Belleğimizde: 5 Şubat

1877 – Mithat Paşa, sadrazamlıktan azledildi ve daha sonra Taif zindanında boğduruldu.

1878- 93 Harbi’nden sonra Ruslar, Osmanlı toprağı olan Silivri’yi işgal etti.

1885 – Belçika kralı II. Léopold, Kongo’yu kendi kişisel mülkiyeti ilan etti.

1917 – ABD kongresi, Başkan Woodrow Wilson’un vetosuna rağmen, Asyalıların ülkeye göçünü yasaklayan göçmen yasasını onayladı.

1919- Meşrutiyet’in ilanı sebebiyle 24 Temmuz 1908’de kaldırılmış olan sansür, İstanbul’da yeniden uygulamaya konuldu.

1924- Nezihe Muhittin’in başkanlığında Türk Kadınlar Birliği kuruldu.

1936 – Charlie Chaplin’in son sessiz filmi Modern Zamanlar gösterime girdi.

1937 – Anayasa’nın 2. maddesinde değişiklik yapıldı. Cumhuriyet Halk partisi’nin 6 ilkesi Anayasa metnine girdi: “Türkiye Devleti cumhuriyetçi, milliyetçi, halkçı, devletçi, laik ve inkılapçıdır”.

1956- Meriç ve Tunca nehirleri dondu; Yeşilköy ve Mecidiyeköy’e kurtlar indi ve İstanbul halkı ekmeksiz kaldı.

1958 – ABD hava kuvvetleri, Georgia eyaleti sahili açıklarında bir hidrojen bombası kaybetti. Bomba bulunamadı.

1963 – 25 yıllık tiyatro sanatçısı Cahit Irgat’ı Mecidiyeköy’de balık satarken gören vatandaşlar önce onun film çevirdiğini sandılar. Ancak Irgat bu işi, Mecidiyeköy’de bir gecekonduda birlikte yaşadığı bir zamanların ünlü sinema ve tiyatro sanatçısı Cahide Sonku’yla zor yaşamını sürdürmek için yapıyordu. Gecekonduda yaşayan bu ünlü sanatçıların durumu vatandaşlar arasında üzüntü yarattı.

– Kavel Kablo’da 1 Şubat’ta işten çıkarılıp fabrika önünde direnen işçilerce 2 gündür fabrikaya sokulmayan 40 kadar memur Vilayet’e giderek İstanbul Valisi ile görüştü.

1968 – İçişleri Bakanı Faruk Sükan yılında bugün, Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) Suriye Baas Partisi’yle bağlantısı olduğunu ileri sürdü ve ” Bilimsel sosyalistlerin nefes alışlarını bile biliyoruz” dedi.

1969- Cumhuriyet gazetesinin Yunus Nadi Yarışmasına gönderdiği makalede, Şadi Alkılıç’a “komünizm propagandası”ndan ceza verilmesine karşı Berlin’de Türkiye Başkonsolosluğu önünde protesto gösterisi yapıldı.

1971 – Genelkurmay Başkanı Memduh Tağmaç, “Silahlı Kuvvetler’in kendisine dil uzatılmasına ne kadar sabırla mukavemet edeceğini kestirmek artık mümkün değildir” dedi. Türkiye İşçi Partisi, Genelkurmay Başkanı Memduh Tağmaç’ın mesajını “tehdit” olarak niteledi.

– Bakanlar Kurulu, Petrol-İş grevini milli güvenliği zedeler nitelikte olduğu gerekçesiyle 30 gün süreyle erteledi.

1972- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı İsmet İnönü “Bülent Ecevit hizbi başarılı olursa başa geleceklerden ciddi olarak endişe ederim” dedi.

– Bob Douglas Basketball Hall of Fame’e seçilen ilk siyah Amerikalı oldu.

1973 – Güney Afrika’da 20 bin Siyah işçi greve başladı.

1975 – Amerika Birleşik Devletleri Türkiya’ye silah ambargosu uygulamaya başladı. Ambargonun gerekçesi Türkiye’nin Temmuz-Ağustos 1974’te Kıbrıs’a askeri müdahalede bulunmasıydı.

– Dostlar Tiyatrosu H.M.Enzensberger’in “Havana Duruşması” adlı oyununu sergiliyor.

1976 – Amerikan uçak firması Lockheed Türkiye’de rüşvet verdiklerini açıkladı.

– 53 yayınevi, gazete ve dağıtımcı Cağaloğlu’nda Öncü Kitabevi’nin kundaklanmasını ortak bir bildiriyle kınadı.

1977 – Ankara’da, TÖB-DER, TÜM-DER ve TÜTED bir miting düzenleyerek, MC Hükümeti’nin tutumunu, partizanlığı ve terörü kınadı. Kolluk güçlerinin müdahelesi sonrasında 60 kişi yaralandı.

– Zeki Erginbay’ın ülkücülerin hakimiyetindeki Edirnekapı Öğrenci Yurdu’na götürülüp işkenceyle öldürüldüğü iddiaları üzerine polis Yurt’ta arama yaptı. Bir odada 2 adet boş mermi kovanı bulundu, kaydı olmayan 2 kişi ülkücülerce kaçırılmak istenirken biri yakalandı.

1983- Adi suçtan hükümlü Rıdvan Karaköse, Cavit Karaköse ve Süleyman Karaköse Akşehir’de idam edildi.

1986- Başbakan Özal: “İşkence söylemleri maksatlı. Türkiye Cumhuriyeti her zaman işkencenin karşısında olmuştur.”
Polis memuru Sedat Caner’in işkenceli sorgu itiraflarının yayınlandığı Nokta dergisinin 2 sayısı toplatıldı.

– Cumhuriyet yazarı İlhan Selçuk ve Yazı İşleri Müdürü Okay Gönensin hakkında “Cumhurbaşkanı’na ima yoluyla hakaret”ten dava açıldı.

1987- 18 Kasım’da Otomobil-İş tarafından başlatılan NETAŞ grevi 79. gününe girdi.

1988 – Yunan uyrukluların Türkiye’de bulunan gayrimenkulleri üzerindeki haklarını donduran1964 tarihli kararname kaldırıldı.

1990- Halk müziği sanatçısı Sümeyra Çakır (44) hastalığına yenildi. 1975’de Ruhi Su ile Dostlar Korosu’nu kuran Çakır, 1980’de Doğu Berlin’de davetli olduğu bir festivalde söylediği Enternasyonal marşından dolayı dava açıldığı için çalışmalarına yurtdışında devam etmişti.

– Sovyetler Birliği Devlet Başkanı M.Gorbaçov, Komünist Parti’nin iktidar tekeline son verilmesini istedi.

– Romanya’da Çavuşesku’yu devirerek iktidara gelen Ulusal Kurtuluş Cephesi özel girişimciliğin yolunu açtı.

1991 – Son 6 ay içinde 60.000 sendikalı işçi işten çıkarıldı.

1993- ANAP İstanbul milletvekili Adnan Kahveci, eşi ve kızı, Bolu-Gerede yakınlarında geçirdikleri trafik kazasında öldüler; Kahveci’nin oğlu, kazadan yaralı kurtuldu.

– “Yakıldığı”, “başka bir kopyasının bulunmadığı” açıklanan “Yorgun Savaşçı” filminin Başbakanlık tarafından TRT’ye verildiği ortaya çıktı.

1994 – DEP Genel Sekreteri Murat Bozlak silahlı saldırı sonucu yaralandı.

– Saraybosna’da pazar yerinde havan mermisi patladı; 68 kişi öldü, 200 kişi yaralandı.

1996- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti TBMM ve parti liderlerinden Metin Göktepe’nin öldürülmesiyle ilgili Meclis araştırması açılmasını istedi. ÇHD İstanbul Şb. üyesi 91 avukat da Eyüp Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe vererek katil zanlısı polislerin tutuklanmasını talep etti.

1998- ÖDP İstanbul İl Örgütü ABD’nin Irak’a müdahalelerinde Türkiye topraklarının kullanılmasını ABD Konsolosluğu önünde protesto etti.

2001 – “2000’de Yeni Gündem” gazetesi, “Sosyalist İktidar Partisi’nin (SİP) kongresini “Sosyalizm ve Kardeşlik Vurgusu” adı altında yayımladığı için 1 ay süreyle kapatıldı. “27 Mayıs 2000 tarihinde yayın hayatına başlayan “2000’de Yeni Gündem” gazetesi hakkında bugüne kadar 30 dava açıldı.

2002- PKK, örgütün yeniden yapılanma çalışmaları çerçevesinde AB’ye üye ülkelerle Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde PKK adıyla yaptığı çalışmaların tümünü durdurduğu açıklamasını yaptı.

– İHD İstanbul Şubesi üyeleri, AB’ye Uyum Yasa Tasarısı’nı “düşünceye özgürlük” yazılı balonları patlatarak protesto etti.

2003 – Başbakan Abdullah Gül, Irak krizinin savaşsız sona erdirilmesi için Türkiye’nin bütün diplomatik yolları tükettiğini ve artık uzun vadeli çıkarları için ABD ile birlikte hareket edeceğini açıkladı. “Artık bu saatten sonra savaşın dışında kalamayız” dedi.

2004 – Britanya’nını özerk yayın kuruluşu BBC’nin yüzlerce çalışanı, Irak savaşı istihbaratının çarpıtılması skandalının sorumluluğunun kurumlarına yıkılmasını Britanya Ulusal Gazeteciler Birliği’nin (NUJ) liderliğinde protesto etti. “BBC’ye dokunmayın”, “Siyasi müdahaleye hayır” sloganları atıldı.

2006 – Trabzon’daki Santa Maria Kilisesi’nin Katolik rahibi Andrea Santoro, uğradığı silahlı saldırı sonucunda öldü. Santoro’nun katil zanlısı olarak 16 yaşındaki lise öğrencisi O.A. gözaltına alındı.

– Hamas’ın Filistin’de seçimleri kazanması üzerine Filistin’e ait 55 milyar dolarlık gümrük ve vergi gelirlerini donduran İsrail bu fonları serbest bıraktı.

2009- Demokratik Toplum Partisi (DTP) Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, Batman’da katıldığı bir toplantıda yaptığı konuşma nedeniyle 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı

2010- 53.günü tamamlayan TEKEL direnişinde açlık grevleri süresize dönüştürüldü. Başbakan Erdoğan: “6 bin 294 TEKEL işçisi hesaplarına yatan parayı kullandı. Kalan 2 bini yasadışı eylemi sürdürürse müdahale ederiz. 4-C’ye geçiş için ay sonuna kadar süreleri kaldı.”

– Türkiye’de 7 Temmuz 1997’de imzalanan ve askerlere toplumsal olaylara müdahale yetkisi veren EMASYA Protokolü yürürlükten kaldırıldı.

– Hint Okyanusu’ndaki Andaman Adaları’nda varlığını sürdüren dünyanın en eski kabilelerinden birinin dili olan “Bo” dili, son üyesinin ölümüyle tarih oldu.

2011- Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınan Nedim Şener, Ahmet Şık, Yalçın Küçük, Doğan Yurdakul, Coşkun Musluk, Sait Çakır ve Müyesser Yıldız tutuklandı.

– Ankara’da Torba Yasa’yı protesto eden emekçilere polisin sert müdahalesi ülke genelindeki eylemlerle protesto edildi.

– Artvin Hopa’da planlanan Güneşli Hidroelektrik Santrali (HES) projesine karşı Beyoğlu’nda buluşan yüzlerce Hopalı, İstiklal Caddesi üzerindeki Little Big (LTB) mağazaları önünde Erva Enerji şirketinin planladığı projeyi protesto etti.

– Mısır’da devam eden ayaklanmalar Cumhurbaşkanı Mübarek’in oğlu Cemal Mübarek ve Genel Sekreter Safvet el Şerif’in istifasına yol açtı.

2014- Mehmet Ayvalıtaş’ın Kartal Adliyesi’ndeki duruşmasında mahkeme yoklama dahi yapılmadan ertelendi.