencede düşük akım olarak kullanılan telefon kablolarına rastladık.”

1999-: Eski SSK Genel Müdürü Kemal Kılıçdaroğlu: “Tasarruf Genelgeleri’nin tasarrufla bir ilgisi yok, tam tersine pek çok alanda savurganlığa yol açıyor, bütçe disiplinini ortadan kaldırıyor. “(Cumhuriyet röportajı)

2000- Avrupa Konseyi üyesi Arnavutluk, ölüm cezasını kaldıran protokolü geçen yıl bugün imzaladı.

2001- Amerikan doları bir günde yüzde 11,41 değer kazandı.1 Amerikan doları, 1 milyon 220 bin liraya yükseldi. Devalüasyon yüzde 77.

2002 – Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) “Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme” kabul edildi.
– Bakanlar Kurulu’nun, İdare Mahkemesi’nin kapatma kararı aldığı Normandy (Eurogold) Firması’nın Bergama Ovacık Altın Madeni’nde faaliyetini sürdürmesine karar verdiği maden yeniden açıldı.
– İsrail askerleri Batı Şeria’daki Cenin kenti ve Nablus’un Salfit kasabasına da girdi. Böylece Ramallah, Kalkşya, Beytüllahim, Tulkarim ve Beyt Calla ile beraber 350 bin Filistinli, İsrail denetimine alındı.
– İsrail’in Filistin’i işgali ve Arafat’a yönelik ablukası Y.Kredi Plaza’daki İsrail Başkonsolosluğu önünde DİSK, KESK ve Türk-İş’e bağlı çeşitli sendikalardan 1.500 kişi ile İHD ve TYS’nin de aralarında bulunduğu 12 STK’nın üyelerince 2 ayrı gösteride protesto edildi.
– İHD, Halkevleri, HADEP, Mazlum-Der, Sosyalist Demokrasi Hareketi ve DİSK’e bağlı Basın-İş üyeleri Sirkeci Postanesi’nden BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a telgraf göndererek İsrail’in Filistin’e saldırısının durdurulmasını istedi.

2003 – Kuzey Irak’ta İranlı kameraman Kaveh Gülistan, mayına basarak öldü. Üç yıldır BBC için çalışan Kaveh Gülistan Pulitzer ödüllü bir gazeteciydi.
– Fransa’da toplu taşıma sektöründe çalışanlar, hükümetin emeklilik düzenlemelerini protesto için uyarı grevine gitti. Greve öğretmenler ve telefon şirketi çalışanları da katıldı. Paris’te 150 bin kişi hükümeti protesto için sokağa çıktı.

2004 – Kıbrıs’ta Rum ve Türk şairler bir araya gelip İngilizce ortak şiir yazdı. Şiir referanduma evet çağrısı yapıyor.

2005- TEKEL’in satışına karşı Adana’da düzenlenen mitinge yaklaşık 7 bin kişi katıldı.

2006 -Irak’ta Kürt yazar Kemal Kerim serbest bırakıldı. Kerim Mesut Barzani’yi yolsuzluk ve Rus casusluğuyla suçladığı için 18 ay hapse mahkum edilmişti.
– 11 Eylül saldırılarıyla ilgili olarak ABD’de yargılanan tek kişi olan Fas asıllı Fransız Zekeriya Musavi için mahkeme, akıl sağlığının yerinde ve yargılamak için uygun olduğuna karar verdi.

2010- İstanbul’da Liseli Öğrenci Birliği (LÖB) üyeleri, TEKEL işçilerine destek eyleminden dolayı 24 liselinin okuldan atılmasını protesto etti.

2011- 30’a yakın sendika ve meslek kuruluşu Ankara Kolej Meydanı’nda “güvencesiz, kuralsız, sendikasız çalıştırmaya karşı” miting yaptı.
– Şifreli soru” skandalına tepkiler sürüyor. CHP Gençlik Kolları’ndan bir grup öğrenci ÖSYM önünde eylem yaptı. ÖSYM Başkanı Ali Demir, YGS’deki şifre iddialarını reddetti: “Şifre yok, algoritma var.”
– TKP, Kadıköy İskele Meydanı’nda “Boyun Eğmeyenler Toplanıyor” mitingi düzenledi.

2012- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Akkuyu için Ankara’da düzenlediği “Özel Format Belirleme” toplantısı nükleer santral karşıtlarınca protesto edildi.

2013- TCDD’nin özelleştirilmesine karşı KESK ve Türkiye Kamu-Sen’e üye sendikaların ülke genelinde başlattıkları yürüyüş TBMM önünde sonlandı.

2014- 53 gündür direnişte olan Greif Çuval işçileri Boğaziçi Köprüsü’nü bir süre trafiğe kapattı.

2015- Türk müziğinin usta sanatçılarından Kayahan, akciğer kanseri tedavisi gördüğü İstanbul’daki hastanede 66 yaşında yaşamını yitirdi.

2016- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı milyonlarca kişinin kimlik bilgileri ve adreslerinin olduğu veritabanı hacklenerek tüm dünyada yayınlanmaya başladı.
– Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından, pilotu öldürdüğü yönündeki açıklamaları basına yansıyan Alpaslan Çelik, “ateşli silah bulundurmak ve taşımak” suçlamasıyla sevk edildiği sulh ceza hakimliği tarafından tutuklandı.
– Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca’ya ait yaklaşık 11 milyon sayfalık doküman “Panama kayıtları” adı altında medyaya servis edildi.

2017- Rusya’da St. Petersburg metrosuna yönelik bombalı saldırıda 14 kişi hayatını kaybetti, 40’tan fazla kişi yaralandı.

2018- Türkiye’nin nükleer enerji alanında ilk projesi Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin temeli atıldı.