MÖ 1184– Truva savaşı: Truva’nın yağmalanıp yakılması…
1868- Kızılay, ‘Mecruhin ve Marda-yı Askeriyye İmdat ve Muavenet Cemiyeti’ adı altında kuruldu.
1898– Çin’de liberaller imparatorun davetiyle iş başına geldi ve 100 günlük dönemi başlattılar.
1913-İttihat ve Terakki hükümetinin sadrazamı (başbakan) Mahmud Şevket Paşa’nın makam otomobilinde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmesi olayına karıştığı ve azmettirdiği için Şerif Paşa gıyaben yargılanarak idama mahkûm edildi. Fakat yurtdışında bulunduğu için hükümet güçleri bir şey yapamayınca İttihatçı suikastçılar tarafından Şerif Paşa’ya Ocak 1914′te bir suikast düzenlenir. Şerif Paşa yara almadan kurtulur ve damadı suikastçılardan birini öldürür. Üzerinden çıkan kimlik onun İttihat ve Terakki’nin Selanik şubesinden olduğunu gösterir.
1923- Şair Özdemir Asaf -asıl adı, Halit Özdemir Arun- (ö. 1981) doğdu.
1929- İstanbul’da hayat pahalılığı 15 yılda 16 kat arttı.
1930- Ağrıda başlayan Ağrı isyanını bastırmak amacıyla Ağrı dağı eteklerindeki mevzilere karşı ilk kez saldırıya geçildi.
– Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın kurulmasına ilişkin kanun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi.
1932- Türkiye’de Türk vatandaşlarına tahsis edilen sanat ve hizmetler hakkında kanun çıktı.
1940- II. Dünya Savaşı: İngiliz kuvvetleri İtalya’daki Ceneviz ve Torino kentlerini bombaladı. İtalyan Hava Kuvvetleri Malta adasına ilk saldırılarını gerçekleştirdi. Norveç iki ay süren direnişin ardından Nazi ordularına teslim oldu.
1947- Solcu profesörler arasında adı geçen Profesör Muzaffer Şerif Başoğlu, Ankara Üniversite kadrosundan çıkarıldı.
1954- Zonguldak’ta bir madende grizu patlaması meydana geldi; 6 işçi öldü, 16 işçi yaralandı.
1960- 27 Mayıs öncesi bozulan ekonomik durumu düzeltmek için hazineye yardım kampanyasında halkın bağışları kabul edilmeye başlandı. İşçilerin, memurların katıldığı kampanya aracılığıyla hazinede yüklü miktarda altın ve mücevherat birikti.
1963- Basına baskılar sürüyor; Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı Zafer gazetesini kapattı.
İstanbul Üniversitesi askeri kordon altına alındı.
-lrak Ordusu,Irak Kürdistan’nın binlerce yerleşim alanlarına düzenlediği ve 42 gün aralıksız devam ettiği tarihin en büyük operasyonunda 875 Kürt köyünü yakarak yerle bir etti. Bu opersyonda binlece sivil tutulandı ve en az 200 kişi de katledildi.
1967- İsrail ve Arap komşuları arasında altı gün süren savaş Birleşmiş Milletlerin araya girmesiyle sona erdirildi.
1968- Dil Tarih’ten sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi de öğrenciler tarafından işgal edildi.
1969- Ankara’daki üniversite ve yüksek okullarda boykot ve işgal eylemleri yayılıyor. Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde forum düzenleyen 2 bin öğrenci, Kızılay’a doğru yürürken bir TUSLOG aracını tahrip etti, içindeki ABD’li 5 askeri dövdü, ardından TUSLOG binasına gidip 3 aracı tahrip etti, camları kırdı, binada yangın çıktı: 20 gözaltı.
1970- Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Sendikalar Kanunu’nda değişiklik yapılması Türkiye İşçi Partisi’nin 4 milletvekili dışında 230 oyla kabul edildi. Yasada yapılan değişiklikler kısa adı DİSK olan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun faaliyetlerini kısıtlamayı amaçlıyordu. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu 15 Haziran’da eylem kararı aldı.
1973- Güney Afrika’da Siyah rektör atanmasını isteyen 1500 öğrenci üniversiteden uzaklaştırıldı.
– Mardin’in Kızıltepe ilçesinde aşiretler arasında çatışma çıktı. Aralarında Adalet Partisi ilçe başkanının da bulunduğu 12 kişi öldürüldü.
– CHP İstanbul İl Gençlik Kolları Başkan ve üyelerinden oluşan 5 genç, Milliyetçi Cephe hükümetinin TRT’ye yönelik tutumunu protesto için MCRT (Milliyetçi Cephe Radyo Televizyonu) yazılı bir TV maketini Taksim Anıtı önünde yaktı.
1976- Amasya/ Suluova’daki Yeniçeltek kömür işletmesinde örgütlü Yeraltı Maden-İş üyesi işçilerle, işverenle arası iyi olan sendika eski şube başkanının silahlı yandaşları arasında çıkan çatışmada 4 işçi hayatını kaybetti, 4 işçi yaralandı. 27 kişi gözaltına alındı.
1977- 26 Mayıs’ta Yüksek Prezidyum’da alınan kararla Stalin’in isminin Sovyetler Birliği ulusal marşından çıkarılmasının ardından, marş yeni sözleri ve müziğiyle ilk kez Sovyet televizyonunda okundu. 1941’de yazılan marş 1944’de kabul edilerek kullanılmaya başlanmıştı.
– Şili cuntasının işkence gemisi olarak ünlenen “Esmeralda”nın Antalya’ya gelişini DİSK bir bildiriyle kınadı.
– Malatya/ Yeşilyurt İplik Fabrikası’nda Teksif’te örgütlü 171 işçi greve başladı.
1978- Ülkücülerin silahlı eylemde kullandıkları otomobilin Milliyetçi Hareket Partisi’ne ait olduğu ortaya çıktı.
– 3 bin hükümlünün yaralanacağı yeni infaz yasasının yürürlüğe girmesiyle tahliyeler başladı.
1979- Bakırköy Halkevi’nin bahçesine akşam 4 ülkücü tarafından tahrip kalıbı atıldı, biri İstanbul Tıp Fakültesi öğrencisi 3 kişi hayatını kaybetti, 2’si ağır 5 kişi yaralandı. Halkevi Başkanı, MHP Bakırköy İlçe’den sürekli tehdit telefonları aldıklarını söyledi.
– Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Abdullah Baştürk ve 7 yönetici, “halkı suç işlemeye tahrik ettikleri” gerekçesiyle 7 gün hapis cezasına çarptırıldı.
– Cumhuriyet tarihinin 5. devalüasyonu yapıldı; Türk lirasının 1 dolar karşılığı değeri 47 lira 10 kuruş.
1980- 3 Haziranda İzmit Kandıra’da, “ülkücüler”in saldırısında yaralanan Uğur İnanç yaşamını yitirdi.
İstanbul Gültepe’de, Necdet Demir (1958) ve Haluk Kaşıkçı’nın, faşistlerce kaçırılarak katledildiği açıklandı.
1981- Artvin Borçka Sülüklü köyü kırsalında, bir ihbar üzerine başlatılan operasyonda Devrimci Yol militanı Arif Turanlı (1962- Borçka) öldürüldü. Çatışmada, bir asker de yaralandı.
– Bülent Ersoy’un sahneye çıkması yasaklandı.
1984- İtalyan Komünist Partisi lideri Avrupa Komünizmi’nin fikir babası Enrico Berlinguer öldü.
1987- Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye’yi yeniden “İşçi haklarını çiğneyen ülkeler” listesine aldı. Gerekçe; iş yasalarıyla anayasa maddelerinin Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere aykırı olmasıydı.
– 300 öğrenci İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi önünden İÜ ana kapıya “Atılmalara hayır” “YÖK’e hayır” sloganlarıyla yürüdü.
1990- OHAL gereği çıkarılan 424 Sayılı KHK ile 2000’e Doğru ve Halk Gerçeği dergileri süresiz, dergileri basan matbaa 10 gün süreyle kapatıldı.
1991- Sosyalist Enternasyonal konsey toplantısı İstanbul’da başladı.
– Türkiye genelinde TEK işyerlerinde çalışan Tes-İş üyesi 95 bin işçi yemek boykotu yaptı.
1995- Kayıp aileleri ve İHD’liler, gözaltında kaybedilen Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç’un cesetlerinin bulunduğu Beykoz’da ceset aradı.
1996- “Manisalı Gençler”e işkence yaptıkları gerekçesiyle dava açılan 10 polis için 70’er yıl hapis cezası istendi.
1997- Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde irticaya karşı “Batı Çalışma Grubu” oluşturulduğu bildirildi.
Adalet Bakanı Şevket Kazan, Genelkurmay’ın brifingine katılan Ankara Adliyesi ve DGM’de görevli hakim ve savcılar hakkında soruşturma açtırdı.
1998– KESK üyesi kamu çalışanları hükümetin %20’lik zam kararına karşı tüm yurtta iş bırakıp yürüdü.
1999- Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlıktan çıkarılan eski Fazilet Partisi milletvekili Merve Kavakçı kararın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açtı.
– İHD İstanbul Şube üyeleri İçişleri Bakanı Sadettin Tantan’a Sirkeci Postanesi’nden mektup göndererek telefonlarının dinlenip dinlenmediğini sordu.
2000-Irak Devlet başkanlığı açıkladığı genelge ile Xaneqin, Hewice, Daquq ve Tuzxurmatu’daki Kürtlerin, Arapların yaşadıkları bölgelere sürgün edilmesi emredildi.
2001– İlaria Alpi Uluslararası Özel Ödülü’nün 7.si Türkiye’den Nadire Mater ile İspanya’dan Carmen Gurruchaga’ya verildi. Ilaria Alpi ödülleri, yaşamını kuşkulu bir ölümle kaybeden İtalyan devlet televizyonu RAI’nin kadın muhabiri Ilaria Alpi’nin anısına, basın özgürlüğü duyarlılığını güçlendirmek amacıyla veriliyor. Nadire Mater bu yılki ödüle “Mehmedin Kitabı” adı altında bir araya getirdiği askerliklerini Güneydoğuda çatışma bölgesinde yapmış 42 terhis edilmiş er ve yedek subayla yaptığı söyleşi dizisi nedeniyle değer görüldü.
2002- AİHM, kapatılan Demokrasi Partisi (DEP) üyesi 13 eski milletvekilinin ”halk oyuyla seçilmelerine rağmen milletvekilliklerinin düşürülmesinin insan hakkı ihlali olduğu” yönünde 1995’de yaptıkları başvuruda, Türkiye’yi toplam 669 bin Euro tazminat ödemeye mahkum etti.
– Tarık Akan “Anne Kafamda Bit Var” adlı kitabından elde ettiği geliri Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’na bağışladı.
2003- İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde ÖSS karşıtı açıklama yapan lise öğrencilerini takip eden sivil polisler döverek gözaltı yaptı.
2005- Eğitim-Sen’in kapatılmaması için imza toplayan 351 aydın, imzaları Başbakan Erdoğan’a göndermeden önce Taksim’den G.Saray’a yürüdü.
– Dünya Karikatürcü Hakları Örgütü (CRN), Başbakan Erdoğan’a 5 bin TL tazminat ödemeye mahkum edilen Musa Kart’a Sacramento’da düzenlenen törenle “Cesaret Ödülü” verdi. Ödül gecesinde, Kart’ın “kedili Erdoğan” karikatürünün “yumağa dolanan Bush” versiyonu da tanıtıldı.
2007- Bangladeş’te muson yağmurlarının başlamasıyla meydana gelen sel ve toprak kaymaları nedeniyle 130 kişi öldü.
2008- Kanada yurttaşları adına Başbakan Stephen Harper, ailelerinden zorla alınıp uzaklardaki okullara gönderilen ve bu okullarda tacizlere uğrayan 150 bin yerle aborijin çocuk için resmen özür diledi.
– Norveç Parlamentosu, eşcinsel çiftlerin evlenebilmelerine ve evlat edinebilmelerine olanak tanıyanyasa tasarısını kabul etti.
2009- Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 41 yıl aradan sonra ilk kez bir küresel grip salgını duyurusunda bulunarak üye ülkeleri domuz gribi salgını ilan edeceği konusunda bilgilendirdi.
2012- Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun düzenlediği “Tanıklık Günleri” Çağlayan Adalet Sarayı önünde devam etti.
– Futbolcu Arda Turan, Susurluk Davası’ndan aldığı cezadan dolayı Aydın Yenipazar Cezaevi’nde bulunan Mehmet Ağar’ı ziyaret etti.
2013- Taksim’e müdahale başladı: 06:00’da 20 otobüsle Gümüşsuyu Caddesi başına getirilen polisler 07:30 da barikatları kaldırdı. Yapılan anonsun ardından 08:00 civarı Taksim Meydanı’na girdi, AKM ve Anıt’taki pankart ve afişleri indirdi. Polis Taksim’e girişinin ardından ilk etapta tüm Meydan’ı gaza boğdu. Ardından AKM ve Anıt önüne konuşlanıp Tarlabaşı ve Sıraselviler’e doğru dağılan gruplara müdahale etti. SDP’li bir grup sabah Meydan girişinde polise direnç gösterdi. Ardından SDP’nin Beyoğlu’ndaki il binası özel timle basılarak 70 kişi gözaltına alındı. 10:30’da Gezi Parkı’ndan Taksim Meydan’ına inenler insan zinciri oluşturdu. Polis 12:30’dan itibaren AKM önüne çekildi. 13:00 de Taksim Dayanışması Gezi Parkı merdivenlerinde açıklama yaptı:”Taleplerimiz karşılanana kadar hiç bir yere gitmiyoruz” 13:45’de polis Gezi Parkı Meydan girişinde Anti-Kapitalist Müslümanlar’ın Mescit’ini yıktı, bazı çadırları söktü. Gezi Park’ındaki direnişçiler etten duvar örüp “Polis dışarı” sloganları attı, polis 14:00’de Park’ı terketti Akşam Taksim Meydanı ve Gezi Parkı tekrar doldu. BJK Çarşı’nın da Meydan’a girişinin hemen ardından polis kalabalığa su ve gaz sıktı. Akşam Talimhane girişinde polise direnç gösteren muhtelif gruplar havai fişek, molotof ve taşlarla çatıştı. Tıklım tıklım olan Gezi Parkı’na polis aralıklarla gaz attı; sürekli slogan atan kitle Park’tan ayrılmadı. Müdahalede 2 kişi beyin travması geçirdi, Gezi Reviri’ne kaldırılan 526 kişiden 46’sının durumu ağır. Taksim İlk Yardım’da 67 kişi “oksijen tedavisi”gördü. Alp Altınörs, Evren Köse ve Metin Arslan plastik mermiyle Ümit Akdağ gaz fişeğiyle yaralandı.
İstanbul’da Gazi Mahalleliler Taksim’e müdahaleyi protesto için 21:00’de yürümek istedi, polis çok sert müdahale etti. Taksim Meydanı civarındaki çatışmalar gece geç saatlere kadar devam etti.
ÇHD’li 49 avukat Çağlayan Adliyesi’nde Taksim’e müdahaleyi protesto etmek isterken sürüklenerek gözaltına alındı.
Taksim’deki müdahale ve avukatlara gözaltı Ankara/Yüksel Caddesi’nde ÇHD üyeleri tarafından protesto edildi.
Taksim’e polis müdahalesi ve uygulanan şiddet İzmir’de Baro ve sendikaları Gündoğdu Meydanı’nda buluşturdu.
Yorumlar kapatıldı.