İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belleğimizde: 25 Aralık

1- İsa peygamber doğdu (Bazı kaynaklara göre M.Ö. 6-4 yılları arasında doğmuştur).
336- İlk Noel kutlaması Roma’da yapıldı.
1522- Rodos, Osmanlı egemenliğine girdi.
1642 – İngiliz matematikçi ve modern fiziğin kurucusu Isaac Newton doğdu.
1683- II. Viyana Kuşatmasının başarısızlıkla sonuçlanması üzerine Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, boğularak idam edildi.
1922- TBMM’nin gizli oturumunda Başbakan H. Rauf Orbay’ın Lozan Konferansı hakkındaki açıklamaları ve görüşmeleri yapıldı.
1925- Uluslararası takvim ve saat kabul edildi.
1926- Japonya imparatoru Yoşito’nun ölümü üzerine oğlu Hirohito imparator oldu.
1932- Çin’in Ganzu bölgesinde 7,6 şiddetinde deprem: 70.000 kişi öldü.
1936- Şark Demiryolları hükümet tarafından satın alındı.
– Hacdan dönerken gemilerinin batması sonucu 100 Müslüman öldü.
1952- Said-i Nursi’nin yargılanmasına başlandı.
1954- Millet gazetesinde çıkan bir yazısından dolayı yargılanan Sadık Aldoğan 10 ay, yazı işleri müdürü Hüsnü Söylemezoğlu 1 yıl 10 ay hapis cezasına mahkûm edildi.
1963- Kıbrıs’ta Kıbrıs Mücadelesi Ulusal Örgütü, EOKA adanın her yanında Türklere karşı saldırılar düzenledi. Çok sayıda Kıbrıslı Türk öldü. Türk savaş uçakları Kıbrıs üzerinde uçuşlar yaptı.
– İsmet İnönü bağımsız milletvekilleriyle yeni bir koalisyon hükümeti kurdu.
1968- Genelkurmay Başkanı Cemal Tural “İleride bizde Ay’a uçacağız” dedi.
– Kemal Burkay’ın sahibi olduğu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) paralelindeki “Ezilenler” gazetesi, 15 günlük periyotta Tunceli’de yayınlanmaya başlandı (TÜSTAV arşivi).
1970- Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’ni basan ülkücüler, karşı koymaya çalışan Dev-Genç Yönetim Kurulu üyesi Nail Karaçam’ı kurşunlayarak öldürdü, Mehmet Demir ve Recep Sakın’ı yaraladı.
1972- Habora Yayınevi’nin sahibi Bülent Habora, Troçki’nin toplatılan “Sürekli Devrim Çağı” kitabını yayınlamaktan 7.5 yıl hapis, 2.5 yıl sürgün cezası aldı.
– Nikaragua’da deprem: 10.000 kişi öldü.
1973- İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Ankara’da 89 yaşında vefat etti.
1975- İstanbul, Vatan Hastanesi’nde çalışan ve Devrimci Sağlık-İş’e üye yüz on beş işçi toplu sözleşme uyuşmazlığı nedeniyle 25 Aralık’ta greve başladı. Sendika Genel Başkanı Cemil Orkunoğlu ve Genel Saymanı 25 Ocak’ta grev çadırında bulundukları sırada, işveren vekili konumundaki Başhekimin kardeşi tarafından bıçakla yaralandı.
1977- Şarlo ismiyle de tanınan yönetmen, oyuncu, senarist ve müzisyen Charlie Chaplin, 88 yaşında hayatını kaybetti.
1978- Maraş’ta askerlerin yeni girebildiği mahallelerdeki kayıplarla birlikte katledilenlerin sayısı 100’ü aştı. Takviye birlikler şehirde kontrolü tamamen sağladı. Alevilerin Adana ve Antep’e göçü başladı.
1979- Tunceli Cumhuriyet Savcısı Mustafa Gül öldürüldü.
1981- Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği, TÖB-DER’i kapattı. Savcılık, TÖB-DER’in ” Marksist-Leninist bir düzeni amaçladığı” iddia etti.
1982- Toplu sözleşme süresi 3 yıldan iki yıla indirildi. YHK Başkanı Naci Varlık “Süresi 1 Ekim 1982 ve onu takip eden tarihlerde biten sözleşmelerin en çok iki yıl için yenileneceğini” açıkladı.
1983- Türk-İş 13. genel kurulunda genel başkanlığa yeniden Şevket Yılmaz seçildi, Sadık Şide genel sekreter oldu.
1985- Türkiye’nin ilk hayali ihracat davası sonuçlandı; Yahya Demirel 23 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.
1986- Pınar Kür’ün “Bitmeyen Aşk” romanı “müstehcenlik” gerekçesiyle toplatıldı.
1989- Romanya Devlet Başkanı Nikolay Çavuşesku ve eşi Elena Çavuşesku idam edildi. Çavuşeşku çifti olağanüstü bir mahkemede yargılandılar.
1990- Metal işkolunda, özel sektöre ait 223 işyerinde 107 bin işçi greve başladı.
1991- Mihail Gorbaçov, Sovyetler Birliği başkanlığı görevinden istifa etti. SSCB ertesi gün resmen dağıldı.
– İstanbul Bakırköy’de Çetinkaya mağazalarına, PKK’lı olduğu ileri sürülen bir grup tarafından molotof kokteyli atıldı; 11 kişi öldü.
– İstanbul Öğrenci Dernekleri Federasyonu’nun (İÖDF) 1.Olağan Genel Kurulu Boğaziçi Üniversitesi’nde başladı. 3 gün sürecek olan genel kurula İstanbul’daki 25 üniversitenin öğrenci derneğinden delegeler katılıyor.
1992- 16 yaşından küçüklerin izlememesi koşuluyla “Eser İşletme Belgesi” alan ve 27 Kasım 1992’de vizyona girip 7 ilde 400 bin seyirciye ulaşan “Temel İçgüdü” filminin yasaklanması için, Şevket Kazan ve RP’li 10 milletvekili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Ankara’da açılan davada -Muzır Kurulu’nun da görüşü alınarak- yılbaşından önce tüm illere ulaştırılan telefon emriyle “Temel İçgüdü”nün kopyalarına Ankara Kızılırmak ve Derya, İzmir Şan Sineması’nda -seans arasında- ve 4 Ocak 1993’de de Bakırköy İncirli Sineması’nda el konuldu.
1995- Figen Akad isimli Türk ticaret gemisinin Kardak Kayalıklarında karaya oturmasıyla, Kardak Kayalıklarının hangi ülkeye ait olduğu konusundaki anlaşmazlık bir Türk – Yunan (Kardak Krizi) krizine döndü.
1997- EZLN lideri Komutan Marcos, Zapatista sempatizanı 46 yerliyi katleden milisleri Meksika Ordusu’nun eğittiğini açıkladı.
2000- Karadeniz’e kıyısı olan Türkiye, Rusya, Romanya, Ukrayna, Bulgaristan ve Gürcistan “Karadeniz Gücü” adlı birlik kurdu. Birlik arama kurtarma amaçlı hizmet verecek. Her üyenin veto hakkı var ve yeni bir üyenin kabulüne oybirliğiyle karar verilecek.
– Uşak Cezaevi’ne yapılan operasyonda ağır yanan Berrin Bıçkılar hayatını kaybetti. “‘Hayata Dönüş” adıyla cezaevlerine yapılan operasyonlarda ölenlerin sayısı 27’ye yükseldi.
2003- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde açılan AKBİL dosyası nedeniyle Başbakan R.Tayyip Erdoğan’ın dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle hazırlanan fezleke TBMM Başkanlığı’na gönderildi.
– Ensar Vakfı’nın Kurucular Kurulu’nda Başbakanlık Müsteşarı Prof.Dr. Ömer Dinçer, AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile eski Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri ve AKP Milletvekili Mustafa Açıkalın’ın da bulunduğu anlaşıldı.
– ABD Devlet Başkanı George W. Bush’un kardeşi, Florida’nın Cumhuriyetçi Valisi Jep Bush, ülkenin “inanca dayanan ilk hapishanesi”ni kurdu. Amaç “mahkumları dindarlaştırıp bir daha hapse düşmelerini önlemek”.
– Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref 11 gün içinde ikinci saldırıdan kurtuldu. Müşerref’in konvoyuna yönelik intihar saldırısında 14 kişi yaşamını yitirdi, 46 kişi yaralandı.
2004- Kendisine “örümcek adam” adını takan Fransız Alain Robert dünyanın en yüksek binası, 508 metrelik “Taypey 101″in zirvesine dört saatte tırmandı.
2005- Brezilya’da bir cezaevinde çıkan isyanda mahkumlar 185’i kadın 200 ziyaretçiyi rehin aldı.
– İran’ın başkenti Tahran’da belediye otobüs sürücüleri düşük ücretlere karşı ve sendikalaşma için greve gitti. Greve katılım iş kaybetme korkusuyla fazla olmadı.
2009- Türk-İş üyeleri TEKEL direnişçilerine destek için ”Çalışmama hakkını kullanma”eylemiyle ülke genelinde 1 saat geç işbaşı yaptı. Zonguldak kömür işçileri de maden ocaklarına 1 saat geç girme eylemi yaptı. Türk-İş üyeleri 1 ay boyunca her Cuma işe 1 saat geç başlayacak.
2012- Kürt siyasetçi Şerafettin Elçi (DY-1938) solunum yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi. Öğrenciliği döneminde 49’lar Davası diye bilinen “Kürtçülük Davası”ndan yargılanan Elçi, 12 Mart döneminde Türkiye KDP davasından tutuklandı; Mardin Milletvekili olarak parlamentoya girdikten sonra, 1978-1979 yılları arasında CHP hükümetinde Bayındırlık Bakanı olarak görev yaptı; Katılımcı Demokrasi Partisi’nin Genel Başkanı iken 12 Haziran 2011 seçimlerinde Diyarbakır ilinden bağımsız milletvekili seçildi.
– ODTÜ öğrencileri, 18 Aralık’ta kampüste yaşadıkları polis şiddetinin ardından boykot düzenledikleri ODTÜ’nün U-3 anfisini 48 saatliğine işgal etti. SBF öğrencileri ve Eğitim-Sen’li öğretim elemanları da Fakülte’den Sakarya Meydanı’na yürüyerek ODTÜ’ye destek verdi.
2013- Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun etkileri sürüyor. Bakan, Muammer Güler, Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar istifa ettiğini açıkladı.
– Mısır Bakanlar Kurulu, Müslüman Kardeşler Teşkilatını (İhvan) “terör örgütü” ilan etti. İhvan üyesi 54 kişi gözaltına alındı.
2016- Rus askeri üssüne gitmesi planlanan uçak Soçi’den kalktıktan kısa bir süre sonra düştü. Uçakta 8’i mürettebat 92 kişi vardı.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı.