Belleğimizde: 6 Mart

1521 – Ferdinand Magellan, Guam’a vardı.

1714 – İngiliz mühendis Henry Mill daktilo makinesinin patentini aldı.

1853 – Giuseppe Verdi’nin La Traviata operası Venedik’te ilk kez sahnelendi.

1919 – Kısa adıyla Komintern olarak bilinen Uluslararası Komünist Partileri Birliği, Komünist Enternasyonal kuruldu. Karl Marx öncülüğünde kurulan Enternasyonal İşçi Birliği ile başlayan uluslararası örgütlenme sürecindeki sırası nedeniyle kuruluş III. Enternasyonal olarak da anılıyordu.

1920- Çağdaş ve Milli Türk Edebiyatı’nın öncülerinden hikaye yazarı Ömer Seyfeddin İstanbul’da öldü. Ağdalı Osmanlıca yerine günlük konuşma dili olan sade Türkçe’yi yazı dili haline getirmekte büyük rolü olan Ömer Seyfettin’in öyküleri arasında Bomba, Harem, Yüksek Ökçeler, Gizli Mabet, Beyaz Lale, Tarih Ezeli Bir Tekerrür, romanları arasında Efruz Bey ve Yalnız Efe sayılabilir.

1921 – Koçgiri Ayaklanması

1925 – Takrir-i Sükun Kanunu’na dayanarak İstanbul’da 6 gazete ve dergi bakanlar kurulu kararıyla kapatıldı. Kapatılan yayınlar; Tevhid-i Efkar, İstiklal, Son Telgraf, Aydınlık, Sebilülreşat ve Orak Çekiç.

1947 – “Milliyetçi” öğrenciler Ankara’da Ulus Meydanında toplanarak solcular aleyhine gösteri yaptılar, solcu öğretim üyelerinin üniversiteden uzaklaştırılmasını istediler.

1949- Kadınlığı Koruma ve Sosyal Yardım Cemiyeti kuruldu. Cemiyet, kimsesiz kızlara ve dul kadınlara yardım etme amacını benimsedi.

1952- İstanbul’da yılın ilk aylarında işlenen cinayetlerde ciddi bir artış tespit edildi. Bunun üzerine nedenlerini araştırmak ve önleyici tedbirler alınmasını sağlamak amacıyla günü ilmi bir heyet toplandı. Vali ve Belediye Başkanı Fahrettin Gökay başkanlığında yapılan toplantıya uzman doktor, hukukçu, krimonoloji uzmanları katıldı. Toplantıda konuşmacılar cinayetlerin artışında film ve gazete haberlerinin de rol oynadığını, bunların bazı cahil kişileri özendirdiğini ileri sürdüler. Bazı konuşmacılar cezaların arttırılmasını, bazıları da eğitime önem verilmesini istediler.

1954- TBMM’de Türk Ceza Kanunu’nun161. maddesinin son fıkrasının değiştirilmesi ve yeni bir fıkra eklenmesi hakkındaki kanun tasarısı tartışmalara yol açtı. Tasarı üzerine konuşan Başbakan Menderes, “Bunu basın özgürlüğünü kısıtlamak için hazırlamadık, vatandaşların şeref, namus ve haysiyetleri söz konusudur. Vatandaşın bu memlekette iftiradan masun, korkusuz yaşamak hakkıdır.Vatandaşın namusunu teminat altına almak azmindeyiz” dedi. Muhalefet ise, “Bu kanun suiistimalleri gizleyecek” diyerek kanuna karşı çıktı.

1957 – Afrika’da Altın Kıyısı, Gana ismini alarak bağımsızlığını ilan etti.

1961- İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth Türkiye üzerinden geçerken bir saatliğine Ankara’ya geldi ve Devlet ve Hükümet Başkanı Orgeneral Cemal Gürsel’le bir saat görüştü. Gazetecilerin görüşme hakkında bilgi almak için ısrarlı sorularına Cemal Gürsel şu yanıtı verdi: “İngiltere kraliçesi ile ne konuşulursa onları konuştuk. Gazetecileri enterese edecek hiçbir şey de konuşulmadı. Ötesini siz de biliyorsunuz ” dedi. Kamuoyunda Kraliçe’nin Adnan Menderes ve arkadaşlarının idamını önlemek amacıyla görüştüğü konuşuuyordu.

1965 – TİP’in Akhisar Mitingi’nde Olaylar

1968 – İstanbul’da mimarlar odasında yapılan basın toplantısında Boğaz Köprüsü’nün bugün için gereksiz olduğu öne sürüldü ve Asma Köprü “Özellikle otomobil sahiplerinin kullanacakları ve keyiflenecekleri dev bir oyuncak” olarak nitelendi. Toplantıda ayrıca “İstanbul köprüsünün politik tercihlerle alınan kararlara bağlı olarak yürütülmesi yakın bir gelecekte dönüşü olmayan tam bir felaket dönemi açacak, köprünün çevre yolları etrafında 15 ile 30 milyar liralık bir arazi spekülasyonu başlayacaktır” denildi.

1970 – İstanbul’da Sultanahmet İktisadi ve Ticaret Akademisi’nde konferans veren Amerikalı Profesörün üzerine bir torba un dökülerek başına yumurta atıldı. Konferans sırasında salona giren bir grup genç “Kahrolsun Amerikan Uşakları”, “Yankee go home” diye slogan atarak profesörün yanına ulaşmayı başararak, başından aşağı un döküp yumurta yağmuruna tuttular. Bu durum üzerine Amerikalı profesör konferansı yarıda bıraktı.

1971- Erdal Şener adlı öğrencinin yanı sıra Jandarma er Mevlut Meriç’in miğferini delip başına saplanan kurşunla ve seken bir kurşunla MTA aşçısı Aziz Yalta’nın öldüğü ODTÜ baskınında gözaltına alınan 2 bin civarında öğrencinin 34 savcı tarafından ifadeleri alındı, 26’sı Adliye’ye sevk edildi.

– Kırıkhan’da bine yakın kişinin işyerlerini tahriple sonuçlanan yürüyüşüne güvenlik güçlerinin açtığı ateşte ölenlerin sayısı 3’e yükseldi.

– ABD’nin ülke dışında yaklaşık 1milyon 100 bin askeri bulunduğu bildirildi; bu sayının 400 bini Güney Vietnam, Kamboçya, Laos ve Tayland’da. Türkiye’deki üslerde yaklaşık 7 bin ABD askeri görev yapıyor.

1972- Adalet Komisyonu Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam cezalarını onayladı.

– MHP Niğde Senatörü Kudret Bayhan otomobille İtalya’dan Fransa’ya geçerken 30 milyon dolarlık baz morfinle yakalandı. Yargılanan Kudret Bayhan 15 yıl hapse mahkum oldu.

1973 – Maraş’a “Kahraman” ünvânı verildi.

1974- Hilafetin kaldırılışının 50. yılı dolayısıyla PTT tarafından çıkarılması kararlaştırılılan seri pulların basımı Milli Selamet Partili bakanların önerisi üzerine durduruldu.

– İngiltere’de seçimleri İşçi Partisi kazandı. Harold Wilson başbakan oldu.

1977- Başbakan Demirel 1 saat10 dakika süren bir televizyon konuşması yaptı.1977 bütçesinin hedeflerini anlattı ve “Bir milyondan başladık,100 milyara geldik. Türkiye trilyonları telaffuz etmeye alışmalıdır” dedi. Demirel 2000 yılında Türkiye’nin 400 milyar lira milli gelirle Almanya’nın üstünde olacağını söyledi. Ayrıca 2000 yılında fert başına düşen milli gelirin 5000 dolara yükseleceği müjdesini verdi.

1978 – Yaş haddinden emekli olan Genelkurmay Başkanı Org. Semih Sancar, görevini törenle KKK Org. Kenan Evren’e devretti.

1980- Maliye Bakanı İsmet Sezgin basına yaptığı bir açıklamada dünyada yiyecek maddesi ithal etmeyen birkaç ülkesinden biri olan Türkiye’nin bu özelliğini Cumhuriyet tarihinde ilk defa bu yıl kaybettiğini söyledi. Türkiye’nin içinde bulunduğu şartlardan dolayı 1980 yılı içerisinde yağ ve şeker ithal edileceğini söyledi.

1983- Resmi verilere göre son üç yılın fiyat artışları % 250 dolayında gerçekleşti. En çok artış KİT ürünlerinde oldu.
Eski Başbakan Yardımcısı Turgut Özal basına yaptığı bir açıklamada, “Türk sanayiini bu denli korumak ve fiyatların bu kadar yükselmesine izin vermek yanlıştır. Türk halkı sanayinin bugüne gelmesine çok yardım etmiştir. Bundan sonra sanayi halka hizmet etmelidir. Bunun yolu da rekabete razı olmaktır” dedi.

1984- Askeri Yargıtay Milliyet gazetesi yazarı Metin Toker ile yazı işleri müdürü Doğan Heper hakkında İstanbul Sıkıyönetim Mahkemesi tarafından verilen mahkumiyet kararını bozdu.

– ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye’ye yapılması önerilen askeri yardımda 39 milyon dolar kesinti yapılmasını kararlaştırarak, yardımı 716 milyon dolara indirdi.

– 60 bin öğrenciyi kapsayan öğrenci affı Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından onaylandı.

1986- Basın tarafından “Basına Sansür Yasası” olarak tanımlanan “Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Yasası” TBMM’de kabul edildi.

1987 – IMF raporunda, Türkiye’de asgari ücretin son bir yılda yüzde 20 gerilediği belirtildi.

– Erzincan Sıkıyönetim Mahkemesi’nde görülen Espiye Dev-Yol davasında 1 sanık ölüm, 20 sanık 2-8 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

1988 – Elazığ’ın Palu ilçesinde 1 Mart 1988 tarihinde Partizanlarla, devlet güçleri arasında çıkan çatışma, Diyarbakır’ın Lice ilçesine kadar taşarak 6 Mart günü sona erdi. Medyada: “TİKKO azıttı”, “Dağlarda TKP(ML) ile amansız çatışma” biçiminde yer verilen çatışmanın partizanların mevzilendiği mağaranın, 500 kilo TNT kullanarak bombalanması sonucu; Seyfi Batar (1963-64 Dersim-Ovacık), Halil Kaya (1956- Tercan) ve Hüseyin Babayiğit (1965- Nazımiye) adlı gerillaların yaşamını yitirdiği açıklandı.

1990- Sovyet Parlamentosu -1921 NEP dönemi haricinde- ilk kez özel kişilerin fabrika kurma ve işçi çalıştırmasına izin verdi.

1993 – İstanbul’un Kartal ilçesinde bir eve düzenlenen polis baskınında aralarında Bedri Yağan’ın da bulunduğu üçü kadın beş kişi öldürüldü. Bedri Yağan, Gülcan Özgür, Hemşireler Derneği İstanbul şubesinin eski başkanı Menekşe Meral ve ev sahibi Rıfat Kasap ile eşi Asiye Fatma Kasap öldürülürken Rıfat ve Asiye çiftinin çocukları 2,5 yaşındaki Özgür ile 6 aylık Sabahat baskından sağ olarak kurtuldu. Bedri Yağan’ın babası oğlunun çatışma sonucu ölmediğini, infaz edildiğini, ölen militanların avukatları da, duvarlarda kurşun izi bulunmadığından, beş kişinin ele geçirilip işkenceyle öldürüldüğünü ileri sürdüler. SHP Merkez Yönetim Kurulu da, olayı yargısız infaz olarak nitelendirdi.

– Türkiye’nin 1963’de Ankara Antlaşmasıyla başlattığı Avrupa’yla bütünleşme sürecinde bir adım daha atıldı. Avrupa Birliği üyesi 15 ülke ile Türkiye arasında Gümrük Birliği Antlaşması imzalandı. Dışişleri Bakanı Murat Karayalçın’ın imzaladığı antlaşma, taraflar arasında tarife indirimi ve ortak gümrük tarifesine uyum yükümlülüklerinin yanı sıra, Ankara’nın AB’nin ortak politikalarına uyumu da içeriyor. Türkiye bu antlaşmayla, Avrupa Birliğine tam üye olabilmek için bir dizi hukuki, mali, siyasi ve ekonomik reformu gerçekleştirmeyi de kabul etmiş oluyor. Özellikle insan hakları ve demokratikleşme konularındaki yasaların TBMM’den biran önce çıkarılması gerekiyor.

– YDH (Yeni Demokrasi Hareketi) Genel Başkanı Cem Boyner’in, “Ordu demokrasiyi tehdit ediyor” sözleri üzerine hakkında soruşturma başlatıldı.

– Dev-Sol davası sanıklarından Latife Ereren, muhbir olduğu gerekçesiyle, Bayrampaşa Cezaevi’nde öldürüldü.

1995- 1950 kuşağı karikatüristlerinden Nehar Tüblek öldü. İtalya’daki Bordighera-Altın Palmiye yarışması, Yugoslavya’daki Üsküp mizah yarışması ve İtalya’daki Tolentino karikatür yarışmasında birincilik ödülleri kazanan Nehar Tüblek Amcabey, Karikatür, Akbaba, Şaka dergilerinde çalıştı. Akşam, Yeni Gazete, Hürriyet ve Günaydın gazetelerinde çizdi.

1996 – Mesut Yılmaz tarafından ANAP-DYP ortaklığıyla kurulan Türkiye’nin 53. hükümeti Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından onaylandı. Çiller, hükümette görev almadı.

– Harçlara karşı Hacettepe Merkez Kampüsü’nde toplanan yaklaşık 500 öğrenci, Tıp Fakültesi ve DTCF öğrencilerinin de katılımıyla kar yağışı altında DTCF’ne doğru sloganlarla yürüdü. İbni Sina Hastanesi önünde polisçe durdurulan öğrenciler Hacettepe Tıp Fakültesi’ne döndü.

1998- TBMM Karma Komisyonu, DYP Mİlletvekili Mehmet Ağar’ın dokunulmazlığını, uyuşturucu kaçakçısı Yaşar Öz’ün serbest bırakılmasını sağladığı iddialarını içeren dosya nedeniyle ikinci kez kaldırdı.

1999- 199.buluşmalarını da İHD İstanbul Şb.’nde yapan Cumartesi Anneleri: Polis “G.Saray da Beyoğlu da yasak” diyor.

2000 – Hozat’ın Beyazdağ mevkiinde HKO gerillalarıyla devlet güçleri arasında gün boyu süren çatışmada Enver Ay (1980- Hozat), Muammer Atik (1973- Ovacık), Özgür Yıldırım (Mazgirt), Pınar Akkaya (1982- Pertek) ve Songül Yıldız (1982- Mazgirt) adlı gerillalar öldürüldü.

– “Kumarhaneler Kralı” Ömer Lütfü Topal’ın öldürülmesi olayından yargılanan “Susurluk Çetesi”nin tek tutuklu sanığı Haluk Kırcı da tahliye edildi.

2002 – Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Refah Partisi’nin (RP) “kayıp trilyon” davasında Necmettin Erbakan’a, iki yıl dört ay hapis cezası verdi. Yargıtay kararı onaylarsa, Necmettin Erbakan yüz kızartıcı suçtan hüküm giyen ilk başbakan olacak.

– Yargıtay 9. Ceza Dairesi, İslami Hareket Örgütü liderleri İrfan Çağırıcı hakkında idam, Mehmet Ali Şeker, Cengiz Sarıkaya ve Temel Arslan hakkında ömür boyu hapis cezalarını onayladı. Örgüt, gazeteci Çetin Emeç ile yazar Tarık Dursun’un öldürülmeleri başta olmak üzere pek çok eylemden sorumlu tutuluyordu.

2003 – Suriye’de genel seçimlerde iktidardaki Baas Partisi liderliğindeki altı küçük partiden oluşan Ulusal İlerici Cephe 250 kişilik mecliste 167 sandalye kazandı. Ülke tarihinde ilk kez 30 kadın meclise girdi.

2005 – 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Saraçhane’de toplanan Demokratik Kadın Hareketi, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Çağdaş Hukukçular Derneği ve Emekçi Hareket Partili kadınlara polis cop ve biber gazıyla müdahale etti. 63 kişiyi gözaltına aldı. Kadıköy’de polis müdahalesi olmaksızın geçen kutlamalara 2 bin kadın katıldı.

2007 – Türkiye’de işsizlik oranı 2006 yılında yüzde 9,9 olarak açıklandı.

2011- Özel Yetkili Savcı Zekeriya Öz tarafından 15 saat süreyle sorgulanan gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener mahkemece tutuklandı. Şık ve Şener’in Adliye önünde bekleyen arkadaşları cezaevi aracının önünü keserek 1 süre engelledi.

2014- Ergenekon davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan 26’ncı Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un bireysel başvurusu görüşüldü. Anayasa Mahkemesi: “Kişi hak ve hürriyetleri ihlal edilmiştir” dedi.

– Kırım Parlamentosu Rusya’ya bağlanmayı oybirliğiyle kabul etti. Referandum 16 Mart’ta.

2016- İran’da yolsuzluktan yargılanan iş adamı Babek Zencani, idama mahkum edildi.

– Irak’ın Babil kentinde kontrol noktasına yönelik intihar saldırısında 52 kişi öldü, 100 kişi yaralandı. Saldırıyı DEAŞ üstlendi.

2017- ABD Başkanı Donald Trump, nüfusunun çoğunluğu Müslüman 6 ülkenin vatandaşlarına 3 ay yeni vize sınırlaması getiren düzenlemeyi imzaladı.