İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belleğimizde: 3 Mayıs

1494 – Kristof Kolomb yolculuğunun sonunda ilk kez bir kara parçası gördü, buraya sonradan Jamaika adı verilecektir.

1889- Almanya’da 100 bin maden işçisi greve çıktı.

1916- Paskalya Ayaklanmasının liderleri Dublin’de idam edildi.

1920- TBMM’nin ilk bakanlar kurulu oluşturuldu. İcra Vekilleri Heyeti, 5 mayısta Mustafa Kemal başkanlığında ilk toplantısını yaptı.

1937 – ABD’li yazar Margaret Mitchell’in yazdığı Rüzgar Gibi Geçti romanı Kurgu dalında Pulitzer Ödülü kazandı.

1944- Turancılık mahkemesi sırasında Nihal Atsız’ın savunmasından etkilenen bir gencin 3 Mayıs 1944 tarihinde “Kahrolsun komünistler” diye bağırması ile birlikte kalabalıklar harekete geçti. Ankara’da eylemler düzenlendi. Bu olaydan sonra milliyetçi görüşleri ile tanınan bir çok kişi tutuklandı ve yargılamalar 1947 yılına kadar devam etti. 

II.Dünya savaşı başlarında, savaş-dışı kalmak söylemine karşın Nazilere gösterilen yakınlaşma, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Franz von Papen, Enver Paşa’nın kardeşi iş adamı ve eski asker Nuri Killigil aracılığıyla örgütlenen Turancılığa hoşgörüye dönüşmüşken; Nazilerin kademe kademe yenilgiler almaya başlamasıyla sona ermiş ve Nihal Atsız’ın Başbakan Saraçoğlu’na mektupları üzerine, Sabahattin Ali’nin başvurmasıyla dava açılmıştı.

1950- Ali Naci Karacan’ın kurduğu Milliyet gazetesi yayın hayatına başladı.

1951- Demokrat Parti Meclis Grubu’nda din eğitiminin genişletilmesi istendi.

1959- CHP Genel Başkanı İnönü’nün İzmir/Karşıyaka Ses Sineması’nda düzenlenen İlçe Kongresi’ne katılmasını engellemek için tüm sinema salonları Demokrat Parti iktidarının talimatıyla Valilikçe kapatıldı.

1960- Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Cemal Gürsel, hükümeti uyarmak için, Milli Savunma Bakanı Ethem Menderes’e mektup gönderdi.

1961- Milletvekili maaşları 4 bin 50 lira oldu.

1962- İnşaat ve Yapı İşleri Federasyonu Kongresi’ne katılmak için Ankara’ya gelen çoğu işsiz 3 bin işçi Ulus’tan Meclis’e koştu. İşçilerden 12 temsilci Meclis ve Senato başkanları ile görüşüp tartıştı; dağıtılamayan 500 kadarı “Başvekil istifa” sloganıyla Ulus’a geri döndü.

1965- Sovyet yönetmen Grigori Çukhray’ın 1959 yılı yapımı “Askerin Türküsü” adlı filmi Türkiye’de vizyona girdi.

1968- Paris Sorbonne Üniversitesi’nde öğrenciler ayaklandı. İşgaldeki Nanterre Üniversitesi’nin kapatılma kararını protesto için Sorbonne Üniversitesi’nde toplanan 200 öğrenci, çıkarken dövülerek gözaltına alındı. Polisin sert tutumuyla büyüyüp gece yarısına kadar süren çatışmalarda 600’e yakın kişi gözaltına alındı, yüzlercesi yaralandı.

1 aydan fazla süren ve Fransa’ya yayılarak Avrupa’nın diğer ülkelerine de sıçrayan hareket Mayıs 1968 ayaklanması olarak anılıyor.

– AIESEC genel kurul toplantısında Devlet Bakanı Seyfi Öztürk’e aleyhte tezahürattan yargılanan, aralarında Deniz Gezmiş’in de bulunduğu 6 genç 6’şar ay hapis ve 600’er TL para cezasına mahkum oldu.

1969- Yargıtay başkanı İmran Öktem’in Ankara Maltepe Camisi’nde yapılan cenaze töreninde, bir kalabalık cenaze namazının kılınmasını engellemeye çalıştı ve cami görevlileri görevlerini yerine getirmekten kaçındı. Saatler öncesinden camiyi işgal eden İlahiyat Fakülteliler ve Komünizmle Mücadele Dernekleri üyeleri, namaza ve korteje engel olmaya çalıştı.

1970- 33 demokratik kitle örgütü Prof.Dr.İsmet Sungurbey’in koordinatörlüğünde 4-10 Mayıs tarihleri arasında “İşsizlik ve Pahalılığa Karşı Genel Direniş Haftası” düzenledi.

1972 – THKO’cu 4 genç, Deniz’ler ile 3 devrimci tutuklunun serbest bırakılmaları ve diğer taleplerle, Ankara’dan İstanbul’a gitmekte olan THY’nin “Boğaziçi” yolcu uçağını Yeşilköy’e yaklaşmışken 61 yolcu ve 6 mürettebatıyla birlikte silah zoruyla Sofya’ya kaçırdı.

1976- 1 Mayıs afişi asarken öldürülen Mehmet Dağbaşı için İşletme Fakültesi, İktisat Fakültesi, Yabancı Diller Yüksek Okulu, Maliye Muhasebe Yüksek Okulu ve Kadıköy Mühendislik Yüksek Okulu öğrencileri düzenledikleri forumların ardından 1’er günlük boykot kararı aldı.

– Galatasaray’da primi az bulup antrenmanlara çıkmayan Metin (Kurt), Yasin, Büyük Mehmet, Enver ve Ekrem kadro dışı bırakıldı.

1977- 1 Mayıs’ta hayatını kaybeden 34 kişiden 5’inin kurşunla, 3’ünün başlarına sert bir cisimle vurulmasıyla, 26’sının ezilerek öldüğü belirlendi.

1978- Taksim’deki 1 Mayıs kutlamalarına katılmak için Ankara’dan İstanbul’a gelen Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği (TÖB-DER) Genel Başkanı Gültekin Gazioğlu İstanbul/ Yenikapı’da trenden inen bir grup ülkücünün saldırısında yaralandı, çenesine üç dikiş atıldı.

– Tarihte ilk kez bir bilgisayar ağı üzerinden yığın mesaj gönderildi. Sonradan spam adı verilecek bu ticari reklam mesajları, ABD’de o zaman kullanılan Arpanet ağı üzerindeki her adrese gönderilmişti.

1979- Filistin Kurtuluş Örgütü’nün daveti üzerine Lübnan’a giden Prof.Dr. Coşkun Özdemir, Doç.Dr.Gençay Gürsoy, Doç.Dr Yücel Sayman, Dr.Haluk Gerger ve gazeteci Doğan Koloğlu Beyrut’ta FKÖ lideri Yaser Arafat ve Siyasi Daire Başkanı Faruk Kaddumi ile görüştü.

– Margaret Thatcher, İngiltere’nin ve Avrupa’nın ilk kadın başbakanı oldu.

1980- CHP Adana İl Başkanı Avukat Ahmet Albay, 17 Nisan 1980’de Adana’da uğradığı saldırı sonrası tedavi için götürüldüğü Ankara’daki hastanede hayatını kaybetti.

1982- Hewlér’de Selahaddin Ünivesitesi öğrencileri lrak rejimine karşı büyük bir protesto mitingi düzenledi. Mitinge müdahale eden lrak polisi, Sefaw ve Sıddık adında iki öğrenciyi öldürdü. Çok sayıda öğrencinin yaralandığı mitingde yüzlerce öğrenci de tutuklandı.

– Feshedilen CHP’nin eski genel başkanı Bülent Ecevit hakkında, Norveç’te yayınlanan bir gazeteye demeç vererek TCK 140.maddeye ve MGK’nin 52 no’lu bildirisine aykırı davrandığı iddiasıyla 5 yıldan az olmamak üzere ağır hapis talebiyle yeni bir dava açıldı.

1984- Paris’teki Ermeni Anıtı bombalandı, 13 kişi yaralandı. Anıta Türklerin saldırdığı ileri sürüldü. Saldırıyı “Anti-Ermeni Örgütü” üstlendi.

1986- Önceki açıklamalarının aksine, yetkililer Çernobil kazası sonrası oluşan radyoaktif bulutların Türkiye’ye ulaştığını ve bazı bölgelerde radyasyonun 7 kat arttığını açıkladılar.

1987- Van 100.Yıl Ünv.’nde 30 kişinin 1 kafeye baskınında Veteriner Fakültesi öğrencisi Şirin Tekin bıçaklanarak öldürüldü, 5 öğrenci yaralandı. Kendilerine “İslamın Bekçileri” adını veren bir grubun “oruç tutmadıkları için”öğrencileri bir süredir tehdit ettiği öğrenildi.

1988- Ermeni örgütü ASALA’nın kurucusu ve lideri olan Agop Agopyan Atina’da sokak ortasında vurularak öldürüldü. Agop Agopyan Irak, Musul doğumluydu ve Lübnan’da yaşıyordu.  

– Öğrenci derneklerinin kapatılmasını ve üniversitelerdeki polis baskısını protesto ederken İstanbul Ünv’nde gözaltına alınan 158 öğrencinin DGM’deki duruşması sırasında 7 kentte eş zamanlı olarak öğrenciler yemek boykotu, oturma eylemi, yürüyüş vb. eylemler yaptı.

1990- Plan yetkisini Anakent Belediyesi’nden Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na devreden Bakanlar Kurulu Kararı’nın yürütmesinin durdurulmasının ardından Şehir Plancıları Odası da Bakanlar Kurulu’nun turizm merkezlerini düzenleme kararının iptali için Danıştay’da dava açtı.

1991- Rahmi Saltuk ile Ahmed Arif’in Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleştireceği şiir-müzik gecesi İstanbul Valiliği’nce yasaklandı.

1993- Birleşmiş Milletler, 20 aralık 1993’te her yıl 3 mayısın, Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanmasını kararlaştırdı.

– Kağıthane Belediyesi’nden atılan 340 işçiden 120’sinin başlattığı Ankara yürüyüşüne destek için İstanbul’da 8 işçi açlık grevine başladı.

1994- 1 Nisan’daki ilk İstanbul Belediye Meclisi toplantısında ANAP ve SHP’li üyelerin kazandığı 1.ve 2. başkanvekillikleri ile katip üyelerini Erdoğan’ın veto etmesinin ardından bu kez RP’li üyeler (A.Müfit Gürtuna ve A.İbiş) başkanvekilliklerini kazandı.

1995- Irak Kürdistan’ında, KYB ve KDP Politbüroları, iç savaşa son verimesi ve sorunların çözümü için toplandı.

– Yargıtay, MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası’nda mahkemenin verdiği ölüm cezalarını uygun bulmadı, hapis cezalarını onayladı, ancak davayı da -ANAP’ın çıkardığı İnfaz İndirimi Yasası kapsamına giren hükümleriyle- zamanaşımına girdiği gerekçesiyle düşürdü.

1997- Çiller ailesi hakkında yolsuzluk iddialarına yer veren Flash TV, yargı kararı bulunmadan Ulaştırma Bakanlığı’nın sözlü talimatıyla kapatıldı.

– Demokrasi Gazetesi’nin Mihri Belli’nin bir yazısından dolayı 1 ay süreyle kapatılması İHD’de protesto edildi.

1998- Bolu’da arkadaşıyla Ülkü Ocağı’nın önünden geçerken 30 kişinin saldırısına uğrayan İzzet Baysal Üniversitesi öğrencisi Kenan Mak bıçaklanarak hayatını kaybetti, arkadaşı Mustafa Orhan yaralandı. Olayın ardından Ülkü Ocağı’nı basan polis 17 kişiyi gözaltına aldı.

2000- Bolu İzzet Baysal Üniversitesi öğrencileri ülkücülerce 2 yıl önce 9 bıçak darbesiyle öldürülen Kenan Mak’ı andı.

2004- Hacettepe Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi’nde düzenlenen, KKTC’nin Ankara Büyükelçisi’nin katıldığı “Kıbrıs” konulu konferansa girişleri engellenen TKP’li öğrenciler, İstanbul’da yapılacak NATO zirvesini ve ABD’yi protesto etti.

2005- Brezilya da Lula başkanlığındaki İşçi Partisi hükümetinin 2003’de başlattığı toprak reformunu hızlandırmasını isteyen Topraksız Köylü Hareketi (MST) üyesi yaklaşık 12 bin yoksul köylü, 2 hafta sonra başkent Brasil’de sonlanacak 200 kilometrelik yürüyüşlerine başladı.

2007- Yurtsever Cephe üyeleri Istanbul’dan Ankara’ya “Deniz Gezmiş’ler İçin Bağımsızlık Yürüyüşü”nde trenle Kocaeli’ye ulaştı.

– İzmir Limanı özelleştirilmesi ihalesini, 1 milyar 275 milyon dolar ile Global-Hutchison-EİB kazandı.

2008- Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi´nin yayınladığı bir rapora göre 2007 yılında 65 gazeteci öldürüldü. Geçen 15 yılda öldürülen yaklaşık 500 gazetecinin sadece 75´inin katilleri bulundu. Rapora göre dünyada gazeteciler için en tehlikeli bölgeler Irak, Sierra Leone ve Somali.

– Tuzla’da Dearsan Tersanesi’ne gelen Başbakan Erdoğan ile görüşmek isteyen Limter-İş üyesi sendikacılar gözaltına alındı

2009- Nepal’de hükümetin genelkurmay başkanını görevden almasıyla ortaya çıkan kriz üzerine, eski gerilla komutanı Maoist Başbakan Praçanda istifa etti.

2011- Gazetecilere Özgürlük Kongresi’ne katılan uluslararası basın özgürlüğü örgüt temsilcileri Türkiye’deki tutuklu gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını talep etti.

– 12 Eylül döneminde Diyarbakır Askeri Cezaevi’nde yaşananlarla ilgili olarak yaklaşık 250 kişi Diyarbakır’da suç duyurusunda bulundu.

2012- Yabancılara mülk satışına olanak sağlayan, Tapu Kanunu ve Kadastro Kanunu’nda değişiklik yapan tasarı Meclis’te kabul edilerek yasalaştı.

– Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi üyeleri, binlerce öğrencinin okullarda dağıtılan sütten zehirlenmesini G.Saray’da protesto etti.

2013- ÇHD’liler, baro başkanları ve avukatlar tutuklu avukatların serbest bırakılması için Adalet Bakanlığı’na yürüdü.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı.