1526 – Osmanlı Ordusu’na bağlı birlikler Macaristan Krallığı’nın başkenti Budin’e girdi.
1853- Elektrikli telgraf ilk kez kullanıldı.
1616- Osmanlı ordusu Erivan’ı kuşattı.
1919- CHP’nin temelini oluşturan Anadolu ve Rumeli Müdafaai Hukuk Cemiyeti, Sivas Kongresi’nin son günü kuruldu. Sivas Kongresi’nin 8.Umumi Toplantısında ‘İrade-i Milliye’ adıyla bir gazetenin çıkarılmasına da karar verildi.
– Amerikan Deniz Piyadeleri Honduras’ı işgal etti.
1926- Ankara otomatik telefon santralı hizmete girdi.
1931 – Libya’da İtalyanlara karşı yürütülen direniş hareketinin önderi Ömer Muhtar yaşamını yitirdi.
1941- Van Gölü ve çevresinde deprem: 194 kişi öldü, 36 köy tamamen yıkıldı.
1944- Türkiye, Mihver devletlerinden gelebilecek sığınmacılara karşı sınırlarını kapattı.
1948 – Pakistan’ın kurucusu Muhammed Ali Cinnah öldü.
1954- Ankara’da “Kıbrıs Türktür Komitesi” kuruldu.
1957- Ankara’da Bent Deresi’nin taşması sonucu 133 kişi sele kapılarak öldü.
-TBMM seçimlerin yenilenmesine karar verdi.
1970- 15/16 Haziran İşçi Direnişi’nde “İşçileri tahrik ve teşvik etmek”ten 3 aydır tutuklu bulunan 9 öğrenci serbest bırakıldı.
– Filistin Kurtuluş Örgütü’nün El-Fetih kamplarında eğitim gördükten sonra Türkiye’ye girerken yakalanan 11 gencin duruşmasına Diyarbakır’da başlandı. Gençler duruşmada Diyarbakır polisinin kendilerine “akla gelmeyecek işkenceler yaptığını” söyledi.
1971 – Nikita Kruşçev (d. 1894) öldü.
1973- Şili’de, serbest seçimle iktidara gelen sosyalist devlet başkanı Salvador Allende CIA destekli bir askeri darbe ile devrildi. Allende, darbeye karşı direnişinin bedelini hayatıyla ödedi.
– Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ) Başkanı Michanek İstanbul’da toplanan kongrede: “Hapisteki gazeteciler serbest bırakılsın.”
1975- Çapa Tıp Fakültesi Klinikleri’nde görevli 1.000’e yakın çalışan özlük hakları için iş bıraktı.
1976- Danıştay, ülkücülerin hakimiyetindeki Ankara/Gazi Eğitim Enstitüsü’nde okula devamsızlıktan sınıfta bırakılan H.Gürcüoğlu’nun başvurusunda yürütmeyi durdurma kararı aldı. Karar “devamsızlığın can güvenliği olmamasından kaynaklandığı”na dair kanıtlara dayandırıldı.
1977- Sivas/Divriği’de akşam Hasanağa Camii’ndeki mevlit sırasında Cami’nin yanında dinamit patlatıldı. Ardından camiden çıkan ahali kalabalıklaşarak Alevilere ait 19 işyerini tahrip etti. Çıkan çatışmalar sırasında bıçaklanan Eğitim Enstitülü bir genç hayatını kaybetti.
– 2 Eylül’deki kanlı polis saldırısında ölü ve yaralıların yanısıra gecekonduları yıkılan 1 Mayıs Mahallesi halkı, ölenleri anmak ve barınma, sağlık vb. sorunlarına dikkat çekmek için gösteri yaptı.
1978- Ankara Dev-Genç Y.K. üyesi Nizamettin Orhangazi, İstanbul Gültepe’de ülkücülerin silahlı saldırısında hayatını kaybetti.
1979- Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Nöroloji Kürsüsü Başkanı Profesör Dr. Fikret Ünsal öldürüldü.
1980- Şili’de referandum: General Augusto Pinochet’in görev süresi 8 yıl uzatıldı.
– Marmara Bölgesi’ne bağlı 100’e yakın Halk Tüketim Kooperatifi’nde (Halk-Koop) arama yapıldı, çok sayıda çalışan gözaltına alındı.
– Türkiye Sinema Emekçileri Sendikası (Sine-Sen) Yürütme Kurulu bir bildiri yayınlayarak Mersin’de 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırıyı kınadı.
1986- Süleyman Demirel, 12 Eylül askeri darbesi sonrası, ilk kez Bafra’da halka konuştu.
1987- NETAŞ grevine çeşitli yollardan destek verdikleri gerekçesiyle Otomobil-İş Sendikası Başkanı ve yöneticilerinden 12 kişinin 1’er yıl hapis istemiyle yargılanmasına başlandı.
1988- Mamak’ın eski komutanı Albay Raci Tetik gazeteci- yazar Ahmet Kahraman’a röportaj verdi. Tetik, Askeri Yargıtay’ın 3 yıl hapis cezasını da bozarak 6 ay hapse çevirdiği astsubay Şükrü Bağ’ı ve erleri kendisinin görevlendirdiğini, ancak “sınırın aşıldığını” söyledi.
– Şili’de Pinochet darbesinin 15.yıldönümünde ilk kez komünist parti ve sol örgütler başkentte miting yaptı.
– İETT şoförlerinin istifası ve pasif direnişi.
1989- Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlığına Anavatan Partisi (ANAP) Erzincan Milletvekili Yıldırım Akbulut seçildi.
1990- Eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren, geçmişte yaptığı yurt gezilerinde davaları süren DİSK, Aydınlar Dilekçesi vb. davalar hakkındaki aleyhte konuşmaları için, Uğur Mumcu’ya: “Yani susayım mı? Halkın, işçilerin bunları bilmesi lazım.” (Cumhuriyet)
– Gazeteci-yazar Erbil Tuşalp hakkında Aralık 1989’da İHD G.Antep Şb. panelinde ”Kürtlerin demokrasi mücadelesini saygıyla karşılıyorum” sözünden dolayı 5-10 yıl arası hapis istemiyle dava açıldı. Oyuncu İlyas Salman hakkında açılan davada ise, sunuculuğunu yaptığı Akhisar Şenliği’ndeki sözlerinden dolayı 1-6 yıl arası hapis isteniyor.
– AKSA’da atılan 69 işçinin geri alınmaları talebiyle 2 haftadır fabrikayı terketmeyen işçiler jandarma müdahalesiyle çıkarıldı. Laspetkim-İş’in 7 şube yöneticisi ile 3 işyeri temsilcisinin de bulunduğu 69 işçinin sendika şubesinde başlattığı ölüm orucu 13.gününde.
– Bakırköy Kadın Sığınma Evi açıldı.
1991- Mihail Gorbaçov: “Küba’daki 11 bin Sovyet askeri geri çekilecek; politik ve ekonomik alanlar dışındaki ilişkilere son verilecek.”
1992 – TEMA (Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı) Hayrettin Karaca ve Nihat Gökyiğit tarafından kuruluyor.
1993- Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) 4. Olağan Kurultay’ında Murat Karayalçın genel başkan seçildi.
1994- Devrimci Sol’un kurucularından ömür boyu hapis cezasına mahkum firari lideri Dursun Karataş Fransa-İtalya sınırında yakalanarak gözaltına alındı.
– İBDA-C (İslami Büyük Doğu Akıncılar Cephesi) liderleriyle yapılan söyleşiler nedeniyle Cumhuriyet Gazetesi DGM kararıyla toplatıldı. Gazetenin terörle mücadele yasasına aykırı yayın yaptığı ileri sürüldü.
1995- Türkiye’nin en eski kamu iktisadi teşebbüslerinden biri olan Sümerbank, 103 milyon 460 bin dolara, işadamı Hayyam Garipoğlu’na satıldı.
– İHD İstanbul Şb’nin kayıplar için düzenlediği “İnsanlar Neredesiniz?” gecesi Açıkhava Tiyatrosu’nda yapıldı.
– 3 aydır grevde olan Aras Kargo işçileri İstanbul Valiliği’ne başvurarak “grev kırıcılığının engellenmesini” istedi.
1996- Eski Devlet Bakanı Ayvaz Gökdemir’in Avrupalı üç kadın parlamentere “fahişe” demesiyle ilgili yargılama sonuçlandı. Gökdemir 500 milyon lira tazminat ödemeye mahkum oldu.
– Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, çalışanlardan yapılmakta olan tasarruf kesintilerine son verilmesi hakkındaki kanunu bir kez daha görüşülmek üzere TBMM’ye iade etti.
– Türkiye İnternet omurgası Turnet açıldı.
1999- İHD İstanbul Şube Başkanı Av. Eren Keskin, Bakırköy Çocuk ve Kadın Tutukevi önünde”Ayrımsız genel af” istedi.
2000- DİSK/Nakliyat-İş Genel Başkanı A.R.Küçükosmanoğlu ve sendika üyeleri, IMF Türkiye Masası Şefi Cottarelli ile stand-by anlaşmalarını imzalayan başbakanlar ve bakanlar hakkında “ülkeyi emperyalist devletlerin hakimiyeti altına sokma ve vatana ihanet”ten suç duyurusunda bulundu.
– Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu ve gazeteci Ergun Köknar vefat etti.
2001- ABD de New York’un ‘İkiz Kule’lerine yolcu uçaklarıyla saldırı düzenlendi. Saldırı sonucunda ‘İkiz kule’ler tamamen yıkıldı. El Kaide mensubu 19 intihar eylemcisi ABD’de kaçırdıkları dört iç hat yolcu uçağından ikisini New York’taki Dünya Ticaret Merkezi’nin iki kulesine çarptırarak kulelerin tamamen çökmesine neden oldular. Üçüncü uçağı başkent Washington D.C. yakınlarındaki Savunma Bakanlığı binası Pentagon’a çarptırdılar. Dördüncü uçak, yolcular yönetimini eylemcilerden geri almaya çabaladığı sırada Pennsylvania eyaleti kırsalında yere çakıldı. Saldırı dizisinde büyük çoğunluğu sivil olan, eylemciler dahil 2 bin 974 kişi anında hayatını kaybetti. 24 kişi kayboldu.
2004- Mısır İskenderiye Patriği Petros, Ortodoks Hristiyanlığın kutsal bölgesi Aynoraz yakınlarında helikopter kazasında öldü. Olay yerinde 9 kişinin cesedi bulundu.
2007- 11 Eylül saldırılarının yıldönümünde güvenlik önlemlerini artıran Ankara polisi, Sıhhiye’deki çok katlı otoparkta bir minibüs içinde çok miktarda (300 kilo) patlayıcı madde ele geçirdi.
– Dev-Yol örgütüne üye olduğu gerekçesiyle 12 Eylül döneminde gözaltında tutulduktan sonra yaşamını yitiren Cengiz Aksakal ile ilgili eşi Teren Aksakal’ın AİHM’de açtığı davada Türkiye, darbenin 27. yıldönümünde 50 bin avro (90 bin YTL) tazminata mahkum oldu.
2008- Bolivya’da Evo Morales önderliğindeki hükümetin yeni anayasayı referanduma götürme isteğine karşı Pando eyaletinde, hükümet karşıtı grupların yerli köylülere saldırısında, yaklaşık 30 kişinin ölmesi, 100’ün üstünde yaralı ve bir o kadar kayıp haberi gelmesi üzerine, hükümet eyalette sıkıyönetim ilan etti, ordu da ertesi gün yönetime el koydu.
2010- Öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in adı “yazları sandalında balık tuttuğu” Kınalıada’da, sahildeki çocuk parkına verildi.
2012 – İstanbul Gazi Polis Merkezinde patlama meydana geldi, bir polis yaşamını yitirdi, dört polis ve dört vatandaş yaralandı, patlamayı DHKP-C üstlendi.
– Diyarbakır Eğitim-Sen’in 4+4+4 protestosunda polis 15 kişiyi gözaltına aldı.
– Öğrenci Kolektifleri’nin Başbakanlık binası önündeki harç protestosuna polis gazlı müdahalede bulundu.
2013- İçişleri Bakanı Muammer Güler, -polis raporunu beklemeden- Ahmet Atakan’ın “yüksekten düşerek öldüğünü” iddia etti. Ahmet Atakan’ın ölümünü protesto için Hatay, İstanbul, Ankara, İzmir ve Mersin’de düzenlenen gösterilerde çatışmalar yaşandı
2015- Cizre Belediye Başkanı Leyla İmret, İçişleri Bakanlığınca görevinden alındı.
İdil’de yapılan HDP grup toplantısında konuşan Demirtaş Başbakan Davutoğlu’nun “Cizre’de tek sivil ölmedi” sözlerine karşı “Örgütle bağlantıları ispatlansın, istifa ederim. Cizre’de sokağa çıkmanın cezası ölüm” dedi. Demirtaş öldürülen sivillerin isimlerini okudu.
– Şiddetli fırtına nedeniyle Mescid-i Haram’da bulunan bir vinç hacı adaylarının üzerine düştü. Ölü sayısı 107 ye yükseldi. 107 hacı adayı hayatını kaybetti, 238 kişi yaralı. Ölenler arasında 2 Türk de var.
Yorumlar kapatıldı.