Belleğimizde: 11 Haziran

MÖ 1184– Truva savaşı: Truva’nın yağmalanıp yakılması…

1868- Kızılay, ‘Mecruhin ve Marda-yı Askeriyye İmdat ve Muavenet Cemiyeti’ adı altında kuruldu.

1898– Çin’de liberaller imparatorun davetiyle iş başına geldi ve 100 günlük dönemi başlattılar.

1913-İttihat ve Terakki hükümetinin sadrazamı (başbakan) Mahmud Şevket Paşa’nın makam otomobilinde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmesi olayına karıştığı ve azmettirdiği için Şerif Paşa gıyaben yargılanarak idama mahkûm edildi. Fakat yurtdışında bulunduğu için hükümet güçleri bir şey yapamayınca İttihatçı suikastçılar tarafından Şerif Paşa’ya Ocak 1914′te bir suikast düzenlenir. Şerif Paşa yara almadan kurtulur ve damadı suikastçılardan birini öldürür. Üzerinden çıkan kimlik onun İttihat ve Terakki’nin Selanik şubesinden olduğunu gösterir.

1923- Şair Özdemir Asaf -asıl adı, Halit Özdemir Arun- (ö. 1981) doğdu.

1929- İstanbul’da hayat pahalılığı 15 yılda 16 kat arttı.

1930- Ağrıda başlayan Ağrı isyanını bastırmak amacıyla Ağrı dağı eteklerindeki  mevzilere karşı ilk kez saldırıya geçildi.

– Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın kurulmasına ilişkin kanun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi.

1932- Türkiye’de Türk vatandaşlarına tahsis edilen sanat ve hizmetler hakkında kanun çıktı.

1940- II. Dünya Savaşı: İngiliz kuvvetleri İtalya’daki Ceneviz ve Torino kentlerini bombaladı. İtalyan Hava Kuvvetleri Malta adasına ilk saldırılarını gerçekleştirdi. Norveç iki ay süren direnişin ardından Nazi ordularına teslim oldu.

1947- Solcu profesörler arasında adı geçen Profesör Muzaffer Şerif Başoğlu, Ankara Üniversite kadrosundan çıkarıldı.

1954- Zonguldak’ta bir madende grizu patlaması meydana geldi; 6 işçi öldü, 16 işçi yaralandı.

1960- 27 Mayıs öncesi bozulan ekonomik durumu düzeltmek için hazineye yardım kampanyasında halkın bağışları kabul edilmeye başlandı. İşçilerin, memurların katıldığı kampanya aracılığıyla hazinede yüklü miktarda altın ve mücevherat birikti.

1963- Basına baskılar sürüyor; Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı Zafer gazetesini kapattı.
İstanbul Üniversitesi askeri kordon altına alındı.

-lrak Ordusu,Irak Kürdistan’nın binlerce yerleşim alanlarına düzenlediği ve 42 gün aralıksız devam ettiği tarihin en büyük operasyonunda 875 Kürt köyünü yakarak yerle bir etti. Bu opersyonda binlece sivil tutulandı ve en az 200 kişi de katledildi.

1967- İsrail ve Arap komşuları arasında altı gün süren savaş Birleşmiş Milletlerin araya girmesiyle sona erdirildi.

1970- Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Sendikalar Kanunu’nda değişiklik yapılması Türkiye İşçi Partisi’nin 4 milletvekili dışında 230 oyla kabul edildi. Yasada yapılan değişiklikler kısa adı DİSK olan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun faaliyetlerini kısıtlamayı amaçlıyordu. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu 15 Haziran’da eylem kararı aldı.

1973- Güney Afrika’da Siyah rektör atanmasını isteyen 1500 öğrenci üniversiteden uzaklaştırıldı.

– Mardin’in Kızıltepe ilçesinde aşiretler arasında çatışma çıktı. Aralarında Adalet Partisi ilçe başkanının da bulunduğu 12 kişi öldürüldü.

1978- Ülkücülerin silahlı eylemde kullandıkları otomobilin Milliyetçi Hareket Partisi’ne ait olduğu ortaya çıktı.

– 3 bin hükümlünün yaralanacağı yeni infaz yasasının yürürlüğe girmesiyle tahliyeler başladı.

1979- Cumhuriyet tarihinin 5. devalüasyonu yapıldı; Türk lirasının 1 dolar karşılığı değeri 47 lira 10 kuruş.

– Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Abdullah Baştürk ve 7 yönetici, “halkı suç işlemeye tahrik ettikleri” gerekçesiyle 7 gün hapis cezasına çarptırıldı.

1981- Bülent Ersoy’un sahneye çıkması yasaklandı.

1984- İtalyan Komünist Partisi lideri Avrupa Komünizmi’nin fikir babası Enrico Berlinguer öldü.

1987- Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye’yi yeniden “İşçi haklarını çiğneyen ülkeler” listesine aldı. Gerekçe; iş yasalarıyla anayasa maddelerinin Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere aykırı olmasıydı.

1991- Sosyalist Enternasyonal konsey toplantısı İstanbul’da başladı.

1997- Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde irticaya karşı “Batı Çalışma Grubu” oluşturulduğu bildirildi.
Adalet Bakanı Şevket Kazan, Genelkurmay’ın brifingine katılan Ankara Adliyesi ve DGM’de görevli hakim ve savcılar hakkında soruşturma açtırdı.

1998– Hükümetin verdiği yüzde 20 zamma tepki gösteren memurlar, iş bırakma eylemi yaptılar.

1999- Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlıktan çıkarılan eski Fazilet Partisi milletvekili Merve Kavakçı kararın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açtı.

2000-Irak Devlet başkanlığı açıkladığı genelge ile Xaneqin, Hewice, Daquq ve Tuzxurmatu’daki Kürtlerin, Arapların yaşadıkları bölgelere sürgün edilmesi emredildi.

2001– İlaria Alpi Uluslararası Özel Ödülü’nün 7.si Türkiye’den Nadire Mater ile İspanya’dan Carmen Gurruchaga’ya verildi. Ilaria Alpi ödülleri, yaşamını kuşkulu bir ölümle kaybeden İtalyan devlet televizyonu RAI’nin kadın muhabiri Ilaria Alpi’nin anısına, basın özgürlüğü duyarlılığını güçlendirmek amacıyla veriliyor. Nadire Mater bu yılki ödüle “Mehmedin Kitabı” adı altında bir araya getirdiği askerliklerini Güneydoğuda çatışma bölgesinde yapmış 42 terhis edilmiş er ve yedek subayla yaptığı söyleşi dizisi nedeniyle değer görüldü.

2007- Bangladeş’te muson yağmurlarının başlamasıyla meydana gelen sel ve toprak kaymaları nedeniyle 130 kişi öldü.

2008- Kanada yurttaşları adına Başbakan Stephen Harper, ailelerinden zorla alınıp uzaklardaki okullara gönderilen ve bu okullarda tacizlere uğrayan 150 bin yerle aborijin çocuk için resmen özür diledi.

– Norveç Parlamentosu, eşcinsel çiftlerin evlenebilmelerine ve evlat edinebilmelerine olanak tanıyanyasa tasarısını kabul etti.

2009- Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 41 yıl aradan sonra ilk kez bir küresel grip salgını duyurusunda bulunarak üye ülkeleri domuz gribi salgını ilan edeceği konusunda bilgilendirdi.

2013- Taksim’e müdahale başladı: 06:00’da 20 otobüsle Gümüşsuyu Caddesi başına getirilen polisler 07:30 da barikatları kaldırdı. Yapılan anonsun ardından 08:00 civarı Taksim Meydanı’na girdi, AKM ve Anıt’taki pankart ve afişleri indirdi. Polis Taksim’e girişinin ardından ilk etapta tüm Meydan’ı gaza boğdu. Ardından AKM ve Anıt önüne konuşlanıp Tarlabaşı ve Sıraselviler’e doğru dağılan gruplara müdahale etti. SDP’li bir grup sabah Meydan girişinde polise direnç gösterdi. Ardından SDP’nin Beyoğlu’ndaki il binası özel timle basılarak 70 kişi gözaltına alındı. 10:30’da Gezi Parkı’ndan Taksim Meydan’ına inenler insan zinciri oluşturdu. Polis 12:30’dan itibaren AKM önüne çekildi. 13:00 de Taksim Dayanışması Gezi Parkı merdivenlerinde açıklama yaptı:”Taleplerimiz karşılanana kadar hiç bir yere gitmiyoruz” 13:45’de polis Gezi Parkı Meydan girişinde Anti-Kapitalist Müslümanlar’ın Mescit’ini yıktı, bazı çadırları söktü. Gezi Park’ındaki direnişçiler etten duvar örüp “Polis dışarı” sloganları attı, polis 14:00’de Park’ı terketti Akşam Taksim Meydanı ve Gezi Parkı tekrar doldu. BJK Çarşı’nın da Meydan’a girişinin hemen ardından polis kalabalığa su ve gaz sıktı. Akşam Talimhane girişinde polise direnç gösteren muhtelif gruplar havai fişek, molotof ve taşlarla çatıştı. Tıklım tıklım olan Gezi Parkı’na polis aralıklarla gaz attı; sürekli slogan atan kitle Park’tan ayrılmadı. Müdahalede 2 kişi beyin travması geçirdi, Gezi Reviri’ne kaldırılan 526 kişiden 46’sının durumu ağır. Taksim İlk Yardım’da 67 kişi “oksijen tedavisi”gördü. Alp Altınörs, Evren Köse ve Metin Arslan plastik mermiyle Ümit Akdağ gaz fişeğiyle yaralandı.
İstanbul’da Gazi Mahalleliler Taksim’e müdahaleyi protesto için 21:00’de yürümek istedi, polis çok sert müdahale etti. Taksim Meydanı civarındaki çatışmalar gece geç saatlere kadar devam etti.
ÇHD’li 49 avukat Çağlayan Adliyesi’nde Taksim’e müdahaleyi protesto etmek isterken sürüklenerek gözaltına alındı.
Taksim’deki müdahale ve avukatlara gözaltı Ankara/Yüksel Caddesi’nde ÇHD üyeleri tarafından protesto edildi.
Taksim’e polis müdahalesi ve uygulanan şiddet İzmir’de Baro ve sendikaları Gündoğdu Meydanı’nda buluşturdu.