İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belleğimizde: 19 Ekim

1781- Amerikan Bağımsızlık Savaşı, İngilizlerin George Washington’a teslim oluşuyla sona erdi.

1795- ABD ile Osmanlı Devleti arasında bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşma ile ABD, Osmanlı Devleti’ne yıllık vergi ödemeyi kabul etti.

1854- Halk ozanı Emrah Niksar’da öldü.

1872- Dünyanın en büyük altın külçesi (215 kilogram) Avustralya New South Wales’de bulundu.

1920- 3.Enternasyonal Yürütme Kurulu üyesi , “Dünyayı Sarsan On Gün” adlı belgesel eserin yazarı, 1917 Ekim Devrimi’nin gazetecisi, Amerikalı komünist gazeteci-yazar John Silas Reed (33) yakalandığı tifüsten dolayı yaşamını yitirdi.  

1927- 1924’de kurulan, komünist “Aydınlık” çevresiyle de irtibatı olan “Amele Teali (Yükseltme) Cemiyeti” kapatıldı, başkanı tutuklandı.

1934- Mübadele Komisyonu görevini tamamladı. Anadolu ve Trakya Rumları ile Yunanistan Müslümanlarının mübadelesini düzenlemekle görevli Komisyon 7 Ekim 1923’de kurulmuştu.

1939- II. Dünya Savaşı’nın ilk aylarında Fransa, Birleşik Krallık ve Türkiye arasında üçlü savunma ittifakı antlaşması imzalandı. Almanya’ya yapılan krom ihracatı hükümet kararıyla durduruldu.

1951- İngiliz askerleri, Süveyş Kanalı’nı ele geçirdi.

1957 – Arkeolojik bulguları Marksist teoriden hareketle yorumlayan, “Yeni Arkeoloji” ekolünün kurucusu, “Tarihte Neler Oldu?” kitabının yazarı, arkeolog- tarihçi Gordon Childe yaşamını yitirdi.

– Başbakan Adnan Menderes Kayseri’de CHP’nin tek parti dönemine yüklenirken: “1950’den bu yana 15 bin yeni cami yaptık. Süleymaniye’den başlayarak 56 camiyi tamir ettirdik.”

1960- 6-7 Eylül Olaylarıyla ilgili dava başladı.

– Eşraftan 155 Kürt için sürgün yasası çıkarıldı.

– ABD Küba’ya karşı ambargo ilan etti.

1962- Meclis’te, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kabul edildi.

– “Milli Güvenlik Kurulu”nun kuruluşuna ilişkin yasa kabul edildi.

1965- Likat-İş, Denizcilik Bankası ile toplu iş sözleşmesinde anlaşmazlık üzerine İstanbul ve Trabzon limanlarında greve gitti.

1968- Meksika Olimpiyatları’nda ABD milli marşı çalarken kürsüde ırkçılığı protesto eylemi yapan iki siyah atlet milli takımdan çıkarıldı. Milli takımdan çıkarılan ABD’li 2 siyah atlete madalya kürsülerinden destek eylemleri yaygınlaşıyor.

1970- Adana Altın Koza’da “En iyi film” dahil 4 dalda ödül kazanan Yılmaz Güney’in “Umut” filmi Sansür Kurulu’nca yasaklandı. Yılmaz Güney, Umut’un yasaklanmasına ilişkin basın toplantısında: “Danıştay da Sansür’ün kararını onaylarsa, sinemayı bırakırım.”

1971- 12 Mart sonrası kapatılan TÖS’ün yerine 3 Eylül’de kurulan Türkiye Öğretmenler Birliği (TÖB) haftalık bülten yayınlamaya başladı.

1972- Gazeteci İlhan Selçuk, İstanbul Sıkıyönetim Askeri Savcılığı kararıyla gözaltına alındı.

1974- 1200 Iraklı Kürt Türkiye’ye sığındı. Kürtler Bağdat hükümetine teslim edilmemelerini istiyor.

1976- Üsküdar Kız Lisesi’nin 1.500 öğrencisi, TÖB-DER’li 14 öğretmenin başka okullara tayin edilmesini protesto için derslere girmedi.

1978- Ordu-Gölköy’de verilen anti-faşist mücadelenin önde gelen militanlarından Mustafa Yıldırım geçirdiği bir trafik kazası sonucu yaşamını yitirdi.
Bahçelievler katliamının 7. kurbanı Serdar Alten’in cenazesi Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi. TİP Genel Başkanı Behice Boran mezarlıkta yaptığı konuşmada “Öcümüzü faşistler gibi aşağılık, canice, terörle değil, örgütlü mücadelemizle alacağız” dedi.
8 Ağustos’ta Ankara Mamak’ta otobüs taranıp 2 kişinin öldürülmesi olayının sanıklarından F.Saygılı Emniyet ifadesinde, saldırıda kullanılan ve ardından toprağa gömülen silahın, daha sonra Maltepe Ülkü Ocakları Şube Başkanı’nın talimatıyla MHP Genel Merkezi’ne götürüldüğünü söyledi

1981- TİKP duruşmasında, MC iktidarı sırasında Meclis’te kurulan “Anarşi Araştırma Komisyonu”na TİKP’in gönderdiği 17 Mart 1980 tarihli raporun okunmasının ardından Doğu Perinçek: ”Bu raporda belirtilen görüşler, 2 yıl sonra bugün devletin ve adaletin görüşleri haline gelmiştir.”

1982- Milli Güvenlik Konseyi’nin son şeklini verdiği anayasa tasarısı metni açıklandı. Geçici maddelerle eski parti yöneticilerine 10 yıl siyaset yasağı getiriliyor, anayasanın kabulüyle birlikte Kenan Evren cumhurbaşkanı oluyor.
– 5 Ekim’de Türkiye’de bir konferansa katılan Paul Henze (ABD eski Başkanı Carter’ın CIA kökenli danışmanı): ”Körfez’e yönelik muhtemel müdahalelere hazırlık için NATO ittifakındaki ABD, Almanya ile Türk ordularının hareketlilik yetenekleri geliştirilmeli.”(Cumhuriyet)

1987- Londra Borsası çöktü. Yaşanan büyük panik sonucunda 50 milyar sterlinlik değer kaybı yaşandı.

1988- İngiltere, IRA mensuplarıyla yapılan röportajların yayımlanmasını yasakladı.

1990- Körfez Savaşı’nı protesto için, okuduğu Pendik Lisesi’nde, okulundan da uzaklaştırılan N.A. ‘ya destek için SHP, Yeşiller Partisi ve Halkevleri üyesi yaklaşık 500 kişi Pendik Lisesi önünde gösteri yaptı. SHP Genel Başkanı Erdal İnönü de N.A.’nın tutuklanmasına yaptığı açıklamayla karşı çıktı.

– Diyarbakır Cezaevi’nde tutuklu ve hükümlülerin açlık grevine destek için yakınlarının Sosyalist Parti İl Binası’nda başlattığı açlık grevi 8.gününe girdi. Diyarbakır’a giden bir grup yazar ve sanatçı, açlık grevindeki mahpus yakınlarına destek ziyareti yaptı.

1991- Çukobirlik İplik ve Dokuma Fabrikası işçileri, ikramiye ve maaş ödemeleri alamayınca genel müdürlük önünde 20 saat süreyle oturma eylemi yaptılar. İşçiler, paralarının hafta başında ödeneceği güvencesini alınca eylemi sona erdirdiler.

 

– İstanbul’da 14 Mart 1991’den bu yana, yakınlarının gözaltında kaybedildiğini ileri sürdüğü kişilerin sayısı 6’ya yükseldi.

1993- Birikmiş alacakları nedeniyle iş bırakan İstanbul K.Çekmece Belediyesi işçileri, eylemleri nedeniyle biriken çöpleri ilaçlayıp bildirilerini okudular.

1994- Kamu Görevlileri Sendikaları Yasa Tasarısı TBMM Anayasa Alt Komisyonu’nda görüşülürken “memurların sendika kurmasının Anayasa’ya aykırı olduğu” yönünde karar alınmasına karşı KÇSP üyesi 60 sendikanın yöneticileri Meclis Dikmen Kapısı önüne yürüyerek gösteri yaptı.

– Tüm Haber-Sen üyesi 25 bin PTT çalışanı sabahtan itibaren İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelinde gazete ve TV kuruluşlarını arama eylemi yaparak, PTT’de grev ve toplu sözleşme yapma hakkından mahrum-güvencesiz onbinlerce çalışanın istihdam edildiğini hatırlattı.

– Ölümünden sonra Çatalca’daki Nesin Vakfı’nın bahçesine gömülme yolundaki vasiyetini Cumhurbaşkanı Demirel’e iletmesine rağmen DYP-SHP hükümeti Bakanlar Kurulu’ndan izin çıkmadığını açıklayan Aziz Nesin: “Yeni bir hükümet kurulana kadar ben de ölmem.”

1995- Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu sözcüsü Claudia Roth, kendisine ve iki Avrupalı kadın parlamentere “fahişe” dediği gerekçesiyle, Devlet Bakanı Ayvaz Gökdemir aleyhine 3 milyar liralık manevi tazminat davası açtı.

– Mimar Sinan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğrencileri “IMF Emlak” aracılığıyla üniversiteyi 1 milyar TL’na sattı. 

“Yolunacak kaz değiliz” sloganıyla Cağaloğlu Halk Eğitim Merkezi önünde paralı eğitimi protesto edenlere polis müdahale etti

1996- KESK’in çeşitli illerde düzenlediği “Ekonomik ve Demokratik Haklar” mitinglerinde Refahyol Koalisyonu protesto edildi. KESK’liler, nema olarak adlandırılan, zorunlu tasarruf fonunda biriken paralarının faiziyle ödenmesini istediler.

– G.Saray’da toplanan Cumartesi Anneleri ve destekçileri Şanar Yurdatapan ve Oya Gökbayrak’ın serbest bırakılmasını istedi. Seslerini duyuramadıklarını söyleyen kayıp Düzgün Tekin’in annesi baygınlık geçirdi.

1997- 23 yıl kesinleşen cezası bulunan Eşber Yağmurdereli, gece F.Altaylı’nın programına çıktı ve stüdyodan ayrılışında gözaltına alındı.

– Alman Yayıncılar Birliği’nin 1997 yılı “Barış Ödülü” Frankfurt’ta düzenlenen törenle Yaşar Kemal’e verildi.

– İki gün önce 84 yaşında hayata veda eden TKP’nin eski kadrolarından “Komsomol Hasan” (Hasan Asmaoğlu) toprağa verildi.

2000- ABD Temsilciler Meclisi’nde görüşülen Osmanlı İmparatorluğu’ndaki “Ermeni Soykırımı” karar tasarısı, ABD Başkanı Bill Clinton ile Genelkurmay Başkanı Heny Shelton’un mektupları üzerine Meclis Başkanı Denis Hastert tarafından geri çekildi.   

– KESK üyeleri, hükümetin 2001 yılı ilk 6 ayı için öngördüğü maaş zammını İstanbul Saraçhane Parkı’nda protesto etti.

2001- ABD’nin Afganistan harekatında, özel birlikler karadan harekata başladı. 200 Amerikalı komando Kandahar’daki Taliban karargahına vur-kaç operasyonu düzenledi.   

2002- İrlanda’da referandum yapıldı. Seçmenler Nice Anlaşması’na yüzde 63 oranında oyla ‘Evet’ dedi. 10 Doğu Avrupa ülkesinin AB’ye üye olmasını düzenleyen Nice Anlaşması için 2001’de yapılan referandumda “Hayır” çıkmıştı.   

2003- Irak’a asker gönderilmesine ilişkin tezkereyi Meclis’ten geçiren AKP hükümetine karşı Beyazıt ve Avrasya Maratonu’nda gösteri yapmak isteyen grupları polis dağıttı.

– İsviçre’de genel seçimlerden aşırı sağcı ve AB karşıtı Halk Partisi (SVP) yüzde 27.7 oy oranıyla birinci çıktı. Sosyalist Parti (SP) yüzde 23.3 oy oranıyla ikinci oldu. İsviçre, 1959’dan beri dört partili “uzlaşı hükümetleri”yle yönetiliyordu. 

2004- Üzüm üreticileri Manisa/Alaşehir’de gerçekleştirdikleri “IMF ve Dünya Bankası Üzümden Elini Çek” mitinginde AKP hükümetinin izlediği teslimiyetçi politikayı protesto etti. Mitinge Üzüm-Sen, DİSK ve KESK destek verdi.

– Burma’da başbakan Khin Nyunt muhalif kadın lider Aung San Suu Kyi ile diyalog kurunca ordu tarafından istifaya zorlandı  

2005- Irak’ta devrik lider Saddam Hüseyin’in yargılanmasına başlandı. ABD işgaliyle Nisan 2003’te Irak devlet başkanlığından devrilmiş ve Aralık 2003’te ABD güçlerince ele geçirilmişti.   

2006- DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’yla Diyarbakır Kayapınar Belediyesi arasında imzalanan toplu  sözleşmede, Kürtçe bilmeyen personel için yılda dört kez Kürtçe dil ve sağlık eğitimi maddesi konuldu.

– Türkiye, Lübnan’a asker gönderdi. Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNIFIL) harekatına katılacak Türk birlik ve unsurlarının bulunduğu gemiler, Mersin’de düzenlenen törenle uğurlandı.

– Anadolu Ajansı Hukuk Müşaviri ve Türkiye Barolar Birliğinin eski başkanlarından Teoman Evren vefat etti.

2009- Irak’taki Kandil ve Mahmur bölgelerinden gelen, aralarında PKK mensuplarının da bulunduğu 34 kişilik grup, Habur Gümrük Kapısı’nda kolluk güçlerine teslim oldu.

2011- Hakkari’nin Çukurca ilçesinde, 8 ayrı yerde eşzamanlı olarak PKK tarafından düzenlenen saldırı sonucu 24 asker yaşamını yitirirken, 18 asker yaralandı.

2013- ODTÜ’de gece direnenlere polis ve eli sopalı işçiler saldırarak binlerce ağacı kesti, 2 km. uzunluğunda yol açıldı. ODTÜ yurtlarında ve 100.Yıl Mahallesi’nde toplanan kalabalık grup yürüyüş yapıp yol için ağaç kesimini protesto etti ve fidan dikti.

Akşam G.Saray’da toplanan bir grup ODTÜ Ormanı’nda zor kullanarak binlerce ağaç sökülmesini protesto etti.

– Alevi örgütlerinin Mersin’deki “Eşit Yurttaşlık” mitinginde cami-cemevi projesi protesto edildi.

– Lübnan’da kaçırılan Türk pilotlar Murat Akpınar ile Murat Ağca, 71 gün sonra özgürlüklerine kavuştu. 

2015- Başbakan Davutoğlu A Haber’de katıldığı programda “Anketler geliyor. Ankara’daki terör saldırısı sonrası kamuoyunun nabzını tutuyoruz. Oylarımızda bir yükseliş trendi vardı. Saldırıdan sonra da yüzde 44-45 bandına doğru yükselme trendi devam ediyor” dedi.
– Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, Ankara Garı önündeki bombalı saldırı sonrası olay yerinde bulunan delillerden yola çıkarak, soruşturma kapsamında IŞİD’in Gaziantep yapılanmasının deşifre edildiğini bildirdi.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı.