İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belleğimizde: 26 Aralık

1455- Sakız Adası Osmanlı Devleti’ne bağlandı.
1893- Mao Zedung, Çin’in Hunan eyaletinde, zengin bir köylü ailesinin çocuğu olarak doğdu.
1898- Marie ve Pierre Curie, radyumu keşfettiler. Curie’ler, 1903’de bu buluşlarıyla Nobel Fizik Ödülü aldılar.
1905- Güney Afrika, Pretoria’da 3,106 karat değerindeki dünyanın en büyük elması bulundu. Elmasa “Cullinan” adı verildi. 9 parçaya bölünen elmastan elde edilen dünyanın en büyük pırlantası ” 530.2 karatlık, 74 yüzlü Afrika’nın Büyük Yıldızı” Britanya tacına yerleştirildi.
1908- Jack Johnson, Sydney Avustralya’da Tommy Burns’ü yenerek dünyanın ilk siyah ağır siklet boks şampiyonu oldu.
1921- İstanbul Tramvay işçileri greve çıktı.
1923 – Kısmî genel af kanunu kabul edildi.
1925- Uluslararası saat ve takvim’in kullanımı TBMM’de kabul edildi.
1931- Kızıl İstanbul gazetesi hakkında soruşturma açıldı.
1933- Amerikalı mühendis Edwin Howard Armstrong (1890-1954) tarafından geliştiriltirilen FM radyo’nun patenti alındı.
1938- Cumhuriyet Halk Partisi olağanüstü kurultayı toplandı. Kurultay İsmet İnönü’yü değişmez genel başkan seçti.
1941- İstanbul çevresinde yetiştirilen yulaf, buğday ve arpaya devlet tarafından el konuldu.
1948- Milli Korunma Mahkemeleri kaldırıldı.
1950- Hindistan anayasası kabul edildi. Dünyanın en kalabalık demokrasisi kuruldu.
Aynı gün Hindistan’da Mahatma Gandhi serbest bırakıldı.
1958- Klasik müzik bestecisi Bülent Arel’in Beş Sonnet adlı yapıtı ilk kez seslendirildi.
1959- Bağdat Paktı Konseyi Karaçi’de toplandı. Toplantıya, Türkiye adına Başbakan Adnan Menderes ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu katıldı.
– Ankara Telgraf gazetesinin sahibi ve yazı işleri müdürü Fethi Giray Ankara Cezaevi’ne girdi. Fethi Giray 17 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.
1962- Cumhuriyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Kayhan Sağlamer, gazetede 12 Aralık’ta yayınlanan bir makaleden dolayı tutuklandı. Makale, gazetenin Yunus Nadi Makale Yarışması için belirlediği “Liberalizm mi Sosyalizm mi” konusu için Hikmet Alkılıç takma adıyla gönderilmişti. Gerçek adlı Lütfullah Şadi Alkılıç olan makale yazarı da 24 Aralık 1962’de tutuklandı.
1963- Hürriyet gazetesi muhabiri Yüksel Kasapbaşı, foto muhabiri Abidin Behpur ve şoför Yüksel Öztürk göreve giderken donarak öldüler.
1966- İstanbul’un çeşitli semtlerinde “köylü pazarları” kurulması çalışmalarına başladı. Amaç, halkın daha ucuz sebze ve meyve yiyebilmesi idi.
1968- “Türkiye’de İşçi Sınıfının Doğuşu ve Yapısı” başlıklı doktora tezi reddedilen İstanbul Üniversitesi Asistanı Oya Sencer (Baydar) istifa ettiğini bildirdi. Sencer’in açıklaması üzerine yaklaşık 100 İstanbul Üniversitesi öğrencisi boykot ilan edip rektörlüğe yürüdü ve Yönetim Kurulu toplantısını bastı. Deniz Gezmiş’in de aralarında bulunduğu öğrenciler, Yönetim Kurulu toplantısına giren Edebiyat Fakültesi dekanının istifasını istedi. Öğrencilerin talebini reddeden rektör ve dekanlar toplantı salonunu terke zorlandı. Ardından toplanan Senato, Üniversiteyi süresiz tatil etti.
1969- Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi Genel Başkanı Alparslan Türkeş İstanbul İl Gençlik Kongresi’nde “Hareket başladı” dedi.
1970- Necmettin Erbakan ve 17 arkadaşı Milli Nizam Partisi’ni kurdu.
1972- Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam dosyası Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderildi.
– Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) Davası’nda karar: “Legal sendikayı illegal bir örgüte dönüştürdükleri” gerekçesiyle Genel Başkan Fakir Baykurt dahil 8 Genel Merkez yöneticisine 8 yıl 10’ar ay, 58 sanığa 10 ay ile 11 yıl arası hapis, 92 sanığa beraat.
1973- Fikir suçundan cezaevinde bulunan Çetin Altan, Doğan Koloğlu, Alpay Kabacalı, İrfan Derman ve Yaşar Kemal yargılandı.
1974- Bülent Ecevit başkanlığında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)- Milli Selamet Partisi (MSP) koalisyonu hükümeti göreve başladı.
1975- Seydişehri Alüminyum Fabrikalarındaki işçilerin örgütlü olduğu Özgür Alüminyum-İş Sendikası’nın genel kurulunda DİSK’e katılma kararı alması üzerine işçilere yönelik çeşitli saldırılar başladı. 26 Aralık’ta “komandolar” işçilere saldırdı, Hasan Kadıoğlu öldü, dördü ağır on beş işçi yaralandı.
1978- Maraş Katliamı’nın ardından CHP hükümetinin 13 ilde sıkıyönetim ilanına ilişkin tezkeresi Meclis’te kabul edildi. Katliamı protesto için okullarını işgal eden İstanbul Erkek’ten 95, G.Saray’dan 86 ve Kadıköy Yabancı Diller’den 142 öğrenci Sıkıyönetim’de yargılanacak.
– Ankara Cumhuriyet Savcı Yardımcısı Doğan Öz’ü öldürdüğü iddiasıyla yakalanıp mahkemeye çıkarılan Turizm Ticaret Yüksek Öğretmen Okulu’nun ülkücü öğrencisi İbrahim Çiftçi (20) ile Bahçelievler’de 9 Ekim’de 7 TİP’liyi öldüren 3 ülkücü tutuklandı. Görgü tanıklarınca da teşhis edilen Çiftçi, ifadesinde suikasti üstlenmişti.
– Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Feyyaz Berker ve Yönetim Kurulu üyesi Rahmi Koç Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 141.,142. ve 163. maddelerinin kaldırılmasını istediler.
1979- Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı Pol-Der, Pol-Bir, Pol-Ens ve Tem-Der’in çalışmalarını durdurdu.
– Danıştay 12. Dairesi POL-DER avukatlarının başvurusu üzerine, POL-DER’in kapatılmasına ilişkin Ankara Valiliği’nin 5 Temmuz 1978 tarihli kararını iptal etti
– MHP İstanbul İl Gençlik Kolları Başkanı Kazım Ayaydın, Politika Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ali İhsan Özgür’ün öldürülmesinden dolayı tutuklandı. Cinayette kullanılan araçta bulunan bir kağıttaki yazının Ayaydın’ın elinden çıktığı, bilirkişi raporuyla kesinleşti.
– İstanbul Barosu Yönetim Kurulu ile Türkiye Barolar Birliği delegeleri “Örgütlü terörün kaynağı olduğu açığa çıkan MHP’nin kapatılmasını” istedi.
– Günlük Demokrat Gazetesi yayın hayatına başladı.
1983- Hisarbank, İstanbul Bankası ve Ortadoğu İktisat Bankası Ziraat Bankası’na devredildi. Devredilen bankalarda çalışan 1.329 kişi tazminatları ödenerek işten çıkarıldı
1984- Türkiye İşçi Partisi davası sonuçlandı; 102 kişi çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı.
1987- Sağmalcılar-2 Cezaevi’nde tek tip elbise ve sevk zinciri eylemlerine destek için TAYAD’lı bir grubun 2 gün önce başlattığı açlık grevi sonlandırıldı. Grup, Eminönü Migros satış mağazası önünde basın açıklaması yaptı.
1988 – Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, sinema alanındaki çalışmaları ve katkıları nedeniyle sinema yönetmeni Lütfü Akad’a verildi.
1989- Kazlıçeşme’deki Omurtak Deri fabrikasından çıkarılan 27 arkadaşlarının geri alınması için işçiler fabrika önüne yürüdü.
– Haber-İş Sendikası ile TÜHİS arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından, PTT Genel Müdürlüğü’ne bağlı 600 işyerinde yaklaşık 22 bin işçi yemek boykotu yaptı.
1990- Zonguldak’ta 42 bin Türkiye Taş Kömürü (TTK) ve 6 bin Maden Tetkik Arama (MTA) işçisinin grevi 26.gününe girerken, MESS’e bağlı 216 işyerinde çalışan yaklaşık 100 bin işçi de Türkiye genelinde greve başladı.
– Türk Metal Sendikası’nın 85 bin üyesi ile Bağımsız Otomobil İş ve Çelik-İş Sendikası’nın 42 bin 500 işçisi, toplu sözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması nedeniyle bugün greve başladı.
1991- Sosyaldemokrat Halkçı Parti milletvekili Mahmut Alınak, “Geçenlerde iki kardeşimiz öldü, biri asker, biri PKK’li” deyince Meclis’te olay çıktı. Alınak zorla kürsüden indirildi.
– BDT’nin kurulup SSCB’nin ortadan kalkmasıyla SSCB Devlet Başkanlığı’ndan istifa eden Gorbaçov’un ardından bugün SSCB Parlamentosu da kendini feshetti. Kremlin’de SSCB’nin kızıl bayrağı gönderden indirilerek yerine kırmızı-mavi-beyaz renkli Rusya bayrağı çekildi. Rusya Federasyonu bağımsızlığını ilan etti.
1992- 12 Eylül’den sonra ilk kez memur eylemi düzenlendi. İstanbul’daki eyleme 5 bin memur katıldı.
– İGDAŞ, SUSER, İSKİ ve Paşabahçe işçileri çalışma hayatına yönelik baskı ve müdahalelere karşı İnsan Hakları Derneği’ne topluca üye oldular.
1993- Yargıtay 9.Daire, Abant Üniversitesi’nden Doç.Dr.Fikret Başkaya’ya “Paradigmanın İflası” adlı kitabı için İstanbul DGM’ce verilen 20 ay hapis ve 41 milyon TL para cezasını onayladı. Başkaya, Terörle Mücadele Yasası’nın 8.maddesindeki “bölücülük propagandası”ndan ceza aldı.
– TİP eski genel başkanı M.Ali Aybar’ın çağrısıyla Mülkiyeliler Birliği’nde toplanan TSİP, SİP, İP ve SDP başkanları “birleşme”yi tartıştı.
1994- Madımak katliamı davası sonuçlandı. Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi 22 sanığa verilen idam cezasını 15’er yıl ağır hapis cezasına çevirdi. 86 sanığa 2-15 yıl arası hapis cezası veren Mahkeme, sanıkların katliamın asli fail olmadıklarını ve olayların Aziz Nesin’in tahriki ile başladığını iddia ederek Aziz Nesin hakkında DGM’ye suç duyurusunda bulundu.
1995 – Manisa’da “DHKP-C üyesi olmak, tren vagonuna ‘Paralı Eğitime Hayır’ yazmak” vb. iddialarla 16 öğrenci gözaltına alındı.
1996- TBMM, Susurluk Komisyonu’na bilgi veren Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Kontr-terör Daire Başkanı Mehmet Eymür, MİT’in Abdullah Çatlı’yı 1980 sonrası yurtdışı operasyonlarda kullandığını açıkladı: “Abdullah Çatlı 1983’den bu yana devlete çalıştı, Mehmet Ağar’ın bilgisi dahilindeydi.”
– Türk Telekom işçileri, B.Evler Telefon Müdürlüğü önünde “taşeronlaştırma ve sendikasızlaştırma”yı protesto etti.
– Güney Kore’de işverene lokavt hakkı tanıyan yasanın çıkması grevleri patlattı, 150 bin işçi-öğrenci sokaklara döküldü.
– Küba Parlamentosu 1997’yi “Che Guevara Yılı” ilan etti. Che yıl boyunca anılacak.
1997- Yerli filmlere getirilen “% 10 rüsum ödenmesi” kararının geri çekilmesi için sinema emekçileri G.Saray’dan Taksim’e yürüdü.
– Matematikçi Cahit Arf, İstanbul’da öldü.
1998- Haftalardır polisçe engellendikleri için oturma eylemi yerine “ellerinde çiçeklerle saat 12:00’de G.Saray’dan geçme” eylemi yapan Cumartesi Anneleri’nden 9 kişi gözaltına alındı.
2000- Hayata Dönüş Operasyonu”nda Bayrampaşa Cezaevi’nde yanarak ölen Yazgülü Güder Öztürk’ün cenazesi için polis Gazi Cemevi’nde tören yapılmasına izin vermedi, cenaze memleketi Hatay’a gönderildi.
– Bilirkişi Heyeti’nin “Mısır Çarşısı’ndaki patlama LPG tüpünden kaynaklandı” yönündeki raporu üzerine Pınar Selek Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi’nden tahliye edildi.
2001- Danıştay 2.Dairesi, AKP lideri R.Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemine ilişkin soruşturmalarda “çete oluşturma” suçlamalarından değil “görevi kötüye kullanma” kapsamında yargılanması gerektiğine karar verdi.
2002- Bağcılar Cumhuriyet Başsavcılığı, Siirt’teki seçimin iptaliyle milletvekilliği düştükten sonra tutuklanıp cezaevine konulan Fadıl Akgündüz hakkında “Mevsuf dolandırıcılık” iddiasıyla 494 ile 1.235 yıl arası hapis istemiyle fezleke hazırladı.
– KKTC’de, Annan Planı’nın müzakere edilmesini isteyen “Bu Memleket Bizim” plaformunun düzenlediği mitinge 30 bin kişi katıldı. “Çözüme evet, Denktaş’a hayır” sloganları atıldı.
2004- Mardin/Kızıltepe’de yaklaşık 2 bin kişi, 21 Kasım’da baba-oğul Kaymaz’ların evlerinin önünde polislerce öldürülmesini protesto için ellerinde terliklerle yürüyüş yaptı.
– 1994’de Şırnak’ta Kuşkonar ve Koçağılı köylerine bomba atılarak 36 kişinin öldürüldüğü iddialarına ilişkin ailelerin avukatı Tahir Elçi yeni çıkarılan “Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun” kapsamında dilekçe verip suç duyurusunda bulundu.
– Ukrayna’da Kasım’da yapılan seçimim hileli ilan edilmesi üzerine tekrarlanan başkanlık seçimlerini Batı yanlısı muhalefet lideri Victor Yuşçenko yüzde 52.3 oyla kazandı. Rakibi Moskova yanlısı Başbakan Victor Yanukoviç ise oyların yüzde 44.1’ini aldı.
– Anadolunun Sesi Radyosu’nun düzenlediği “Şarkılarımız Irak İçin” konserinde Irak’ın işgali ve Felluce katliamı protesto edildi.
– Hint okyanusu tabanında (kuzey Endonezya, Aceh yakınlarında) meydana gelen 8,9 şiddetindeki güçlü depremin yarattığı tsunami, güneydoğu Asya’da okyanusa kıyısı bulunan 13 ülkede 200 binden fazla kişinin ölümüne veya kaybolmasına yol açtı. Yalnızca Endonezya’da 128.000 kişi öldü.
2006- Nijerya’nın Lagos kentinde bir petrol boru hattında meydana gelen patlamada 500’den fazla kişi öldü.
– Susurluk’ta Yörsan’dan sendika üyesi oldukları için çıkarılan Tek Gıda-İş üyesi 400 işçinin başlattığı direniş sürüyor.
– Tayvan’ın güney ucundaki Hengçun’un 23 km açığında 7,2 şiddetinde deprem meydana geldi.
– Irak’ta devrik lider Saddam Hüseyin ve iki adamı için Duceyl katliamı nedeniyle verilen idamlar Yüksek Mahkeme’de onaylandı. İnfaz süresi en çok 30 gün. İnfaz için başkan ve iki yardımcısının onayı gerekiyor.
– Oda TV Davası için Adliye önünde toplanan ÖDP, TKP, Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri üyeleri tutuklu Ahmet Şık, Nedim Şener ve Yalçın Küçük’ün de aralarında olduğu 11 gazeteciye destek verdi.
2008- DİSK, KESK, TMMOB ve TTB üyeleri, Meclis Dikmen kapısı önünde toplanarak 2009 yılı bütçesini protesto etti.
2009- TEKEL işçilerinin Türk-İş Genel Merkezi önündeki direnişi 13.gününe girdi. TKP Sakarya Caddesi’nde destek mitingi düzenledi. Mitinge bazı sendikalar ile Gençlerbirliği taraftar grubu “KaraKızıl” da katıldı.
2010- 3.Köprü’yü ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu tasarısını protesto için STK’lar Kadıköy’de miting yaptı.
2012- İbrahim Kaypakkaya’nın ölüm yıldönümünde Çorum’daki mezarı başında yapılan anmaya katıldığı için,“terör örgütü propagandası yapmak, suçu ve suçluyu övmek”le suçlanan Şükran Kaypakkaya savcılıkta ifade verdi.
– ODTÜ öğrencilerinin, ülkücülerce 1978’de öldürülen Dr.Necdet Bulut’un isminin verildiği U3 anfisindeki işgal eylemleri 2.gününde.
2013- Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ikinci dalgasıyla ilgili soruşturma dosyası, savcı Muammer Akkaş’tan alındı. Savcı “Soruşturma yapmam engellenmiştir” dedi. Savcı Muammer Akkaş’ın görevden alınmasıyla ilgili açıklama yapan Başsavcı Turan Çolakkadı: “Hukuka uygun soruşturma yürütmeyenlerin soruşturması başkasına verilir” dedi. Açığa çıkan yolsuzluk/ rüşvet ilişkileri Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Mersin, Bursa, Eskişehir ve Antalya’da protesto edildi.
– Asgari Ücret Tespit Komisyonunca, asgari ücretteki 16 yaş ayrımının kaldırılması kararlaştırıldı.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı.