Belleğimizde: 9 Şubat

1621- İstanbul Boğazı dondu.

1871- Osmanlı’da ilk kez Karl Marx’ın bir makalesi Hakayik-ul Vakayi (Olayların Gerçeği) gazetesinde yayımlandı.

1881 – Klasik edebiyatın en önemli yazarları arasında gösterilen Rus romancı Fyodor Mihayloviç Dostoyevski hayatını kaybetti.

1920 – Fransızlar, Maraş’tan çekilmeye ve Adana bölgesini boşaltmaya başladı.

1925- Kuvai Milliye komutanlarından Halit Paşa, Mecliste Ali Çetinkaya tarafından kaza kurşunuyla vurularak yaralandı ve 14 Şubat 1925’te hayatını kaybetti.

1934 – Balkan Antantı, Türkiye, Yunanistan, Yugoslavya ve Romanya arasında Atina’da imzalandı.

1959- Radyo haberlerinde iktidardaki Demokrat Parti’nin kurduğu “Vatan Cephesi” ne katıldığı açıklanan CHP’li Sivas/Mehmetpaşa Mahallesi muhtarının 2 ay önce vefat ettiği ortaya çıktı.

1960- Demokrat Parti hükümeti, resmi görevli olmayan kişilerin basın toplantılarını Valilik iznine bağlayan tasarıyı Meclis’e sevketti; hükümet üyeleri ve devlet kurumları yetkilileri tasarının dışında tutuldu.

1962 – Jamaica İngiliz Milletler Topluluğu içerisinde bağımsız bir ulus oldu.

1965 – Vietnam Savaşı: İlk ABD askerleri Güney Vietnam’a gönderildi.

1968 – Zonguldak Ereğli Kömür İşletmeleri’nde üç gündür sürmekte olan olaylar bugün sona erdi, işçiler ocağa indi. Toplam zararın 10 milyon lirayı bulduğu açıklandı. Bu arada olaylar sırasında işçileri tahrik ettiği iddiasıyla yakalanan 2 işçi tutuklandı.

1969- Çanakkale Boğazı’ndan geçerek Marmara’ya açılan ABD 6.Filo gemilerinin demirleyeceği Dolmabahçe Rıhtımı gece 24’den sonra “yasak bölge” ilan edilerek polis, inzibat erleri, jip ve cemselerle dolduruldu, gazeteciler uzaklaştırıldı.
6.Filo’nun İstanbul’a gelişini protesto eden İTÜ öğrencileri sabah Vilayet binasına pankart astı. İstanbul Valiliği, 6.Filo’ya karşı öğrencilerin düzenlemek istediği 2 ayrı güzergahtaki (Orman Fakültesi öğrencilerinin Sarıyer-Taksim ve Teknik Üniversite öğrencilerinin Beyazıt-Taksim) yürüyüş başvurularını çeşitli gerekçelerle reddetti.
25 gençlik örgütünün halkı 6.Filo’ya karşı direnişe çağıran 60 bin adetlik 2 ayrı broşürden 20 bin adedine polis matbaada el koydu. Necmi Demir ve Yusuf Gömleksiz adlı öğrenciler tutuklandı, Kartal’da broşür dağıtan işçi Mehmet Öneş gözaltına alındı. Öğrenciler, İstanbul Valisi’ne de bir telgraf göndererek dağıtılacak broşürlerin üçte birine matbaada el konulmasını ve 2 öğrencinin tutuklanmasını protesto etti.

– Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’nin adı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) olarak değiştirildi ve genel başkanlığa da Alparslan Türkeş seçildi. Türkeş: “Faşizme, nazizme veya yabancı diğer bir sisteme özentiyi Türk milliyetçileri olarak reddederiz”

1972 – Maden işçilerinin grevi dolayısıyla İngiltere Londra’da olağanüstü hal ilan edildi.

1973- TBMM, Güvenlik Mahkemesi kurulmasını öngören Anayasa değişikliği ile ilgili maddeyi kabul etmedi. 15 Şubat 1973’te yapılan ikinci toplantıda üç oy farkıyla kabul edildi.

1974 – Ereğli Demir Çelik Fabrikası’nda işçilerle işveren arasındaki toplu iş sözleşmesi anlaşmazlığı giderildi. Yapılan anlaşmaya göre işçilerin saat ücretlerine ilk yıl seyyanen 200 kuruş zam yapılacak. Yeni toplu sözleşmeye göre işçilere “gece zammı” da verilecek.

1976- La Stampa, CIA’nın İtalya’da anti-komünist parti, dernek ve kişilere 1945-1975 yılları arasında toplam 75 milyon $ dağıttığını yazdı.

1977 – THY’da grev kalktı. Seferler normal olarak yapılmaya başlandı. Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Erdoğan Balcı, Bakanlar Kurulu kararının iptali için Danıştay’a başvuracaklarını açıkladı.

1980- TARİŞ Çiğli İplik Fabrikası’nda 1.200 işçinin direnişi sürerken İzmir’in birçok yerinde yol kesme, korsan yürüyüş, bombalı pankart eylemleri yapıldı. Öğlen Çiğli-Havaalanı yolu bir süre, akşam üzeri de İzmir-Çanakkale karayolu 2 saat süreyle trafiğe kapatıldı. TARİŞ’e bağlı kuruluşlardan yaklaşık 5 bin DİSK/Tekstil-İş, Gıda-İş ve Maden-İş ile Taper-İş’li işçi ve memur çıkarıldı.
İktidar Tariş’teki politikasının bir benzerini de Antbirlik’te uygulamaya koymak istedi. DİSK’in öncülüğünde çalışmalarını yürüten Ortak Davranış Komiteleri, iktidarın zorla işgal, işten çıkarma planını bozmak için harekete geçti. Bir gün öncesinde Antalya genelinde 2 saat iş bırakan işçiler, kararlılıklarını göstermek için DİSK’in öncülüğünde 9 Şubat’ta Antalya’da geniş katılımlı bir miting düzenledi.

1981 – Polonya’da Komünist Parti Pinkowski’yi başbakanlıktan aldı; yerine General Wojciech Witold Jaruzelski’yi getirdi.

1983 – Sendikalar Kanunu ile Toplu Sözleşme, Grev ve Lokavt Kanunu’nda önemli değişiklikler yapıldı.

1985- Görülmemiş soğuklar ve kar İstanbul’u ve İstanbulluları gafil avladı. 6 milyonluk kent 3 cm’lik kara yenik düştü. Ulaşım felce uğradı. Belediye Başkanı Bedrettin Dalan Meteoroloji’nin kendilerini yanılttığını söyledi ve “I am sorry” diyerek İngilizce özür diledi. Aynı gün, Uludağ’a giden Cumhurbaşkanı Kenan Evren otellerin doluluğuna bakarak “Türkiye’de çok zengin var” dedi.

1986- Cumhuriyet Halk Partisi’nin eski Genel Başkanı Bülent Ecevit, Sosyal Demokrat Halkçı Parti’nin (SHP) af önerisini yetersiz buldu; “Af konusunda cömert davranılmasını” istedi. Bülent Ecevit affın ideolojik ayrım gözetmemesi gerektiğini belirtti; “SHP önerisi taraf tutmaktadır” dedi.

– Refah Partisi Eminönü İlçe Kongresi’nde yaptığı konuşmada “müstehcen yayınları” eleştiren İstanbul İl Başkanı R.Tayyip Erdoğan: “Irz ve namusumuz Bab-ı Ali’de iğfal edilmiştir.”

1987- Uğur Mumcu ve Örsan Öymen F.Almanya’nın Bochum kentinde ‘Kaplancılar Cemaatı”nın lideri Cemalettin Kaplan ve müritleriyle görüştü.

1988 – Diyarbakır Askeri Cezaevi’nde 2000 tutuklu ve hükümlü açlık grevine başladı.

– Eski Genelkurmay Başkanı Necdet Üruğ, hakkında soruşturma açılması için Cumhurbaşkanı Kenan Evren’e başvurdu. 2000’e Doğru dergisinde çıkan MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı) raporunda bazı iddialara adı karışmıştı. 2000’e Doğru dergisi toplatıldı.

– NETAŞ’ta işten çıkarılan 45 arkadaşlarının geri alınması için 30 saattir yemekhaneden çıkmayan 1.700 işçi polisçe çıkarıldı.

1990- Prof.Muammer Aksoy’un öldürülmesini protesto için 6 cezaevindeki tutuklu ve hükümlüler ile TAYAD ve DEMKAD’ın da aralarında bulunduğu birçok dernek yöneticisinin açlık grevleri sürüyor.

1991 – “Savaşa Hayır Platformu” üyeleri ile bazı milletvekili ve sanatçıların yer aldığı “Barış Treni”, Ankara’dan İncirlik’e hareket etti.

1995 – Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Disiplin ve Ödül Yönetmeliği’ni açıkladı. Yönetmelik okul müdürlerine, kız öğrencilere bekaret kontrolü yaptırma yetkisi veriyordu. Türkiye’nin dört bir yanında “bekaret kontrolüne hayır” eylemleri başladı. İzleyen günlerde, Bakan Nevzat Ayaz kontrol yapılmayacağına ilişkin bir genelge yayınladı. Ancak, bekaret kontrolleri son bulmadı.

– Yaşar Kemal ve Erdal Öz “Düşünce Özgürlüğü ve Türkiye” kitabında yer alan Yaşar Kemal’in 2 yazısından dolayı DGM’de ifade verdi.

2000 – PKK’nin 2-3 Ocak arasında gerçekleştirdiği 7.Kongre’de Abdullah Öcalan’ın yeniden lider seçildiği, PKK’nın silahlı mücadeleyi bıraktığını ilan ettiği açıklandı. Örgütün silahlı kanadı ARGK’nin (Kürdistan Halk Kurtuluş Ordusu) adı da “Halk Meşru Savunma Kuvveti” olarak değiştirildi.

2002- Saime Göksu ve Edward Timms’in 10 yıldır üzerinde çalıştığı Nazım Hikmet biyografisi “Romantik Komünist” yayınlandı.

– Bolu/ Mengen Gökçesu beldesindeki maden ocaklarından 400 sendikalı işçinin çıkarılması yürüyüşle protesto edildi.

2003 – Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) üst düzey üç yetkilisi Halepçe’de bir suikastla öldürüldü. KYB’ye göre suikast Kaide’nin bölgedeki kolu olan Ensar el-İslam Örgütü gerçekleştirdi.

2005 – Kıbrıs Rum Kesimi’nin ana muhalefet partisi DİSİ’nin lideri Nikos Anastasiadis ilk defa Türkiye’ye geldi. DİSİ, geçen yıl Annan Planı’nın referandumunda Evet oyu kullanmıştı. Anastasiadis’in “Hükümetin Kıbrıs politikasına karşı çıkanların başında askerler geliyor” yorumuna Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, “Türk askerinin adada kalması siyasi bir karardır” diye yanıtladı.

– İspanya’nın başkenti Madrid’de kongre merkezinde, Kral Juan Carlos ile Meksika Devlet Başkanı Vicente Fox’un bir açılış yapması öncesinde bomba yüklü bir araç infilak etti. Polis, ETA’nın saldırıyı önceden telefonla haber verdiğini açıkladı.

– Dünya Doğa Koruma Örgütü,Türkiye’yi “en değerli 35 koruma bölgesi” arasına aldı. Örgüt,Türkiye-İran hattını “sıcak bölge” olarak tanımladı. Sıcak bölge, biyolojik çeşitlilik açısından çok zengin ama tehdit altındaki yer demek.

2006 – Danıştay, okula geliş ve gidişlerde türban takan öğretmenin ana okulu müdürü olarak atanmasını sakıncalı bulan yerel mahkemenin kararını onayladı.

2007- İşsiz ve Güvencesiz Eğitim İşçileri Örgütlenme Girişimi’ne üye bir grup Milli Eğitim Bakanlığı’na yürüdü.

– Halkevleri İstanbul Şubesi üyeleri, Show TV’nin Levent binası önünde şovenizm ve Kürt düşmanlığını körükleyen “Kurtlar Vadisi-Terör” dizisinin yayından kaldırılmasını istedi.

– Galatasaray Postanesi önünde toplanan İHD İstanbul Şube üyeleri, vicdani retçi Halil Savda’nın Tekirdağ’daki 8.Mekanize Tugayı Disiplin Koğuşu’nda 1 haftadır işkence gördüğü iddiasıyla TBMM Başkanlığı’na mektup gönderdi.

2008- Türkiye’de, üniversitelere başörtüsüyle girilmesinin yolunu açan Anayasa değişik paketi 411 oyla Meclis’ten geçti.

– Uluslararası internet korsan grubu Anonymous, Scientology Kilisesi’ni protesto etti.

– ÖDP İstanbul İl Örgütü “Türbanın siyasi koz olarak kullanılmasına karşı” Taksim’de basın açıklaması yaptı.

2009- 12 yıl sonra yargıç karşısına çıkan Mehmet Ağar’ın Ankara’daki duruşması öncesi çeşitli parti, dernek ve kuruluşlar basın açıklaması yaptı.

2010- Direnişlerinin 58. gününde TEKEL işçilerinin Ziya Gökalp Caddesi’ne yapmak istedikleri yürüyüş polisçe engellendi.

2011- Pınar Selek’i yargılayan mahkeme Yargıtay’ın bozma kararına 3.kez direnerek Selek’in beraatini istedi

2012- Pinochet’yi tutuklatan, Arjantin cuntası döneminden subayları mahkum eden İspanyol yargıç Baltasar Garzon ülkesinde yasadışı telefon dinletmekten suçlu bulundu, 11 yıl meslekten men edildi.

-Fransa’da Jean Dujardin ve Gilles Lellouche’un oynadığı Les İnfidèles (Sadakatsiz) adlı komedi filminin afişlerinin kadının insan haklarını ihlal ettiği ve kadını aşağıladığı için kaldırılmasına karar verildi.

-Türkiye’de öğrencilerin hapishanede eğitimlerini aksatmaması için verilen araştırma önergesi AKP’nin oylarıyla reddedildi.

2013- Sosyalist Feminist Kolektif, Beşiktaş Başbakanlık Çalışma Ofisi’nin önünde “Aile dışında hayat var” eylemi yaptı.

2014- İsviçre halkı, AB ülkelerinden göçü sınırlamayı öngören teklifi kabul etti.

2016- Hakkında yakalama kararı çıkarılan Fetullah Gülen’in, 5 Eylül 2014’teki konuşmasında “kişilik haklarını ihlal ettiği” iddiasıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine açtığı 100 bin liralık manevi tazminat davası reddedildi.

2017- Genelkurmay Başkanlığı, Rus savaş uçağının Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde bir binayı kazaen vurduğunu, 3 Türk askerinin öldüğü, 11 askerin yaralandığını açıkladı.

2018- FETÖ davasında eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu 3 yıl 1 ay 15 gün, eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.