Belleğimizde: 31 Aralık

1534- Kanuni Sultan Süleyman komutasındaki Osmanlı ordusu, Bağdat’a girdi.

1609- İstanbul’da, Sultanahmet Camii’nin temeli atıldı. Mimarı Sedefkar Mehmet Ağa olan cami 8 yılda tamamlandı.

1808- Fransız kimyacı Joseph Louis Gay-Lussac sonradan kendi adıyla bilinecek olan gaz kanununu denklem haline getirdi.

1879- Amerikalı buluşçu Thomas Alva Edison elektrik ampulünü ilk kez halka tanıttı. New Jersey eyaletinin Pennsylvania kentinde bir sokak ampullerle aydınlatıldı

1890- New York’taki Ellis Island, kapılarını ABD’ye gelmek isteyen tüm göçmenlere açtı

1892- Deutche Bank’ın bulunduğu grubun yaptığı demiryolu Ankara’ya ulaştı.

1921- Mustafa Kemal, Çerkez Ethem güçlerinin dağıtılması için Batı Cephesi Komutanlığı’na talimat verdi.

1923- Boğazlar Sözleşmesi yürürlüğe girdi.

1924- Toksöz gazetesi, hükümet kararıyla kapatıldı.

1928- Haydarpaşa – Eskişehir – Konya ve Yenice – Mersin Demiryolu’nun devlet tarafından satın alınmasına ilişkin antlaşma bir yasayla onaylandı.

1931- İzmir’de erkek haklarını savunmak için, Erkekler Birliği adıyla bir dernek kuruldu.

– Taksim Meydanı’nda yerli malı kullanılması için miting yapıldı.

1939- İstanbul-Berlin uçak seferleri düzenli olarak başladı.

1942- Türkiye ile Almanya arasında savaş malzemesi alımı için kredi antlaşması imzalandı.

1945- Emekli Subaylar Ressamlar Cemiyeti kuruldu.

1946- ABD başkanı Harry Truman II. Dünya Savaşının bittiğini resmen açıkladı.

1951- İş Bankası, dönemin en büyük tekstil fabrikası Güney Sanayi A.Ş. Adana’da kurdu.

1958- Che Guevara komutasındaki gerillalar Santa Clara şehrini 3 günlük kuşatmanın sonunda ele geçirdi.

1961- İstanbul İşçi Sendikaları Birliği Saraçhane’de yaklaşık 100 bin işçiyle yaptığı mitingte “grev hakkı, kolektif iş akdi ve sosyal adalet” istedi.

1962- Kavel Fabrikası direnişi başladı.

1969- 2 gün önce fabrika önünde çıkan arbedede polis kurşunuyla hayatını kaybeden Gamak Elektrik Motorları işçisi Şerif Aygün tören ve yürüyüşle toprağa verildi.

1970- Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Türk-İş’e bağlı 1 milyon işçi 2 saatlik iş bırakma eylemi yaptı. 28 Aralık günü Türk-İş merkezine bomba atılmıştı. Konfederasyona bağlı işçiler bu olayı protesto ettiler.
– Zonguldak TKİ Üzülmez Ocağı’nda maden işçilerinin ödenmeyen 2 ikramiye için dün gece başlattığı “ocağa inmeme” eylemi sürüyor.

1976- İzmir Belediye Başkanı İhsan Alyanak, Yeni Asır gazetesini bastı. Belediye başkanı baskına yanında itfaiyecileri de götürdü.

1977- Cumhuriyet tarihinde ilk kez gensoruyla hükümet düştü. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ikinci Milliyetçi Cephe hükümeti 218’e karşı 228 güvensizlik oyuyla düştü.

– Kamboçya Vietnam’la ilişkilerini kesti.

1978- İstanbul Kocamustafapaşa’da 2 gün önce sokakta öldürülmüş olarak bulunan CHP Fatih İlçe üyesi kunduracı İsmail Hakkı Misoğlu’nun ülkücülerce zorla satılmak istenen takvimi almadığı için ölümle tehdit edildiği belirlendi.

– Maraş olaylarında katledilen 3 Alevi yurttaşın daha cesetleri Aksu beldesi yakınında Adana karayolu kenarına atılmış olarak bulundu. Katledilenlerin resmi sayısı 105’e yükseldi.

– Son 1 yıl içinde silahlı eylemlere karıştığı belirlenen ülkücülerden 25’inin devlet memuru olduğu, çoğunlukla Milliyetçi Cephe hükümetleri zamanında kadroya alındıkları saptandı.

1979- Şişli’de Göksan Kimya ve TOT Kollektif Şti.’nde çalışan işçiler sendikaya üye olduğu için atılan arkadaşları için direnişe geçti.

1980- Milli Güvenlik Konseyi, sağlık personelini kapsayan tamgün yasasını yürürlükten kaldırdı.

– Tariş olaylarında “halkı güvenlik güçlerine karşı kışkırttıkları” iddiasıyla yargılanan 16 kişi 5 ile 18 ay arası hapis cezasına mahkum edildi.

1981- Sermaye Piyasası Kurulu belirlendi. 6 yıl süreyle görev yapacak kurulun başkanlığına Prof. İsmail Türk getirildi.

1985- İstanbul/ Alibeyköy Sungurlar fabrikası önünde işçi eşleri ücret alacakları ödenmediği için sabahtan akşama çocuklarıyla birlikte boş tencerelerle gösteri yaptı. Otomobil-İş yöneticilerinin de fabrikaya gelmesinin ardından akşam üzeri alacaklardan kısmi ödeme yapıldı

– TRT televizyonunda yayınlanan “Dünya Tarihi” adlı yabancı dizinin “İnsanlığın Başlangıcı” başlıklı maymunlarla ilgili ilk bölümü TRT Denetimi’nce makaslandı.

1986- Gregoryen takvimine uygun düşmesi için 1987 yılı bir dakika kısaltıldı.

1991- İstanbul’da memur sendikaları 1992 yılı için açıklanan maaş zammını Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda protesto etti.
– Yurtiçi Kargo Servisi’nden atılan 162 işçi şirketin Beşiktaş’taki Genel Koordinatörlüğü önünde işe geri alınmaları için aileleriyle birlikte gösteri yaptı.

1992- Özgür Gündem gazetesi dağıtıcısı Lokman Gündüz, Nusaybin’de uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti.

– İHD Başkanı Akın Birdal: “1980-1987 arasında 117 kuşkulu ölüm olayı varken, yalnızca 1992’de sayı 1.041’e yükseldi.”

– RP’li İstanbul Bahçelievler Belediyesi’nde işten çıkarılacakları bildirilen 336 geçici işçi belediye binası önünde protesto gösterisi yaptı.

1994- Avusturya, Finlandiya ve İsveç Avrupa Birliği’ne üye oldu. Birliğin üye sayısı 15 oldu.

– Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası ile Birleşik Metal İş ve Özçelik-İş sendikaları arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşma ile sonuçlandı. 30 bin işçiye ilk altı ay yüzde 42, ikinci 6 ay için yüzde 32 zam yapılacak.

– Almanya’nın Germersheim kentinde “ülkücüler” tarafından işletildiği ileri sürülen bir kumarhaneye düzenlenen baskına Alman polislerin de müdahelesi sonucu çıkan çatışmada TKP (ML) militanları Mustafa Akgün (1963-Dersim), Nurettin Topuz (1959- Ovacık) ve Mustafa Aksakal (1947- Tercan) öldürüldü.

1995- 12 Eylül döneminde Diyarbakır’da TKP/ML davasından tutuklu kalan Mustafa Kaya, 1991’de şartı tahliyesinin ardından 1993’te yeniden tutuklanarak kaldığı Bursa Hapishanesinde iken kanser hastalığı nedeniyle götürüldüğü hastahanede yaşamını yitirdi.

1998- Danıştay, Sincan’da düzenlenen ”Kudüs Gecesi”nin ardından İçişleri Bakanlığınca görevden alınan ve yargılama sonucunda 4 yıl 7 ay ağır hapis cezasına çarptırılan eski Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız’ın belediye başkanlığını düşürdü.

– ÖDP anadolu yakası ilçe örgütleri, Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde 21 fabrikadan çıkarılıp fabrika önlerinde naylon çadırlarda direnen Deri-İş üyesi 1.500 işçiye erzak dağıttı.

1999- Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin görevinden ayrıldı. Yetsin tüm yetkilerini Başbakan Vladimir Putin’e devretti.

2000- 1990’da New York’ta öldürülen ve Arap karşıtı, ırkçı siyasi çıkışlarıyla bilinen haham Meir Kahane’nin oğlu Binyamin Zeev Kahane ve eşi de Batı Şeria’da öldürüldü. Saldırıyı İntifada Şehitleri adlı örgüt üstlendi. İsrail saldırı sonrası El Fetih’in Türkarim sorumlusu Sabit Sabit’i öldürdü.

2001- İHD İstanbul Şube Başkanı Av.Eren Keskin: “F tipi cezaevlerinde hala ölüm kol geziyor. Hükümet adım atmamakta direniyor.”

2002- MHP İçel Milletvekili Cahit Tekelioğlu tutuklandı. 31 Ocak 2001 günü Meclis’te çıkan kavgada DYP Şanlıurfa Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu’nun ölümüne sebebiyet vermekten 15 ay hapis yatacak.

2003 -Irak’ta Türkmen ve Araplar “Kerkük, Irak şehridir”, “Federasyona hayır” sloganlarıyla gösteri yaptı. Kürt polisinin ateş açması sonucu 8 kişi öldü, 25 kişi yaralandı.

– İslam dünyasının önde gelen eğitim kurumlarından El Ezher Üniversitesi’nin şeyhi Muhammed Seyyit Tantavi, Fransa’daki başörtüsü yasağına destek çıktı; “Müslüman kadın, Fransa gibi Müslüman olamayan bir ülkede yaşıyorsa, hükümetin başörtüsüne yasak koyması onun hakkıdır” dedi.

2004- İspanya’da Bask ülkesi parlamentosu “serbest ortaklık statüsü”nü onayladı. Ilımlı milliyetçi Bask Başbakanı Juan Jose Ibarretxe’nin önerisi, özerklik statüsünü “serbest ortaklığa” çeviriyor. Bask’ın kendi yargı sistemini kurmasını ve uluslararası kuruluşlarda temsil hakkını içeriyor. Madrid ise planı “yasadışı” olarak niteledi.

– TKP’nin yılbaşı akşamı Kadıköy’de düzenlediği ABD’nin Irak işgali protestosuna İlyas Salman da destek verdi.

2005- Suriye Meclisi eski Devlet Başkan Yardımcısı Abdülhalim Haddam’ın vatana ihanet gerekçesiyle yargılanmasını oybirliğiyle kabul etti. Haddam, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın eski Lübnan Devlet Başkanı Refik Hariri’yi öldürülmeden önce tehdit ettiğini savunmuştu.

2006-Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer 2000’den göreve başladığından bu yana cezaevinde yatan 260 kişiyi affetti. Affedilenlerin çoğu F tipi cezaevlerine karşı sürdürdükleri ölüm orucu sonrası Wernicke Korsakoff’a yakalananlar.

– Romanya ve Bulgaristan resmen Avrupa Birliği (AB) üyesi oldu.

2008- Uruguay’da eski gerilla lideri Jose Mujica (74), 2.tur seçimlerinde oyların %50’sinden fazlasını alarak devlet başkanı seçildi

2012 – Maya halkı’nın hazırlamış olduğu Maya takvimi’nin son günü.

2013- İstanbul’da kağıt mendil satan A.Kelek’in Taksim Metrosu’na biletsiz bindiği gerekçesiyle dövülmesi İstanbul ve Ankara’da protesto edildi.

2016- 15 Temmuz’daki darbe girişimine ilişkin 11 ilde bin 390 şüpheliyi kapsayan 20 iddianame, mahkemelere gönderildi.