Belleğimizde: 25 Aralık

1- İsa peygamber doğdu (Bazı kaynaklara göre M.Ö. 6-4 yılları arasında doğmuştur).

336- İlk Noel kutlaması Roma’da yapıldı.

1522- Rodos, Osmanlı egemenliğine girdi.

1922- TBMM’nin gizli oturumunda Başbakan H. Rauf Orbay’ın Lozan Konferansı hakkındaki açıklamaları ve görüşmeleri yapıldı.

1925- Uluslararası takvim ve saat kabul edildi.

1926- Japonya imparatoru Yoşito’nun ölümü üzerine oğlu  Hirohito imparator oldu.

1932- Çin’in Ganzu bölgesinde 7,6 şiddetinde deprem: 70.000 kişi öldü.

1936- Şark Demiryolları hükümet tarafından satın alındı.

– Hacdan dönerken gemilerinin batması sonucu 100 Müslüman öldü.

1952- Said-i Nursi’nin yargılanmasına başlandı.

1954- Millet gazetesinde çıkan bir yazısından dolayı yargılanan Sadık Aldoğan 10 ay, yazı işleri müdürü Hüsnü Söylemezoğlu 1 yıl 10 ay hapis cezasına mahkûm edildi.

1962- Cumhuriyet gazetesi yazı işleri müdürü Kayhan Sağlamer, tutuklandı. Gerekçe, gazetede yayımlanan “Sosyalizm mi, Liberalizm mi?” başlıklı yazıydı.

1963- Kıbrıs’ta Kıbrıs Mücadelesi Ulusal Örgütü, EOKA adanın her yanında Türklere karşı saldırılar düzenledi. Çok sayıda Kıbrıslı Türk öldü. Türk savaş uçakları Kıbrıs üzerinde uçuşlar yaptı.

– İsmet İnönü bağımsız milletvekilleriyle yeni bir koalisyon hükümeti kurdu.

1968- Genelkurmay Başkanı Cemal Tural “İleride bizde Ay’a uçacağız” dedi.

1970- Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’ni basan ülkücüler, karşı koymaya çalışan Dev-Genç Yönetim Kurulu üyesi Nail Karaçam’ı kurşunlayarak öldürdü, Mehmet Demir ve Recep Sakın’ı yaraladı.

1972- Habora Yayınevi’nin sahibi Bülent Habora, Troçki’nin toplatılan “Sürekli Devrim Çağı” kitabını yayınlamaktan 7.5 yıl hapis, 2.5 yıl sürgün cezası aldı.

– Nikaragua’da deprem: 10.000 kişi öldü.

1973- İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Ankara’da 89 yaşında vefat etti.

1975- İstanbul, Vatan Hastanesi’nde çalışan ve Devrimci Sağlık-İş’e üye yüz on beş işçi toplu sözleşme uyuşmazlığı nedeniyle 25 Aralık’ta greve başladı. Sendika Genel Başkanı Cemil Orkunoğlu ve Genel Saymanı 25 Ocak’ta grev çadırında bulundukları sırada, işveren vekili konumundaki Başhekimin kardeşi tarafından bıçakla yaralandı.

1977- Şarlo ismiyle de tanınan yönetmen, oyuncu, senarist ve müzisyen Charlie Chaplin, 88 yaşında hayatını kaybetti.

1978- Maraş’ta askerlerin yeni girebildiği mahallelerdeki kayıplarla birlikte katledilenlerin sayısı 100’ü aştı. Takviye birlikler şehirde kontrolü tamamen sağladı. Alevilerin Adana ve Antep’e göçü başladı.

1979- Tunceli Cumhuriyet Savcısı Mustafa Gül öldürüldü.

1981- Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği, TÖB-DER’i kapattı. Savcılık, TÖB-DER’in ” Marksist-Leninist bir düzeni amaçladığı” iddia etti.

1982- Toplu sözleşme süresi 3 yıldan iki yıla indirildi. YHK Başkanı Naci Varlık “Süresi 1 Ekim 1982 ve onu takip eden tarihlerde biten sözleşmelerin en çok iki yıl için yenileneceğini” açıkladı.

1983- Türk-İş 13. genel kurulunda genel başkanlığa yeniden Şevket Yılmaz seçildi, Sadık Şide genel sekreter oldu.

1985- Türkiye’nin ilk hayali ihracat davası sonuçlandı; Yahya Demirel 23 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

1986- Pınar Kür’ün “Bitmeyen Aşk” romanı “müstehcenlik” gerekçesiyle toplatıldı.

1989- Romanya Devlet Başkanı Nikolay Çavuşesku ve eşi Elena Çavuşesku idam edildi. Çavuşeşku çifti olağanüstü bir mahkemede yargılandılar.

1990- Metal işkolunda, özel sektöre ait 223 işyerinde 107 bin işçi greve başladı.

1991- Mihail Gorbaçov, Sovyetler Birliği başkanlığı görevinden istifa etti. SSCB ertesi gün resmen dağıldı.

– İstanbul Bakırköy’de Çetinkaya mağazalarına, PKK’lı olduğu ileri sürülen bir grup tarafından molotof kokteyli atıldı; 11 kişi öldü.

1997- EZLN lideri Komutan Marcos, Zapatista sempatizanı 46 yerliyi katleden milisleri Meksika Ordusu’nun eğittiğini açıkladı.

2000- Karadeniz’e kıyısı olan Türkiye, Rusya, Romanya, Ukrayna, Bulgaristan ve Gürcistan “Karadeniz Gücü” adlı birlik kurdu. Birlik arama kurtarma amaçlı hizmet verecek. Her üyenin veto hakkı var ve yeni bir üyenin kabulüne oybirliğiyle karar verilecek.

– Uşak Cezaevi’ne yapılan operasyonda ağır yanan Berrin Bıçkılar hayatını kaybetti. “‘Hayata Dönüş” adıyla cezaevlerine yapılan operasyonlarda ölenlerin sayısı 27’ye yükseldi.

2003- ABD Devlet Başkanı George W. Bush’un kardeşi, Florida’nın Cumhuriyetçi Valisi Jep Bush, ülkenin “inanca dayanan ilk hapishanesi”ni kurdu. Amaç “mahkumları dindarlaştırıp bir daha hapse düşmelerini önlemek”.

– Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref 11 gün içinde ikinci saldırıdan kurtuldu. Müşerref’in konvoyuna yönelik intihar saldırısında 14 kişi yaşamını yitirdi, 46 kişi yaralandı.

2004- Kendisine “örümcek adam” adını takan Fransız Alain Robert dünyanın en yüksek binası, 508 metrelik “Taypey 101″in zirvesine dört saatte tırmandı.

2005- Brezilya’da bir cezaevinde çıkan isyanda mahkumlar 185’i kadın 200 ziyaretçiyi rehin aldı.

– İran’ın başkenti Tahran’da belediye otobüs sürücüleri düşük ücretlere karşı ve sendikalaşma için greve gitti. Greve katılım iş kaybetme korkusuyla fazla olmadı.

2009- Türk-İş üyeleri TEKEL direnişçilerine destek için ”Çalışmama hakkını kullanma”eylemiyle ülke genelinde 1 saat geç işbaşı yaptı. Zonguldak kömür işçileri de maden ocaklarına 1 saat geç girme eylemi yaptı. Türk-İş üyeleri 1 ay boyunca her Cuma işe 1 saat geç başlayacak.

2012- Kürt siyasetçi Şerafettin Elçi (DY-1938) solunum yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi. Öğrenciliği döneminde 49’lar Davası diye bilinen “Kürtçülük Davası”ndan yargılanan Elçi, 12 Mart döneminde Türkiye KDP davasından tutuklandı; Mardin Milletvekili olarak parlamentoya girdikten sonra, 1978-1979 yılları arasında CHP hükümetinde Bayındırlık Bakanı olarak görev yaptı; Katılımcı Demokrasi Partisi’nin Genel Başkanı iken 12 Haziran 2011 seçimlerinde Diyarbakır ilinden bağımsız milletvekili seçildi.

2013- Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun etkileri sürüyor. Bakan, Muammer Güler, Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar istifa ettiğini açıkladı.

– Ünlü sanatçı Adnan Şenses yaşamını yitirdi.

2016- Rus askeri üssüne gitmesi planlanan uçak Soçi’den kalktıktan kısa bir süre sonra düştü. Uçakta 8’i mürettebat 92 kişi vardı.