1429- Jan Dark Orleans’da Fransız ordularının başında İngilizlere karşı zafer kazandı.
1775- İstanbul Tersane ambarındaki bir odada Hendese Odası kutuldu. Amacı mühendis eğitimi vermekti.
1903- Malazgirt’te, sismik aletlerle ölçülen ilk depremlerden biri olan depremde 2626 kişi yaşamını yitirdi. Depremin büyüklüğü 6,7.
1916 – İrlanda’da ayaklanan Cumhuriyetçiler yenildi ve İngiliz birliklerine teslim olmaya başladı.
1919- İtalyanlar Antalya’yı işgal etti.
İngilizler, işgalleri altondaki Kars’a, Ermeni askerlerini getirerek idareyi Ermenilere devretti. Daha sonra Ermeniler, İngilizlerin yardımıyla Güneybatı Kafkas ile Nahçıvan Şura Hükümetlerinin bölgelerini işgal etti.
1920 – TBMM, İstiklal Mahkemeleri adı ile özel bir mahkeme kurulması kararlaştırıldı. Yetkileri 26 Eylül 1920’de belirlendi. 10 Ekim 1920’de ilk mahkemeler Ankara, Eskişehir, Konya, Isparta, Sivas, Kastamonu ve Diyarbakır’da kuruldu. 1 Ağustos 1922’de mahkeme çalışmalarına son verildi. 8 Aralık 1923’te ve 4 Mart 1925’te yeniden kurulup 7 Mart 1927’ye kadar görev yaptı.
TBMM, Hıyaneti Vataniye Kanunu’nu onayladı.
1929- İlk Türk kadın yargıçlar (Nezahat Güreli, Beyhan Hanım) Asliye Mahkemesi üyeliğine atandılar.
1938 – Fransız şehircilik uzmanı Henri Prost’un hazırladığı İstanbul Nazım Planı, Şehir Meclisi’nce kabul edildi. Tarihi yarımada ve Beyoğlu kesimlerini ele alan plan; Ahırkapı ile Harem arasında da yaklaşık 2 kilometre uzunluğunda bir tüp geçit öneriyordu.
1945 – Sovyet tankları Berlin’e girdi, direnen Nazi ordusuna karşı sokak sokak ilerliyor. Sovyet askerleri şansölyelik binasının kapılarını zorlarken, Nazi lider Adolf Hitler, tabancayla intihar etti.
Alman ordusu İtalya’da müttefiklere kayıtsız şartsız teslim oldu.
Nazi toplama kampı Dachau Müttefik birliklerince kurtarıldı.
1949 – Sabahattin Ali’yi öldüren Ali Ertegin’in yargılanmasına başlandı.
1955 – Güney Vietnam’da iç savaş başladı.
1956 – Ankara’da gazeteciler Oktay Ekşi, Hikmet Tanılkan, Altan Öymen, Aydın Köker ve Seyfettin Turhan götürüldükleri Çankaya Karakolunda hakarete uğradılar.
1959 – İzmir Toplu Basın Mahkemesi, Demokrat İzmir gazetesi yazı işleri müdürü Şeref Balçık’ı usulsüz tekzipten 14 gün hapse mahkum etti.İstanbul Toplu Basın Mahkemesi, Havadis gazetesi yazı işleri müdürü Hamdi Tezkan’a, aynı suçtan 12 gün hapis cezası verdi.
– CHP Genel Başkanı İsmet İnönü, Ege illerini kapsayan yurt gezisine çıktı. Ankara Garında ve Eskişehir Tren İstasyonunda halkın muhalefet lideriyle görüşmesi ve gösteri yapması polis tarafından engellendi.
1960 – Demokrat Parti’ye muhalif öğrenci eylemleri büyük yankı uyandırdı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve SBF’deki protesto gösterilerine saldıran polis fakültelere girdi, kurulan barikatları dağıttı, öğrencileri ve gazetecileri coplayarak gözaltına aldı. SBF’de polise destek için askerlerin binaya açtığı ateşte bazı öğrenciler yaralandı. Ankara ve İzmir’deki fakültelerde İstanbul’daki olaylar protesto edildi, Ankara ve İstanbul Üniversiteleri 1 ay tatil edildi. Ankara’da asker ve polisin Hukuk Fakültesi ve SBF’de öğrencilere müdahalesine yayın yasağı konuldu, gece sokağa çıkma yasağı getirildi.
1965- Kazlıçeşme’de greve karşı lokavt kararıyla 49 fabrikadan atılan yaklaşık 800 deri işçisi aileleriyle birlikte Topkapı’ya sessiz yürüyüş yaptı.
1966- İTÜ’nün kuruluş yıldönümü törenleri sonrası bahçede “Pankartları kaldırıp Gaziosmanpaşa marşını hafiften ıslıkla söyledikleri ve birkaçının Başbakan Demirel’i yuhaladığı” iddiasıyla 7 öğrencinin yargılanmasına devam edildi.
1968 – Gezi için İstanbul’a gelen Amerikalı sinema oyuncusu Burt Lancaster, “Biz, yani Amerika, bugün Vietnam’da olmamalıydık” dedi.
– Ankara’da MTTB Başkanı İsmail Kahraman ve AP”lilerin yönlendirdiği bir grup, 29 Nisan 1960 olaylarını anma mitingine saldırdı.
1971 – Çetin Altan ve İlhan Selçuk 9 Mart 1971 darbe teşebbüsü ile ilgili olarak sorgulanmak üzere gözaltına alındılar.
1972- Avukat Halit Çelenk’in girişimiyle, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan cezaevindeki işkence uygulamalarına karşı 18 Nisan’da başlattıkları ölüm orucunu sonlandırdı. (“Abim Deniz”)
1975- BIC Tükenmez Kalem Fabrikası’nda işten çıkarılan 12 işçi direnişe geçti.
– Sinemanın üzerindeki “polis sansürü”ne karşı yüzlerce sanatçı ortak 1 bildiriye imza attı.
– Güney Vietnam’ın başkenti Saygon Ulusal Kurtuluş Ordusu güçlerince tümüyle kuşatıldı. ABD’nin asker-sivil 900’e yakın yurttaşı hava yoluyla kentten tahliye edildi.
1977- Erzincan’da Ecevit ve beraberindekilere ülkücülerce silahlı, taşlı, sopalı saldırı yapıldı: 10 yaralı, 19 gözaltı.
– Galatasaray Mühendislik Yüksek Okulu öğrencisi Çiğdem Yıldır’ın ülkücülerce öldürülmesini protesto için Devrimci Gençlik Dernekleri Federasyonu Şişli’den Karaköy’e yürüyüş düzenledi. Öğrenciler daha sonra Kadıköy’e geçerek düzenlenen cenaze törenine katıldı.
Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Çiğdem Yıldır’ın ülkücülerce öldürülmesini protesto için dersleri boykot etti. Üniversitede sonraki haftalarda, CHP Genel Başkanı Ecevit’e yapılan saldırıları protesto için 2 günlük boykota gidileceği bildirildi
– İspanya Komünist Partisi lideri S.Carillo: “Sovyetler’in Çekoslovakya’da üssü olduğu sürece ABD’nin de İspanya’da olmalı.”
– Sinematek Derneği 16-22 Mayıs 1977 tarihleri arasında Beyoğlu Dünya Sineması’nda “Macar Sinema Haftası”nı gerçekleştirecek. Hafta’da 6 konulu, 6 kısa ve 1 uzun çizgi film gösterilecek.
1979 – 1 Mayıs günü İstanbul’da sokağa çıkmak yasaklandı. Sıkıyönetim Komutanlığı, Pazartesi akşamından Çarşamba sabahına kadar İstanbul’a giriş ve çıkış yapılamayacağını açıkladı. DiSK’in üç yöneticisi, sokağa çıkma yasağına rağmen 1 Mayıs’ı kutlayacaklarını açıklayınca gözaltına alındılar. Çeşitli illerde güvenlik önlemleri arttırıldı.
CHP Genel Yönetim Kurulu, Sıkıyönetim’ce 30 ilde yasaklanan 1 Mayıs kutlamalarına CHP’li yönetici ve partililerin katılmamalarını istedi.
– Çağdaş tiyatromuzun temelini atan ve geliştiren Muhsin Ertuğrul İzmir’de öldü.
– Süleyman Demirel, Türkiye Muhtarlar Federasyonu’nun 5. Genel Kurulu’nda “Türkiye Muhtarı” seçildi.
1980 – 1 Mayıs’ın yasaklandığı il sayısı 30’a yükseldi.
Ankara, İstanbul ve İzmir’de 1 Mayıs yasaklarını protesto eden gruplar korsan gösteri yaptı, yer yer polisle çatıştı: 1 kişi hayatını kaybetti, 498 kişi gözaltına alındı.
CHP’li 30 milletvekili 1 Mayıs’ın “işçi bayramı”olarak kabul edilmesi için kanun teklifi verdi.
– Çorum’da, Satılmış Tomruk adlı bir işçi, şehir merkezinde ülkücüler tarafından dokuz yerinden bıçaklanarak öldürüldü.
Trabzon’da Dev-Gör ve Dev-Lis’li 4 öğrenci kurşunlanarak hayatını kaybetti. Dev-Gör ve Dev-Lis binalarını akşam basan silahlı 3 kişi içerde oturan 2 lise ve 1 Eğitim Enstitüsü öğrencisini öldürdü. 3 saat sonra Endüstri Meslek Liseli Dev-Gör üyesi 1 gencin cesedi bulundu.
– İngiliz sinema yönetmeni Alfred Hitchcock öldü.
1981 – 498’i tutuklu olan 587 sanıklı MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası açıldı. Sıkıyönetim Askeri Savcılığı, Alparslan Türkeş ve 14 MHP Genel İdare Kurulu üyesinin de dahil olduğu 219 sanık hakkında ölüm cezası istedi. 945 sayfalık İddianame Askeri Mahkeme’ye gönderildi.
1982- Hollanda TV’si ve Der Spiegel dergisine verdiği demeçlerden dolayı MGK’nin 52 no’lu bildirisindeki yasakları ihlal ettiği gerekçesiyle Ordu Dil ve İstihbarat Okulu’nda bulunan Bülent Ecevit’in yargılanmasına başlandı.
– Can Yücel 1982’de ilk basımı yapılıp 18 Temmuz 1984’de toplattırılan “Rengahenk” adlı şiir kitabında “halkın ar ve haya duygularını rencide edici sözler kullandığı” iddiasıyla yargılanmaya devam edildi.
– Doğu Perinçek ve arkadaşlarının yargılandığı Türkiye İşçi Köylü Partisi (TİKP) davasında sanıklardan M.Kemal Çamkıran:”Devleti savunduğumuz belirlendi, devlet düzenini yıkmakla suçlanıyoruz.”
1983 – Resmi Gazete’de yayımlanan İçişleri Bakanlığı tebligatına göre, 12 Eylül askeri darbesinden sonra 242’si 10 yıl, 481’i 5 yıl olmak üzere toplam 723 kişi siyaset yasağı kapsamına alındı.
1986- MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası’nda Askeri Savcı esas hakkındaki görüşünü açıklamaya başladı. Savcı, 12 Eylül 1980 darbesinin ardından MHP Genel Merkezi’nde yapılan aramada “MHP’nin halkı silahlı çatışmaya azmettirdiği yolunda deliller bulunduğunu” açıkladı.
– Doç.Dr.Yalçın Küçük, Yargıtay’da bozulmalardan ötürü 4.kez yargılandığı 1980 yılı basımlı “Bir Yeni Cumhuriyet İçin” kitabındaki bir bölümden dolayı “komünizmi övmek” suçundan Askeri Mahkeme tarafından 1.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
1988 – İçişleri Bakanı Mustafa Kalemli “Türkiye’nin 1 Mayıs diye bir bayramı yoktur” dedi.
1989- Bakanlar Kurulu 1 Ağustos 1988 Genelgesi’nin cezaevlerinde tek tip elbise zorunluluğunu getiren tüzüğündeki “zorunluluk” hükmünü değiştirerek tek tip uygulamasına son verdi.
-Türk vatandaşlığından çıkarılanlara şartlı vatandaşlık hakkı tanıyan yasa yürürlüğe girdi.
1991- 6 bin kişinin çalıştığı Gölcük Askeri Tersanesi ve Deniz Kuvvetleri işyerlerinde toplu vizite eylemi yapıldı.
– Bengaldeş’te meydana gelen kasırga, en az 138.000 kişinin ölümüne ve 10 milyon kişinin evsiz kalmasına neden oldu.
1992 – Los Angeles’da çıkan halk ayaklanmasında üç gün içinde 54 kişi öldü ve yüzlerce bina tahrip edildi.
1993- Refah Partili Kağıthane Belediyesi’nden atılan işçilerden bir grubun Ankara yürüyüşü 17.gününde.
1995- Kayıp Hasan Ocak’ın ailesi İHD İstanbul Şubesi’nde düzenlediği basın toplantısında, çelişkili-kuşkulu beyanlarda bulunduklarını söyledikleri başta İstanbul Emniyet Müdürü ve İçişleri Bakanı olmak üzere tüm yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.
1997- Kadıköy’de 3 kişinin polis kurşunuyla hayatını kaybettiği 1996 1 Mayısı’na katılan 95 kişinin 3-15 yıl arası hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi. Ölümlere neden olan polislere açılan bir dava yok.
– Genel Kurmay Başkanlığı gazetecilere brifing verdi. Brifingde irticaın bölücülükle aynı oranda tehlikeli olduğu açıklandı.
1998- Gözaltında işkenceyle öldürülen Baki Erdoğan’ın Aydın’daki karar duruşmasında gazeteci ve avukatlara yapılan saldırı İstanbul’da Gazeteciler Cemiyeti’nden Sultanahmet Adliye’ye yapılan yürüyüşle protesto edildi.
– İslamcılarla laik hükümet arasında iç savaşın sürdüğü Cezayir’in güneyinde Medea eyaletindeki bir köyde 40 kişi boğazları kesilerek öldürüldü.
2000 – İran’da Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, dini lider Hamaney taraftarlarının reformculara yönelik baskısına ilk defa sert tepki verdi: “Kimse reformları durduramaz.”
2001 – Demokratik Sol Parti’nin (DSP) ilk çok adaylı kongresi yapıldı. Aydın Milletvekili Sema Pişkinsüt genel başkanlığa aday oldu. Salona üstü aranarak alındı, divan başkanlığına aday olunca ‘hain dışarı’ diye yuhalandı, söz hakkı verilmedi, oğlu tartaklandı. Sema Pişkinsüt adaylıktan çekildi. Seçim sonuçları: Genel Başkan Bülent Ecevit 963 oyla yeniden seçildi.
2002- İçişleri Bakanlığı, İstanbul Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan’ı görevine iade etti. Gürbüz Çapan yolsuzluk yaptığı suçlamasıyla bir süre tutuklu kalmıştı.
2003- Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Demokratik Halk Partisi (DEHAP) hakkında Anayasa Mahkemesi’ne ikinci bir kapatma davası açtı. Başsavcı, DEHAP’ın “PKK-KADEK’le bağlantılı olarak bölücü faaliyetlerinin odağı haline geldiği”ni ileri sürdü.
– CHP’nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi, İç Tüzüğün Temel Kanun başlıklı 91. Maddesini oybirliğiyle iptal etti. AKP hükümeti birçok düzenlemeyi “Temel Kanun” kapsamına alarak daha hızlı çıkarmayı planlıyordu.
– Bingöl’de 1 Mayıs mitingi için Valiliğe başvuru yapan KESK Şubeler Platformu Başkanı Özgür Bektaşoğlu’nun, Vali Hüseyin Avni Coş tarafından makamına çağrılarak ”nöbet yerini izinsiz terkettiği” gerekçesiyle hakaret edildiği, sürgünle tehdit edildiği ileri sürüldü.
– Irak’ta Saddam yönetiminin Petrol Bakanı Amir Reşid Muhammed El Ubeydi ile Basra Valisi Velid Hamid Tevfik El Tikriti Amerikan birliklerine teslim oldu.
– Paraguay’da Devlet Başkanlığı seçimi yapıldı. Yarım asırdır iktidarda olan Colorado Partisi yine kazandı. Eski Eğitim Bakanı Nicanor Duarte Frutos devlet başkanı oldu.
2004 – Irak’ta Sünni direnişini engelleyemeyen işgal güçleri, Felluce kentinden çekildi. Kenti Saddam’ın eski generali Salih komutasındaki Irak birliklerine bıraktı.
– ABD’nin CBS televizyonunda, Amerikan askerlerinin Ebu Garib Hapishanesi’nde Iraklı esirlere işkence ederkenki görüntüleri yayınlandı. Mahkumların cinsel organlarına elektrik bağlanıyor, bir köpek bir mahkuma saldırıyor ve mahkumlar cinsel ilişkiye zorlanıyor.
2005 – Suriye 29 yıldır süren işgale son vererek Lübnan’dan geri çekilişini tamamladı.
– Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in veto ettiği siyasi Partilere Hazine yardımını sınırlayan yasa, TBMM’de ikinci kez kabul edildi. Bundan böyle seçime katılarak en az yüzde 7 oy almayan partilere devlet yardımı yapılmayacak.
2006 – Sinop’a kurulmak istenen nükleer santral 10 bin kişinin katıldığı mitingle protesto edildi.
2007- Küba’nın 48 yıllık lideri Devlet Başkanı Fidel Castro, tüm yetkileri yeniden devralarak görevinin başına döndü.
2009- Soyadı Nizamnamesinde yapılan değişiklikle, boşanan kadınların hakimin izin vermesi durumunda eşinin soyadını taşımaya devam edebileceği hükmü getirildi.
2011- Kanal İstanbul projesiyle ilgili Başbakan Erdoğan: ”Bu proje, bu kardeşinizin ta belediye başkanlığından itibaren rüyasıdır. Ecevit de bunu söylemiş olabilir, ama bir projeyi söylemek yapmak demek değildir.”
Kanal İstanbul Projesi BB Erdoğan tarafından 27Nisan’da açıklandıktan 5 saat sonra “Kanalİstanbul” adıyla ilk marka tescil başvurusunun AKP Bitlis milletvekili Vahit Kiler’in şirketi Kiler Holding’e bağlı reklam şirketince 45 alanda yapıldığı öğrenildi (Radikal).
– Milletvekili genel seçimlerinde adaylarından bazıları YSK’ce veto edildiği için seçim dışında kalan ÖDP’nin yöneticileri ve milletvekili adaylarının da bulunduğu bir grup partili Genel Merkez’den Güvenpark’a yürüdü.
2013- ”Susurluk” davasından hükümlü eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, 3. yargı paketinden yararlandırılarak, Aydın Yenipazar Cezaevi’nden tahliye edildi.
– Bomonti’deki Kazova Tekstil’den 4 aylık maaş ve tazminatları ödenmeden 31 Ocak’ta işten çıkarılan 94 işçiden 27 Şubat’ta direnişe başlayıp yürüyüşlerle seslerini duyurmaya çalışan bir grup işçi, fabrikadan makina ve mal kaçırıldığı gerekçesiyle direniş çadırı kurdu.
2014- YSK, CHP’nin kazandığı Hatay Belediyesi seçimleri için AKP’nin “5.600 kadar kısıtlı, asker ve yurtdışında ikamet edene oy kullandırıldığı” gerekçesiyle seçimin iptal edilmesi yönündeki olağanüstü itirazı ile 3 olağan başvurusunu görüşerek reddine karar verdi.
2015- Kuzey Kore’de, ülkenin lideri Kim Jong Un’un otoritesine karşı çıkmakla suçlanan 15 üst düzey yetkilinin idam edildiği açıklandı.
2016- Kenya’nın başkenti Nairobi’de 6 katlı bir binanın çökmesi sonucu 41 kişi hayatını kaybetti. Enkaz altında kaldığı düşünülen 70 kişi kayboldu.
2017- 689 sayılı KHK ile toplam 3 bin 974 kişi kamu görevinden çıkarıldı, 236 kişi görevine iade edildi.
– YSK’nın 16 Nisan Anayasa Değişikliği Referandumu’nda AKP’nin başvurusuyla mühürsüz oy pusulaları ve zarfları seçim günü geçerli sayma kararını eleştiren Kılıçdaroğlu: ”Geriye dönüp baktık ki, oylar sandıkta değil YSK’da çalınmış. Hırsızlığın adresi başka bir yer olmuş.”
Yorumlar kapatıldı.