1587- İskoçya kraliçesi Mary kafası uçurularak idam edildi. 19 yıl süren hapislikten sonra idam edilen Mary Kraliçe Elizabeth I’in katledilmesine karışmakla suçlanıyordu.
1623- Osmanlı Devleti’nde Sultan IV. Murad döneminde “Büyük Fitne” olarak anılan ve 9 yıl devam eden karışılıklar başladı.
1870- Kız öğretmen okulu Dar-ül Muallimat açıldı. Sınavla 32 kız öğrenci alındı.
1904 – Japonların, Çin’in Port Arthur limanına sürpriz bir atak yapıp, Rus filosunu tahrip etmesi ve geçişine engel olması üzerine Rus-Japon Savaşı başladı.
1921- 1.Enternasyonal üyesi, anarko komünizmin kuramcısı Piyotr Alekseyeviç Kropotkin hayata veda etti.
1924 – İdam cezası: ABD’de idam cezasını gaz kullanmak suretiyle gerçekleştiren ilk eyalet Nevada oldu.
1935- Türkiye Büyük Millet Meclisi 5. dönem seçimleri yapıldı. Cumhuriyet Halk Fırkası (CHF) iktidarı devam ediyor. 17 kadın milletvekili ilk defa Meclise girdi. Ara seçimlerde bu sayı 18’e ulaştı. Bu dönemde kadın milletvekillerinin meclisteki 395 milletvekiline oranı yüzde 4,5’du.
1951 – Sabiha Gökçen, pilot olarak Kore Savaşı’na katılmak için başvuruda bulundu. Ancak Gökçen’in bu isteği Amerikan ordusunda kadın pilot bulunmaması nedeniyle gerçekleşemedi.
1956- Ünlü dolandırıcı Sülün Osman Bursa’da yakalandı.
1962 – Fransa’da Gizli Ordu’nun (OAS) bombalama eylemlerini protesto edenlere polis Paris’in Charonne Metro istasyonunda müdahale etti; 9 kişi öldü.
– Türk spor tarihinde ilk kez bir futbol takımının oyuncuları grev yaptı: Son aylıklarını alamayan İstanbul Feriköy kulübündeki 25 futbolcu antrenmana çıkmadı.
1963 – Irak’ta General Abdüsselam Arif önderliğindeki Baasçı subaylar yönetimi ele geçirdi, Başbakan Kasım öldürüldü. Anti-komünist bir yönetim olduğunu söyleyen yeni iktidar büyük bir komünist avı başlattı. Binlerce insan kurşuna dizildi.
– ABD vatandaşlarının Küba ile seyahat, finansal ve ticari amaçlı her türlü ilişkisi John F. Kennedy yönetimince yasaklandı.
1967- Türkiye Milli Talebe Federasyonu (TMTF) binası mührünün sökülmesiyle ilgili olarak 31 üniversite öğrencisinin yargılanmasına devam edildi. Duruşmada, TMTF binasının herhangi bir mahkeme kararı bulunmaksızın polisçe mühürlendiği anlaşıldı.
1969- İTÜ Komitesi, 10 Şubat’ta İstanbul’da demirleyecek olan 6.Filo gemilerine karşı direnişe 178 işçi kuruluşunun da katılacağını bildirdi.
– Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’nin Adana’daki Olağanüstü Kongresi’nde Türkeş: “Yeni bir Ergenekon doğuyor.”
1970- “Düşenin Dostu” oyunu yasağa rağmen oynanmaya devam etti. Oyuncular, daha önce savcılık soruşturması ve bilirkişi kararı ile aklanan oyunun valilik kararıyla yasaklanamayacağı görüşünde.
1974- Galatasaray Yönetimi’nin Metin Kurt’u affetmesinin ardından Yönetim Kurulu’ndan istifa eden iki isimden işadamı Halit Narin: “Metin’in bundan sonra Galatasaray’a daha fazla zararı olacak.”
1975- Elazığ’da CHP Gençlik Kolları, TÖB-DER ve DİSK’in düzenlediği “Faşizmi Protesto Yürüyüşü”ne ülkücü saldırısı: 13’ü polis 39 yaralı.
1976 – İngiltere, Strasbourg’da kendini savunmak durumunda kaldı. İngiltere hakkında IRA (İrlanda Cumhuriyet Ordusu) sanıklarına işkence ettiği iddiaları vardı.
1977 – THY Grevi Bakanlar Kurulu tarafından ikinci kez ertelendi.
– Milliyetçi Cephe hükümetinin istifasını isteyen “MC istifa!” başlıklı bildiriden yargılanan 11 demokratik kitle örgütünün davası zamanaşımından düştü.
– G.Kurmay Askeri Savcısı, ABD uçak firması Lockheed’in Türkiye’de rüşvet dağıtmasıyla ilgili dosyada “görevsizlik” kararı verdi
1980- 1 haftalık tatil ve iş akitlerinin feshine karşı yaklaşık 1.500 işçi TARİŞ Çiğli İplik Fabrikası’nı işgal etti, polisin çekilmesinin ardından jandarma komandolarla fabrika kuşatıldı. Çiğli ve Cumhuriyet mahallelerinden çok sayıda kişi polisle silahlı çatışmaya girdi. Çiğli TARİŞ Pamuk Depolama Tesisleri’nde kapıları tutan işçilerin direnişi kırıldı, tüm işçiler gözaltına alındı. Kolluk güçlerince boşaltılmış olan Pamuk Yağı Kombinası da öğleden sonra öğrenciler tarafından işgal edildi, içeri giren polislerle çatışma yaşandı. İzmir/ Gültepe’de TARİŞ işgaline destek için korsan yürüyüş yapan bir grup dağılırken 1 polisin silahla yaralanmasının ardından CHP’li Gültepe belediye Başkanı dahil 100’e yakın kişi Atatürk Stadı’na götürülerek gözaltına alındı.
DİSK’in TARİŞ olaylarına dair açıklaması: “Demirel iktidarı Türkeş’in izinde ülkeyi iç savaşa sürüklüyor.”
DİSK’in aldığı karar gereği İzmir’de yaklaşık 55 bin DİSK üyesi işçi TARİŞ işçilerine destek olmak için 1 günlük iş bırakma eylemi yaptı. Gültepe, Buca ve Altındağ’da TARİŞ olaylarını protesto için esnaf kepenk açmadı, çeşitli yerlere bombalı pankartlar asıldı.
– Antalya’daki tüm işçiler Antbirlik işçilerini desteklemek için 2 saatlik işbırakma eylemi gerçekleştirdi.
– İstanbul Bayrampaşa’daki Migros Garajı’nı basan ve Dev-Sol üyesi oldukları ileri sürülen silahlı 10 kişi kasadaki parayı gasbederek garaj kapısına “24 Ocak Kararları” ile gelen zamları protesto eden bir pankart astı ve yiyecek dolu 6 kamyonu kaçırdı. Kaçırılan 6 kamyon 6 semtte: Alibeyköy, Ayvansaray, Esenler, Kocasinan, Şirinevler ve Yenibosna’da içleri boşaltılmış olarak bulundu.
– Ankara’da GİMA’nın Aşağı Ayrancı, Esat ve Önder Mahallesi’nde bulunan mağazalarına akşam üzeri aynı saatlerde giren kalabalık gruplar zamları protesto eden sloganlar attıktan sonra çay, şeker, yağ, tuz vb. erzakı alarak kaçtılar.
1983- Cumhurbaşkanı Kenan Evren kürtajın günah olmadığını söyledi.
1985- Hisarbank, İstanbul Bankası ve Odibank’ın 66 yöneticisinin mallarına tedbir konuldu. Mallarına tedbir konulan bankacılar arasında Ömer Çavuşoğlu, Ahmet Kozanoğlu, Melih Saydam, Özer Uçaran Çiller de bulunuyor.
1986- 12 Eylül 1980 sonrasındaki ilk (sessiz) işçi yürüyüşü Balıkesir’de 5 bin Türk-İş üyesinin katılımıyla yapıldı.
– Bingöl/ Genç ilçesi köyünde gözaltında kaybedilen öğretmen Sıddık Bilgin’in eşi cesedi almak için Evren, Özal ve İçişleri Bakanı Akbulut’a başvurdu.
1988- 2.Dünya Savaşı’nda Alman ordusunda istihbarat subayı olup Yunanistan’dan sürülen Yahudilerin akıbeti konusunda “derin ve kapsamlı bilgisi olduğu”ortaya çıkan Avusturya Cumhurbaşkanı (eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri) Kurt Waldheim istifa etmeyeceğini söyledi.
1990 – Amasya Yeniçeltek’te toprak altında kalan 63 işçiden umut kesildi. Yeniçeltek’te 340 metre derinlikteki 58 işçiye ulaşılamadı. Genel Müdür “Yangının sönmesi” gerekçesiyle havalandırma bacalarını betonla kaplattırdı. Bir gün önce meydana gelen grizu patlamasında ölenlerin sayısı 66’ya ulaştı. Ölenlerden bir bölümünün cesetleri haftalar sonra çıkarılabildi. Facia ile ilgili olarak işletmenin üç yöneticisi tutuklandı.
1991 – 81 şairin savaşa karşı yazdığı dizeleri Orhan Alkaya ve Refik Durbaş tek bir şiir haline getirdi.
– Refah Partisi İstanbul İl Başkanı Recep Tayyip Erdoğan dahil 8 muhalefet partisinin İstanbul il yöneticileri, ABD’nin Irak’a yönelik 16 Ocak’ta başlattığı “Çöl Fırtınası Harekatı”na karşı Eminönü ve Taksim’de “Savaşı Durduralım” başlıklı bildiri dağıttı.
1997- “Sürekli Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık” eylemine katılım günden güne artıyor.
1998- Savaşa karşı Sosyalist İktidar Partisi, Barış Partisi ve İşçi Partisi Beyoğlu ve Taksim’de eylemler yaptı.
– Okmeydanı, Kasımpaşa ve Hasköy’de büyük yıkım öngören “İmar Planı”na karşı Okmeydanı’nda 1.500 kişi yürüdü.
2000 – Danıştay 10. Dairesi, FP’den İstanbul Milletvekili seçilen Merve Safa Kavakçı’nın, ‘Türk vatandaşlığının kaybettirilmesine’ ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı’nın iptali istemini oybirliğiyle reddetti.
2001- TKP/ML davasından yargılanan ve 1996 Yılında hapishanelerdeki SAG ve devamındaki ölüm orucu eylemcisi Selda Çamkıran’ın (1978- Nazımiye) Erzincan Kemah’ta kolluk güçleriyle girdiği çatışmada yaşamını yitirdiği açıklandı.
– Bonn Başsavcılığı’nın Hıristiyan-Demokrat Parti’ye (CDU) yapılan karanlık bağışlarla ilgili dava çerçevesinde eski Başbakan Helmut Kohl hakkında açtığı dava, 150 bin Euro tutarında cezanın ödenmesiyle kapandı.
2002 – Yargıtay 6. Ceza Dairesi, “Yüksekova Çetesi” davasında 5 sanık hakkında verilen çeşitli hapis cezalarına ilişkin mahkumiyet kararlarını bozdu.
2003- Tunceli’de Irak Savaşı’na karşı Baro ile “Savaş Karşıtı Platform”un birlikte düzenlediği “barış zinciri”ne 3 bin kişi katıldı.
2004- Müzisyen Cem Karaca, 59 yaşında kalp krizi sonucu öldü. Rock’n roll’la başlayan müzik hayatını, Anadolu ile Batı müziğini birleştirmeye adamıştı. Tiyatro sanatçıları Toto Karaca (İrma Felekyan) ile Mehmet İbrahim Karaca’nın oğluydu.
2005- Mısır’da yapılan İsrail-Filistin zirvesinde Filistin lideri Mahmud Abbas ile İsrail lideri Ariel Şaron ateşkes ilan etti. Hamas “zirvedeki ateşkes bizi bağlamaz” dedi.
2006- Hamas’ın sürgündeki lideri Halid Meşal, BBC’ye verdiği demeçte; “İsrail’le uzun vadeli barış mümkün.Ama bu ancak İsrail Filistinlilerin haklarını tanıyıp, 1967 sınırlarına çekilme isteği gösterirse olabilir” dedi.
– Danıştay, okula geliş gidişlerinde türban takan bir öğretmenin, anaokuluna müdür olmasını sakıncalı buldu. Gerekçede, ”Anayasaya göre, çağdaş eğitim-öğretim esaslarına dayanan düzenin, laiklik ilkesinin göz ardı edildiği bir ortam olmasının mümkün olmayacağı” belirtildi.
2010- Yatağan Termik Santrali’ne talip olan konsorsiyum temsilcilerini işçiler barikat kurarak santrale sokmadı.
– Marmaray Projesi’nin Yenikapı şantiyesinde çalışan- işten çıkarılan işçiler Valilik önünde gösteri yaptı.
– 57.gününe giren TEKEL direnişinde Tek Gıda-İş Sendikası 4-C’nin yürütmesinin durdurulması için dava açacak.
– Hrant Dink dava duruşması öncesinde, faili meçhul cinayetlerde yakınlarını kaybedenler adına Dink için düzenlenen ortak metni Sabahattin Ali’nin kızı Filiz Ali okudu.
2011- Brezilya’da çevreciler Belo Monte barajının inşasına karşı protesto düzenledi.
2014- “İnternetime dokunma”sloganıyla Taksim’de toplanan bini aşkın kişiye polis gaz ve tazyikli su ile müdahale etti.
2012- Oslo’da PKK temsilcileriyle görüşen MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ve eski MİT Müsteşarı Emre Taner, KCK soruşturması kapsamında ifadeye çağrıldı.
2015- “Laik ve bilimsel eğitim” talebiyle Birleşik Haziran, Alevi örgütleri ve Eğitim-Sen Kadıköy’de miting yaptı.
– Türk Sanat Müziği’nin efsanevi sanatçısı Müzeyyen Senar 97 yaşında hayatını kaybetti.
2016- Ukrayna’nın doğusundaki çatışmalarda 70 muhalif ve 12 Ukrayna askeri öldü.
2018- ABD’nin önemli gazetelerinden Los Angeles Times, bölgedeki milyarder iş adamlarından Soon-Shiong tarafından 500 milyar dolara satın alındı.
Yorumlar kapatıldı.