İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

BELLEĞİMİZDE: 22 TEMMUZ

1913- Sırbistan 2. Balkan savaşından topraklarını genişleterek çıktı. Bükreş Anlaşması ile Osmanlı 1. Balkan savaşında yitirdiği Edirne ve Kırklareli’ni geri aldı. 
1917- Rus çarının tahttan indirilmesiyle kurulan geçici hükümette Aleksandr Kerenskiy başbakan oldu.
1931 – İthalat sınırlamaları sistemine ilişkin kanun TBMM’de kabul edildi.
1933 – Wiley Post, dünya etrafında uçakla tek başına dolaşan ilk insan oldu. 15.596 millik yolculuğu 7 gün, 18 saat, 45 dakika sürdü.
1946 – Kudüs’te İngiliz yönetiminin karargah olarak kullandığı King David hoteli bombalandı: 90 kişi öldü.
1948- 16 yaşından küçük çocukların ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması yasaklandı.
1949- Türkiye’nin ilk ampul fabrikasının temeli İstanbul atıldı.
1953- 10 gemili Amerika Birleşik Devletleri filosu İstanbul’a geldi.
1955- İsmail Hami Danişmend “1703-1924 Açıklamalı Osmanlı Tarihi Kronolojisi” adlı eserinde Atatürk’e hiç yer vermemişti. Milli Türk Talebe Birliği protesto amacıyla kitabın kapağını yaktı.
1956- Akis dergisinin son sayısı toplatıldı.
1958- Sovyet hiciv ustası yazar Mihail Zoşçenko (64) hayata veda etti.
1961- Irak’ta 1500 Türkmen, Irak rejiminin baskısından kaçarak Türkiye’ye sığındı.
1964- Türkiye, İran, Pakistan arasında kalkınma için Bölgesel İşbirliği Örgütü (RCD) kuruldu.
1965- Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi Genel İdare Kurulu Alpaslan Türkeş’i sorguya çekti. Türkeş’in partiyi kendi amaçlarına alet ettiği gerekçesiyle ihracı isteniyordu.
1967- Adapazarı’nda Richter ölçeğine göre 7,5 şiddetinde deprem oldu. Deprem tüm Marmara, Ege ve İç Anadolu’da da hissedildi. 89 kişi öldü, 400’ü aşkın kişi yaralandı, 795 ev tamamen, 2220 ev kısmen yıkıldı.
1968- 6.Filo protestoları gerekçesiyle polisin sabaha karşı 04:30’da İTÜ Yurdu’na yaptığı baskında tutuklanan 30 öğrenci hakkında dava açıldı.
– Konya’da 6.Filo’yu protesto için ”Emperyalizmi Tel’in Mitingi” öncesi dinci gruplar Komünizmle Mücadele Derneği’nin öncülüğünde TİP, Öğretmenler Lokali, gazeteler, kitapçılar ve bazı içkili lokantalarla pavyonları tahrip etti. Askerler müdahale etti, miting iptal oldu.
1971- Edebiyatçı Azra Erhat ve Vedat Günyol tutuklandı.
– Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) Davası’nda Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının sorgularına Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi’nde devam edildi.
1974- Türkiye Birleşmiş Milletler’in Kıbrıs için yaptığı ateşkes çağrısını kabul etti.
1975- Bakanlar Kurulu Shell ve MKE grevlerini birer ay erteledi. Shell şirketlerinin 21 işyeri ile MKE Antalya Kuru Pil Fabrikası’nda bu sabahtan itibaren başlayan grevler, Bakanlar Kurulu’nun erteleme kararı üzerine kaldırıldı.
1976- Ankara’da plaka kısıtlanmasının kaldırılmasına karşı çıkan şoförler direniş başlattı. 12 bin 500 şoför kontak kapattı, bazı kavşakları işgal etti. Olayla ilgili olarak 14 şoför gözaltına alındı.
1977- Ereğli Demir Çelik fabrikaları ile DİSK’e bağlı Maden-İş Sendikası arasında 7 aydır süren toplu sözleşme görüşmelerinde bir sonuca varılamaması üzerine sendika grev kararı işveren ise lokavt kararı aldı.
– Ali Özgentürk’ün 1975 yılı yapımlı kısa metrajlı filmi “Yasak” Moskova Film Festivali’nde 2.lik ödülünü aldı.
– İstanbul/Kanlıca’da bir MİGROS nakil aracının önünü kesen silahlı 4 kişi aracı Rumelihisarı’na yönlendirerek gıda maddelerini halka dağıttı.
1980- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) eski başkanı, Maden-İş Genel Başkanı Kemal Türkler öldürüldü. Kemal Türkler’in ölüm haberinin ardından İstanbul ve İzmir’de DİSK/T.Maden-İş Sendikası üyesi işçiler birçok işyerinde üretimi durdurdu. Kemal Türkler’in öldürülmesinden yargılanan 4 ülkücüden Ünal Ustaosmanoğlu’na açılan dava 1 Aralık 2010’da zamanaşımından düşürüldü. 7 TİP’linin 1978’de öldürülmesinin de failleri arasında olup 7 kez idama mahkum edilen Ünal Ustaosmanoğlu 19 yıl firar edip 1999’da yakalanmıştı. Cezası ömür boyu hapse çevrilen Ünal Osmanağaoğlu’nun davası Mahkeme’nin verdiği beraat kararlarını Yargıtay’ın bozması üzerine uzadı. Yargı bürokrasisinin de “katkılarıyla” çok yavaş ilerleyen dava hakkında 2 Aralık 2010’daki duruşmada “zamanaşımından düşme” kararı verildi. 7 TİP’linin katledildiği 1978 Bahçelievler Katliamı’ndan da idamla yargılanan Ünal Osmanağaoğlu, AKP-MHP işbirliğiyle “3.Yargı Paketi”ne eklenen bir hükümle 2012’de tahliye edildi. Kemal Türkler için açılan davalarda cezasız kalan bir başka ülkücü de sonradan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve milletvekili olan Celal Adan, 12 Eylül sonrası açılan MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası’nda Türkeş’in emriyle K.Türkler’in katlinde “azmettirici”olmakla yargılandı. “Delil yetersizliği”nden beraat eden Celal Adan hk.K.Türkler cinayetinden 16 yıl sonra 1996 da açılan yeni dava da zamanaşımından kapandı. C.Adan, zamanaşımını ve Milletvekilliğini eleştiren K.Türkler’in kızı Nilgün Türkler Soydan hakkında 26Şubat 2013’de hakaret davası açtı. Nilgün Türkler Soydan’a Celal Adan’ın açtığı hakaret davası 22 Kasım 2013’de “3 yıl içinde babasının davaları hakkında basın önünde konuşmamak şartıyla” düşürüldü.
– Kaçırılan Demokrat Gazetesi muhabiri Recai Ünal’ın (21) işkence edilerek iple boğulmuş cesedi Karagümrük’te bulundu. Recai Ünal’ın katil zanlısı İstanbul Ülkü Ocakları Başkanı İ.H.Cerrahoğlu’nun davası zamanaşımından düştü; Cerrahoğlu, 21.dönemde MHP Zonguldak Milletvekili oldu.
1981- Roma Ağır Ceza Mahkemesi, Papa ve 2 ABD’li kadını öldürmeye teşebbüsten M.Ali Ağca’yı ömür boyu hapse mahkum etti. Ülkücü Ağca Milliyet başyazarı Abdi İpekçi’yi Şubat 1979’da öldürmekten tutuklu yargılanırken Kasım 1979’da Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaçırılmıştı.
1983- Marmara Üniversitesi’nde 79 öğretim üyesinin görevine son verildi.
– Ankara Cumhuriyet Savcı Yardımcısı Doğan Öz’ü 1978’de öldürmekten sanık ülkücü İbrahim Çiftçi mahkemece 4.kez idam cezasına çarptırıldı. İ.Çiftçi hakkında Mahkeme’nin verdiği ilk 3 idam kararı da farklı gerekçelerle Yargıtay’da sanık lehine bozulmuştu. Aynı davada yargılanan Hüseyin Kocabaş ise “suça fer’an iştirak ettiği” gerekçesiyle 12 yıl hapse mahkum edildi.
– Muhafazakar Parti kurucusu 24 kişi veto edildi.
1987- Gazeteci/yazar Örsan Öymen (49) kalp krizinden hayatını kaybetti.
– Silvan ziyaretinde bir sivil polisin fotoğraf çekmesine karşı çıkan SHP Genel Sekreteri Fikri Sağlar tartaklandı.
1991- Anayasa Mahkemesi Terörle Mücadele Yasası’nın “Şartlı tahliye”de devlete karşı işlenen suçlarda oran sınırlaması getiren hükmünü oy çokluğuyla iptal etti. Karardan, 12 Eylül’den sonra yargılanıp TCK’nın 146. maddesi uyarınca cezalandırılan yaklaşık 4 bin hükümlü yararlanacak. “Bölücülük”den yargılananlar kapsam dışında tutuldu. Mahkeme, 4 Haziran 1990’da resmen kurulan Türkiye Birleşik Komünist Partisi’nin (TBKP) kapatılmasına karar verdi. Gerekçe:”Parti ismindeki “Komünist” başlığı Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu’na aykırı”.
1992- Opera, tiyatro ve sinema sanatçısı Toto Karaca yaşamını yitirdi.
1993- 600 bin kamu işçisi, toplu sözleşme görüşmelerinde 7 aydır anlaşmaya yanaşmayan Tansu Çiller’in başbakanlığındaki DYP-SHP hükümetine karşı Türkiye genelinde “toplu viziteye çıkma eylemi” gerçekleştirdi.
1994- “Taksim’e Cami Projesi” İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı Olağanüstü Meclis toplantısında RP, ANAP ve DYP’lilerin oylarıyla kabul edildi. Danıştay 6.Dairesi, “SİT alanı olduğu için alanda cami ve çarşı yapılamaz” kararı almıştı.
1995- İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin büyük çekişmelerden sonra 20 Ocak 1995’de Turing’den devralarak restore ettirdiği Çamlıca Sosyal Tesisleri’nin açılışını yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı R.Tayyip Erdoğan: “Bir daha Çamlıca Tepesi’nde içki kokusu duymayacaksınız”.
1996- Aygün Uğur’un ölüm orucunun 63.gününde Ümraniye’de hayatını yitirmesinin ardından 6 hükümlünün daha ölüm sınırında olduğu bildirildi.
1998- Geçen yıl Ankara Mamak’ta bir bayan polisin tabancasını gasp etmek ve beraberindeki kız kardeşini yaralamak eylemi ile yasadışı TİKKO örgütü üyesi olmaktan yargılanan, aralarında Cafer Tayyar Bektaş, Önder Gençaslan ve Mahir Emsalsiz’inde bulunduğu sanıklar, 2 No’lu DGM’deki duruşmalarında, “Aygün Uğur-ölüm orucu şehitlerimiz ölümsüzdür” yazan sarı renkli bez bir pankart açtı. Mahkeme Başkanı Mehmet Turgut Okyay’ın, jandarmalardan pankartı almalarını istemeleri üzerine, sanıklar ile jandarmalar arasında kısa süreli bir arbede yaşandı.

1999- Türk-İş’e bağlı sendikalar ve 15 örgüt, Sosyal Güvenlik ve Uluslararası Tahkim tasarılarına karşı İstanbul Samatya Hastanesi’nde açıklama yaptı.
2000- Galatasaray’da F tipi cezaevlerini protesto gösterisine izin vermeyen polis 19 kişiyi gözaltına aldı.
– Belçika’da mahkumların her ay eşleri ya da sevgilileriyle en az 2 saat süreyle cinsel ilişkiye girmelerine izin verildi.
– Meksika’da kadınlar 22 Temmuz’u “Dünya Ev Kadınları’nın Birlik ve Grev” günü ilan etti. Başkent Mexico City’de erkeklerin ev işlerine katılmamasını ve ev işinin ücretsiz ve sigortasız olmasını protesto ettiler.
2001- Bulgaristan’da Başbakan eski Kral 2. Simeon, hükümeti açıkladı. Koalisyonda yer alan Türklerin kurduğu Hak ve Özgürlük Hareketi’ne “Doğal Afet ve Sanayi Kazalarından Sorumlu Bakanlık” ve “Tarım Bakanlığı” verildi.
2002- DSP’den ayrılan 63 milletvekili “Yeni Türkiye” adıyla partileşti. İsmail Cem oybirliğiyle genel başkan seçildi. Yeni Türkiye Partisi (YTP) Meclis’te grup kurarak seçime katılma hakkını da kazandı. DSP’den istifa ettikten sonra YTP’de kurucu olan İzmir Milletvekili Rahmi Sezgin istafa ederek yine DSP’ye girdi.
– “Verimsizlik” gerekçesiyle üretime 15 gün ara verilen Paşabahçe Beykoz Şişecam Fabrikasında işçiler fabrikayı terk etmeme kararı aldı.
2003- Mardin’in Derik İlçesi’nde, zihinsel ve konuşma engelli Kazım Özgen, İlçe Merkez Jandarma Komutanlığı’na 30 metre mesafede “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle askerler tarafından silahla vurularak öldürüldü. Özgen’in kafasından aldığı tek kurşunla öldüğü belirtildi.
– Pentagon, Musul’da ABD askerlerinin düzenlediği operasyonda Saddam Hüseyin’in oğulları Uday ile Kusay’ın öldürüldüğünü açıkladı.
– Britanyalı Tanya Streeter, en zor spor dallarından olan Kadınlar Serbest Dalış alanında dünya rekoru kırdı. 122 metre derine dalıp, nefesini 3 dakika 38 saniye tuttu. Hem 95 metre olan eski kadınlar rekorunu hemde 120 metre olan erkekler rekorunu kırdı.
2004- İstanbul-Ankara arasında seferini yapan “Yakup Kadri Karaosmanoğlu” adlı hızlı tren Sakarya’nın Pamukova bölgesinde raydan çıkarak devrildi; 37 kişi öldü, 55 yaralı var.
– 21 Temmuz günü Londra’nın dört ayrı yerinde yapılan bombalı saldırıları Kaideye bağlı Ebu Hafs el-Masri Tugayları üstlendi.
2005- Londra polisi, Stockwell istasyonunda intihar eylemcisi olduğunu iddia ettiği bir genci öldürdü. 7 Temmuz’daki intihar eyleminden sonra Londra polisine şüphelendiklerini “vur” emri verilmişti.
2006- Sanat eleştirmeni John Berger, yazar ve dilbilimci Prof. Noam Chomsky, Nobel Edebiyat ödüllü Harold Pinter, yazar Jose Saramago İsrail’e karşı ortak mektup yazdılar ve İsrail’in amacının Filistin milletini tasfiye etmek olduğunu belirttiler.
2007 – Türkiye genel seçimleri yapıldı. Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Adalet ve Kalkınma Partisi, 46,66 oy oranı ile 341 milletvekili çıkardı ve tekrar tek başına iktidar oldu.
2008- Türk sinema, tiyatro ve televizyon oyuncusu Suna Pekuysal, bugün öldü.
– ODTÜ öğrencileri ve mezunları Melih Gökçek’in yerleşkedeki bazı binaların kaçak olduğu gerekçesiyle ODTÜ’ye kestiği rekor cezayı protesto etti.
– Liman-İş üyeleri Arser İş Makinaları’ndan atılan 57 işçi için Arkas Holding Mecidiyeköy binası önünde gösteri yaptı.
– “Herkese Sağlık, Güvenceli Gelecek Platformu” Kentsel Dönüşüm gerekçesiyle yıkılan Sulukule’yi ziyaret etti.
2009- Üniversite harçlarına yapılan %8-500 arasındaki zamlar İzmir ve Adana’da yürüyüşlerle protesto edildi.
2010- İstanbul Barosu’ndan 555 avukat Kürt sorununa barışçıl çözüm için silahların bırakılması talebiyle Galatasaray’a yürüdü.
2012- Grup Yorum 4 yıl aradan sonra Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde konser verdi.
2013- Antakya Sevgi Parkı’nda kurulan çadırlar ve Abdullah Cömert Müzesi, sabaha karşı polis baskınıyla kaldırıldı Armutlu, Antakya merkez, Samandağ, Ekinci, Harbiye ve Serinyol beldelerindeki polis baskınlarında 30 kişi gözaltına alındı.
2015- Şanlıurfa/Ceylanpınar’da TEM Şubesi’nde görevli iki polis memuru birlikte kaldıkları evde kurşunlanarak öldürülmüş olarak bulundu. Saldırı, PKK/HPG’ye yakın bir internet sitesinde “Suruç katliamına misilleme amacıyla yaptık” açıklamasıyla üstlenildi.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı.