1522 – Rodos, Osmanlı donanmasınca ele geçirildi.
1580- Sultan III. Murat’ın görevlendirdiği Müneccimbaşı Takiyüddin Mehmet öncülüğünde kurulan İstanbul Rasathanesi, şeyhülislamın ‘’dinen yasak’’ diye verdiği emir üzerine yıktırıldı.
1908 – New York belediyesinin aldığı bir kararla kadınların toplum içinde sigara içmeleri yasaklandı.
1924- Büyük Ekim Devrimi’nin lideri, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin kurucusu Lenin (Vladimir İlyiç Ulyanov) 54 yaşında öldü.
1943 – Varlık Vergisi ödemesinin son günüydü. Vergisini ödemeyen mükelleflerin ev ve işyerlerindeki malları haczedildi, daha sonra da icra yoluyla satış yöntemiyle vergileri tahsil edildi.
1946 – İş ve İşçi Bulma Kurumu kuruldu.
1950 – İngiliz yazar George Orwell öldü.
1951 – Ankara’ya, Kore’den ilk hasta ve yaralı kafilesi geldi.
1952- Bulgaristan, Türkiye’nin kendisi için saldırgan bir üs haline geldiğini ileri sürerek bir nota verdi.
1958- Kıbrıs Lefkoşa’da taksim lehine gösteri yapan Kıbrıslı Türk gençlerine İngiliz askerleri müdahale etti; bir genç ağır yaralandı, altı kişi de tutuklandı.
1959 – Ulus gazetesi yazı işleri müdürü Ülkü Arman ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu, “Nalıncı Keseri” başlıklı yazısı nedeniyle birer yıl hapse mahkum oldu; gazete bir ay süreyle kapatıldı.
1967 – Kayyım atanıp mühürlenen Türkiye Milli Talebe Federasyonu (TMTF) binasına arka kapıdan girip yarıya kadar bayrak çeken 32 öğrenciden Sencer Güneşsoy, Baykan Kalaba, Naci Özdemir, Hüsnü Temiz, Kâzım Musa tutuklandı.
1969- Alparslan Türkeş’in başkanlığında toplanan Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi (CKMP) Başkanlık Divanı’nın bildirisinde CHP için: “Ufak bir kliğin eline geçmiş olan Türkiye’nin en eski partisi, komünist hareketlerini desteklemeyi temel politika haline getirmiştir” denildi.
1972- Cidde’ye yaptığı Hac seferinden dönen Marmara adlı THY uçağı 5 kişilik mürettebatıyla düştü. Hostes Hülya Maviler yanarak öldü, diğerleri yaralı olarak kurtarıldı.
1975- Senaryosunu Yılmaz Güney’in yazdığı ve Şerif Gören’in yönettiği “Endişe” filmi gösterime girdi.
1977- Beşiktaş’ta ülkücüler Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi öğrencilerinin bulunduğu Çamlık Öğrenci Lokali’ni yaylım ateşine tuttu: 1 öğrenci öldü, 4’ü yaralandı.
– Amerika Birleşik Devletleri başkanı Jimmy Carter, Vietnam savaşı sırasındaki asker kaçaklarının hemen hepsini affetti.
1979- 4 gün sonra Paris’ten Tahran’a dönecek olan sürgündeki Ayetullah Humeyni’ye karşı ilk kez İran Komünist Partisi (TUDEH) sempatizanı yaklaşık 10 bin kişi Tahran’da aleyhte gösteri yaptı, Humeyni’nin resimlerini yırttı.
1981 – Ankara Cumhuriyet Savcı Yardımcısı Doğan Öz’ü öldürmekten sanık sağ eylemci İbrahim Çiftçi, Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi’nce üçüncü kez ölüm cezasına çarptırıldı.
1983 – Eski İstanbul Belediye Başkanı Ahmet İsvan tahliye edildi. İsvan, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) davasında yargılanmaktaydı.
– Yazar Kemal Bilbaşar öldü.
1985 – 1983’ten beri süren Türkiye Yazarlar Sendikası Davası’nda yöneticiler ve 1 üye beraat etti.
– Barış-2 Davası’nda yargılanan Aziz Nesin: “Yasaların elverdiği ölçüde yeniden Barış Derneği kurulması için çalışacağım.”
– “Bir Ölümün Toplumsal Anatomisi”, “Rumuz Goncagül” oyunlarının yazarı ve senarist Oktay Arayıcı hayata veda etti
1988- Milletvekili seçimlerine “bağımsız sosyalist aday” olarak katılan Sungur Savran, Müslim Özbay, Ali Fidan, Muzaffer Bal ve 6 destekçi DGM’de yargılandı.
1990 – Adnan Oktar ve müridi oldukları öne sürülen 66 erkek ve 68 kadın gözaltına alındı.
1991- Süleymaniye Camii’nde vaaz veren F.Gülen (Körfez Savaşı’nda ABD yanlısı Cumhurbaşkanı Özal’a karşı ”Savaşa Hayır”da birleşen muhalefet için): ”Sokaklara dökülerek falana hayır filana hayır demekle bir yere varılamaz. Allah göstermelik değil gerçek müslümanların yanında olacaktır”.
– İstanbul’da bir grup şair, öğretim üyesi, yazar ve sanatçı Körfez Savaşı’na karşı tepkilerini dile getirdi.
1993- Pülümür Yeldağı’nda kolluk güçlerinin kış barınağına düzenlediği operasyon sonucunda; bölgeden uzaklaşmak için yoğun kar yağışı ve fırtınaya karşın Munzur dağlarını boydan boya aşmaya çalışan TİKKO üyesi oldukları açıklanan Zeki Peker (1972- Erzurum- Aşkale), Erkan Fener (1971?- Dersim), Ali Demirdağ’ın (1966- Dersim) yaşamını yitirdiği açıklandı. Sonrası süreçte, örgütün diğer üyelerinden Ali Ekber Batasul (1973- Dersim- Mazgirt), Ali İhsan Yalçın (1967- İzmir– Bergama) ve Barbara Anna Kistler’in (1955- İsviçre– Zürih) “soğuktan kaynaklı kan zehirlenmesi ya da zatüree sonucu öldükleri bildirildi.
– Maaşlarının ödenmemesini protesto eden İstanbul Gazi Osman Paşa belediye işçileri ile destek veren yaklaşık 3 bin işçi yürüdü.
1995- 1994’de kurulan, aralarında Kazım Koyuncu’nun da bulunduğu “Zuğaşi Berepe”(Denizin Çocukları) grubu “Va Mişkunan”(Bilmiyoruz) adlı ilk kasetlerini çıkardı. Kasette -biri Türkçe sekizi Lazca- dokuz şarkı yer alıyor.
21 Ocak 1996: Özgürlük ve Dayanışma Partisi Kuruldu. Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin (ÖDP) Ankara Yükseliş Spor Salonu’ndaki “Kuruluş Şenliği”ne yaklaşık 18 bin kişi katıldı. 20 Ocak’ta Geleceği Birlikte Kuralım Parti Girişimi, Birleşik Sosyalist Parti ve aydınlarla ilk kuruluş toplantısı yapılmıştı.
1997- Kira süreleri bitiminde kontratları yenilenmeyerek TURİNG’den alınan Hidiv Kasrı, Yıldız Parkı ve Çamlıca Tesisleri’ndeki tarihi mekanların restorasyonu için yaptırılan işler -SİT alanlarında olup Koruma Kurulu onayı gerektiği için- ihalesiz-projesiz-kaçak yaptırılıyor.
1999- Yılmaz Güney’in “Yol” filmi Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Vakfı’nın öncülüğünde yenilendi, 12 Şubat’ta seyirciyle buluşacak
2000- Konya’da bir ‘Hizbullah toplu mezarı’daha bulundu.Bir evin bodrum katında biri kadın dört ceset bulundu.Sekiz ilde gözaltına alınan Hizbullahcıların sayısı 56’ya ulaştı.
2001 – İspanya’nın başkenti Madrid’de art arda meydana gelen patlamalarda bir subay hayatını kaybetti. Olaydan sonra Bask yerel hükümeti, 31 yıldır Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ETA’nın siyasi kanadı Euskal Herritarrah ile işbirliğini askıya aldığını açıkladı.
– Danıştay 1. Dairesi, Batman Valiliği’nin istemi üzerine Batman’da Mahatma Gandi, Yılmaz Güney, Halepçe, Munzur gibi isimlerin cadde ve sokaklara verilmesini yasakladı. Yasak kararına, “Kürtçe isim olamaz, yabancı isimler için Dışişlerinin izni gerekir, devlet katliamını, sömürgeciliğe karşı savaşı çağrıştıran kişilerin isimleri de verilemez” gerekçe gösterildi
2002 – İsrail, Batı Şeria’daki Tulkarem kentini topyekün işgal etti. Gerekçe olarak geçen hafta Hadera’daki düğün salonuna düzenlenen saldırının faillerinin bu kentten çıkmasını gösterdi. Ev ev Filistinli militan arayan İsrail kentte bir kaç gün kalacağını açıkladı.
2003- AKP iktidarı döneminin Başbakanlık konutu önündeki ilk eyleminde F tipi cezaevlerini protesto eden 5 mahkum yakınına sert müdahale edildi.
– Sırbistan’ın eski Devlet Başkanı Milan Milutinoviç, Hollanda’daki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’ne teslim oldu. Kosova’da 1999’da işlenen savaş suçlarından yargılanacak.
2004 – Çocuk suçluların idamını önlemek için kampanya başlatan Uluslararası Af Örgütü, ABD’yi “Batı dünyasında çocuk suçluları idam eden tek ülke” diye eleştirdi. 1998’den beri gerçekleşen 19 çocuk idamının 13’ü ABD’de gerçekleşti.
2005 – İzmit İşletmesinin kapatılmasını protesto için fabrikaya kapanan SEKA işçileri, Kurban Bayramı’nı fabrikada geçirdi.
– ABD Başkanı George W. Bush ikinci dönem başkanlık yemini ederken yarım milyonu aşkın Amerikalı Washington’da Bush karşıtı gösteri yaptı. “Savaş suçlusu”, “Vietnam’ın Arapçası Irak”, “Amerika’nın Talibanı”, “Baş Terörist”, “Benim başkanım değil” sloganları atıldı.
2006- Irak’ta Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) liderleri Celal Talabani ve Mesud Barzani, kuzeydeki özerk bölgede tek yönetim oluşturmayı öngören anlaşmayı imzaladı.
– Bolivya’nın ilk yerli ve sosyalist Devlet başkanı Evo Morales yerlilerin geleneksel liderlik töreniyle göreve başladı. Morales toprak anaya şarap ve çiçek adağı sundu.
– TKP’liler, “komünist rejimleri işledikleri suçlardan dolayı” mahkum eden bir tasarıyı görüşecek olan Avrupa Konseyi’ni Taksim’deki Fransız Konsolosluğu önünde protesto etti.
2009- Engin Çeber’in Metris Cezaevi’nde öldürülmesine ilişkin davada 6’sı tutuklu 41 sanık hakim karşısına çıktı.
2010- 39.gününe giren TEKEL direnişinde işçi ve memur konfederasyonları 26 Ocak’a kadar hükümet adım atmazsa iş bırakacak; açlık grevlerine 26 Ocak’a kadar ara verildi.
2011- TT Arena’nın açılışında Başbakan Erdoğan ve protokole yönelik ıslıklı protestonun ardından tribünlerde önlem alınacağı açıklandı.
2013- Suriye’ye yönelik kullanılmak üzere Patriot füze sisteminin gelişi İskenderun Limanı’nda TKP ve TGB’liler, İncirlik’te de Gençlik Muhalefeti’nce protesto edildi.
– ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay ile 7 avukat “DHKP-C terör örgütü üyeliği” iddiasıyla tutuklandı.
– Yazar İsmet Kür, bugün vefat etti.
Yorumlar kapatıldı.