1811 – Kavalalı Mehmet Ali, Memlûkleri Kahire Kalesine davet edip imha etti.
1881 – Rus Çarı II. Aleksandr Narodniklerce öldürüldü.
1896 – Henri Becquerel, radyoaktiviteyi keşfetti.
1919 – Güney Kore, tek taraflı bağımsızlık ilan etti.
1920 -Şerif Paşa Paris’te Kürt delegesi olarak Barış Konferansına bir Kürdistan haritasını ve isteklerini sundu. Bu konuda Ermeni delegesi Bogos Paşa ile anlaştı. Sevr Antlaşması, Kürtlere bazı imkanlar tanıyınca, Halit Bey, Seyit Abdulkadir ve Bitlis Mebusu Yusuf Ziya Bey’le ilişki kurarak Milletler Cemiyeti’ne gitmek istedi.
– Aylardır maaşları ödenemeyen ilkokul öğretmenleri -İstanbul’da -ilk kez- grev yaptı. 200 okulda 944 öğretmenin okula gitmediği, yaklaşık 20 bin öğrencinin etkilendiği grev, en son Şubat ayı maaşlarının da ödendiği 14 Mart’ta sona erdi.
1926 – 1889 İtalyan Zanardelli yasası esas alınarak hazırlanan yeni Türk Ceza Kanunu TBMM’de kabul edildi. Dönemin Adalet Bakanı Mahmut Esat TBMM’de yaptığı konuşmada yeni yasa hakkında şunları söylüyordu: ” Arkadaşlar ceza kanunumuz çok serttir. Çünkü inkılap çok kıskançtır. Fakat şunu heyet-i celilenize temin edebilirim ki sertliği ile beraber ilmi bir eserdir. Bundan korkacak olanlar ve korkması lazım gelenler Türk milletinin menfaatlerine, Türk milletinin hukukuna ve inkılabına karşı tekin olmayanlardır ve bunların korkması lazımdır.” Türk Ceza Kanunu yürürlüğe girdiği tarihten itibaren çeşitli tarihlerde toplam 54 kez değişikliğe uğradı. Bunlardan en önemlisi 1936’daki değişikliktir. Türk Ceza Kanunu’na 141. ve 142. maddelerin eklenmesi bu maddelerin yürürlükten kaldırıldığı 12 Nisan 1991 tarihine değin pek çok aydının hüküm giymesine neden oldu.
1940 – Bulgaristan Mihver devletlerine katıldı.
– Fransız yazar Pierre Louys’in, Afrodit adlı romanının Türkçe çevirisi hakkında “müstehcen yayın” gerekçesiyle dava açıldı. Bilirkişinin verdiği rapora dayanılarak toplatıldı. Duruşmada savcı bazı bölümler için, ” huzuru adalette zikrinden teeddüp (yani utanma) duyduğum ” dediği romanın ne gibi yararı olduğunu anlamadığını, yapıtın ebedi bir değer taşımadığını, kitabın aile yuvalarına kötü etki yapacağını ileri sürdü. Oysa, Pierre Louys’in Afrodit romanı Larousse’un 20. yüzyıl baskısına girmiş, Fransız operasında oynanmış bir eserdi. Dava 1940 yılında basan ve yayanların aklanmasıyla son buldu. Davayla ilgili bir yazı yazan Sabiha Sertel “Resim tablolarını indirten, sanat eserlerini ikide bir maznun sandalyesine oturtan geri bir zihniyet eteğimizi çekiyor” dedi.
1941 – Alman birlikleri Bulgaristan’a girdi.
1947- Uluslararası Para Fonu (International Monetary Fund, IMF) finans işlemlerine başladı.
– İffet Halim Oruz’un çıkardığı Kadın Gazetesi yayınlandı. Gazete 1979 yılına kadar 32 yıl boyunca 1125 sayı çıktı.
1948 – 2. Saraçoğlu hükümetinde Gümrük ve Tekel Bakanlığı yapan Suat Hayri Ürgüplü, bakanlığı sırasında yolsuzluk yaptığı iddiasıyla Yüce Divan’da yargılanmaya başladı. Basında yolsuzluk söylentileriyle ilgili yazılar çıkması üzerine Ürgüplü olayın sağlıklı biçimde soruşturulabilmesi için bakanlıkta istifa etmişti. Suat Hayri Ürgüplü, kibrit üretiminde kullanılan tutkal ve Yunanistan’a satılacak kibrit işinde, 1946’daki kahve alımlarında yolsuzluk yapmakla suçlanıyordu. Yüce Divan Ürgüplü ve diğer sanıklar hakkında beraat kararı verdi.
1950- Tarihi ve mimari değer taşıyan türbelerin açılmasına karar verildi.
1951 – Hastalık ve Analık Sigortası Yasası İstanbul, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde yürürlüğe girdi.
– Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Samet Ağaoğlu, Emniyet Genel Müdürlüğü’nde düzenlediği basın toplantısında Cumhuriyet Halk Partisi iktidarı döneminde devlet memurlarınca tutulan, Demokrat Parti ileri gelenlerinin kimlerle görüştüklerini, nereye gittiklerini bildiren raporların suretlerini gazetecilere dağıttı ve eski iktidarın jurnalciliği desteklediğini ileri sürdü.
1954 – Porto Riko’lu milliyetçiler ABD temsilciler meclisine saldırdı, beş senatör yaralandı.
1956 – İstanbul Valiliği’ne bağlı olarak yürütülen belediye hizmetleri, belediye binasında yapılan bir törenle birbirinden ayrıldı. Artık tamamen bağımsız olan Belediye Başkanlığı görevi, Belediye Meclisi’nde yapılan seçim sonucunda bir yıl süreyle yine Vali Fahrettin Kerim Gökay’a verildi.
1958- İzmit Körfezi’nde Türk denizcilik tarihine “Üsküdar Faciası” olarak geçen deniz kazası meydana geldi. İzmit’ten Karamürsel’e 293 yolcuyla hareket eden Üsküdar vapuru 26 dakika sonra Soğucak mevkiinde, hızı saatte 130 kilometreyi bulan şiddetli lodosa yakalanarak battı. Kapasitesinin üstünde yolcu taşıyan vapurda 76’sı öğrenci 272 kişi can verdi. Kazadan ancak 21 yolcu kurtulabildi.
1960 – 1000 siyah öğrenci ABD’nin Alabama eyaletinde ayrımcılığı protesto etti.
1961- Ankara Belediyesi Fen İşleri’nde işten çıkarılan 450 işçi Ulus’tan Kızılay’a sessiz yürüyüş yaptı.
1963 – Kürt lider Molla Mustafa Barzani, Amerikan Associated Press’e verdiği bir demeçte, Irak hükümetinin Kürdistan’a özerklik tanımaması halinde kuvvetlerini yeniden harekete geçireceğini söyledi. Barzani, Irak Başbakanı Kasım’ın devrilmesinde Kürt mücadelesinin rol oynadığını ileri sürdü. “Muhtar bir Kürt bölgesinin kuruluşuna muhalefet eden başka herhangi bir kişinin de akıbeti aynı olacaktır” dedi.
– İstanbul Boğazı’nda Dolmabahçe açıklarında çarpışan iki Sovyet tankerinden denize sızan ince mazotun alev almasıyla Yüzer Karaköy İskelesi ve Kadıköy vapuru yandı.
1964 – Milli Birlik Komitesi’nden çıkarıldıkta sonra Ottawa Büyükelçiliği danışmanlığına atanmış olan 14’lerden Orhan Kabibay, yurda dönüşünde tutuklandı.
1965 – Sosyal Sigortalar Kanunu yürürlüğe girdi. Kurumun ilk şekli 1945 yılında kurulmuş olan işçi sigortaları kurumuydu.
1966 – Baas Partisi, Suriye’de yönetimi ele geçirdi.
1968 – Seçim Kanunu’nda, küçük partilere de Meclis’te temsil imkanı veren “Milli Bakiye” sistemini kaldırarak “Barajlı D’Hont”u getiren değişiklik Millet Meclisi’nde AP’lilerin oylarıyla kabul edildi. Milli Bakiye’nin uygulandığı 1965 genel seçimlerinde TİP aldığı % 2.97 oyla 15 milletvekili, CKMP % 2.24 oyla 11 milletvekili kazanmıştı.
– İzmir/ Tire Sanat Enstitüsü’nde 10 kadar öğrenci, Said-i Nursi’nin bir kitabı ile “Selam” dergisini okumalarına engel olmak isteyen öğretmenlerini dövdü.
1971 – Türkiye’nin ilk çoban boykotu Konya’nın Sazgeçit köyünde başladı.
– Batman’da TPAO inşaatında çalışmak için başvuran yaklaşık 3 bin işçi “açız, iş istiyoruz” diyerek Rafineri binasını ve Bölge Müdürlüğü’nü işgal etti.
– Ankara, Ege ve Diyarbakır Tıp fakülteleri asistanları oturma eylemine başladı.
1977 – Hükümet 1977’de üç kez devalüasyon yaptı. Sanayici ve işadamları tarafından gecikmiş bir uygulama olarak değerlendirildi. İlk devalüasyon sonucu Alman Markı 50 kuruş, Amerikan Doları ise 1 lira değer kazandı.
1978 – Charlie Chaplin’in cenazesi İsviçre’deki mezarlıktan çalındı.
– Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP) hakkında, Ekim Devrimi’nin 60.yıldönümünde Sovyetler Birliği Komünist Partisi’ne (SBKP) gönderilen kutlama mesajı nedeniyle soruşturma açıldı.
– İstanbul Üniversitesi’nde Ülkü Ocaklı liderler kimlik göstermeden Merkez binaya girerken, İktisat Fakültesi’nde devrimci öğrenciler polisçe dövüldü.
1979- Başbakan Ecevit ülkenin içinde bulunduğu bunalıma dikkat çekerek, “Ekonomiyi düzeltmek için zam şarttır” dedi.
– Senaryosunu cezaevinde bulunan Yılmaz Güney’in yazdığı ve Zeki Ökten’in yönettiği “Sürü” filmi gösterime girdi.
– Adalet Ağaoğlu’nun “Bir Düğün Gecesi” adlı romanı yayınlandı.
– Kürdistan Demokrat Partisi- Irak lideri Molla (Mustafa) Barzani, ABD’de kalp krizi sonucu öldü. Barzani, 1946’da kurulan Mehabad Kürd Cumhuriyeti’nin kuruluşunda da rol alan Barzani, Irak devletine karşı Kürtlerin özerklik talebiyle sürdürdüğü silahlı mücadeleye de önderlik etmişti.
1980- 25 Şubat’ta Maraş/Elbistan’ın Tepebaşı semtinde bir berber dükkanının ülkücülerce taranması sonucu ağır yaralanarak Kayseri Devlet Hastanesi’ne kaldırılan TÖB-DER üyesi öğretmen Mehmet Ali Akdoğan hayatını kaybetti.
– Balıkesir’de demokratik kitle örgütleri ve sendikaların düzenlediği “Faşizmi, hayat pahalılığını, gericiliği, zamları, kıyımları ve sürgünleri protesto yürüyüşü” Sanat Enstitüsü Meydanı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na yaklaşık 5 bin kişinin katılımıyla yapıldı. Yürüyüşün başlamasından 1 saat kadar önce Sanat Enstitüsü Meydanı’nın bir yerine konulan saatlı bomba patladı, o sırada kitle henüz toplanmadığından ölen-yaralanan olmadı.
– Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Savcılığı, 14 Ekim 1979’da yapılan ara seçimler için TRT’de yaptığı propaganda konuşmalarında komünizm propagandası yaptığı iddiasıyla Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Behice Boran hakkında dava açtı.
– Hacı Ali Demirel ve oğlu Yahya Demirel hakkında döviz kaçakçılığı suçundan yeni bir dava açıldı. Sanıklar hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
1981- İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı’nın emriyle, 17’si çocuk 55 “boşta gezer” trenle memleketlerine geri gönderildi.
1982- Feshedilen CHP’nin eski Genel Başkanı Bülent Ecevit, 1980’de ülkücülerce öldürülen CHP Nevşehir İl Başkanı’nın cenazesinde çıkan olaylarda “İl Emniyet Müdürü’ne hakaret ettiği” iddiasıyla açılan davada ifade verdi.
– Erol Toy’un, “Aydınımız, İnsanımız, Devletimiz” adlı kitabının basımı ve dağıtımı yasaklandı.
– Türkiye Yazarlar Sendikası’nın 1977 dönemi yöneticileri hakkında 1979’da açılan davaya devam edildi.
1983- Doğu Perinçek’in de yargılandığı Türkiye İşçi Köylü Partisi (TİKP) davasında sanık Hüseyin Karanlık: “TİKP İl Örgütü olarak DİSK’in genel grev kararına, İstanbul’da sol grupların kepenk kapatma eylemine, öğretmen boykotuna ve İstiklal Marşı’na saygısızlığa karşı çıktık.”
– Erden Kıral’ın “Hakkari’de Bir Mevsim” filmi Berlin Film Festivali’nde “Jüri Özel Ödülü” dahil 4 ödül aldı. Senaryosu Onat Kutlar tarafından Ferit Edgü’nün O adlı romanından uyarlanan filmin yönetmeni Erden Kıral, oyuncuları Genco Erkal, Şerif Sezer ve Erkan Yücel’di.
1984 – TBMM’de sıkıyönetimin 13 ilde kaldırılmasını, 54 ildeyse 4 ay süreyle uzatılması kararlaştırıldı. Başbakan Turgut Özal yaptığı açıklamada, “Olaylarda yüzde 99 azalma var. Ancak aşırı sol ve bölücü örgütler faaliyetlerine yeraltında devam ediyorlar” dedi.
– Turgut Özal’ın köprü ve barajların satılması önerisine tepkiler sürdü. DYP Genel Başkanı Yıldırım Avcı, “Mirasyediler her şeyi satarlar” dedi. HP Genel Başkanı Necdet Calp, “Ermeni terör örgütü ASALA almak istese verilecek mi?” diye sordu. SODEP Genel Başkanı Erdal İnönü de ” Devlet malını satmaya kimsenin gücü yetmeyecektir ” dedi.
1985 – Türkiye’de ilk kapıcı ve kaloriferci grevi bugün başlıyor. Ankara’da Emek Mahallesi 8. Cadde’de bulunan 465 daireli Yeşiltepe Yapı Kooperatifi’nde uygulanacak grevi, Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş Sendikası yürütecek.
– Harp Okulu tutuklamalarında Nazım Hikmet ile hapis yatan, “A. Kadir” adıyla tanınan şair İbrahim Abdülkadir Meriçboyu İstanbul’da öldü.
1986- Geçen ay “işkenceyle adam öldürmek” suçundan 4 yıl 5 ay 10 gün hüküm giyen ve teslim olan itirafçı polis Sedat Caner kaldığı Ankara Kapalı Cezaevi’nden Amasya Kapalı Cezaevi’ne nakledildi.
1987- Türkiye, Yunanistan’ın Ege’nin ihtilaflı kıta sahanlığında petrol aramalarına başlaması durumunda, misillemede bulunacağı konusunda Atina’yı uyardı.
1988- Muzır Kurulu’nca müstehcen bulunan “Asılacak Kadın” romanından dolayı yargılanan Pınar Kür ve yayıncı Erdal Öz beraat etti.
– Buca Cezaevi’nde 27 tutuklu ve hükümlünün açlık grevi sürerken, 8 tutuklu-hükümlü yakını destek açlık grevine başladı.
1989- Yerel seçimler için 9 sosyalist derginin oluşturduğu ”Birleşik Sosyalist Kampanya”nın Beşiktaş’ta düzenlediği ”Yerel Seçimlerde Sosyalist Tavır” adlı panel valilikçe yasaklandı. Kampanya’nın 6 İl ve ilçede gösterdiği adayların tanıtım toplantıları da 2 kez engellenmişti.
– Yıldız Üniversitesi öğrencilerinden gözaltına alınanların bırakılması için Valilik önünde gösteri yapmak isteyen öğrenciler polisçe dağıtıldı.
– Kadıköy Haldun Taner Tiyatrosu açıldı.
1990- Orhan Apaydın İnsan Hakları ve Hukuk Ödülü’nün “Türkiye’nin M.Ç.’lerine” verilmesi kararlaştırıldı. Almanya’ya gitmek için vize bekleyen M.Ç.’yi (Melih Çalayoğlu) 1988’de polise ihbar eden okul müdürüne bir süre önce “Örnek Öğretmen Ödülü” verilmişti.
– Yıldız Üniversitesi’nde öğrencilerin Türkiye Devrimci Komünist Partisi’nin (TDKP) 11.kuruluş yıldönümünü anma forumunu izleyen bir sivil polisi hastanelik edip silahını almalarının ardından Fakülte ve yemekhaneyi kuşatan polis ekipleri birçok öğrenciyi gözaltına aldı.
– Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nde adi suçtan tutuklu hamile bir kadının kadın gardiyanlarca dövülmesine engel olmak isterken kadın ve erkek gardiyanlarca ağır biçimde dövülen üç devrimci kadın tutuklu açlık grevine başladı.
– Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal’ın da ortakları arasında olduğu ilk özel TV kanalı, uydudan test sinyali yayınlamaya başladı.
1991- Bolu’da”Pir Sultan” oyununa izin verilmemesi üzerine Ankara’ya yürümek isteyen yazar Erol Toy ve Birlik Tiyatrosu ekibi gözaltına alındı.
1992 – İstanbul Kuledibi’ndeki Neve Şalom Sinagogu’na bombalı saldırıda bulunuldu. Olayda bir kişi yaralandı, saldırganlardan biri yakalandı.
– Eski Bosna-Hersek Sosyalist Cumhuriyetinin ayrılıkçı referandum kararı alınması ve ‘Kanlı Dügün’ ismiyle anılan olay Bosna Savaşı’nı tetikledi.
– Bakırköy Belediyesi’nden birikmiş ücret vb. alacakları olan yaklaşık 500 işçi İskele’den Belediye’ye yürüdü.
– Refah Partisi’nin merkezi Libya’da olan Uluslararası İslama Çağrı Cemiyeti’nden 500 bin dolarlık yardım aldığına ilişkin iddialar yeni bir boyut kazandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 500 bin dolarlık çeki RP adına aldığı ileri sürülen Beşir Darçın’ın peşine düştü. Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Nazmi Şarvan bu konuda gazetelerde yer alan haberleri ihbar kabul ederek soruşturma başlattıklarını açıkladı.
1995- Önceki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen dönemde Koç Üniversitesi için imar izni verilmeyen Rumelifeneri’ndeki 160 hektarlık devlet ormanı, CHP’li Belediye Meclisi üyelerinin karşı çıkmasına karşın RP, ANAP ve DSP’li üyelerin oyuyla imara açıldı.
– Ege ve Dokuz Eylül üniversiteleri öğrencileri, harçların arttırılmasını ve ülkücü saldırılarını protesto etti.
1996 – Harçları protesto eden öğrenciler İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni 30 saat işgal ettiler. Eylem sonrası çıkan olaylarda 100 öğrenci gözaltına alındı.
İşgale destek için gündüz İstanbul Üniversitesi’nin ana girişine gelen, aralarında Aras Kargo işçilerinin de bulunduğu 500 kadar öğrenci içeri girmek istedi, polisle çatıştı ve coplanarak dağıtıldı: 50 gözaltı.
– 29 Şubat’ta TBMM Genel Kurulu’nda üniversite harçlarına karşı pankart açıp slogan atarken gözaltına alınan 11 öğrenciden 8’i tutuklandı, 3’ü tahliye edildi. Tutuklu öğrencilerin “TBMM’de gösteri yapma yasağını ihlal”den 1.5 ile 3 yıl arası hapsi isteniyor.
– Avrupa Yakası Posta İşleme Merkezi’nin çalışanları, “sürgünleri, keyfi ücret düzenlemelerini” protesto için iş bıraktı.
– Uluslararası Narkotik Kontrol Stratejisi Raporu’nda, Türkiye kara para aklayan ülkeler arasında sayıldı.
1997- İstenmeyen adam ilan edilen İran’ın Erzurum Başkonsolosu Said Zare ülkesine geri döndü. İran da misilleme olarak Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Osman Korutürk ile Urumiye Başkonsolosu Ufuk Özsancak’ı istenmeyen adam ilan etti.
– Aydınlık İçin Yurttaş Girişimi, 1 Şubat’ta başlatılan ve ay sonunda biteceği bildirilen “Sürekli Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık” kampanyasının 9 Mart’a kadar uzatıldığını açıkladı.
– Ankara’da Tüm Sosyal-Sen ile SES’in düzenlediği yürüyüşte, sağlıkta partizan kadrolaşma protesto edildi.
1998- HADEP üzerindeki baskıları protesto için Taksim ve Tünel’den karşılıklı yürüyüp Galatasaray’da toplanan partililer tekrar Taksim’e yürüdü.
1999- Kapanan Sun Tekstil’den kıdem-ihbar tazminatlarını alamayan işçiler işverenin Halkalı VİP Tekstil fabrikası önünde eylem yaptı.
2000 – Meclis İnsan Hakları Komisyonu üyeleri, İstanbul Küçükköy Karakolu’na yaptıkları baskında bir adet “Filistin askısı” buldu. El konulan işkence aleti Ankara’ya götürüldü.
– Boş geçen derslerine öğretmen istedikleri için yürüdüklerinden 1.5 yıl hapis istenen 6 ilköğretim öğrencisi beraat etti.
– Çin, Tibet’in lider adaylarından 14 yaşındaki Karmapa Lama’nın anne ve babasını tutukladı. Karmapa Lama Ocak 2000´de Hindistan’a kaçıp sürgündeki hükümete katılmıştı.
2002 – Susurluk davasında çete kurmak ve yönetmek suçlarından altı yıl hapse mahkum olan eski MİT’çi emekli Yarbay Korkut Eken, Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne teslim oldu ve tutuklanarak Ulucanlar Cezaevi’ne konuldu. 4 yıl hapis cezası alan Ayhan Çarkın da Lüleburgaz’da teslim oldu. 4 yıla hükümlü Sami Hoştan ise İstanbul’da gözaltına alındı.
2003- Irak’a yönelik ABD saldırısı için Türk topraklarında ABD askerlerinin konuşlanmasına yönelik AKP hükümeti tezkeresi Meclis’te 268 Milletvekillik ”nitelikli çoğunluk”a ulaşamadığından kabul edilmedi. 264 oyda kalan ”kabul”lerde AKP kendi milletvekillerinden 100’e yakın fire verdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Irak’a asker göndermeyi ret etti. Genel Kurul’daki oylamada 100 kadar AKP’li (Adalet ve Kalkınma Partisi) CHP’yle (Cumhuriyet Halk Partisi) birlikte asker teskeresine ret oyu verdi.
Meclis Irak’a yönelik savaş tezkeresini görüşürken, çeşitli illerden Ankara’da bir araya gelen 100 binin üzerinde kitle DİSK, KESK, TMMOB ve TTB öncülüğünde “Halk savaşı durduracak” mitingi yaptı. Hipodrom’da toplanan kortej Sıhhiye’ye 3.5 saatte gidebildi. Mitingde, “Çıkarsa tezkere, Tayyip gitsin askere” ve “Savaş için değil, halk için bütçe” sloganları atıldı.
Meclis’te Irak tezkeresinin görüşüldüğü saatlerde Ankara’nın yanısıra İzmir ve Mersin’de de savaş karşıtı kitlesel gösteriler yapıldı.
– Dünyanın sigaraya karşı ilk uluslararası anlaşması tamamlandı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) hazırladığı anlaşmayı İsviçre’nin Cenevre kentinde Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 171 ülke onayladı.
2004- 1998 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih – Coğrafya Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne kayıt işlemlerinin türbanlı olduğu gerekçesiyle yapılmaması üzerine, Türkiye’deki yasal yolları tükettikten sonra AİHM’de dava açan Dış İşleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün eşi Hayrunnisa Gül, davasını geri çekti.
2006- ABD´de New York´un Manhattan semtinde işleten Mısırlı Ehap Elmagrabi, hukumete karşı açtığı 300 bin dolarlık tazminat davasını kazandı. Elmagrabi, 11 Eylül saldırılarından sonra hakkında suçlamada bulunulmadan bir yıl gözaltında tutulup sınır dışı edilmişti.
2007 – Danıştay 2. Daire üyelerine yönelik saldırıyla ilgili davada, savcı, olayın faili Alparslan Arslan ile Osman Yıldırım, İsmail Sağır ve Erhan Timuroğlu için anayasal düzeni cebren ortadan kaldırmak için silahlı örgüt kurmak ve yönetmek suçundan 4’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.
– İBB’nin Göztepe Parkı’na cami yapma girişimi yargıdan döndü. İstanbul 5.İdare Mahkemesi, Kadıköy’deki yeşil alanların olası bir depremde toplanma yeri olarak kullanılacağı için korunması gerektiğine hükmetti.
2008– İsrail’in Gazze Şeridi’ne başlattığı kara harekatında en az 50 civarında Filistinli katledildi.
– Kolombiya Devrimci Silahlı Güçler’in (FARC) Kolombiya sınırına iki kilometre uzaklıkta Ekvador topraklarında yer alan geçici kampının, hükümet güçlerinin ABD işbirliği ile yapılan bir hava saldırısında, merkez komite sekreteryası üyesi ve sözcüsü Comandante Raul Reyes (Luis Edgar Devia Silva) 16 gerilla ile birlikte öldürüldü.
– Aliağa Demokrasi Platformu’nun Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’na karşı düzenlediği yürüyüş ve mitinge yaklaşık 4 bin Petrol-İş üyesi Petkim ve Tüpraş işçisi ile kamu emekçileri katıldı.
2009- Tunceli’de Demokratik Özgür Kadın Hareketi’nin 8 Mart öncesi düzenlediği bölge mitingi, çevre illerden gelen yaklaşık 5 bin kadının katılımıyla Belediye Meydanı’ndan Kışla Meydanı’na yürüyüşle yapıldı. KESK ile Ankara ve İstanbul Kadın Platformları destek verdi.
– Mamak Barınma Hakkı Bürosu, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Kentsel Dönüşüm Projesi’ne karşı 2 yıldır mücadele eden Mamaklılarla birlikte Derbent Salı Pazarı’nda mitinge dönüşen bir halk toplantısı düzenledi.
2010- Danıştay, TEKEL işçilerine “30 gün içinde 4/C’ye geçme şartı” getiren 4 Şubat 2010 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı’nın yürütmesini durdurdu. Danıştay Kararı’nın ardından direniş çadırlarından çıkan TEKEL işçileri Türk-İş Genel Merkezi’ne yürüdü.
– Tasfiye kararı alınan TARİŞ Çiğli İplik ve Dokuma Fabrikası’nda işten çıkarılan yaklaşık 600 işçi protesto gösterisi yaptı.
2012- Euro bölgesinde 17 ülkedeki işsizlerin oranı Ocak ayında yüzde 10,7’ye yükselerek tarihinde en yüksek seviyeye çıktı.
– Üniversitelerin adım adım piyasalaştırılmasını öngören “Bologna Süreci”ne karşı, Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi’nde yaklaşık 1.200 öğrenci yoğun kar yağışı altında sloganlar, ıslıklar ve alkışlarla rektörlüğe yürüdü.
2013- Mali müşavirlerin denetim yetkisinin “Kamu Gözetim Kurumu”na devredilmesi, Taksim’e yürüyüş ile protesto edildi.
2014- Dershanelerle ilgili düzenlemeleri de içeren kanun tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Özel Öğretim Kurumları Kanunu’ndan “dershane” tanımı çıkarılıyor.
– Zonguldak Demokrasi Platformu, Erdoğan-Bilal ses kayıtlarına ilişkin protesto yürüyüşü yaptı.
2016- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 2 Mart’ta sokağa çıkma yasağının uygulandığı Sur ilçesine yürüyüş çağrısında bulunduğu gerekçesiyle Selahattin Demirtaş hakkında soruşturma başlattı.
Yorumlar kapatıldı.