1872 – Beyoğlu Telgrafhanesi çalışanları ücret yetersizliği gerekçesiyle 1 günlük grev yaptı.
1903 – Panama bağımsızlığını kazandı. Amerika Kanal üzerindeki hakları satın aldı.
1918 – Litvanya hem Rusya hem de Almanya’dan bağımsızlığını ilan etti.
1920- Balıkesir-Biga yöresinde Anzavur Ahmet Ayaklanması başladı.
1948 – Danıştay Pertev Naili Boratav, Muzaffer Şerif Başoğlu ve Niyazi Berkes’i solcu oldukları gerekçesiyle uzaklaştırıldıkları üniversitedeki görevlerine iade etti.
1949 – İlkokulların dördüncü ve beşinci sınıflarında din dersi okutulmaya başlandı.
1950 – Yeni Seçim Kanunu ikinci defa görüşülerek kabul edildi. Yeni Seçim Kanunu tek dereceli, genel, eşit ve gizli oy, açık tasnif ilkelerini getiriyor. Seçimler çoğunluk sistemine göre ve adli teminat altında yapılacak.
1953- Türkiye- Amerika telefon hattı açıldı.
1959 – Fidel Castro, Fulgencio Batista’nın 1 Ocak’ta başkanlıktan uzaklaştırılmasının ardından Küba devlet başkanı oldu. Castro, kumarhane sektöründe çalışanların bağlı olduğu sendikaların yoğun protesto gösterilerine rağmen casinoları kapattı.
– Vatan Partisi kurucusu-üyesi olarak “gizli komünist faaliyette bulunmak” suçlamasından 1 yıldan fazla süredir tutuklu bulunan 48 kişinin duruşmasında gizlilik kararı alındı.
1969 – Amerikan 6. Filosunun İstanbul’a demirlemesini protesto için “emperyalizme ve sömürüye karşı” İstanbul’da bir miting düzenlendi. Sağcı militanlar gösteri yürüyüşüne sloganlarla saldırdı; Ali Turgut Aytaç ve Duran Erdoğan öldürüldü, yaklaşık 200 kişi yaralandı. Olay tarihe “Kanlı Pazar” diye geçti.
Toplandıkları Dolmabahçe’den öğleye doğru Taksim’e çıkan yaklaşık 10 bin dinci-milliyetçinin bir kısmı öğle namazını Gezi Parkı’nda kıldı. Yaklaşık 10 bin kişiyle Beyazıt Meydanı’ndan 14:30 da yürüyüşe geçen 6.Filo protestocularının korteji 17:00’de Taksim’e ulaştı. Yürüyüş kolunun önü Taksim Anıtı’na vardığında polis kordonunu aşan 10 bine yakın dinci-milliyetçi topluluk sopa, bıçak vb. aletlerle saldırdı. Yürüyüşçüleri Meydan’dan ara sokaklara süren saldırgan kalabalığa polis ve asker hiç bir müdahalede bulunmadı. Meydanı “zaptedip” Taksim Gezi’ye çekilen dinci-milliyetçi kalabalık polis/asker gözetiminde 1 saat daha Taksim’de kalarak “zaferini” kutladı. Kalabalık daha sonra Tarlabaşı-Unkapanı’ndan yürüyüşle-polis/asker müdahalesi yapılmadan- Saraçhane’ye ulaşıp dağıldı.
– 1 ay önce öğrenime açılan Diyarbakır Tıp Fakültesi’nin öğrencileri, ilk protesto yürüyüşlerini 6.Filo’ya karşı yaptı.
– Adana’da 6.Filo’yu protesto mitingi için toplananlara “milliyetçi/ mukaddesatçılar” saldırdı, Tertip Komitesi dövüldü, miting dağıtıldı.
– Adalet Partisi hükümetinin bakanı, İmam-Hatip okulları mezunlarına üniversiteye giriş imkanı sağlanacağını açıkladı.
1971- Ülkücüler İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’ni basıp dinamit lokumları, silah ve molotof kokteyllerle tahribat yaptı.
– İktidardaki Adalet Partisi’nden Denizli Milletvekili Fuat Avcı, bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada: ”Bugün Türkiye’de hakimler diktatoryası var” dedi.
1973 – Anayasa Mahkemesi, “İşçilerin borçlanma yoluyla emekli olmasına imkan veren” kanun maddesini hukuk devletine ve eşitlik ilkesine aykırı bularak iptal etti.
1974- Erdal Öz’ün 12 Mart dönemindeki işkenceli sorgular üzerine kurguladığı “Yaralısın” adlı romanı Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanmaya başlandı.
1975- Malatya’da sağ görüşlü bir grup Vali Konağı, Cumhuriyet Halk Partisi ve Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği (TÖB – DER) binalarını tahrip ettiler. Malatya olayları’nda 1 kişi öldü, 29’u ağır olmak üzere 220 kişi yaralandı.
1976 – Lübnan’ın başkenti Beyrut Türk Büyükelçiliği’nde görevli Başkatip Oktar Cirit, Beyrut’ta öldürüldü. Oktar Cirit’e yapılan saldırıyı Gizli Ermeni Kurtuluş Ordusu üstlendi.
1977 – Bakanlar Kurulu’nun THY grevini erteleyen kararı, Danıştay tarafından oy çokluğu ile alınan kararla durduruldu.
– Danıştay Töb-Der, Tüm-Der ve Tüted’in kapatılmasına ilişkin Ankara Valiliği kararını durdurdu.
– Ankara 50.yıl lisesine giden öğrencilere sabah ülkücülerce yaylım ateşi açıldı; 2.sınıf öğrencisi Handan Öztürk kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti; Gürbüz Alıcı kurşunla ağır, 2 öğrenci de hafif yaralandı.
1978 – Maliye Bakanı Ziya Müezzinoğlu, yabancı kaynaklı eşyaların satışının yasaklandığını açıkladı.
1979 – İran’da Humeyni karşıtları ardı ardına idam edildi.
1980- İzmir’de TARİŞ Çiğli İplik Fabrikası’ndaki işgalin kırılmasının ardından, direnişe destek veren Çimentepe Mahallesi’ne yönelik 9 saat süren panzer destekli polis ve asker operasyonunda 3 polis hayatını kaybetti, 120 kişi yaralandı, 700 kişi gözaltına alındı.
1981 – Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Behice Boran 8 yıl 9 ay hapse mahkum edildi. Behice Boran Kasım 1980’den beri yurtdışında bulunuyordu. Boran, 14 Ekim 1979 seçimleri öncesi TRT’de yaptığı 2 seçim konuşmasında ”komünizm propagandası yapmak”tan yargılanıyordu.
– Genelkurmay Sıkıyönetim Askeri Hizmetler Koordinasyonu Başkanlığı bir bildiri yayımladı; aralarında Abdullah Öcalan ve Kemal Burkay’ın da bulunduğu 45 kişinin 19 Mart tarihine kadar yurda dönmeleri çağrısında bulundu.
1983- DİSK Davası’nda sorgusu yapılan DİSK Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof.Sadun Aren: “DİSK bir suç örgütü değildir.”
1986 – Portekiz’de seçimler yapıldı. Mario Soares 60 yıl sonra Portekiz’in ilk sivil başkanı oldu.
1988- Aziz Nesin ve Mehmet Ali Aybar’ın 2000’e Doğru Dergisi’ndeki “Kürt sorununda çözüm: kritik karar” başlıklı yazıdan yargılanmalarına başlandı.
1990 – Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) kuruldu. Vakfın başkanlığına Yavuz Önen getirildi.
1991- DİSK kuruluşunun 24. yılını İstanbul’da İnsan Hakları Derneği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen bir panelle kutladı. 24. yıl nedeniyle DİSK Dergisi on yıl aradan sonra ilk kez yayınlandı.
1995- Maaşlarını alamayan TCDD memurları İstanbul ve Adana’da iş bıraktı.
1996- CHP İzmir Milletvekili Sabri Ergül “Manisa’lı gençler”e yapılan işkencelere ilişkin dosyayı Başbakanlık binasının girişine astı.
1998 – Çin havayollarına ait bir yolcu uçağı Çan Kay Şek uluslararası havaalanı yakınlarında düştü: 202 kişi öldü.
1999- Kenya’nın başkenti Nairobi’de yakalanan PKK (Kürdistan İşçi Partisi) lideri Abdullah Öcalan Türkiye’ye getirildi.
– Özbekistan’nın başkenti Taşkent’te, cumhurbaşkanı İslam Kerimov’a suikast girişimi yapıldı. Şans eseri saldırıda İslam Kerimov kurtuldu fakat 15 Özbek askeri hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı. Saldırıyı Hizbut-Tahrir üstlendi.
2000- Bergama’lı köylüler Eurogold şirketini protesto için Ovacık’taki maden sahasından ilçe merkezine yürüdü.
2001- İran’ın başkenti Tahran’da içki içmek ve yasa dışı ilişkiye girmekle suçlanan üç kişi halk önünde kırbaçlandı.10 yıldan beri Tahran’da suçluların halkın gözü önünde kırbaçlandığı ilk örnek oldu.
– Danıştay İdari Dava Dairesi Genel Kurulu, Aktaş Elektrik imtiyaz sözleşmesini hukuka aykırı buldu.
2002 – Nepal’de Maoist gerillalar Mangalsen ve Sanphebaga kentlerinde polis binalarına saldırdı; 127 polis ve asker öldü.
2003 – “Barış İçin Sanatçılar” Körfez Savaşı’na Türkiye’nin ABD yanında katılmasına karşı Kadıköy ve Beyoğlu’nda bir araya geldi. Sanatçılar Beyoğlu’nda saat:20:00’de ışıkların 1 dakika süreyle söndürülüp yakıldığı “Barış İçin 1 Dakika Karanlık” eylemine katıldı.
– Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki başkanlık seçimini ilk turda yüzde 51.5 oranında oy alan Tasos Papadopulos kazandı. Bir dönem EOKA örgütünün propoganda şefliğini yapmıştı. İlk demeci, “Annan planı çerçevesinde çözüm için müzakereleri sürdürüceğiz” oldu.
2004 – Avustralya’nın Sydney kentinde yerli halk aborjinler polisin 17 yaşındaki bisikletli bir genci kovalarken ölümüne neden olmasını protesto ederek, polisle dokuz saat boyunca çatıştı.
2005 – Küresel iklim felaketi riskine karşı ilk uluslararası anlaşma “Kyoto Protokolü” yürürlüğe girdi. Protokole göre, atmosfere karıştıklarında sera etkisi yaratan karbonmonoksit, metan gibi gazların salınımı engellenecek ya da azaltılacak. Bu gazları en çok üreten (yüzde 25’ini) ABD, yüzde 3.2’sini üreten Avustralya ve Türkiye dışında 160 ülke protokole imza attı.
– Eski başbakan Mesut Yılmaz ve eski devlet bakanı Güneş Taner’in Türkbank ihalesine fesat karıştırmak suçundan Yüce Divan’da yargılanmalarına başlandı.
– Emek Platformu, siyasi partiler ve örgütler IMF programını uygulayan AKP iktidarına karşı ülke genelinde eylemler yaptı.
2006- AKP yönetimi Hamas’ın Şam’da sürgünde yaşayan lideri Halid Meşal başkanlığındaki Hamas heyetini,Filistin halkının seçilmiş temsilcileri olarak Ankara’da kabul etti.İsrail Başkan sözcüsü Raanan Gissin “Ziyaret büyük hata. Biz Abdullah Öcalan ile biraraya gelirsek siz ne hissedersiniz” dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Meşal’ı resmen Rusya’ya davet etti.
2007- İstanbul’da 57 kişinin ölümü, 647 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan 4 ayrı eylemin planlayıcısı El Kaide militanlarının davası tamamlandı. Örgütün üst düzey yöneticisi ile 6 örgüt üyesi ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
2010- Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner “Ergenekon’a üye olmak, evrakta sahtecilik, iftira ve tehdit”den gözaltına alındı.
– TEKEL direnişinin 65. gününde Tek Gıda-İş Sendikası 4-C’ye geçmek için 30 günle sınırlı başvuru süresi tanınmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı’nın iptali için dava açtı.
– AİHM, Guillaume Apollinaire’in “Onbirbin Kırbaç” kitabı nedeniyle yayıncı Rahmi Akdaş’ı cezalandıran Türkiye’yi, ifade özgürlüğünü çiğnediği gerekçesiyle mahkum etti.
2011- Mısır Sağlık Bakanlığı, Hüsnü Mübarek’in Devlet Başkanlığı görevinden istifa etmesiyle son bulan 18 günlük hükümet karşıtı protestolar sırasında en az 365 kişinin öldüğünü, 5500 kişinin de yaralandığını bildirdi.
– Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri İstanbul Valiliği önünde gösteri yaptı.
2012- Nijerya’da kökten dinci Boko Haram örgütü bir cezaevine saldırı düzenleyerek 119 mahkumun kaçmasını sağladı.
2013- Atatürk Orman Çiftliği arsalarının çeşitli devlet kurumlarına “parsel parsel” dağıtıldığı ve “geri alınması gerektiği” Sayıştay Raporu’nda yer aldı.
2014- Ali İsmail Korkmaz’ın ailesi Fenerbahçe Kulübü’nün davetlisi olarak Kasımpaşa maçını Şükrü Saracoğlu Stadı’nda izledi.
– Gazeteciler Cağaloğlu’ndan İstanbul Valiliği önüne yürüdü.
2017- Pakistan’ın güneyindeki Sind eyaletinin Sehvan kentindeki Sufi alimlerinden Lal Şahbaz Kalandar’ın türbesinde düzenlenen intihar saldırısında 80 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.
– Venezuela “Venezuelalı diplomatlarının teröristlere pasaport sattığını” iddia eden CNN İspanyolcanın ülkede yayın yapmasını yasakladı
2018- Silivri Cezaevi’nde 1 yıldır tutuklu bulunan Alman “Die Welt” gazetesinin Türkiye temsilcisi Deniz Yücel, Başbakan Binali Yıldırım ve Almanya Başbakanı Merkel’in görüşmesinden 1 gün sonra serbest bırakıldı.
– 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimini önceden bildikleri iddiasıyla yargılanan gazeteciler Mehmet Altan, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın da aralarında bulunduğu tutuklu 6 sanığa, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.
Yorumlar kapatıldı.