İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belleğimizde: 18 Mayıs

1048- İranlı şair, filozof, matematikçi, astronom ve binom açılımının ilk kullanıcısı Ömer Hayyam hayata merhaba dedi.

1622- Yeniçeriler, Genç Osman’a karşı ilk ayaklanmalarına teşebbüs ettiler. Tarihçiler bu olayı Haile-i Osmaniye olarak isimlendirirler.

1804- Napoleon Bonaparte Fransa imparatoru ilan edildi.

1871- Paris Komünü eşit işe eşit ücret verilmesini kabul etti.

1897- İrlandalı yazar Bram Stoker’ın Dracula adlı romanı yayımlandı.

1919- İzmir’in işgal edilmesi üzerine İstanbul’da miting düzenlendi.

1926- Uluslararası Silahsızlanma Konferansı Cenevre’de başladı.

1929- Sivas ilinin Suşehri ilçesinde deprem. 64 kişi öldü.

1943- Adolf Hitler müttefiki İtalya’nın teslim olmaya yönelmesi üzerine Alaric Operasyonu’nu başlatarak İtalya’nın Alman ordularınca istilası emrini verdi.

1950- Nazım Hikmet’e 9 şair, yazar ve ressamdan çağrı yapıldı: “14 Mayıs seçimlerinin galibi Demokrat Parti kabine kuruncaya kadar açlık grevine ara verin.” Nazım Hikmet’e 25 aydından bir talep daha geldi: “Seçimlerde iktidara gelen DP bakanlar kurulunu oluşturuncaya açlık grevine ara verin”.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden M.Fahri Oktay’ın çıkardığı “Nazım Hikmet” gazetesinin 3.sayısı çıktı.

1958- TBMM, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Avrupa Konseyi arasında imzalanan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni onayladı.

1960- Akşam gazetesi 20 gün süreyle kapatıldı. Gerekçe; sıkıyönetim bildirilerine uymamak.

– Başbakan Menderes üniversite hocalarına sert çıktı: “Üniversiteyi Çin Seddi’yle çevrilmiş biliyorlar. Hayır. Kanun hilafına, memleket hilafına hareketleri görülürse kürsülerine kadar gidilir. Bunlar cüppelerini bir zırh gibi sırtlarına geçirip devlet işine karışıyor.”

1961- Tanin gazetesi yazarlarından Aziz Nesin ile Yayın Müdürü İhsan Ada gözaltına alındı

1966- Paşabahçe’de işveren ve işçi temsilcileri uzlaştı. İşveren Konfederasyonu ve Türk-İş aracıları uzlaştırma kararını kabul etti ve karar toplu sözleşme hükmünü kazandı.

1968- Fransa’da Mayıs ayaklanması sürüyor; işgal edilen fabrika sayısı 100’ü geçti. Başkan de Gaulle Romanya’daki ziyaretini beklenenden 12 saat önce bitirerek ülkesine döndü.

Cannes Film Festivali’nin gösteri salonu yönetmen Truffault ve arkadaşlarınca işgal edildi. Önde gelen Fransız film yönetmenleri eserlerini yarışmadan geri çekti jüri istifa ederek festivali sona erdirdi.

1971- İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Efraim Elrom’un kaçırılmasının ardından Türkiye genelinde valiliklerin ilan ettiği listelerle, 19 ilde sıkıyönetim komutanlıklarınca haklarında arama kararı çıkarılan yazarlar ve akademisyenler dahil toplam 427 kişi gözaltına alındı.

İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı yayınladığı bildiriyle, “masum gençlerimizi kışkırtıcı yayın ve sözleriyle kanunsuz hareketlere teşvik eden” 49 kişiye arama kararı çıkarıldığını bildirip “teslim ol” çağrısı yaptı, listedekilerden 10’u teslim olup gözaltına alındı.

– Bir yazıdan dolayı tutuklu olan Cumhuriyet yazarı İlhan Selçuk ile Yazı İşleri Müdürü Oktay Kurtböke’nin yargılanmalarına başlandı.

1973-  Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist (TKP-ML) ve Türkiye İşçi Köylü Kurtuluş Ordusu’nun (TİKKO) kurucusu İbrahim Kaypakkaya, yaklaşık üç aydır sorguda işkence yapıldığı Diyarbakır’da öldürüldü. Babası Ali Kaypakkaya, oğlunun bedeninde ağır işkence izleri bulunduğunu anlattı. Hakkında düzenlenen MİT raporunda “İhtilalci Komünizmin ülkemizdeki en tehlikeli temsilcisi” olarak anılan Kaypakkaya’nın öldürülmesi, dönemin bağımsız milletvekili Mehmet Ali Aybar’ın soru önergesiyle TBMM gündemine getirildi.

1974- Genel Af ilan edildi.

– Hindistan, Pokhran eyaletindeki Racastan Çölü’nde ilk nükleer silah denemesini başarıyla gerçekleştirdi. Gülümseyen Buda adını verdikleri bu proje, Hindistanı nükleer silah sahibi olan 6. ülke yaptı.

1975- 2 yılda bir düzenlenen Moskova Film Şenliği’ne katılım için Sinematek Derneği’nden Türk filmi seçmesini talep eden Milliyetçi Cephe hükümetinin Dışişleri Bakanlığı, seçilen 6 filmlik listenin ardından “idari ve teknik sebeplerle” şenliğe katılınmayacağını açıkladı.

1976- Başbakan Süleyman Demirel’in hayali mobilya ihracatı suçundan tutuklu yeğeni Yahya Demirel tahliye edildi.

– 40 bin işçinin çalıştığı Ereğli Kömür İşletmesi’nde işverenin iş güvenliği ve işçi sağlığı hükümlerini uygulamadığı gerekçesiyle grev kararı alındı.

1977- lrak Hükümeti’nin çıkardığı 580 sayılı kanunla, Irak Kürdistan’ın da Kürtçe Kent, kasaba, köy ve cadde isimlerini değiştirdi.

– 11 Mart 1976’da 15 gün boyunca bir tutukluya işkence yapmaktan sanık 6 polis şefi ağır cezada yargılanacak.

1982- Eski Milli Selamet Partisi Milletvekili Halit Kahraman Almanya’da eroin kaçakçılığından hapis cezası almıştı. Kahraman cezası bitince Türkiye’ye teslim edildi. İki gün sonra Ankara’da tutuklandı.

1984- Başbakan Turgut Özal (Aydınlar Dilekçesi için): “Böyle bir dilekçe verilebildiğine göre ‘Türkiye’de demokrasi yoktur’ sözü varit değildir”.

1986- Nisan’da Çernobil Nükleer Santralındaki patlamanın ardından Atom Enerjisi Komisyon Başkanı Profesör Ahmet Yüksel Özemre, “radyasyonda endişe edilecek bir şey yok” dedi.

1987- İstanbul’da Deniz Otobüsleri Bostancı- Kabataş arasında çalışmaya başladı.

1994- Uluslararası Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi’nin (WALD) toplantısında açılış konuşmasını yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan: ”Ulus-devletler için deniz bitti. Türkiye gibi büyük bir ülkeyi Ankara’dan yönetmek mümkün olmaktan çıkmıştır.”

1995- Gazi mahallesi olaylarını protesto gösterisi sırasında gözaltına alınan ve kendisinden bir daha hiç haber alınamayan Hasan Ocak’ın Altınşehir Mezarlığı Kimsesizler Bölümü’ne gömüldüğü ortaya çıktı. Kimsesizler Mezarlığı’nda gömüldüğü yer tespit edilemeyen Hasan Ocak’ın ailesi na’şın Gazi Mezarlığı’na nakli için gün boyu “yetkili” aradı.

1996- Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e, İzmit’te İbrahim Gümrükçüoğlu tarafından suikast girişiminde bulunuldu. Demirel, olaydan yara almadan kurtuldu. Koruma Müdürü Şükrü Çukurlu kolundan, bir gazeteci ise ayağından yaralandı.

– Yaklaşık 50 tutuklu ve hükümlü yakını “cezaevlerinde tutsaklara savaş hukukunun uygulanmasına son verilmesi” talebiyle HADEP Bahçelievler İlçe Binası’nda dönüşümlü-süresiz açlık grevine başladı.

Cumartesi Anneleri nin 52.buluşmasına Kolombiya, Zaire, Şili gibi ülkelerden kayıp yakınları da katıldı.

İstanbul Valiliği’nce yasaklanan Uluslararası Gözaltında Kayıplar Kurultayı MED-KOM Kültür Merkezi’nde yapıldı.

– Öğrencilere gözaltıları protesto için Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde toplanıp yürümek isteyen Emek Partisi, İHD ve Eğitim-Sen ve Tüm Yargı-Sen üyelerine polis müdahale etti: 133 gözaltı.

1997- Milliyetçi Hareket Partisi kurultayında kavga çıktı, kurultay hakim kararıyla 1 ay ertelendi.

1998- Aralarında Meclis’te paralı eğitime karşı pankart açan 2 öğrencinin de bulunduğu 8 öğrencinin Yargıtay’ca bozulan hapis kararının ardından yargılanmalarına tekrar başlandı. Davayı bazı sanatçı ve yazarlar da izledi.

2000- Doç.Dr. Bahriye Üçok’un katledilmesinde kullanılan pakette tespit edilen parmak izinin, Umut Operasyonu çerçevesinde yakalanan Ferhan Özmen’e ait olduğu belirlendi.

2003- Türkiye’nin ilk özel rakı fabrikasının temeli, İzmir’in  Menderes ilçesi Tekeli beldesinde atıldı.

2004- Irak’ın Geçici Hükümet Konseyi Başkanı Abdül Zahra Osman bombalı saldırıda öldü.

– Munzur’da baraj yapımını üstlenen ABD firmasının taşeronu Ata Şirketler Grubu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ndeki sunumunun yapılacağı binaya yürüyüp kapıya kilit vurmak isteyen öğrencilerden 20’si dövülerek gözaltına alındı.

– ÖDP, İstanbul’da 28-29 Haziran’da düzenlenecek NATO zirvesine karşı “Savaş Örgütü NATO Dağıtılsın” kampanyası başlattı

2006- Eski başbakanlardan Bülent Ecevit, yüksek tansiyona bağlı olarak geçirdiği beyin kanaması teşhisiyle hastaneye kaldırıldı.

2009- Kanser tedavisi görürken 13 Nisan’daki Ergenekon operasyonlarında evi basılıp arama yapılan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Vakfı’nın kurucusu ve başkanı Türkan Saylan (74) hayata veda etti.

– Oyuncular ve sanatçılar “çağdaş eğitim, düşünce özgürlüğü, adil yargı ve laik cumhuriyet için” G.Saray’dan Taksim’e yürüdü.

2013- Reyhanlı’da yaklaşık 500 kişinin patlamanın yaşandığı yere yapmak istediği yürüyüşe polis tazyikli su ve gazla müdahale etti.

– İbrahim Kaypakkaya ve “Dörtler”, Kaypakkaya’nın eğitim gördüğü Çapa Yüksek Öğretmen Okulu önünde 78’liler Girişimi’nce anıldı.

2014- Soma faciası sonrası başlatılan soruşturmada YK Başkanı Alp Gürkan haricinde madeni işleten şirketin CEO’su dahil 25 kişi gözaltına alındı, İşletme Müdürü ve iki maden mühendisi tutuklandı.
Soma iş cinayetinden kurtulan maden işçisi Emre Alaca: ”Bulunduğum yerde 140 kişi vardı. Hava azalınca yanımızda taşıdığımız küflü ve çalışmayan, daha önce hiç açmadığımız gaz maskelerini açıp taktık. Hiç bir şey yokken açarsan, şirket senden 400 TL para kesiyor.”
İstanbul Barosu, Soma’ya giden ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın da aralarında bulunduğu avukatların darp edilerek gözaltına alınmalarına sert tepki gösterdi: ”Baskı, saldırı, işkence, hukuksuzluk, yalan, yasak, hoşgörüsüzlük, tahammülsüzlük faşizmin fıtratında var.”
İstanbul Kadıköy Altıyol’da, Soma için “Sol Cephe”nin çağrısıyla bir araya gelen binlerce kişi Göztepe Özgürlük Parkı’na yürüdü.
“İstanbul Gezi Forumları Dayanışması” Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda toplanarak Soma faciasını tartıştı.
Soma’ya dikkat çekmek için İTÜ Ayazağa Kampüsü’ndeki Maden Fakültesi’nde 3 gün önce başlatılan işgal sürüyor.

2016- Sri Lanka’da etkili olan şiddetli yağışların yol açtığı sel ve heyelanlarda 92 kişi hayatını kaybetti, 319 bin kişi evinden oldu. Toprak altında kaldığı düşünülen 100 kişiyi arama kurtarma çalışmalarına 13 gün sonra son verildi

2018- Küba’nın başkenti Havana’dan Holguin kentine gitmek üzere havalanan ve 104 yolcu ile 9 mürettebat taşıyan uçağın, Jose Marti Uluslararası Havalimanı’ndan kalktıktan kısa bir süre sonra düşmesi sonucu 110 kişi öldü, 3 kişi yaralı kurtuldu.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı.