İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Beleğimizde: 6 Mayıs

1536- İngiltere Kralı VIII. Henry, ülkedeki bütün kiliselerde İngilizce İncillerin bulundurulmasını emretti.

1877- Sioux Kızılderililerinin şefi Crazy Horse, ABD birliklerine Nebraska’da teslim oldu.

1887- Eyfel Kulesi ziyaretçilere açıldı. Osmanlı devletinin de katıldığı Uluslararası Paris Fuarı başladı.

1927– İstanbul Radyosu ilk yayınına Sirkeci’deki Büyük Postane binasının bodrum katında başladı.

1930- Hakkari’de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde 2 bin 514 kişi öldü.

1931- Nazım Hikmet, yayınladığı “Beş Şiir Mecmuası”nda komünizm propagandası yapmak suçlamasıyla yargılanmaya başlandı.

1933- Yeşilhilal (Yeşilay) Cemiyeti, içkiye teşvik ettiği gerekçesiyle incesaza (alaturka müziğe) karşı mücadele başlattı.

1936- Ankara’da Türkiye’nin ilk konservatuvarı Ankara Devlet Konservatuvarı kuruldu.

1937- Dünyanın en büyük zeplini olan Hindenburg, havalandıktan kısa süre sonra alev aldı ve yanarak yere çakıldı. 36 kişinin öldüğü kazadan sonra bu taşımacılık yönteminden vazgeçildi.

1939- Akşam gazetesi kapatıldı.

1940- John Steinbeck, Gazap Üzümleri (“The Grapes of Wrath”) adlı romanıyla Pulitzer Ödülü aldı

1947- İstanbul’u ziyaret eden ABD Akdeniz filosu bando-mızıka ve davullarla uğurlanacak.

– Mele Mustafa Barzani, Rusya’ya gitme kararını aldı.   

1957- İstanbul, Ankara, Eskişehir, Adana ve Bursa’da işçi sendikaları kapatıldı.

1958- Ulus gazetesi yazı işleri müdürü Nihat Subaşı 8 aylık hapis cezasını yatmak üzere cezaevine girdi.

1959- İnönü’nün CHP Ankara İl Kongresi’ndeki konuşmasını yayınlayarak “Başbakan Menderes ve DP’nin itibarını zedeledikleri” gerekçesiyle 4 gazetenin sorumlu yöneticileri yargılandı.

1960- Ankara’da hükümet karşıtı 555K (beşinci ayın beşinci günü saat beşte Kızılay’da) gösterilerinin fotoğraflarını ve haberini yayımladığı gerekçesiyle Zafer gazetesi 1 hafta kapatıldı.

1967- “Brayeti” gazetesinin ilk sayısı Bağdat’ta çıktı.

1968- Öğrenci hareketi liderlerinden D.Cohn Bendit, Sorbonne Üniversitesi Disiplin Kurulu’nda yargılandı. Dışardaki destekçileri ise geç saatlere kadar polisle çatıştı.

1970- Çallı Kuşağı ressamlarından Feyhaman Duran öldü. Duran, portre sanatının Türkiye’deki ilk ve en önemli temsilcisiydi.

1972- Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun (THKO) kurucu ve yöneticilerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edildi.

Son söz olarak;

Deniz Gezmiş: ” Yaşasın tam bağımsız Türkiye.Yaşasın Marksizm- Leninizm. Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği. Yaşasın İşçiler, köylüler. Kahrolsun emperyalizm,”

Yusuf Aslan:  “Ben ülkemin bağımsızlığı ve halkımın mutluluğu için şerefimle bir defa ölüyorum. Sizler bizi asanlar şerefsizliğinizle her gün öleceksiniz. Biz halkımızın hizmetindeyiz. Sizler Amerikanın hizmetindesiniz. Yaşasın devrimciler. Kahrolsun faşizm, “

Hüseyin İnan: “Ben şahsi hiçbir çıkar gözetmeden halkımın mutluluğu ve bağımsızlığı için savaştım. Bu bayrağı bu ana kadar şerefle taşıdım. Bundan sonra bu bayrağı Türk halkına emanet ediyorum. Yaşasın işçiler, köylüler ve yaşasın devrimciler. Kahrolsun faşizm!”  dediler.

1974- Balıkesir’in Dursunbey ilçesi kaymakamı, resmî dairelere gönderdiği genelgeyle mesai saatlerini Cuma namazı saatlerine göre değiştirdi.

1975- TBMM ölüm cezasını kaldırmayı reddetti.

– Harun Karadeniz’in 1960-1970 döneminde Türkiye’deki gençlik hareketlerine ilişkin “Olaylı Yıllar ve Gençlik” adlı yazı dizisi Cumhuriyet gazetesinde -18 Mayıs’a kadar- yayınlanmaya başlandı. Daha sonra 12 Ağustos 1975’de kitap olarak yayınlandı.

1976- Kuzeydoğu İtalya’nın Friuli bölgesinde meydana gelen depremde 989 kişi öldü.

1977- Nazlı Ilıcak Tercüman’da Denizler’in idamına dair: ”Kalplerinde Allah sevgisinin ve imanın yerini Marx ve Lenin’e mutlak bağlılık ve hayranlığın aldığı, son dakikalarında dahi bir imamın refakatini reddeden bu gençler, aslında bu hırslı politikacıların kurbanıdır” dedi.

– Çatalca’da tek başına yaşayan TÖB-DER üyesi öğretmen Mehmet Baş (30) gece evine yapılan baskının ardından sabah boğazı ve kolları kesilip gözleri şişlenerek 28 bıçak darbesiyle öldürülmüş olarak bulundu.

1981- Köy-Koop davası Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi’nde başladı. “Yasal kooperatifi komünizm hedefli yasadışı örgüte dönüştürmek” iddiasıyla Genel Başkan ve feshedilen CHP eski Adana Milletvekili Nedim Tarhan dahil 8 yöneticinin 5-17 yıl arası hapsi isteniyor.

– Dostlar Tiyatrosu’nda Genco Erkal’ın oynadığı “Her Gün Yeni Baştan” adlı tek kişilik oyun yasaklandı.

1983- MGK’nın onayladığı Sendikalar, Toplu Sözleşme, Grev ve Lokavt Yasası açıklandı. Yasaya göre YHK yeni meclis oluşumuna kadar görev yapacak. Ancak bu süre içinde yapacağı toplu sözleşmelerin süresi bir yılı geçemeyecek. Siyasi amaçlı grev, genel grev ve dayanışma grevi yapılamayacak. Sendikalar 1 Ocak 1984’e kadar yeni düzenlemeye uyacak. Sendikalara noter kanalıyla üye olunabilecek. Su, elektrik, havagazı, kömür, tabii gaz, petrol, banka, toplu taşım, sağlık, eğitim, öğretim işyerlerinde grev ve lokavt yapılamayacak. Greve katılmayan işçilerin çalışmaları engellenmeyecek. Yasadışı grevde işveren, işçilerin iş akitlerini tazminatsız feshedebilecek.

– Batı Almanya’da Stern dergisinin bulduğu Adolf Hitler’in günlüklerinin sahte oldukları ortaya çıktı.

1987- SHP Milletvekilleri Fikri Sağlar ve Cüneyt Canver’in de bulunduğu bir heyet Van’a giderek öldürülen Şirin Tekin’in ve yaralanan arkadaşlarının aileleriyle görüştü, Vali’yi ziyaret etti. Boğaziçi Üniversitesi’nde 400 kadar öğrenci Şirin Tekin için 1 dk. saygı duruşunda bulundu.

– 14 Nisan’da tek tip öğrenci derneği yasa tasarısını protesto için Beyazıt’a yürürken gözaltına alınan öğrencilerden 31’i tutuklu 63’ünün ”Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’a muhalefet”ten DGM’de yargılanmalarına başlandı; 1.5 ile 3 yıl arası hapis cezası istendi.

1988- Enfal hareketinin dördüncü hamlesi Taqtaq’ta uygulandı. Ele geçirilen Baas Askeri Komutanlığına ait resmi belgelere göre, Baas Rejimi Enfal hamlesinin 4. hamlesinde Taqtaq yakınında kadın ve çocuklardan oluşan 525 kişilik bir grubu  enfalle kaybetti. Kadın ve çocuklardan oluşan bu grup dışında 60 erkekte aynı bölgede enfalle kaybedilmişti. Baas askeri komutanlığına ait bu belgelerde aynı gün Qırdxeber ve Komeşin ve birkaç köyün daha talan edildiği açığa çıktı.

– Norveç’te bir yolcu uçağı düştü: 36 kişi öldü.

1990- Aliağa Gencelli’de yapımı planlanan termik santrale karşı 50 bin kişi Gencelli-İzmir Cumhuriyet Alanı-Karşıyaka arasında el ele tutuşarak kilometrelerce uzanan insan zinciri oluşturdu. Eyleme SHP, YP, SP, Ege ve Bakırçay Belediyeler Birliği, meslek odaları katıldı.

1991- DİSK’in 12 Eylül darbesi sonrası kayyıma devrolunan sendika mührü, yönetim binası ve mal varlıklarını kayyımdan geri alma girişimi sonuçsuz kaldı.

1992- Alman asıllı Amerikalı sinema oyuncusu Marlene Dietrich öldü. İkinci Dünya Savaşı’nda Nazizime direnenlerin moral kaynağı nolan “Lili Marlene” şarkısını yorumuyla ünlüydü.

1994- Manş Denizi’nin altından İngiltere ile Fransa’yı denizden birbirine bağlayan Manş Tüneli açıldı.

1996- Anayol hükümeti Adalet Bakanı Mehmet Ağar, mahkum haklarını kısıtlayan ve hücre tipi cezaevlerine nakilleri içeren bir cezaevleri genelgesi yayımladı. “Mayıs Genelgesi” adıyla anılan düzenleme cezaevlerinde tepkiyle karşılandı. Siyasi tutuklu ve hükümlüler 20 Mayıs’ta açlık grevine başladı. 12 kişi öldü. 27 Temmuz’da anlaşmaya varıldı.

– Eski CIA başkanı William Colby’nin cesedi güney Maryland’da bir nehirde bulundu.

1999- Yargıtay’dan dönen Metin Göktepe davasında 6 polise “kastı aşan eylem”den 7 yıl 6’şar ay hapis cezası verildi. 15 otobüsle Afyon’a giden ve Adliye’ye 1 km. mesafelik yolu yürümek isteyenlere polis müdahalesinde Fadime Göktepe’nin de bulunduğu birçok kişi yaralandı.

1997- Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Claudia Roth, Doğru Yol Partisi Milletvekili Ayvaz Gökdemir aleyhine açtığı tazminat davasını kazandı. Ayvaz Gökdemir, Claudia Roth ve diğer iki AP milletvcekiline “fahişe” demişti.

2002- Müslüman göçmenlere karşı nefret söylemiyle bilinen Hollandalı politikacı Pim Fortuyn bir suikast sonucu öldürüldü. Olaydan Müslümanlar sorumlu tutuldu ancak bir süre sonra katilin bir Hollandalı olduğu ortaya çıktı.

– İstanbul Tuzla’da iş cinayeti sonucu, Hüseyin Boztepe yaşamını yitirdi.

2003- Başbakan Erdoğan tarafından yayınlanan 26 Mart 2003 tarihli 20 sayılı genelge ile (IMF’ye verilen taahhütler gereği) özelleştirme kapsamındaki KİT’lerde süresi dolduğu halde emekli olmak istemeyen yaklaşık 25 bin KİT işçisi yıl sonuna kadar işten çıkarılacak.

Başbakan Erdoğan Bingöl depreminin ardından AKP grubunda konuştu: ”Sorunun temelinde malzemeden çalma hırsızlığı kadar ahlak hırsızlığı, siyaset yankesiciliği, demokrasi kapkaççılığı, kamu yönetimi kalpazanlığı vardır. Biz, çürük olan her şeyi yeniden yapmalıyız.”

2006- “Gülünün solduğu akşam” yazarı ve yayıncı Erdal Öz (71) öldü.

2008- Nergis Kasırgası’nın vurduğu Burma’da (Myanmar) 22 bin kişi öldü ve 30 bin kişi kayıp. 46 yıldır cunta rejimiyle yönetilen ülkede yardım ekiplerine vize verilmiyor.

– “Üç Fidan” Halit Çelenk ve eşinin de aralarında olduğu gruplarca Karşıyaka Mezarlığı’nda törenlerle anıldı.

2011- Denizler’in avukatı Halit Çelenk 3 Fidan’ın mezarlarına 200 mt. mesafede Enternasyonal marşı ile toprağa verildi.

2012- Sosyalist Parti’nin adayı François Hollande Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı seçildi. 

– Suriye’de yarım asırdan bu yana ilk “çok partili” seçimler yapıldı.

2013- Taksim’de Denizler’i anmak isteyen Öğrenci Kolektifleri, Genç-Sen, Gençlik Muhalefeti ve HDK’lılara polis müdahale etti.

– Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) yeniden kuruldu. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde kuruluş etkinliği düzenlendi.

2016- MİT’e ait yardım tırlarının durdurulması olayına ilişkin davada Can Dündar’a “devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama” suçundan 5 yıl 10 ay, Erdem Gül’e ise aynı suçtan 5 yıl hapis cezası verildi.

– Dersim Geyiksuyu bölgesinde, kolluk güçleriyle çıkan çatışmada TKP/ ML- TİKKO mensupları Haydar Argal (1988- Mazgirt) ve Murat Tekgöz (1987- Elazığ) öldürüldü.

– Çin’in doğusundaki Sıhong kentinde arkeologlar, geçen yılın kasım ayında neolitik kalıntıların bulunduğu alanda 8 bin yıl öncesine ait pirinç tarlası buldu.

– Brezilya’da Senato tarafından oluşturulan komite, Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in mahkemede yargılanmasının önünü açan gensoru önergesini kabul etti. Rousseff, 12 Mayıs’ta Senatoda yapılan oylama sonucu geçici olarak görevden alındı.

2019- Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyeleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ve yenilenmesine karar verdi.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı.