Belleğimizde: 11 Aralık

1843- Verem ve kolera hastalıklarını keşfeden Alman doktor Robert Koch doğdu.

1901- Türkiye’de ilk sezaryen ameliyatı Dr. Cemil Topuzlu tarafından gerçekleştirildi.

– İlk masa tenisi turnuvası Birleşik Krallık’ta düzenlendi.

1927- Doğu illerinde Birinci Genel Müfettişlik kurulmasına karar verildi; müfettişliğe İbrahim Tali Bey (Öngören) atandı.

1928- İkinci İktisat Şûrası toplandı.

1930- Bank of the United States, ekonomik kriz nedeniyle kapılarını kapattı.

1931- Westminster Tüzüğü 1931 ile Birleşik Krallık dominyonlarına kendini yönetme hakkı verildi.

1936- İngiltere Kralı VIII. Edward, sevgilisi Madam Simpson uğruna tahtını terk etti.

1937 – II. İtalya-Habeşistan Savaşı: İtalya Milletler Cemiyeti’nden çekildi.

1941- Adolf Hitler ve Benito Mussolini’nin açıklamasıyla Almanya ve İtalya, Amerika Birleşik Devletleri’ne savaş ilan etti.

1946 – Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) kuruldu.

1949 – Birleşmiş Milletler, Filistinli mültecilerin kendi topraklarına dönme hakkını kabul etti.

1952- Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda ilk uygulama; telif hakkı Yelpaze mecmuasına ait olan bir resimli romanı yayınlayan Hürriyet gazetesi aleyhine dava açıldı.

1962- MGK Genel Sekreterliği kuruldu.

– Kanada’da son kez bir mahkuma idam cezası uygulandı.

1964- Che Guevara Küba heyetini temsilen BM Genel Kurulu’nda bir konuşma yaptı. Che ABD’nin başını çektiği kapitalist/emperyalist sistem ve sömürgeciliğin BM’i kendi çıkarlarına göre yönlendirmesinden örnekler verdi ve sözlerini noktaladı: “Ya özgür vatan, ya ölüm!” Konuşma sırasında binaya dışarıdan havanla ateş edildi, faili bulunamadı.

1965- Öğretim üyeleri ve avukatlardan sonra 141 yazar, gazeteci ve sanatçı da “Türkiye’nin izlediği Amerikancı dış politikayı” bir bildiriyle kınadı.

1971- İstanbul Televizyonu yayınlarını haftada iki günden dört güne çıkardı.

1972- Genişletilmiş Komuta Konseyi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Demokrat Partililerin siyasi haklarının iadesine karşı olduğunu açıkladı.

1974- ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye’ye yapılan askeri yardımın Kıbrıs’ta anlaşma yolunda kesin bir gelişme oluncaya kadar durdurulmasına karar verdi.

– Suriye’den yüklediği mallarla sınırdan Urfa/ Viranşehir’e gizlice geçerken jandarma pususuna düşen bir kaçakçı grubundan 9’u öldürüldü. Olay, TRT akşam haberlerinde ”1.5 saat süren çatışmada…”şeklinde verildi. 31 Aralık 1974’de 12 CHP milletvekili TBMM’deki basın toplantısında; olayda hiç çatışma yaşanmayıp çemberdeki grubun üzerine jandarmanın doğrudan ateş açtığı, bazı yaralıların dahi kurşuna dizildiği, ölü sayısının daha fazla olduğu iddialarıyla “Meclis Araştırması” talep ettiler.

-Türkiye’deki tüm eczaneler Sağlık Bakanlığı’nın ilaç kâr oranlarını düşürmesini protesto amacıyla bir gün süreyle kapandı. Bu sürede nöbetçi eczaneler açık tutuldu.

1975- Türkçü yazar Hüseyin Nihal Atsız, İstanbul’da 70 yaşında öldü.

1976- Minibüs taranarak AÜ Ziraat Fakültesi öğrencisi Aynur Sertbudak’ın öldürülmesiyle ilgili Ülkü Ocakları üyesi 2 kişi tutuklandı. Ankara Üniversitesi’ne bağlı tüm fakülte ve yüksek okullar süresiz tatil edildi.

1977- 1965’de TİP Silvan İlçe Başkanı olan, 1972’de Devrimci Doğu Kültür Ocakları davasından hapis cezası alan Mehdi Zana yerel seçimlerde Diyarbakır bağımsız belediye başkanı seçildi. Yerel seçimler sonucunda Cumhuriyet Halk Partisi 715, Adalet Partisi 710, Milliyetçi Hareket Partisi 58, Milli Selamet Partisi 46, Cumhuriyetçi Güven Partisi 7 ve bağımsızlar 171 belediye başkanlığı kazandılar. İstanbul, Ankara ve İzmir dahil 67 ilin 44’ünde, İstanbul’da 34 ilçeden 27’sinin belediye başkanlığını CHP aldı.

– ODTÜ’de 2 Aralık’ta ülkücü işçilerin saldırısında yaralanan öğrencilerden İbrahim Baloğlu hastanede hayatını kaybetti. 1.600 ODTÜ işçisi bir bildiri yayınladı: “Olayları, eski rektör Hasan Tan zamanında ODTÜ’ye yerleştirilen işçi kılığındaki faşist milisler çıkarıyor.”

– Tunç Okan’ın Türkiye’de Sansür Kurulu’nca gösterimi yasaklanan 1974 yılı yapımı “Otobüs” adlı ilk filmi Danıştay kararıyla gösterime girdi.

– TRT Televizyonu’nda ilk kez bir Sovyet filmi, Grigori Çukhray’ın 1959 yapımı “Askerin Türküsü” adlı filmi Şubat ayı gösterim listesine alındı.

1978-  İran’ın başkenti Tahran’da sabah toplu gösteriler düzenlendi. İsfahan’da 40 kişi öldürüldü, 60 kişi yaralandı.

– 7 Nisan’da uğradığı faşist saldırıda belden aşağısı felç olup Londra’da tedavi gören Doç.Server Tanilli: “Mücadelem tekerlekli sandalye üzerinde de devam edecek.”

1987- “Muzır Müzikal” adlı oyunundan dolayı yargılanan Ferhat Şensoy “islam dinini tahkir” suçlamasından beraat etti, ”edebe aykırı tiyatro oynatmak”tan 21 gün hapis cezasına çarptırıldı. Ceza 3.150 TL para cezasına çevrildi.

– Necatigil Şiir Ödülü Ahmet Oktay’a verildi. Şair ödülü, “Yol Üstünde Semender” adlı yapıtıyla aldı.

– Sinema sanatçısı Adile Naşit (d. 1930) yaşamını yitirdi.

1988- İstanbul Tabip Odası ile Diş Hekimleri Odası üyeleri “Hekimlerin Ekonomik ve Özlük Hakları” için Çağlayan’da sessiz yürüyüş yaptı.

– “İnsan Hakları Günü”nedeniyle İHD İstanbul Şubesi’nin Dünya Sineması’nda düzenlediği etkinlikte Zülfü Livaneli konser verdi.

1989- Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu Öğrenci Derneği’nin Tophane’deki lokaline basın toplantısı için gelen öğrencilerden 20’si polisçe gözaltına alındı.

1991- Ümit Elçi’nin sinemaya aktardığı “Mem u Zin” üzerindeki yasak SHP’li Kültür Bakanı Fikri Sağlar’ın talimatıyla kaldırıldı. Türkçe olarak seslendirilen filmde kına geceleri, ağıtlar ve ilahiler Kürtçe orijinal sesiyle yer almıştı.

– İmam hatip lisesi mezunlarına Diyanet İşleri Başkanlığı’nın girişimi ve YÖK’ün onayıyla Açık Öğretim Fakültesi’nde 50 bin kontenjan sağlanmasının ANAP’lı eski Maliye Bakanı Adnan Kahveci’nin girişimiyle gerçekleştiği ortaya çıktı.

– Avrupalı Birliği ülkeleri, 1999’un para birliği için son tarih olacağını açıkladı.

1992- Paşabahçe’den çıkarılan 61 işçi topluca gittikleri Osmanbey Satış Mağazası’nda 1’er çay bardağı alarak işleyişi 1 saat süreyle aksattı.

1993- Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği İdare Ataşesi Çağlar Yücel Bağdat’ta aracının içinde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi.

– Yaşar Kemal, 46 çalışanın DGM kararıyla gözaltına alındığı Özgür Gündem gazetesinin Kumkapı merkez binası önünde protesto açıklaması yaptı.

1994- Başbakan Tansu Çiller “Ne mutlu Türkiye vatandaşıyım diyene” dedi.

– Adana’da yaklaşık 6 bin kamu çalışanı “Demokrasi Mitingi” yaptı. Türk-İş ve DİSK’in desteklediği, çevre illerden de katılım olduğu yürüyüş ve mitingde “devlet güdümlü sendikaya hayır” denildi.

– Çeçenya tek yanlı olarak bağımsızlığını ilan etti. Rusya yüzlerce tank ve askerle Çeçenya’ya girdi.

1996- M.Ali Ağca’nın gazeteci Abdi İpekçi’yi öldürmesine iştirak ettiği iddiasıyla yargılanan ülkücü Oral Çelik duruşmada “kendisine iftira atıldığı” iddiasıyla sürekli avukat Turgut Kazan’ın sözlerini kesti, çıkışta da destekçileri Kazan’ın üzerine yürüdü.

– “Düşünceye Özgürlük” kitabının yazarı olarak imza atan 1.079 kişiden 2.grup 86 sanık yargılanıyor.

– Ülkücü saldırılarına karşı TÖDEF ve İYÖ-DER’li öğrenciler İÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nde -yoğun polis kontrolü altında- basın açıklaması yaptı: “Saldırılar Susurluk gündemini saptırmak amaçlı.”

1997- “Susurluk Olayı” nedeniyle, Doğru Yol Partisi milletvekilleri Mehmet Ağar ve Sedat Bucak’ın dokunulmazlıkları kaldırıldı.

– Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) yüzde 30’luk ücret zammını protesto etmek amacıyla bugün bütün yurtta işi bırakma eylemi yaptı. Eylem nedeniyle trenler çalışmadı, vergi daireleri ve Bağ-Kur’da işler durdu, hastanelerde acil vakalar dışında çalışma yapılmadı, dersleri boş geçen okullar tatil edildi. Eyleme yurt çapında 1 milyon işçi katıldı.

– Kyoto Protokolü imzaya açıldı

1999- Avrupa Birliği Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sona erdi. Sonuç belgesinde Türkiye’nin adaylığı “kesinleşti”. Başbakan Bülent Ecevit, Helsinki’ye gitti ve Avrupa Birliği (AB) Bayrağı altında diğer devlet başkanları ile birlikte fotoğraf çektirdi.

2000- F tipi cezaevlerine karşı 203 tutuklu ve hükümlünün ölüm oruçları 53.güne girerken, 9 sol örgütten 500’ü aşkın tutuklu/hükümlü ile Çankırı Cezaevi’ndeki Eşber Yağmurdereli de açlık grevine başladı. ÖDP’liler Mis Sokak’ta, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyeleri de DSP İstanbul İl binası önünde F Tipi cezaevlerini protesto gösterisi yaptı.

– Pakistan’da askeri yönetim, sürgüne gönderdiği devrik Başbakan Navaz Şerif ve ailesinin mal varlığına el koydu.

2001- Çin Halk Cumhuriyeti, Dünya Ticaret Örgütü’ne katıldı.

2002- AB üyelik müzakerelerine hemen başlanması için gittiği Avrupa’da “kriterlerin tümüyle yerine getirilmesi” şartı koşulan AKP Genel Başkanı Erdoğan: “ABD Başkanı Bush’a Türkiye’nin NAFTA’ya (Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi) alınmasını teklif ettim.”

2003- “Kamu Yönetimi Temel Yasa Tasarısı”na karşı emekçiler alanlara çıktı. Diyarbakır ve Antalya’da polis müdahale etti.

– Gürcistan, Güney Osetya Özerk Cumhuriyetine asker gönderdi. Osetya, Gürcistan Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze’nin devrilmesinin ardından Rusya ile birleşme talebini dile getirmişti.

2004- “İnsan Hakları Haftası” etkinlikleri kapsamında Galatasaray’da bir araya gelen yaklaşık 2 bin “barış girişimcisi”, Mardin Kızıltepe’de Ahmet Kaymaz ve 12 yaşındaki oğlu Uğur Kaymaz’ın “terörist oldukları” gerekçesiyle öldürülmelerini protesto etmek ve yaşam hakkını savunmak için insan zinciri oluşturarak Tünel’e yürüdü.

– DEHAP, Anayasa’daki “Türkiye Cumhuriyetinin resmi dili Türkçedir”, “Türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes Türk’tür” ve “Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında anadil olarak okutulamaz” maddelerinin değiştirilmesi için kampanya başlattı.

– İstanbul Modern Sanat Müzesi açıldı.

2005- Savaş suçuyla yargılanan Hırvat general Ante Gotovina’nın tutuklanıp Lahey’e teslim edilmesi Hırvatistan’da onbinlerce milliyetçi Hırvat protesto etti.

2006- Aralarında Türkiye Kamu-Sen, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, Toplumsal Düşünce Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği’nin de bulunduğu 40 örgüt, emekli orgeneral Şener Eruygur’un başkanlığında platform oluşturdu. Amaçları; “Cumhuriyet’in temel niteliklerini korumak”.

– Endonezya’da Aceh’liler ilk kez yerel yöneticilerini seçtiler. Seçimi, gerilla örgütü Özgür Aceh Hareketi’nin (GAM) içinde bir grup olan Genç Türkler’in lideri İrvandi Yusuf kazandı. Yusuf, vatana ihanetten ömür boyu hapis yatarken 2004’teki tsunaminin hapishaneyi yıkmasıyla özgürlüğüne kavuşmuştu.

2009-  Anayasa Mahkemesi, “bölücülüğün odağı haline geldiği” gerekçesiyle, 2005 yılında kurulan Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) kapatılmasına karar verdi.

2010- Muğla’da aile hekimliğini protesto mitingine çevre illerden çok sayıda sağlık çalışanları ve öğrenciler katıldı.

– İşten çıkarılan Sapphire işçilerinin 4.Levent’teki Sapphire Gökdeleni önündeki eylemine ÖDP’liler de destek verdi.

2013- Topladığı bağışlar “ticari faaliyet” olarak değerlendirilen ÇYDD’ne 2 milyon TL’na yakın vergi cezası kesildi.

– Abdi İbrahim İlaç Fabrikası’ndan “sanal satış yapıldığı” gerekçesiyle çıkarılan yaklaşık 500 işçi aileleriyle birlikte Maslak’taki şirket binası önünde protesto gösterisi yaptı.

– İTÜ Maçka Kampüsü’ndeki Yabancı Diller Yüksek Okulu’nda kantin ürünlerine yapılan % 50 zamma karşı öğrencilerin açtığı “alternatif kantin”de çalışan 2 öğrenciye soruşturma açıldı.

2016- Mısır’ın başkenti Kahire’de Kıptilere ait katedral yakınlarındaki patlamada 25 kişi öldü, 49 kişi yaralandı.