1805- Napolyon Bonapart komutasındaki Fransız ordusu Viyana’ya girdi.
1906- Fransız Paul Cornu, bir bisiklet üzerine tasarlanan dünyanın ilk helikopterini uçurdu.
1914- Caresse Crosby tarafından geliştirilen sutyenin patenti alındı.
1918- İtilaf Devletleri’ne ait savaş gemileri İstanbul Limanı’na girdiler ve toplarını şehre çevirdiler.
1920- Milletler Cemiyeti’nin Cenevre’deki açılışına 41 ülkeden 5 bin temsilci katıldı.
1925- Sürrealistlerin ilk sergisi, Paris Galerie Pierre’de geceyarısı saatlerinde ziyarete açıldı.
1932- Dr. Müfide Kazım, Türkiye’nin ilk kadın hükümet tabibi oldu.
1942- Devlet memurlarına parasız elbise ve ayakkabı verilmesine ilişkin kanun kabul edildi.
1945- General Charles de Gaulle geçici Fransız Hükümeti’nin başkanlığına getirildi.
1956- Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi, Alabama eyaletinde otobüslerde siyah-beyaz ayrımcılığına yol açan yasanın geçersizliğini ilan etti.
1960- Milli Birlik Komitesi’nin 14 üyesi, komiteden atıldı. Bu kişiler yurt dışına gönderildi.
– Sammy Davis, Jr., İsveçli oyuncu May Britt ile evlendi. Irklar arası evlilik ABD’nin 50 eyaletinin 31’inde hala yasaktı.
1961- Üniversiteye giremeyen öğrenciler İstanbul’da gösteri yapmak isteyince Polis müdahale etti.
1963- Tric Lastik direnişinde “yasadışı grev” gerekçesiyle Lastik-İş Başkanı Rıza Kuas ile sendika temsilcisi Celal Beyaz tutuklandı. Sendika bir çok işyerinde grev uygulamaktaydı.
1965- Sovyetlerin ihracat malları karşılığı Türkiye’de kuracağı tesislerle ilgili ilk çalışmalar tamamlandı. Yedi proje ile ilgili anlaşma Dışişleri Bakanlığı’nda imzalanan protokolle tespit edildi. Sovyetlerin yapacağı tesisler arasında Petrol Rafinerisi, lif levha, asit sülfürik, alüminyum tesisleri de bulunuyor.
1966- Adana’da Amerikalı erlerin kadınlara sarkıntılık ettikleri iddiaları ile galeyana gelenler Amerikalılara ait bina ve otomobilleri tahrip etti.
– Tank ve zırhlı araçlardan kurulu bir İsrail birliği, Ürdün hududunu geçerek 4.000 nüfuslu Samu Köyüne hücum etti ve köy halkını yok etti.
1968- Türkiye İşçi Partisi’nde (TİP), Genel Yönetim Kurulu seçimini M.Ali Aybar’ın listesi kazandı, Aybar yeniden TİP Genel Başkanı seçildi. Sadun Aren’in listesinden yalnızca 3 kişi GYK’ya seçilebildi, listeler dışından aday olan Behice Boran ise GYK yedek üyesi olabildi.
– Deniz Gezmiş ve arkadaşları öğleye doğru İstanbul Üniversitesi bahçesi içindeki Atatürk Anıtı’na marşlarla yürüyerek 10 Kasım’da AP Gençlik Kolları’nın koyduğu çelengi parçalayıp yaktı, bildiri dağıtan Hukuk Fakültesi Talebe Cemiyeti 2.Başkanı dövüldü.
– 360 derneğin bağlı olduğu yaklaşık 60 bin üyesi bulunan Din Görevlileri Yardımlaşma Federasyonu, yayınladığı bildiri ve bültenlerde “Dini politikaya alet ettiği” gerekçesiyle Asliye Hukuk Mahkemesi’nce kapatıldı.
1969- Maraş’ta bildiri dağıtan ülkücüler Ramazan ayında mini etekle dolaşan kadınların bacaklarının asitle yakılacağı, oruç yiyenlerin de “imana getirileceği” tehdidinde bulundu.
1970- Suriye’de Hafız Esat darbe ile iktidara geldi.
1972- Dev-Genç Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Genel Sayman Zafer Kutlu ile Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Oğuzhan Müftüoğlu ve Oktay Etiman’ın Askeri Mahkeme’de yargılanmalarına başlandı.
1974- “Bisiklet Hırsızları”nın yönetmeni ve oyuncu Vittorio De Sica hayata veda etti.
1975- Yurdun çeşitli yerlerinde boykot ve direnişler var. Elazığ’da çıkan olaylarda 10 öğrenci yaralandı.
1976- BM Genel Kurulu, Kıbrıs’taki bütün yabancı askerlerin çekilmesini ve mültecilerin yerlerine dönmesini öngören tasarıyı kabul etti.
– Uluslararası Af Örgütü’nün, Türkiye’de -başta Ankara Emniyet Müdürlüğü ve İstanbul Gayrettepe 1.Şube olmak üzere- siyasi tutuklulara işkence yapıldığı, işkencenin rutin hale geldiğine yönelik tespitlerinin Nisan’da bir mektupla Başbakan Demirel’e iletildiği bildirildi. Af Örgütü’nün Nisan 1976’da yazılan çalışma raporu ile Demirel’e iletilen mektubunun bazı bölümleri Tutuklu ve Mahkumlarla Dayanışma Derneği (TUMAD-DER) tarafından basına açıklandı.
– İlerici Kadınlar Derneği’nin düzenlediği “Çalışma hayatıyla analığın bağdaştırılması” konulu açık oturum Türk-İş, DİSK, Tabip Odası ve Cam Sanayi işveren temsilcileriyle İstanbul Tabip Odası’nda yapıldı. İşyerlerinde kreş ve emzirme odalarının kurulması önerildi.
– Isparta Öğrenci Yurdu’ndan 20 kişilik bir grup, gece yatakhanelere giren ülkücüler tarafından dövüldükleri ve ne yazıldığını okuyamadıkları birer kağıt imzalatılarak dışarı atıldıklarını, şikayet ettikleri Yurt yönetiminin olaya seyirci kaldığını ileri sürdü.
– Ortaokullardan sonra liselerde de yeni öğretim yılında -isteğe bağlı- din dersi okutulması kararı alınan Kuzey Kıbrıs’ta Rauf Denktaş’ın “Okullarda din dersine daha özen gösterilmesini arzu ediyorum” açıklamasının ardından velilere tercih formları gönderildi. Eski Kıbrıs Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr.Fazıl Küçük okullarda din dersi okutulmasına şiddetle karşı olduğunu açıklayarak “bırakalım çocuk dinini aile ocağında öğrensin” dedi.
1977- TRT Müzik Dairesi Türk Hafif Müziği Denetleme Kurulu Cem Karaca’nın 10 eserinin TRT’de çalınmasını yasakladı.
– Türkiye Emekçi Partisi ve Vatan Partisi’nin 14 siyasi grup ile ortak düzenlediği “Türkiye Solunun Durumu ve Cephe” konulu forum İstanbul’da yapıldı.
1979- Devrimci Yol’un işçi sınıfı içerisindeki örgütlenme çalışmalarında görev alan Güven Yılmaz (1957- Dersim), İstanbul’da sıkıyönetim görevlisi bir mavi bereli komando tarafından vurularak öldürüldü.
1980- Alparslan Türkeş ve Necmettin Erbakan seçim yasasına muhalefetten 2’şer ay hapse mahkûm oldu.
1981- Milli Güvenlik Konseyi erken emekliliği teşvik eden yasayı onayladı. Artık isteyen memur 20 yılda emekli olabilecek.
1983- YSK, 12 Eylül 1980’den sonra yapılan ilk seçimin kesin sonuçlarını açıkladı: ANAP 211, HP 117, MDP 71 milletvekili çıkardı.
1984- Federal Almanya’dan ithal edilen 18 ton et piyasaya sunuldu.
1985-Kolombiya’da Nevada del Ruiz yanardağı patladı; 2 bine yakın insan öldü. Yanardağ 1845’den beri suskundu.
1986- Haciz ve iflas olayları arttı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, TOBB hükümetin tüccarı desteklemesini isteyince, Başbakan Turgut Özal, “batan batsın” dedi.
1988- 12 cezaevinde 1.958 mahpus 1 Ağustos Genelgesi’yle canlandırılan tek tip elbise ve sevk zinciri uygulamalarının kaldırılması için açlık grevi yapıyor. Destek için İHD İstanbul Şube’de açlık grevi yapan mahpus yakınlarının sayısı da 200’e ulaştı.
1990- Dünya Çapında Ağ (World Wide Web veya www) servisi ilk kez olarak İsviçre’de CERN fizik labaratuvarlarında hizmete girdi.
– Metal işkolunda örgütlü 50 bin işçi Madeni Eşya Sanayicileri Sendikası MESS’i protesto için işyerlerinde yürüyüş yaptı. Otomobil-İş, Çelik-İş ve Özdemir-İş sendikaları üyesi 50 bin dolayında işçi MESS ile yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasını 171 işyerinde sabah servislerden erken inip yürüyerek protesto etti, bu yüzden fabrikalarda geç işbaşı yapıldı.
– 28 Mayıs’ta kurulan Eğitim-İş’in ardından, İstanbul’da bir grup öğretmen de Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğit-Sen) kuruluş başvurusunu Valiliğe yaptı. Merkezi İstanbul’da olan Eğit-Sen’in 333 kurucusu olduğu belirtildi.
1991- Eskişehir Özel Tip Cezaevi’ne giren 14 doktor, başka cezaevlerinden Eskişehir’e sevkedilen mahkumlara dayak atıldığını belirledi. Eskişehir Cezaevi’ne sevk edilen tutuklu ve mahkûmlara yönelik dayak ve kötü muamele protesto edildi. Adalet Bakanı Suat Bilge: “SHP’liler isyanı kışkırttı.”
1995- İçişleri Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı’nca Kürt kökenli 193 iş adamına devlet ihalelerine girme yasağı getirildiğini doğruladı. Aralarında SHP’li eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ziya Halis’in de bulunduğu iş adamlarının listesi 26 Eylül’de bir gazetede yayınlanmıştı.
1996- 18 yıldır aranan Abdullah Çatlı’ya dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar’ın onayıyla sahte kimlikle “silah taşıma ruhsatı” verildiği, 2 kez yakalanıp bırakıldığı ortaya çıktı. Susurluk kazası ile açığa çıkan ilişkilerden dolayı Türk-İş ve DİSK’e bağlı bazı sendikalar, partiler ve kitle örgütlerinin temsilcileri Tansu Çiller, Mehmet Ağar ve Sedat Bucak’ın dokunulmazlıklarının kaldırılıp yargılanmaları için Meclis’e topluca faks çekti.
– 6 Kasım’daki YÖK protestosunda Beyazıt Meydanı’nda dövülen öğrenciler İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Öğrencilerin İstanbul Üniversitesi Rektörü Bülent Berkarda ile görüşme talepleri ise reddedildi.
1997- Anıtkabir’de 10 Kasım 1994’deki resmi anma töreni sırasında eline Kur’an alıp “puta tapmayın” eylemi yapan “meczup” M.Kaçar’ın cezaevindeyken Van’da 2 fabrika kurduğu ortaya çıktı.
2000- Avrupa’nın savunması için 52 yıl önce kurulan Batı Avrupa Birliği (BAB) kendi kendini feshetti. Yerini Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği’ne bıraktı. BAB Asamblesi ise artık AGSK Asamblesi olarak görev yapacak.
– Siyanürlü yöntemle altın çıkarılmasına karşı direnen Bergama köylüleri Çanakkale’ye doğru “Kuvayı Milliye yürüyüşü” başlattı.
2001- İstanbul Küçükarmutlu ve Alibeyköy’de ölüm orucu yapılan iki eve operasyon düzenlendi. Eyleme devam eden 11 kişi gözaltına alındı. Şişli Etfal Hastanesi’ne götürülen ölüm orucu eylemcileri “tedaviyi kabul etmedi”. Eylemciler İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.
– Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaattin Dinçer: “20 yıldır devrimci eğitimciler tasfiye edilerek eğitim birimlerinin önemli kademelerine adım adım Fethullahçı kadrolar yerleştiriliyor. Korunup kollanıyorlar ve çok sinsiler, her hükümetle uyumlu hareket ediyorlar.”
– Afganistan’da Kuzey İttifakı, Kabil’i direnişle karşılaşmadan ele geçirdi. Taliban şehirden çekildi. ABD Başkanı Bush, “Etnik çeşitliliğe sahip bir Kabil yönetimi istiyoruz” dedi. Türkiye’nin barış gücüne öncülük etmesi istendi. Dışişleri Bakanı İsmail Cem, “Afganistan’ın geleceğinde söz sahibi olursak, kabul ederiz” dedi.
2002- Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin başkanlığındaki Devrim Komuta Konseyi, BM’nin ülkenin silahsızlandırılmasıyla ilgili 1441 sayılı kararını kabul etti. Irak Meclisi BM’in bu kararını 12 Kasım günü reddetmişti.
– Tek başına iktidar olan AKP’nin -yasaklı- Genel Başkanı Erdoğan dışişleri yetkilileriyle Roma’da Berlisconi ile görüştü. Erdoğan’a AB yolunda destek için hazır olduğunu söyleyen Berlisconi: ”Komünist ittifak ve o ekolden yetişmiş yargıçlardan geçmişte ben de çok çektim.”
2003- ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’nin onayı olmadan BM hesabından kendi kontrolündeki Irak fonuna 1 milyar dolar aktardığı ortaya çıktı.
2005- 28 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu “‘Diyarbakır Demokrasi Platformu”nun düzenlediği, “Kürt Sorununa Demokratik ve Barışçıl Çözüm Mitingi”ne 20 bin kişi katıldı.
– ÖDP’liler Şemdinli’de meydana gelen bombalı saldırıları “Susurluk yargılansın”, “Çeteler halka hesap verecek” pankartlarıyla Taksim Tramvay Durağı’nda protesto etti.
– Van Kapalı Cezaevinde Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aşkın ile aynı koğuşta kalan Üniversitenin Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı intihar etti. Rahatsızlanan Rektör Aşkın, Tıp Fakültesi Hastanesinin Kalp ve Damar Cerrahisi Servisi’nde yoğun bakıma alındı.
– Halkevleri’nin “Parasız eğitim, parasız sağlık” kampanyası kapsamında Göztepe, Topkapı ve 4.Levent’te toplanan 100’ü aşkın üye 3 ayrı koldan yürüyerek Taksim Gezi Parkı’na ulaştı. Eyleme ÖDP, DTH ve DİSK destek verdi.
2006- Hollanda’nın uluslararası yardım kuruluşlarından Oxfam Novib, “Pen Awardsé adıyla verdiği ödüle bu yıl, Türkiye’den Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i layık gördü. Ödül, her yıl dünyanın değişik ülkelerinde baskı ve sansür altında kalan yazar ya da sanatçılara veriliyor. Ödül, 18 Kasım’da Lahey’de törenle verilecek.
– Eski Milletvekili Sedat Edip Bucak, hakkındaki beraat kararının bozulmasının ardından yargılandığı ”Susurluk Davası” kapsamında İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesince, 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Bucak’ın cezası ertelendi.
2007- İlk kez bir İsrail Cumhurbaşkanı, Şimon Peres, TBMM’de konuştu. Resmi ziyaret için Türkiye’ye gelen Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres TBMM Genel Kurulu’nda konuşma yaptılar.
2008- Öğrenci Kolektifleri üyeleri, Adli Tıp raporuyla tahliye edilen Hüseyin Üzmez’in serbest bırakılmasını protesto etti. İstanbul Üniversitesi’nde tahliyeye karşı afiş asıp imza toplayan TKP’lilere “Müslüman Gençlik”saldırdı Adana’da da bir grup kadın gösteri yaptı.
– AİHM, 12 Eylül darbecileri için 1999’daki suç duyurusu işleme konulmayan, 2000’de Evren için hazırladığı iddianameden dolayı 2003’de meslekten men cezasına çarptırılan eski Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu’nun başvurusunda Türkiye’yi 41 bin Euro tazminata mahkum etti.
2013- Hacettepe Üniversitesi’nde taşeron olan bir firmanın “yasadışı eylem” gerekçesiyle 41 işçiyi işten atması üzerine direniş başladı.
2015- Fransa’nın başkenti Paris’te, kentin farklı noktalarında silahlı ve bombalı saldırılarda 127 kişi öldü.
2017- Zimbabve ordusu, Devlet Başkanı Mugabe ve eşinin gözaltında olduğunu duyurdu. Mugabe, sabaha karşı gerçekleştirilen askeri müdahaleyle yaklaşık 37 yıllık iktidarını kaybetti.
Yorumlar kapatıldı.