Belleğimizde: 4 Şubat

1783 – Amerikan İç Savaşı: İngiltere ABD ile olan düşmanlığına son verdiğini resmen ilan etti.

1794 – Fransa tüm sömürgelerinde köleliği yasakladı.

1902 – Paris’te 1. Jön Türk Kongresi yapıldı.

1917- İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin önde gelen isimlerinden Talat Paşa, sadrazam oldu.

1926 – Yazar İskilipli Atıf Hoca şapka inkılabına muhalefetten Ankara’da idam edildi. Atıf Hoca “Frenk Mukallitliği ve Şapka” adlı risalenin yazarıydı.

1928 – Avusturyalı Naziler siyah sanatçı Josephine Baker’i protesto etti.

1945 – İngiltere, Rusya ve ABD’nin bir araya geldiği Yalta Konferansı’nda 1 Mart’a kadar Almanya ve Japonya’ya savaş ilan eden devletlerin San Francisco’da yapılacak konferansa katılmalarına ve BM’ye kurucu üye olabilmeleri kararlaştırıldı.

1947- Hatay ilinde yer adlarının Türkçeleştirilmesine karar verildi.

– Isparta Senirkent’te jandarmanın bazı vatandaşlara işkence yaptığı ortaya çıktı.

1948 – Ankara’da valilik ve belediye başkanlığının ayrılmasına ilişkin kanun kabul edildi.

1954- İstanbul’da yakacak, et, ekmek ve çeşitli gıda maddeleri sıkıntısı bir türlü önlenemiyor. İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Fahrettin Kerim Gökay, bir açıklama yaparak halktan yardım istedi: “Evlerinizde odun, kömür istifçiliği yapmayın, haftada iki defadan fazla et yemeyin, yiyebileceğinizden fazla ekmek almayın” dedi.

1957 – Malûliyet, İhtiyarlık ve Ölüm Sigortalarına ilişkin kanun kabul edildi.

1960- Küba Başbakanı Castro ve Merkez Bankası Başkanı Che, SSCB Başkan Yardımcısı Mikoyan’ı Küba’da ağırlıyor. Mikoyan’ın ziyaretinde Küba ile SSCB arasında 5 yıllık bir ticaret anlaşması için ana konularda mutabakat sağlandı.

1963- Kavel Kablo’da işten çıkarılan işçiler polislerce kordon altına alınan fabrika önünde çadır kurarak geceyi çadırlarda geçirdi. Fabrikada çalışan memurlar ve yeni işe başlayacak işçiler sabah çalışmak için geldiklerinde direnişçi işçilerce fabrikaya sokulmadı.

1964 – 20-21 Mayıs olayları sanıklarından Talat Aydemir, Fethi Gürcan, Osman Deniz ve Erol Dinçer’in ölüm cezaları Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde onaylandı.

1968- Adalet Partisi İstanbul İl Gençlik Teşkilatı Başkanı: “Şuurlu milliyetçi gençlik bütün yurt sathında icabederse komünist avına çıkacaktır.”

1969- ABD Büyükelçisi Komer’in aracının ODTÜ’de yakılmasının ardından bildiri dağıtan öğrencilerden 3’ü 2 ay 15 gün hapis ve para cezasına çarptırıldı, cezalar tecil edildi.

– Torbalı/ Atalan köylüleri, ağaların elindeki Hazine topraklarından 300 dönümü daha işgal edip sürmeye başladı. Göllüce köylüleri de Adnan Menderes’in halasının elindeki hazine topraklarının ardından meraya da girerek hayvanlarını otlatmaya başladı.

1970- İzmir’de TÖS ve İLKSEN’in düzenlediği “genel öğretmen boykotu”na ilişkin açılan kovuşturma tamamlandı; müfettişlerce ifadeleri alınan 1.500 öğretmenin dosyası -daha sonra savunmalarını yapmaları için- il ve ilçe yönetim kurullarına iletildi.

1971 – Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine Petrol-İş Sendikası Mobil, BP ve Shell şirketleri işyerlerinde greve gitti. Grev bu şirketlerin benzin, mazot, fuel-oil, gaz, motoryağı satışlarını durdurdu. Türkiye’nin akaryakıt ihtiyacının yüzde 69’unu bu üç şirket karşılıyor.

1972 – Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) parti liderlerine bir brifing verdi. “Siyasi suçlarda idam affının” sol bir slogan olduğu belirtildi. CHP Genel Başkanı İnönü Meclis kürsüsünden siyasi suçlarda idam cezasına karşı olduğunu söylemişti.

1974 – Türkiye Yazarlar Sendikası kuruldu. Kuruluş beyannamesini Valiliğe Yaşar Kemal, Bekir Yıldız ve Adnan Özyalçıner sundu.

1975- İngiltere’de Muhafazakâr Parti genel başkanlığına Margaret Thatcher seçildi.

– Türkiye çapında 1,5 saat süreyle elektrik kesintisi uygulanmaya başlandı.

1976 – Yeşilköy Çınar Oteli’nde DİSK’e bağlı Turizm-İş Sendikası tarafından 180 gündür sürdürülen grev bugün imzalanan toplu sözleşmeyle sona erdi.

– İstanbul/ Divanyolu’nda sol yayınların satıldığı Öncü Kitabevi’ni tahrip eden yangının kundaklamadan ileri geldiği ileri sürüldü.

– Guatemala ve Honduras’daki 7,5 şidettindeki depremde 22.778 kişi öldü.

1977- Türkiye Sivil Havacılık Sendikası’nın (HAVA-Yİ) Türk Havayolları’nda aldığı grev kararı dolayısıyla THY’nin bütün iç ve dış seferleri durdu.

– İTÜ İnşaat Fakültesi öğrencisi ve İMO üyesi Zeki Erginbay törenlerle toprağa verildi. Beşiktaş’taki tören ve yürüyüşün ardından arabalı vapurla Üsküdar’a geçirilen cenaze, Kadıköy’e ve Bağlarbaşı’na yapılan yürüyüşlerin ardından Kısıklı Mezarlığı’nda toprağa verildi.

1978- ODTÜ Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Doç.Dr.Yakup Kepenek Kızılay’da aracına binerken kurşunlandı, yara almadan kurtuldu.

1979- Abdi İpekçi düzenlenen törenlerin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

1980- Antbirlik’te DİSK/Tekstil, Gıda-İş ve Sosyal-İş üyesi yaklaşık 5 bin işçinin fabrikalardaki direnişi jandarma kuşatması altında 4 gündür sürüyor. DİSK direnişe destek için 2 saatlik iş bırakma ve ardından bir miting düzenleme kararı aldı.

– Ankara’da 60 kadar ülkücü öğle saatlerinde Bayındırlık Bakanlığı’nı bastı, çalışanlara hakaret etti ve yemekhanede bedava yemek yiyerek bakanlıktan ayrıldı. Polis daha sonra gelerek çalışanların üzerini arayıp kimlik kontrolü yaptı.

– İstanbul’da vapur ulaşımına yapılan yüksek oranlı zammı protesto eden Adalar halkı Sirkeci İskele’den Valiliğe yürüdü.

1981 – İngiltere’de Margaret Thatcher özelleştirme çalışmalarının hızlandırıldığını açıkladı.

1985- Başbakan Turgut Özal resmi bir ziyaret için Cezayir’e gitti. Cezayir’i ziyaret eden ilk Türk başbakanı olan Turgut Özal, 1958’de Birleşmiş Milletler’de Cezayir’in bağımsızlığı aleyhinde oy kullanan Türkiye’nin hatalı olduğunu açıkladı.

1987 – Yazar Aziz Nesin, Cumhurbaşkanı Kenan Evren aleyhine tazminat davası açtı. Aziz Nesin, “bir yurttaşın devlet başkanına dava açması Türkiye’de ilk kez görülüyor, ancak bir devlet başkanının yurttaşına vatan haini demesi de dünyada ilk kez görülen bir olaydır,” dedi.

1989 – İstanbul’da Kadın Kültür Evi açıldı. Şener Macit, Canan Toksöz, Selma Atabek, Nermin Coşkun, Saadet Özkol, Munise Sökmen kurucularıydı. İstanbul Tünel’deki lokalde Medeni Yasa Kampanyası, Cinsel Tacize Karşı Kampanya organize edildi, çeşitli toplantılar ve etkinlikler düzenlendi.

1990- Açık kimlikle politik çalışmaya geçtiklerini açıklayan TBKP’lilerden İdris Erdinç (Şoför İdris) gözaltına alındı.

– Adana’da Harb-İş’in düzenlediği “İşçi kıyımını protesto mitingi”nde konuşan Türk-İş Genel Başkanı Şevket Yılmaz sürekli yuhalandı.

1991- Körfez Savaşı’na karşı 2 Şubat mitingleri 2 ay ertelenen 8 muhalefet partisinin İstanbul İl başkanları SHP İl merkezinde ortak bildiri yayınladı. İl başkanları savaşa karşı yeni bir miting başvurusunda bulunma, Taksim ve Eminönü’de birlikte bildiri dağıtma kararı aldı.

1993- “Burdur Gölü SOS Komitesi”, Organize Sanayi Bölgesi’nin başka bir yerde kurulması için gösteri yaptı.

1995- Kayıp yakınları İstanbul Tabip Odası’nda SHP, CHP ve YDH’li Milletvekilleri ve yöneticilerle bir araya geldiler.

1996- Yıldız Teknik Üniversitesi’nde harçlara karşı açlık grevi yapmakta olan öğrenciler Taksim’de yaptıkları mitingin ardından İstiklal Caddesi’nde polisle çatıştı.

– Kültür Bakanı Fikri Sağlar Cumartesi Anneleri için Galatasaray’da Lise’nin duvarına asılan “utanç rölyefi”ni açtı.

1997 – 2 Şubat’ta Sincan belediyesinin düzenlediği geceye tepki olarak tanklar Ankara Sincan’dan geçti. Genelkurmay 2. Başkanı Org. Çevik Bir bunun “Demokrasi’de Balans Ayarı” olduğunu söyledi. Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız İçişleri Bakanlığı’nca görevden alındı.

1998- “Düşünceye Özgürlük-2” kitapçığı için bazı yazar ve sanatçılar kendilerini tekrar savcılığa ihbar ettiler.

2000- İran’da 22 yıl sonra Kiş Adası’nda Kozmetik fuarı açıldı. İran,Ortadoğu’nun en büyük kozmetik pazarı.

2002 – Alternatif küreselleşme yanlılarının Brezilya’nın Porto Alegre kentinde düzenlediği Dünya Sosyal Forumu’nda kurulan dışborç mahkemesi yoksul dünyanın zenginlere olan toplam 1.8 trilyon dolarlık borcunu yasadışı ilan etti ve affedilmesi gerektiğine karar verdi.

– İstanbul’da Tüm Bel-Sen üyesi 1.000’i aşkın zabıta memuru ücretsiz ulaşım haklarının kaldırılmasını yürüyüşle protesto etti

– Nijerya’nın Lagos kentinde çogunluğu oluşturan Hıristiyan Yorubalarla azınlıktaki Müslüman Hausalar arasında çatışma çıktı. Binlerce kişi kentten kaçarken sokaklar cesetlerle doldu.

2003 – Sırbistan ve Karadağ’dan oluşan federasyonun, gevşek bir birlik olmasını öngören anlaşma federal parlamentoda onaylandı. Böylece, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Makedonya ve Slovakya’yı son 10 yılda savaşlarla yitiren Yugoslavya Federasyonu kuruluşundan 74 yıl sonra sessiz sedasız tarihe karıştı.

– AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında Irak’a ABD müdahalesine Türkiye’nin desteği için AKP milletvekillerini ikna etmeye çalıştı: “Türkiye mutlaka Irak’a müdahale sürecinin karar mekanizması içinde yer almalıdır.”

2004- Pakistan’da nükleer teknolojinin önemli ismi Abdülkadir Han, İran, Libya ve Kuzey Kore’ye nükleer teknoloji transferini itiraf etti. Devlet Başkanı Pervez Müşerref’ten af, halktan özür diledi.

– Şair Mustafa Suphi Nuri İleri, 51 yaşında öldü. Türkiye Komünist Partisi üyesi İleri yazar Nasih Nuri İleri’nin oğluydu. ‘Yeni Edebiyat ve Sosyalist Gerçekçilik’ ve ‘Şiir Antolojisi’nin yanı sıra ‘Duvarsız Şehrin İnsanları’, Erguvanname’ adlı şiir kitapları yayımlandı.

2005 – 24 Ekim 2004’te Ukrayna’da yakalanan Haluk Kırcı, Türkiye’ye getirildi ve Kartal Cezaevi’ne konuldu. Bahçelievler davasında yedi kez müebbet hapis cezası alan Kırcı, Yargıtay’ın verdiği kararla 18 Mart 2004’te tahliye edilmiş, Yargıtay Başsavcılığı’nın itirazı üzerine 13,5 yıl daha cezaevinde kalması gerektiği ortaya çıkmıştı.

– Irak Bağdat’ta İtalyan IL Manifesto gazetesi muhabiri 56 yaşındaki Giuliana Sgrena Felluceli mültecilerle röportaj yaparken kaçırıldı. Gazeteciyi kaçıran İslami Cihat örgütü, İtalyan askerlerinin 72 saat içinde Irak’tan çekilmesini istedi.

– Ukrayna’da ‘Turuncu Devrim’in ‘Demir Lady’si diye anılan Yulia Timşenko başbakanlığa getirildi.

2006- İlk kez bir Müslüman ülkede Ürdün’de haftalık Arap gazetesi Şihan ‘Neyi protesto ettiğinizi bilin’ başlığıyla Hz. Muhammed’in karikatürleri yayımlandı. Editör işten atıldı. Şihan toplatıldı. Suriye’nin başkenti Şam’da, Hz.Muhammed karikatürlerini protesto eden binlerce kişi Danimarka ve Norveç büyükelçiliklerini yaktı.

– Castro ve Chavez, nükleer programı nedeniyle BM Güvenlik Konseyi’ne sevkedilen İran için güçbirliği yapacaklarını açıkladılar.

– Grup Yorum, Yeni Melek Gösteri Merkezi’nde konser verdi

2009- Malatya’da Zirve Yayınevi’nde üç kişinin öldürülmesiyle ilgili olayda sanık Emre Günaydın’ı azmettiren kişi olduğu iddia edilen Varol Bülent Aral Malatya’da tutuklandı.

– İlk kadın halk müziği solisti ve ilk kadın şefi, Neriman Altındağ Tüfekçi öldü.

2010- 4-C uygulamalarına karşı TEKEL işçilerine destek amacıyla Türkiye çapında destek yürüyüşleri yapıldı.

2011- TRT’deki “Büyük Takip” adlı TV Programı’nda ÇYDD ve Türkan Saylan hakkında “bölücülere burs verdiği” vb.iddialar ortaya atıldı.

2012- Taksim Dayanışma Platformu, açıklanan “Taksim Yayalaştırma Projesi”ne karşı web sitesi üzerinden imza kampanyası başlattı.

– Tunuslu bir yetkili, Humus’ta gerçekleştirildiği iddia edilen “kanlı katliam” nedeniyle Suriye’nin Tunus Büyükelçisi’ni sınır dışı etme kararı aldıklarını açıkladı.

2013- Taksim Dayanışması: “Gezi Parkı projesi için Koruma Kurulu’nun “ret” Kararı’na Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yorumu, Park’ın yok edilme niyetinden vazgeçilmediği şüphesi uyandırdı.”
Başbakan Erdoğan: “Üst Kurul Topçu Kışlası’nı reddetmiş. Biz reddi reddedeceğiz, Topçu Kışlası’nı yapacağız.”

2014- Yemekhanede işlerinden atılıp 22 gündür direnen DİSK/ Dev Sağlık-İş’li taşeron Cerrahpaşa işçileri kazanıp işbaşı yaptı.

– Fransa’da sosyalist hükümet, kilise ve sağcı sivil toplum örgütlerinin şiddetle karşı çıktığı eşcinsel evlilik ve evlat edinme hakkını da tanıyan aile politikasıyla ilgili yasa tasarısını geri çekti.