İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belleğimizde: 11 Temmuz

1740 – Pogrom: Yahudiler Küçük Rusya (Bugünkü Ukrayna)’dan sürüldüler.

1789- Fransız devrimci Lafayette, “İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi”ni Devrimci Milli Meclis’e sundu.

1859 – Charles Dickens’ın İki Şehrin Hikayesi adlı romanı yayımlandı.

1895 – Auguste ve Louis Lumière kardeşler film teknolojilerini bilim adamlarına tanıttılar.

1921- İngilizler, Suriye’de istenmeyen Faysal’ı Irak’ta kral ilan etti.

1929- Of ve Sürmene çevresinde sel ve heyelan felaketi; 700 kişi boğuldu, 3500 kişi açıkta kaldı.

1939- Milli Piyango Genel Müdürlüğü kuruldu.

1958- İstanbul’da 1930’dan beri birleşik olan valilik ve belediye başkanlığı birbirinden ayrıldı.

1960- İdam cezasında yaş haddi kaldırıldı.

1963- Çatalhöyük’te MÖ 8000’de yapılmış buluntulara rastlandığı açıklandı.

1971- Profesör Sabahattin Eyüboğlu, İsviçre asıllı piyanist Magdi Rufer, edebiyatçı Azra Erhat ile Vedat Günyol ve Yaşar Kemal’in eşi Tilda Gökçeli gözaltına alındılar.

– Şili Kongresi Allende’ye, ihracatın %80’ini karşılayan bakır dahil tüm madenleri millileştirme yetkisi verdi. 

1973- Dev-Lis Davası’nda yargılanan 5 öğretmen ve 10 öğrencinin duruşmasında Bolu Lisesi’nden tanık olarak dinlenen 5 öğrenci, öğretmen O.Selçuk’un Felsefe dersinde ezan okunurken pencereleri kapattığını, işçilerin ezildiğini söylediğini vs. ileri sürdü.

1975- 4 partili “Milliyetçi Cephe” hükümetinin MSP’li Adalet Bakanı İsmail Müftüoğlu TBMM’de; soruşturmalarda sadece Latif Erdoğan adlı bir yöneticinin tutuklandığını, Cumhuriyet’te yayınlanan “kamplarda Nurculuk eğitimi” vb. haberlerin asılsız çıktığını iddia etti.

– Eski Çin’in başkenti Xian’da 2000 yıl öncesine ait aslı ile aynı boyda, savaş donanımlı kilden yapılmış 6 bin kişilik bir ordu bulundu. Seramik askerlerin hiç birinin diğerine benzememesi şaşkınlık yarattı.

1978- Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Estetik Bölümü Doçenti, TÜMÖD Başkanı Doç.Dr. Bedrettin Cömert, bir otomobilden açılan ateşle 38 yaşında  katledildi. Sanat tarihçisi, şair, yazar ve çevirmen Cömert, “Sanatın Öyküsü” adlı çevirisiyle Türk Dil Kurumu 1977 Çeviri Ödülü’nü kazanmıştı.

– Isparta’da 23:00’te Eğitim Enstitüsü’nün dağılmasının ardından 300 ülkücü CHP İl ve TÖB-DER binaları ile 23 işyerini tahrip etti.

1979- Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürü ve başyazarı Abdi İpekçi’nin katil zanlısı olup 25 Haziran’da yakalanan ülkücü Mehmet Ali Ağca’yı suikast mahalline getiren arabayı kullanan Yavuz Çaylan tutuklandı.

– İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü’nde sabah ilk derste kürsünün altına önceden yerleştirilen tahrip gücü yüksek bombanın patlaması sonucu TÖB-DER üyesi Coğrafya öğretmeni Recep Taşçı hayatını kaybetti, 2’si ağır 16 öğrenci yaralandı. Olayın ardından “Direniş Komitesi” kuran solcu öğrenciler okulu işgal etti, giriş-çıkışı barikatlarla kapattı. Öğrenciler, okulun karşısında ülkücülerin kaldığı ”Çetin Koçoğlu Öğrenci Yurdu”ndan okula ateş açıldığını, görevli jandarma timinde ÜGD’li askerlerin bulunduğunu söyledi. 

Veli Can Oduncu ve 14 ülküdaşı, Paşakapısı cezaevinde tutuklu 4 DİSK/Maden-İş üyesinden 1’ini bıçakla öldürüp 3’ünü yaraladı.

1980- Ordu’nun Fatsa ilçesine yüzlerce asker ve polis “nokta operasyonu” düzenledi. Sabaha karşı 04:15’te 1 mekanize piyade taburu, 3 komando birliği ve polisler girdi; 3 hücumbot da denizden sardı. Fatsa’da 05:00’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi, tüm evler ve işyerleri tek tek arandı. Fatsa operasyonuna İzmir, Erzurum, Konya, Bolu ve civar illerden araçlarla polisler getirildi, araç plakaları kapatıldı. İlçe merkezinde genel aramaya başlanmadan önce Samsun-Hopa karayolu ulaşıma kapatıldı, Fatsa’nın dış dünyayla bağlantısı kesildi. Fatsa Operasyonu’na yüzlerini maskeyle kapatmış yaklaşık 10 muhbir-ülkücü de katıldı, alınacak kişileri polislere gösterdi. Maskelilerden bazıları yaralama olaylarına karışıp 1 yıl önce ilçeyi terketmek zorunda kalan ülkücülerdi. Bağımsız Belediye Başkanı Fikri Sönmez’in de aralarında bulunduğu yaklaşık 300 kişi gözaltına alındı. DEMAS Su Ürünleri Fabrikası’na götürülen Fikri Sönmez  feci biçimde dövüldü. İçişleri Bakanı, Başkan Sönmez’i derhal görevden aldı.

– İzmir Ballıkuyu’da, Haziran ayında duvarlara yazı yazarken, polisin açtığı ateş sonucu yaralanan ve felç kalan Asil Özserttaş (1960- İzmir/ Cumaovası), ağır polis baskısı sonucu tedavisi sürdürülemediği için getirildiği evinde yaşamını yitirdi.

– CHP Fatih eski İlçe Başkanı Diş Hekimi Ali İhsan Gençer ile CHP’li Bahçelievler Belediye Meclis üyesinin oğlu İktisat Fakültesi öğrencisi Ali Bektaş Yazıcı (20) silahlı saldırılarda hayatlarını kaybetti. Ali Bektaş Yazıcı’nın katliyle ilgili 2 ülkücü yakalandı.

1983- 55 bin metal işçisinin üçüncü yıl zammı saptandı. YHK, MESS’e bağlı işyerlerinde çalışan 55 bin işçinin ücret zamlarını saptadı. İş değerlendirme sistemini kabul eden işyerleri için saat başına 65 lira ile 25 lira arasında değişen oranlarda zam yapıldı. Bu sistemi kabul etmeyen işyerleri için ücret artışı yüzde 20 artı 625 lira oldu.

1984- Özel dershanelerin yeniden kurulması yasalaştı.

1989- Bilim ve Sosyalizm Yayınları’na ait 133 bin 607 kitabın Sıkıyönetim Komutanlığı’nca yakılarak imhasından dolayı Başbakanlık, Yayınevi sahibi S.Ege’ye 35 milyon TL tazminat ödemeye mahkum oldu. 1982’de 7 kamyon dolusu kitabın yakılmasına karşı 1985’de dava açılmıştı. 

1990- İstanbul Anakent Belediyesi’nde çalışan yaklaşık 4 bin memur hükümetin açıkladığı maaş zammını Belediye önünde protesto etti.

1991- Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın’ın cenazesinde halkın üzerine ateş açılmasını protesto için Nusaybin, Lice ve Bismil’de esnaf kepenk kapattı. Vedat Aydın’ın cenazesinde polislerce dövülüp hastaneye kaldırılan HEP milletvekilleri ve Mersin İl Başkanı’nın tedavileri sürüyor. 

1993- İstanbul’da çeşitli iş kollarından yüzlerce kadınının girişimiyle “Emekçi Kadınlar Kurultayı” yapıldı.

1994- Milli Savunma Bakanlığı PKK eylemlerini gerekçe göstererek er ve erbaşların terhislerini 4 ay erteledi.

1995 – Bosna Sırp Cumhuriyeti Ordusu birlikleri Srebrenitsa’ya girdi. En az 8.350 Boşnak, Bosna-Hersek’in Srebrenitsa kentinde öldürüldü. Katliam 5 gün boyunca devam etti. 

– Sümer Holding Bakırköy işçileri, toplu sözleşme görüşmeleri 7 aydır sürmesine karşın %5 zam verilmesini protesto etti.

– Gazi olaylarında polise ateş açtıkları ve MLKP üyesi oldukları iddiasıyla 11 kişinin yargılanmasına başlandı. Duruşmada sanıklar, ölen arkadaşları için saygı duruşunda bulundular.

Gazi Mahallesi olaylarında 13 kişinin katlinden dolayı suçlanan 20 polise 24’er yıl hapis istemiyle dava açıldı. İddianamede 6 kişinin ölümünde adı geçen bir polis için 200 yıl hapis cezası isteniyor.

1998- HADEP İstanbul İl Örgütü Kadıköy’de Vedat Aydın’ı ve cenazesinde öldürülenleri anma mitingi yaptı.

2000- Ankara DGM Savcılığı ‘Umut Operasyonu’ soruşturmasını tamamladı.  İddianame DGM’ye verildi. Savcı Hamza Keleş, “Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy ve Ahmet Taner Kışlalı dahil bir çok cinayet aydınlatıldı” dedi. Savcılık yakalanan 17 sanık için idam talep etti.

– Veli Saçılık’ın Burdur Cezaevi’nde kepçenin müdahalesiyle kopan kolu Isparta’da bir sokak köpeğinin ağzında bulundu. Olayın, ameliyat için Isparta SDÜ Hastanesi’ne nakledilen Saçılık’ın ameliyatta dikilemeyen kolunun gömül(e)memiş olmasından ileri geldiği anlaşıldı.

2001- Cumhurbaşkanı Sezer, toplu sözleşme ve grev hakkı öngörmeyip yaptırımsız bir ”toplu görüşme” süreci getiren “Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası”nı onayladı. 450 bin kamu çalışanını kapsam dışı bırakan yasa, 500 üyesi olmayan sendikaların kapanmasını hükme bağlıyor.

2002- Dışişleri Bakanı İsmail Cem görevinden ve partisi DSP’den istifa etti. Başbakan Bülent Ecevit, Kemal Derviş’in istifasını istedi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer Derviş’e “istifa etmeyin” dedi; Ecevit’i net biçimde uyardı: “Azlederseniz kabul etmem”.

– Güney Kore’de Devlet Başkanı Kim Dae-Jung ilk kadın başbakanı göreve getirdi. 62 yaşındaki Chang Sang bir teknokrat.

2003- Aralarında DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, oyuncular Mustafa ve M.Ali Alabora’nın da bulunduğu 38 savaş karşıtının yargılanmasına başlandı.

2004- Tüzüğünde “Anadilde eğitim”e yer verdiği için Eğitim-Sen hakkında kapatma davası açılmasını protesto eden 200 kadar Eğitim-Sen üyesi Güvenpark’ta oturma eylemi başlattı. 

2005- Rusya’da Ukta kentinde bir mağazada patlama meydana geldi; 19 kişi hayatını kaybetti.

2006- Agos gazetesi genel yayın yönetmeni Hrant Dink’in ‘Türklüğe hakaretten’ aldığı altı ay hapis cezası, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda kesinleşti. Cezası esas yönden kesinleşen Hrant Dink, ceza ertelendiği için şimdilik hapse girmeyecek. Ancak erteleme süresi beş yıl geçerli olduğu için sürekli hapis tehdidi altında olacak. Hrant Dink “Bu sonucu haketmedim. Çok üzgünüm” dedi.

-Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF), Türkiye hükümetine bir çağrıda bulunarak Kürt çocuklarına Kürtçe eğitim vermesini istedi. UNICEF yardımcı direktörü Gul Gautam yaptığı açıklamada çok dilli eğitim sistemlerinin, eğitim standartlarını yükselttiğinin altını çizerek, Türkiye’de Kürt çocuklarının eğitimlerini Kürtçe görmeleri gerektiğini söyledi.

– Halkevleri üyeleri, 28 Haziran’da askerinin kaçırıldığı gerekçesiyle Filistin’i kan gölüne çeviren İsrail ile ilişkilerin kesilmesi için Cumhurbaşkanı, Genel Kurmay Başkanı, TBMM Başkanı ve BM Genel Sekreteri’ne Galatasaray Postanesi’nden mektup gönderdi. 

– Pink Floyd’un kurucularından Syd Barrett, 60 yaşında öldü.

2007- Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, KKTC’de bazı kesimlerin Türkiye’yi anavatan gibi değil sıradan komşu bir yabancı ülke,Türk ordusunu da o yabancı ülkenin ordusu gibi gösterdiklerini söyledi.

– Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesi karısına tecavüz eden H.A.’yı on yıl beş ay hapse mahkum etti. Türkiye’de ilk defa  bir koca karısına tecavüz etmekten hüküm giydi.

2011- Madımak’ta azmettirici olarak 18 yıldır aranan RP Belediye Meclis üyesi Cafer Erçakmak’ın evinde öldüğü ve gömüldüğü ortaya çıktı. Sivas Emniyeti Haziran 2011’deki duruşma için Mart’ta gönderdiği yazıda “Erçakmak’ın adresinde olmadıği ve gidip gelmediği”ni beyan etmişti.

– Eski RTÜK Başkanı Zahid Akman ve Kanal 7 televizyonunun üst düzey üç yöneticisi Almanya’daki Deniz Feneri e.V. bağlantılı soruşturma kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderildi.

– İsrail Parlamentosu, İsrail ve Batı Şeria’daki yerleşimlere yönelik boykot çağrılarına cezai yaptırım getiren yasayı geçirdi.

2012- ÖSYM Başkanı Prof.Dr.Ali Demir, KPSS sorularının sınavdan kısa bir süre önce Fethullah Gülen cemaatine yakın bilinen Beyaz Kalem Yayıncılık’ın sitesinde yayınlanmasına ilişkin olarak “Sınav oturum analizlerimize göre olağandışı bir durum söz konusu değil” dedi. Akşam ÖSYM’nin yayınladığı 7-8 Temmuz KPSS test sınav soruları ve yanıtlarına göre, Beyaz Kalem Yayınları tarafından sızdırıldığı iddia edilen Genel Kültür/Genel Yetenek test soruları ile ÖSYM’nin soruları -5 şıkkın sıralanmasındaki fark dışında- birebir örtüştü. 7 Temmuz’da KPSS sınavının ilk gün oturumlarına katılan Y.F.A.’ya ait sınav giriş belgesiyle birlikte Ankara’daki bir parkta küçük parçalara ayrılmış olarak bulunan bir kağıttaki soru dizilişiyle ÖSYM’nin yayınladığı Master Kitapçık’taki soru dizilişi aynı çıktı.

– İspanya’da Mayıs ayından beri grevde olan kömür madeni işçileri ülkenin çeşitli yerlerindeki madenlerden Madrid’e yürüyerek hükümetin kemer sıkma politikalarını protesto etti.

2013- Ali İsmail Korkmaz Hatay’da toprağa verildi.

Ankara’da 12 semt forumundan yaklaşık 3 bin kişi Ali İsmail Korkmaz için Güvenpark’a yürüdü.

Gözaltına alınan Taksim Dayanışması mensupları için Çağlayan Adliyesi önünde sloganlarla destek gösterisi yapıldı.

İstiklal Caddesi’nde gaz kapsülüyle başından yaralanıp yoğun bakımda uyutulan Mustafa Ali Tonbul’un babası, polisin ısrarla yoğun bakım odasına girmeye çalıştığını söyledi. 

2017- Sinema oyuncusu Fikret Hakan 83 yaşında hayata gözlerini yumdu.

2018- Adnan Hoca olarak bilinen Adnan Oktar ve ekibine yönelik operasyon düzenlendi. 235 kişi hakkında gözaltı karar verildi. Adnan Oktar hakkında 30 ayrı suçlama yönetildi. Cumhuriyet tarihinde bu sayıda bir suçlama ilk defa yapılıyor.

2019- Heykeltraş Mehmet Aksoy’un 2014’deki bireysel başvurusu üzerine 5 yıl sonra toplanan Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, yıkım nedeniyle Aksoy’un ifade ve sanat özgürlüğünün ihlal edildiğine ve tazminat ödenmesine karar verdi.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı.