Belleğimizde- 7 EKİM

1337 – İngiltere kralı III. Edward’ın Fransa tahtında hak iddia etmesiyle 116 yıl sürecek Yüz Yıl Savaşı başladı.

1571- Hıristiyan Birleşik donanması ile, Adriyatik Denizi’nde, İnebahtı’da (Korinthos körfezinde) karşılaşan Osmanlı donanması yenildi.

1737- Yüksekliği 13 m’yi bulan dalgalar, Bengal’de (Hindistan) 300.000 kişinin ölümüne yol açtı.

1769- İngiliz kaşif Kaptan Cook Yeni Zelanda’yı keşfetti.

1806- Karbon kağıdı keşfedildi.

1808- II. Mahmud ile ayanlar arasında Sened-i İttifak imzalandı.

1849- Şair ve öykü yazarı Edgar Allan Poe, 40 yaşındayken hayata veda etti.

1897 – Rusya’daki komünist Yahudi işçilerin derneği Bund kuruldu.

1908 – Türklerle Yunanlar arasındaki 10 yıllık iç savaşın ardından Girit Devleti, Yunanistan’a katılma kararı aldı.

1913 – ABD’li işadamı Henry Ford, üretimde yürüyen bant tekniğini kullanmaya başladı.

1926 – İtalya’da Mussolini önderliğindeki Faşist Parti devlet partisi olduğunu açıkladı, her türlü muhalefet yasaklandı.

1928- İstanbul’da tramvay işçileri greve başladı. Grev 8 gün sürdü.

1934 – Alman devrimci Ulrike Meinhof doğdu.

1940- Alman ve İtalyan birlikleri Romanya’yı işgal etti.

1949- Berlin’in Sovyet denetimi altındaki bölgesinde Demokratik Alman Cumhuriyeti’nin (DDR) kuruluşu resmen ilan edildi. Eski Alman Devleti’nin Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg, Saksonya-Anhalt, Thuringia, Saksonya eyaletleriyle Doğu Berlin’i kapsıyor.

1950 – Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Tibet’e girdi.

1954- Türkiye Komünist Partisi davası sonuçlandı. Aralarında Şefik Hüsnü Değmer, Mihri Belli ve Zeki Baştimar’ın da bulunduğu 131 kişi 2-10 yıl arası ağır hapis ve sürgün cezası aldı, 53 kişi beraat etti. Ahmed Arif 2 yıl hapis ve 8 ay Urfa’da sürgün cezasına mahkum oldu.
– Suna Kan, Cenevre’de yapılan uluslararası keman yarışmasında birinci oldu.

1958- Pakistan’da General Eyüp Han darbeyle iktidarı ele geçirdi.

1962- Diyarbakır’ın Suriçi mevkii “müze bölge” ilan edildi.

1967- ABD 6.Filosu’ndan 2 geminin İstanbul Limanı’na demirlemesine karşı İTÜ, Yıldız ve ODTÜ’den öğrenciler Dolmabahçe’de nöbet tuttu.

1969- Taylan Özgür’ün öldürüldüğü gün tutuklanan Deniz Gezmiş Sağmalcılar Cezaevi’nden Türk Solu dergisine mesaj gönderdi: “Her ölen kardeşimizin hesabını karşı devrimcilerden ve baş sorumlu Amerikan emperyalizminden soracağız.” (“Abim Deniz”)
– Ereğli Demir Çelik’teki grev 100 milyon liralık zararla sona erdi.

1970- Richard Nixon, Vietnam Savaşı’na son verecek beş maddelik barış önerisini açıkladı.

1971 – Michael Jackson, henüz 13 yaşındayken ilk teklisini (“Got to Be There” ) çıkardı.

1976- Danıştay, İçişleri Bakanı’nın Vedat Dalokay’ı görevden alma ve Ankara Valiliği’nin TÖB-DER’i kapatma kararlarını iptal etti.

1978- Zeytinburnu Halkevi ve Pahalılık ve İşsizlikle Mücadele Derneği üyesi İlhan Akyıldız (23) Veliefendi’de ülkücülerin silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybetti.
Kadıköy’de İGD ve İLD’nin bulunduğu binaya yerleştirilen saatlı bombanın patlaması sonucu 3’ü ağır 16 kişi yaralandı.
İstanbul/ Beyazıt’ta ülkücülerin karargahı durumunda olan “Gülizar” (eski adıyla Küllük) binası jandarma kontrolünde boşaltıldı

1979- MHP Tarsus Gençlik Kolları Başkanı polis ifadesinde Dev-Genç Başkanı İskender Özkul’u nasıl öldürdüklerini anlattı: “Dev-Genç Başkanını iyi tanıdığı için öldürme görevini Celal Uğura verdim.”

1980- 22 Eylül’de gözaltına alınan Zeynel Abidin Ceylan’ı işkenceyle öldürdüğü iddiasıyla komiser muavini Mustafa Haskırış hakkında dava açıldı.
– Gözaltına alınan CHP Ankara eski Belediye Başkanı Ali Dinçer ve 5 belediye yöneticisi tutuklandı.

1984- 12 Eylül öncesinde bir bekçinin ölümünden dolayı 18 Ocak 1982’de ölüm cezasına çarptırılan, Dev-Yol hükümlüsü İlyas Has (29) idam edildi. İlyas Has’ın mezarı 28 yıl sonra 2012’de bulunabildi.

1985 – Achille Lauro adlı yolcu gemisi Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) üyesi militanlarca kaçırıldı.
– Cumhuriyet tarihinin ilk kuşak bestecilerinden, Türk Beşleri grubunun bir üyesi, Onuncu Yıl Marşı, Lüküs Hayat opereti gibi ünlü eserlerin yaratıcısı Cemal Reşit Rey öldü.

1986- Bülent Ecevit, hakkında açılan 31 soruşturma ve iki dava ile ilgili olarak 33 ifade verdi.

1987- Türkiye Komünist Partisi (TKP) ile Türkiye İşçi Partisi (TİP) birleşerek Türkiye Birleşik Komünist Partisi (TBKP) adını aldı.

1988- İstanbul Tuzla Köprüsünde polisin durdurduğu otomobildeki Fevzi Yalçın (1960- Karakoçan), Kemal Soğukpınar (1959- Zara), İsmail Hakkı Adalı (1965- Ovacık) ve Reha Şen (Uşak) vurularak öldürüldü. Adalı’nın vücuduna 15, Yalçın’a 7, Soğukpınar’a 32, Şen’e 30 kurşun isabet ettiği; polis tarafından arabaya silahlar bırakılarak çatışma görüntüsü verilmek istendiği açıklandı.
Davanın peşini bırakmayan ailenin başvurusu üzerine, AİHM tarafından  “Yaşama hakkının ihlal edilmesi” adil yargılanma ve dava süreciyle ilgili şikayetleri haklı bulunarak, Türkiye’nin bu davadan yargılanması kabul edilir bulundu.

1989- Tunç Başaran’ın yönettiği “Uçurtmayı Vurmasınlar” Antalya Altın Portakal Film Yarışması’nda “En İyi Film” dahil 5 ödül aldı.

1990- 10 yıl önce idam edilen Necdet Adalı’nın ölüm yıldönümünde İstanbul Vatan Caddesi’nde korsan gösteri düzenlendi.

1991- Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği Basın Ataşesi Yardımcısı Çetin Görgü Atina’da öldürüldü. Olayı 17 Kasım örgütü üstlendi.

1993- Madonna İstanbul’da. Ünlü pop yıldızı İstanbul İnönü Stadı’nda 50 bin kişiye konser verdi.

1994- Türkiye’deki 399. imam hatip okulu olan Bağcılar Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi’nin temel atma töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı R.Tayyip Erdoğan: ”Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile ortaya çıkan imam hatip ve normal okul ayrımını ortadan kaldıracağız.”

1995- Koalisyon hükümetinin dağılması üzerine oluşan hükümet kriziyle kilitlenen toplu sözleşmeler ve grevler nedeniyle “Azınlığın İktidarına Hayır” başlığıyla birçok kentte protesto eylemleri gerçekleştirildi.

1996- Vicdani retçi Osman Murat Ülke tutuklandı.
– SEKA İzmit Müessesesi’nin Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla kapatılmasına karşı 6 gündür ”iş yerini terketmeme eylemi”yapan SEKA işçilerine TMMOB’a bağlı odalar, siyasi partiler ve çeşitli sendikaların temsilcileri destek ziyareti yaptı.

1999- Diyarbakır’dan yola çıkan “Barış Anaları İnsiyatifi”nin Ankara il sınırları içine sokulmaması İHD/İstanbul Şb’de protesto edildi.

2001- ABD 11 Eylül saldırılarının 27. gününde Afganistan harekatını başlattı. ABD ve Britanya uçakları Kabil, Kandahar, Celalabad, Kunduz, Mezar-ı Şerif ve Herat kentlerini havadan bombaladı.

2002- Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurdu: “Demokratik Halk Partisi’nin (DEHAP) örgütlenmesi eksik, mümkünse seçime sokmayın.”
– İsrail birliklerinin Gazze’de Han Yunus’a düzenlediği saldırıda 14 Filistin’li öldü, 110 kişi yaralandı.

2003- “Gereği, kapsamı, sınırı ve gönderme zamanı hükümetçe belirlenmek üzere” Türk askerinin 1 yıl süreyle Irak’a gönderilmesini içeren üçüncü tezkere Meclis’teki gizli oturumda görüşülerek AKP milletvekillerinin 183’e karşı 358 ”evet” oyuyla kabul edildi. CHP, 175 milletvekili ile ‘Ret’ dedi. 1 Mart tezkeresinde 97 fire veren AKP bu kez 7 fire verdi.
Başbakan Erdoğan, AKP’nin kapalı grup toplantısında milletvekillerini ikna için ”BM kararına gerek yok. Meşruluğa siz karar vereceksiniz. Biz meşru diyorsak meşrudur” dedi. Dışişleri Bakanı Gül de “Biz olmazsak ABD başarılı olamaz; iç harp çıkar, Irak parçalanır”dedi.
Tezkerenin Meclis’ten çıkması şartıyla ABD’nin Türkiye’ye 8.5 milyar $’lık kredi açması ve “Türkiye’nin savaş sonrası Irak’ın yeniden yapılandırılmasına katkısına” ilişkin Ali Babacan’ın ABD’yle imzaladığı Dubai Anlaşması hükümleri, tezkere metninde de aynen yer aldı.
Irak tezkeresinin görüşülmesi öncesi Ankara, İstanbul, Samsun ve Mersin’de protesto gösterileri yapıldı. Ankara’da AKP Genel Merkezi önünden Meclis’e yürüyüşte Harp Okulu kavşağında çıkan arbedede polis TTB Başkanı Füsun Sayek ile CHP Milletvekili Hüseyin Bayındır’ı tartakladı.
– Britanya’da parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası’na ilk defa siyah bir kadın başkan atandı. Valerie Amos kabinede Uluslararası Kalkınma Bakanı’ydı.
– Hayata veda eden Nazife Cemgil (91), eşi Adnan Cemgil ve oğlu Sinan Cemgil’in mezarlarının bulunduğu Karacaahmet’te törenle toprağa verildi. Nazife Cemgil, Behice Boran ve Adnan Cemgil’le 1950’de Barışseverler Cemiyeti’nin ve 1961’de TİP’in kuruluşunda yer almıştı.

2004 – Tiyatro ve sinema oyuncusu İsmet Ay (d. 1924) yaşamını yitirdi.

2005- Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, yazdığı makalede “Türklüğü tahkir ve tezyif” ettiği gerekçesiyle Şişli Asliye Ceza Mahkemesi’nde altı ay hapse mahkum edildi. Bilirkişilerin, “…suç unsuru ve hakaret kastı yok” raporu dikkate alınmadı. Mahkeme cezayı ‘bir daha suç işlemez’ kanaatiyle erteledi. Hrant Dink, “AİHM dahil her yere başvuracağım. Tüm yargı mercileri aleyhimde karar verirse bu ülkeden giderim. Ben Türklerle yaşıyorum, onların yüzüne utanmadan bakabilmeliyim” dedi.
– Nobel Barış Ödülü, ABD’nin baskılarına karşın “Irak’ta kitle imha silahları var” raporu düzenlemeyen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı başkanı  Muhammed El Baradey’e verildi. Yeşiller tepkili: “O nükleer güç sahiplerine göz yumdu.”

2006- Bolivya’da özel sektör madencilerinin kamu sendikalarının denetimindeki kalay madenini ele geçirme girişimi, 16 işçinin ölümü, 61’inin yaralanmasıyla sonuçlandı. Devlet Başkanı Evo Morales, bu girişimin hükümeti devirmeye yönelik dış destekli komplo olduğunu söyledi.
– Rusya’nın Çeçenya’da yürüttüğü savaşta insan hakları ihlalleri ve yolsuzlukları ortaya çıkaran araştırmacı gazeteci Anna Politkovskaya, Moskova’da öldürüldü. “Kirli Savaş: Çeçenya’da bir Rus muhabir”, “Putin’in Rusyası” adlı kitapların da yazarı olan Anna “Rus medyasının vicdanı” olarak tanınıyordu.

2007- Şırnak’ta çıkan çatışmada 13 asker yaşamını yitirdi.
– Fransa’nın başkenti Paris’teki Musee d’Orsay’a giren saldırganlar, ünlü ressam Claude Monet’ye ait 1874 tarihli Argenteuil Köprüsü tablosunda 10 santimetrelik delik açarak tabloya ciddi hasar verdi.

2009- İzmir/Karşıyaka Belediyesi’nde Genel-İş’te örgütlüyken işten atılan 65 Kent A.Ş. işçisi ve 5 yöneticinin Ankara yürüyüşü 23.günde.
– İstanbul/Harbiye’de yapılan IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarının son gününde protestolarını Şişli-Çağlayan hattında sürdüren gruplar polisle çatıştı.

2011- Alevi Dernekleri Federasyonu ve Alevi Bektaşi Federasyonu öncülüğünde Ankara’da gerçekleşen ”Laik, demokratik Türkiye için eşit yurttaşlık” mitingine katılanlar “Savaşa hayır” sloganlarıyla “Kimsenin öteki olmasına izin vermeyeceğiz” dedi.
– Habertürk gazetesinin ‘’kadına şiddette son nokta’’ üstmanşetinde kocasının bıçak darbeleriyle öldürdüğü kadının cansız bedenini yayımladığı fotoğraf  büyük tepki aldı.
– Arnavutluk devlet başkanı Ramiz Alia (d. 1925) öldü.

2012 – Hugo Chavez, Venezuela devlet başkanlığı seçimlerini ölümünden önce son kez kazandı.

2013- Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy santrallerinin özelleştirilmek istenmesine karşı işçiler Milas’tan Ankara’ya yürüyor.
– ESP’den 40 kişinin gözaltına alındığı operasyonu protesto etmek için İstanbul Emniyet Müdürlüğü önüne giden gruba müdahale edildi.
– 7 TİP’linin ülkücülerce katledildiği Bahçelievler Katliamı kurbanlarından S.Gevenci’nin Çorum’daki mezarı başında anma düzenlendi.
– Cezaevlerinde tutuklu KESK üyeleri için düzenlenen dayanışma konseri Grup Yorum, Yaşar Kurt, Niyazi Koyuncu ve Burhan Berken’in de katılımıyla Bostancı Kültür Merkezi’nde yapıldı.
– Pakistan Yüksek Mahkemesi, yaklaşık 6 aydır ev hapsinde tutulan eski Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in kefaletle serbest bırakılmasına karar verdi.

2015- Nobel Kimya Ödülü’ne ABD vatandaşı olan Türk asıllı Aziz Sancar, ABD’li Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl layık görüldü. Aziz Sancar, ödüle “hücrelerin hasar gören DNA’yı nasıl onardığını ve genetik bilgiyi nasıl koruma altına aldığını” ortaya çıkardığı için layık görüldü.
– Şair ve yazar Sennur Sezer hayatını kaybetti.