Belleğimizde: 11 Haziran

M.Ö.1184- Truva savaşı: Truva’nın yağmalanıp yakılması.

1147- Türklerin Urfa’yı Haçlılardan geri alması üzerine İkinci Haçlı Seferi başladı. Alman imparatoru II. Kondrad ve Fransa kralı VII. Lois 225.000 askerle Anadolu’ya geçtiler. Türk ordusunu Sultan II. Mesud yönetti. Yapılan çarpışmalar sonucu büyük kayıplar veren Haçlılar, Anadolu’yu terk ettiler.

1868- Kızılay, ‘Mecruhin ve Marda-yı Askeriyye İmdat ve Muavenet Cemiyeti’ adı altında kuruldu.

1898 – Çin’de liberaller imparatorun davetiyle iş başına geldi ve 100 günlük dönemi başlattılar.

1911- İttihad ve Terakki Partisi’ne muhalefet etmesiyle tanınan gazeteci yazar Zeki Bey öldürüldü.

1913 – 31 Mart isyanını bastıran Harekat Ordusu’nun komutanı, Sadrazam ve Harbiye Nazırı Mahmut Şevket Paşa düzenlenen bir suikast ile öldürüldü. İttihat ve Terakki hükümetinin sadrazamı (başbakan) Mahmud Şevket Paşa’nın makam otomobilinde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmesi olayına karıştığı ve azmettirdiği için Şerif Paşa gıyaben yargılanarak idama mahkûm edildi. Fakat yurtdışında bulunduğu için hükümet güçleri bir şey yapamayınca İttihatçı suikastçılar tarafından Şerif Paşa’ya Ocak 1914′te bir suikast düzenlenir. Şerif Paşa yara almadan kurtulur ve damadı suikastçılardan birini öldürür. Üzerinden çıkan kimlik onun İttihat ve Terakki’nin Selanik şubesinden olduğunu gösterir.1919- Mustafa Kemal, kendisini İstanbul’a geri çağıran Vahdettin’e geri dönmeyeceğini bildirdi. Damat Ferid Paşa, Paris Barış Konferansına katılmak üzere, İstanbul’dan Paris’e gitti.

1923- Şair Özdemir Asaf (ö. 1981) bugün doğdu.

1929- İstanbul’da hayat pahalılığı 1914’ten 1929’a 16 kat arttı.

1930- Ağrı isyanını bastırmak amacıyla Ağrı dağı eteklerindeki  mevzilere karşı ilk kez saldırıya geçildi.
– Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın kurulmasına ilişkin kanun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi.

1932- Türkiye’de Türk vatandaşlarına tahsis edilen sanat ve hizmetler hakkında kanun çıktı.

1937- Atatürk, bütün çiftliklerini ve mallarını devlete bağışladığını açıkladı.

1940- Norveç iki ay süren direnişin ardından Nazi ordularına teslim oldu.

1945- Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu TBMM’de kabul edildi.

1947- Solcu profesörler arasında adı geçen Profesör Muzaffer Şerif Başoğlu, Ankara Üniversite kadrosundan çıkarıldı.

1948- Senatör Vanderberg’in “SSCB’nin yayılmacı politika” izlediği gerekçesiyle verdiği önerisinin kongrede kabul edilmesiyle ABD dünya siyasetine aktif olarak katılma kararı aldı. ABD bu kararla birlikte 1823 tarihinden beri izlediği Monreo Doktrini, yani inziva politikasından resmen vazgeçmiş oldu.

1954- Zonguldak’ta bir madende grizu patlaması meydana geldi; 6 işçi öldü, 16 işçi yaralandı.

1955- Amerika Türkiye’nin 300 milyon dolarlık kredi talebini geri çevirdi. Amerika’nın 30 milyon dolarlık ek yardım yapacağı açıklandı. Böylece bu ay sonu nihayetinde 1954-55 dış yardım tutarı 100 milyon dolara yükseldi.

1960- 27 Mayıs öncesi bozulan ekonomik durumu düzeltmek için hazineye yardım kampanyası düzenlendi. 8 Haziran’da ordu mensupları alyanslarını hazineye bağışladılar. 11 Haziran’da halkın bağışları kabul edilmeye başlandı. İşçilerin, memurların katıldığı kampanya aracılığıyla hazinede yüklü miktarda altın ve mücevherat birikti. Kampanya hakkında daha sonraları, halktan alınan alyanslarla askeri lojmanlar yapıldığına ilişkin söylentiler çıktı.

1963- lrak Ordusu, Irak Kürdistan’nın binlerce yerleşim alanlarına düzenlediği ve 42 gün aralıksız devam ettiği tarihin en büyük operasyonunda 875 Kürt köyünü yakarak yerle bir etti. Bu operasyonda binlerce sivil tutuklandı ve en az 200 kişi de katledildi.
– Basına baskılar sürüyor; Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı Zafer gazetesini kapattı.
– İstanbul Üniversitesi askeri kordon altına alındı.

1967- İsrail ve Arap komşuları arasında altı gün süren savaş Birleşmiş Milletlerin araya girmesiyle sona erdirildi.
– Maraş’ın Elbistan İlçesi’nde  Aşık Mahzuni dahil 5 halk ozanının katıldığı “Ehlibeyt Gecesi”nde “Ehlibeyt Gazetesi” sahibi Doğan Kılıç’ın konuşmasının ardından ertesi güne de sarkan olaylarda Alevilere ait çok sayıda işyeri tahrip edildi, 3’ü ağır 35 kişi yaralandı.

1968- Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri, fakülteyi işgal ettiler.

1969- Öğrenci olayları, Ankara’da tekrar başladı; üniversite ve yüksek okullarda boykot ve işgal eylemleri yayılıyor.  İstanbul’daki çatışmaları protesto eden Ankara Üniversitesi öğrencileri Tuslog karargahını basıp Amerikalıları dövdü. Tüm yurtta gerginlik artıyor.

1970- Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Sendikalar Kanunu’nda değişiklik yapılması Türkiye İşçi Partisi’nin 4 milletvekili dışında 230 oyla kabul edildi. Yasada yapılan değişiklikler kısa adı DİSK olan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun faaliyetlerini kısıtlamayı amaçlıyordu. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu 15 Haziran’da eylem kararı aldı.

1973- Güney Afrika’da Siyah rektör atanmasını isteyen 1500 öğrenci üniversiteden uzaklaştırıldı.
– Mardin’in Kızıltepe ilçesinde aşiretler arasında çatışma çıktı. Aralarında Adalet Partisi ilçe başkanının da bulunduğu 12 kişi öldürüldü.

1975- CHP İstanbul Gençlik Kolları üyeleri MCRT (Milliyetçi Cephe Radyo Televizyonu) yazılı bir TV maketini Taksim Anıtı önünde yaktı.

1977- Malatya/ Yeşilyurt İplik Fabrikası’nda Teksif’te örgütlü 171 işçi greve başladı.
– Şili cuntasının işkence gemisi olarak ünlenen “Esmeralda”nın Antalya’ya gelişini DİSK bir bildiriyle kınadı.

1978- 3 bin hükümlünün yaralanacağı yeni infaz yasasının yürürlüğe girmesiyle tahliyeler başladı.
– “Ülkücü”lerin silahlı eylemde kullandıkları otomobilin Milliyetçi Hareket Partisi’ne ait olduğu ortaya çıktı.

1979- Cumhuriyet tarihinin 5. devalüasyonu yapıldı; Türk lirasının 1 dolar karşılığı değeri 47 lira 10 kuruş.
– Kısa adı DİSK olan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Abdullah Baştürk ve 7 yöneticisi, “halkı suç işlemeye tahrik ettikleri” gerekçesiyle 7 gün hapis cezasına çarptırıldı.

1981- Bülent Ersoy’un sahneye çıkması yasaklandı.

1982- E.T. filmi ABD’de gösterime girdi. Melissa Mathison’ın öyküsünü Steven Spielberg sinemaya uyarlamış ve film 4 Oscar kazanmıştır. Ayrıca, filmdeki kahraman kısa bir süreliğine ikon olmuştur.

1984- İtalyan Komünist Partisi lideri Avrupa Komünizmi’nin fikir babası Enrico Berlinguer yaşamını yitirdi.

1985- Polis Yasa Tasarısı’na gösterilen tepkiler neticesi Özal, tasarının biraz yumuşatılması için talimat verdi.

1987- Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye’yi yeniden “İşçi haklarını çiğneyen ülkeler” listesine aldı. Gerekçe; iş yasalarıyla anayasa maddelerinin Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere aykırı olmasıydı.
– 300 öğrenci İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi önünden İÜ ana kapıya “Atılmalara hayır”, “YÖK’e hayır” sloganlarıyla yürüdü.

1990- OHAL gereği çıkarılan 424 Sayılı KHK ile 2000’e Doğru ve Halk Gerçeği dergileri süresiz, dergileri basan matbaa 10 gün süreyle kapatıldı.

1991- Sosyalist Enternasyonal konsey toplantısı İstanbul’da başladı.
– Türkiye genelinde TEK işyerlerinde çalışan Tes-İş üyesi 95 bin işçi yemek boykotu yaptı.
Türk Metal Sanayi Sendikası, toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine, 11 bin 614 işçinin çalıştığı MKE’de grev kararı aldı.

1992- İsviçre’deki evinde tek kurşunla öldürülmüş olarak bulunan Hakkı Şenli’nin (1954- Nazımiye), 1980 öncesi İstanbul 1 Mayıs Mahallesinde ve işçi komitelerinde faaliyet yürüttüğü açılaklandı.

1995- Kayıp aileleri ve İHD’liler, gözaltında kaybedilen Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç’un cesetlerinin bulunduğu Beykoz’da ceset aradı.

1996- İstanbul’da HABITAT II’ye katılan STK temsilcileri bu kez Lütfü Kırdar’ın önünde gösteri yaptı.
– “Manisalı Gençler”e işkence yaptıkları gerekçesiyle dava açılan 10 polis için 70’er yıl hapis cezası istendi.
– ÖDP, SİP, HADEP, EMEP ve DBP temsilcileri ve aileler cezaevlerindeki açlık grevleri için Buca Cezaevi önünde oturma eylemi yaptı.
– Özgür Gündem gazetesine 1992’de yazdığı bir yazı nedeniyle araştırmacı-yazar Erdoğan Tatlav TMY’nin 8.maddesi gereği 1 yıl 4 ay hapis ve 133 milyon TL para cezasına, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Işık Yurtçu da 39 milyon TL para cezasına çarptırıldı, cezalar ertelendi.

1997- Adalet Bakanı Şevket Kazan, Genelkurmay’ın brifingine katılan Ankara Adliyesi ve DGM’de görevli hakim ve savcılar hakkında soruşturma açtırdı.
– Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde irticaya karşı Batı Çalışma Grubu oluşturulduğu bildirildi.
– Uzanlar’ın Berke Barajı’nda çalışan 27 işçi Tes-İş örgütlenmesinin ardından atılınca tüm işçiler iş bıraktı

1998- Hükümetin verdiği yüzde 20 zamma tepki gösteren memurlar iş bırakma eylemi yaptılar. KESK başkanı memura yapılması gereken zammın yüzde 70 olduğunu söyledi.

1999- Bakanlar Kurulu 13 Mayıs 1999 tarihinde Fazilet Partisi’nden milletvekili seçilen Merve Kavakçı’yı vatandaşlıktan çıkarma kararı aldı. Merve Kavakçı kararın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açtı.
– İHD İstanbul Şube üyeleri İçişleri Bakanı Sadettin Tantan’a Sirkeci Postanesi’nden mektup göndererek telefonlarının dinlenip dinlenmediğini sordu.

2000- Irak Devlet başkanlığı açıkladığı genelge ile Xaneqin, Hewice, Daquq ve Tuzxurmatu’daki Kürtlerin, Arapların yaşadıkları bölgelere sürgün edilmesi emredildi.

2001 – İlaria Alpi Uluslararası Özel Ödülü’nün 7.si Türkiye’den Nadire Mater ile İspanya’dan Carmen Gurruchaga’ya verildi.
– 5 Aralık 1791 yılında 35 yaşındayken ölen dahi besteci Mozart’ın ölüm nedeni olarak Trişinoz hastalığı gösterildi.

2002- Tarık Akan “Anne Kafamda Bit Var” adlı kitabından elde ettiği geliri Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’na bağışladı.

2003- İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde ÖSS karşıtı açıklama yapan lise öğrencilerini takip eden sivil polisler döverek gözaltı yaptı.

2005- Eğitim-Sen’in kapatılmaması için imza toplayan 351 aydın, imzaları Başbakan Erdoğan’a göndermeden önce Taksim’den Galatasaray’a yürüdü.
– Dünya Karikatürcü Hakları Örgütü, Başbakan Erdoğan’a 5 bin TL tazminat ödemeye mahkum edilen Musa Kart’a “Cesaret Ödülü” verdi.

2008- Kanada yurttaşları adına Başbakan Stephen Harper, ailelerinden zorla alınıp uzaklardaki okullara gönderilen ve bu okullarda tacizlere uğrayan 150 bin yerli aborijin çocuk için resmen özür diledi.
– Norveç Parlamentosu, eşcinsel çiftlerin evlenebilmelerine ve evlat edinebilmelerine olanak tanıyan yasa tasarısını kabul etti.

2009- Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 41 yıl aradan sonra ilk kez bir küresel grip salgını duyurusunda bulunarak üye ülkeleri domuz gribi salgını ilan edeceği konusunda bilgilendirdi.
– “Ekim Gençliği” üyeleri, üniversitelerde son dönem artan baskıları protesto için Boğaz Köprüsü’nde “zincirli eylem” yaptı.

2010- 78’liler Derneği, 1980’de 5 öğrencinin katledildiği İnciraltı Katliamı’nın faillerinin yargı önüne çıkarılması için suç duyurusunda bulundu.

2012- Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun düzenlediği “Tanıklık Günleri” Çağlayan Adalet Sarayı önünde devam etti.
– Futbolcu Arda Turan, Susurluk Davası’ndan aldığı cezadan dolayı Aydın Yenipazar Cezaevi’nde bulunan Mehmet Ağar’ı ziyaret etti.

2013- Taksim’e müdahale başladı: 06:00’da 20 otobüsle Gümüşsuyu Caddesi başına getirilen polisler 07:30 da barikatları kaldırdı. Yapılan anonsun ardından 08:00 civarı Taksim Meydanı’na girdi, AKM ve Anıt’taki pankart ve afişleri indirdi. Polis Taksim’e girişinin ardından ilk etapta tüm Meydan’ı gaza boğdu. Ardından AKM ve Anıt önüne konuşlanıp Tarlabaşı ve Sıraselviler’e doğru dağılan gruplara müdahale etti. SDP’li bir grup sabah Meydan girişinde polise direnç gösterdi. Ardından SDP’nin Beyoğlu’ndaki il binası özel timle basılarak 70 kişi gözaltına alındı. Sabah direnişte kullanılan araçlar arasında her boyutta sapan da vardı. 10:30’da Gezi Parkı’ndan Taksim Meydan’ına inenler insan zinciri oluşturdu. Polis 12:30’dan itibaren AKM önüne çekildi. 13:00 de Taksim Dayanışması Gezi Parkı merdivenlerinde açıklama yaptı: “Taleplerimiz karşılanana kadar hiç bir yere gitmiyoruz.” 13:45’de polis Gezi Parkı Meydan girişinde Anti-Kapitalist Müslümanlar’ın Mescit’ini yıktı, bazı çadırları söktü. Gezi Park’ındaki direnişçiler etten duvar örüp “Polis dışarı” sloganları attı, polis 14:00’de Park’ı terketti Akşam Taksim Meydanı ve Gezi Parkı tekrar doldu. BJK Çarşı’nın da Meydan’a girişinin hemen ardından polis kalabalığa su ve gaz sıktı. Akşam Talimhane girişinde polise direnç gösteren muhtelif gruplar havai fişek, molotof ve taşlarla çatıştı. Tıklım tıklım olan Gezi Parkı’na polis aralıklarla gaz attı; sürekli slogan atan kitle Park’tan ayrılmadı. Müdahalede 2 kişi beyin travması geçirdi, Gezi Reviri’ne kaldırılan 526 kişiden 46’sının durumu ağır. Taksim İlk Yardım’da 67 kişi “oksijen tedavisi” gördü. Alp Altınörs, Evren Köse ve Metin Arslan plastik mermiyle Ümit Akdağ gaz fişeğiyle yaralandı. ÇHD’li 49 avukat Çağlayan Adliyesi’nde Taksim’e müdahaleyi protesto etmek isterken sürüklenerek gözaltına alındı. İstanbul’da Gazi Mahalleliler Taksim’e müdahaleyi protesto için 21:00’de yürümek istedi, polis çok sert müdahale etti. Taksim Meydanı civarındaki çatışmalar gece geç saatlere kadar devam etti. Taksim’deki müdahale ve avukatlara gözaltı Ankara/ Yüksel Caddesi’nde ÇHD üyeleri tarafından protesto edildi. Taksim’e polis müdahalesi ve uygulanan şiddet İzmir’de Baro ve sendikaları Gündoğdu Meydanı’nda buluşturdu.
– Sibel Siber, KKTC’nin ilk kadın başbakanı oldu.