İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belleğimizde: 11 Kasım

1821- Rus yazar Fyodor Dostoyevskİ doğdu.

1831- Resmi Gazete’nin temelini oluşturan Takvim-i Vekayi Gazetesi yayın hayatına girdi.

1914- Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı’nda İtilaf Devletleri’ne savaş ilan etti. Osmanlı Devleti’nde I. Dünya savaşı için cihat çağrısı yapıldı.

1918- 1. Dünya Savaşı’nı sona erdiren ateşkes anlaşması Fransa’da bir orman içindeki vagonda imzalandı. 

– Polonya topraklarının 123 yıl sonra tekrar bir araya gelişinin yıldönümü; Polonya’da Bağımsızlık Günü olarak kutlanmaktadır. 

1923- Münih’te, “Birahane Darbesi” başarısızlığa uğrayan Adolf Hitler tutuklandı.

1938- Atatürk’ün ölümü üzerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi oy birliğiyle İsmet İnönü’yü cumhurbaşkanı seçti.  

1942- Varlık Vergisi yasası kabul edildi.   

1944– Sinema ve tiyatro oyuncusu Kemal Sunal doğdu.

1947- Türkiye Uluslararası Para Fonu’na (IMF) üye oldu.

1951- Juan Peron, yeniden Arjantin devlet başkanı seçildi.   

1959- Akis dergisi yazarları Kurtul Altuğ ve Doğan Avcıoğlu, 3 ay 15’er gün hapse mahkûm oldular. Gerekçe: İran Şahı Rıza Pehlevi’ye yayın yoluyla hakaret.   

1965- Afrika’daki son İngiliz sömürgesi Rodezya bağımsızlığını ilan etti.  

1967- Kıbrıs’ta “Rum mezalimini” protesto İçin Beyazıt’ta miting yapan “ümmetçi ve milliyetçiler” Taksim’e yürüyüşlerinde “Müslüman Kıbrıs’ın yolu, Ayasofya’da kılınan namazla başlar” vb. yazılı dövizler ve sloganlarla Ayasofya önünden geçerken bir süre gösteri yaptı.

1968- Prof.Sadun Aren‘in TİP Kongresi’nde “Genel Başkan Aybar sosyalizmden ayrılıyor” eleştirisine karşı Genel Başkan Mehmet Ali Aybar: “Seçimle iktidara geleceğiz. Bize özgü, demokratik bir sosyalizmimiz olacak.”   

1969- 8 bin dönümü Değirmenköy köylülerince işgal edilen Esece Çiftliği arazisine sabah askeri birlikler yerleşti. 1000 kadar köylü traktör ve kamyonlarını askerlerin karşısına park edip beklemeye başladı.

– Deniz Gezmiş’in Sultanahmet Adliyesi’ndeki duruşması sırasında kendi duruşmalarına gelen sağcılarla devrimci gençler Adliye çıkışında çatıştı. Çatışmanın ardından Divanyolu’ndaki Dev-Genç binasını basan polis, Genel Sekreter Cihan Alptekin dahil 32 öğrenciyi gözaltına aldı.

1970- İnsanlığa Karşı Savaş Suçlarının Zaman Aşımına Uğramazlığı Avrupa Sözleşmesi yürürlüğe girdi. Türkiye sözleşmeyi onaylamadı.   

– Adana’da Teksif’ten ayrılıp DİSK/Tekstil’e geçen Paktaş işçileri -Bossa işçilerinin yaptığı gibi- fabrikayı işgal etti.

1973- Mısır ile İsrail ateşkes anlaşması imzaladı.

1975- Nisan 1974’de solcu subayların “Karanfil Devrimi”ni yaptığı Portekiz, 500 yıldır yönettiği Afrika’daki son sömürgesi Angola’dan çekildi. Portekiz’in çekildiği Angola’da SSCB, Küba ve sosyalist blokun desteklediği gerilla örgütü MPLA Angola Halk Cumhuriyeti’ni ilan etti.

1979- Barış Derneği, 27 Kasım gününü ABD’nin Avrupa’ya yerleştirmek istediği nükleer başlık da taşıyabilen Cruise ve Pershing füzelerine karşı eylem günü olarak ilan eden Dünya Barış Konseyi’nin kararı üzerine, barış ve demokrasi yanlısı tüm güçleri eyleme çağırdı.

– Giresun’da Endüstri Meslek Lisesi yakınlarında 2 ülkücünün açtığı ateşle ağır yaralanan Fiskobirlik işçisi Kemal Durmuş tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
20 Eylül’de Bursa Yeşilyayla mahallesinde, “ülkücüler”in açtığı ateş sonucu yaralanan, 12 yaşındaki Devrimci Yol sempatizanı Sunay Kurt yaşamını yitirdi.

1980- 12 Eylül askeri darbesinin ardından İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı, Cumhuriyet gazetesini ikinci bir emre kadar kapattı. Sıkıyönetim Komutanlığı, İlhan Selçuk’un “Kemalizm İdeolojisi Muz mudur?” başlıklı köşe yazısında Atatürk’e hakaret edildiği gerekçesiyle gazetenin yayınına son verdi. 

– “Devrimci Halkın Yolu” hareketi üyesi olduğu iddiasıyla Emniyet 1.Şube ekiplerince 9 Kasım’da gözaltına alınan Ankara Yıldırım Beyazıt Lisesi öğrencisi İbrahim Eski (23) polislerce kaldırıldığı Numune Hastanesi’nde “beyin kanamasından” hayatını kaybetti. “Yer gösterme sırasında kaçmak isterken düşerek öldüğü” iddia edilen İbrahim Eski’nin gözaltında işkenceden öldüğü iddiasıyla Ankara Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi’nce 1’i komiser muavini 12 polis hakkında açılan dava 2 beraat ve Yargıtay’ın 2 bozma kararına karşın beraatle sonuçlandı.

1986- 1949’da Bulgaristan’a kaçan, 1958’de TKP’ye katılan şair-yazar Fahri Erdinç (69) Sofya’da hayata veda etti.

1987- Van Gogh’un “İrisler” tablosu, New York’ta 51 milyon dolara satıldı. O tarihe kadar en yüksek fiyatla satılan tablo oldu.

1989- Beyoğlu Adliyesi’nde çok sayıda sinema filmi, video-kaset ve fotoğraf müstehcen ve sakıncalı oldukları gerekçesiyle yakıldı.  

1990- Hayatı sürgünlerle geçen, 1977’de Uluslararası Lenin Barış Ödülü’nü alan şair Yannis Ritsos (81) hayata veda etti.

1991- Eskişehir Özel Tip Cezaevi’ne nakledilen mahpusların yakınları 3 günlük açlık grevine başladıklarını duyurdular.

1992- Danıştay 10.Dairesi, memur sendikalarının kurulmasını ”yasadışı oldukları” gerekçesiyle engelleyen 28 Şubat 1991 tarihli İçişleri Bakanlığı Genelgesi’ni iptal etti. Eğitim-İş Sendikası, Genelge’nin iptali için Danıştay’da dava açmıştı.

– Prof.Dr. Türkan Saylan YÖK’ün 11. kuruluş yıldönümünde Cumhuriyet’e yazdı: ”Herkes hallaç pamuğu gibi atıldı bir köşeye, ardı ardına 1402’likler ayrıldı aramızdan, kimsenin sesi çıkmadı.”

– TBMM’de Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında konuşan DYP’li Devlet Bakanı Ekrem Ceyhun: “5 yıl içinde bütün müftüler, imamlar ve müezzinlerin otomobil almasını sağlayacağız. Diyanet İşleri Başkanı’nın makam aracına da kırmızı plaka verilecek.”

1993- Son 8 yılda Türkiye’den yaklaşık 560 üst düzey güvenlikçi-istihbaratçının ABD’de ”kontrgerilla eğitimi” aldığı, Güneydoğu için kurulacak “Özel Ordu” için Eylül’de Başbakan Tansu Çiller’in talimatıyla istihbarat ve emniyetten 6 kişilik bir heyetin ABD’ye gittiği öğrenildi.

– Tekel Bomonti Bira ve Mecidiyeköy Likör Fabrikası ile Cibali Sigara Fabrikası’ndan 150 kadar Tek Gıda-İş Sendikası üyesi işçi, özelleştirme kararlarını bir basın açıklamasıyla protesto etti.

1996- İçişleri Bakanlığı’na atanan Meral Akşener görevi Mehmet Ağar’dan devralırken: “Ağar’ın yükselttiği çıta aşağı düşürülmeyecektir.”

– Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz, “Devlet, emniyet içinde Milli İstihbarat Teşkilatı’na, MİT’e alternatif bir örgüt yarattı. Bugünden sonra, devlet can güvenliğimizi sağlar diye güvenmeyin” dedi.   

– Milli Piyango İdaresi şans oyunu “Sayısal Loto”yu başlattı.   

1998- Tuzla Deri Organize Sanayi’de çalışan 2.500 işçi, kriz bahanesiyle fabrikalardan 300 civarında işçinin atılmasını protesto için iş bıraktı.

2000- KESK’in mitingi için Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gelen yaklaşık 30 bin kişi Kızılay’da hükümetin IMF güdümlü politikalarını hedef aldı.

– Avusturya Alpleri’nde, dağ metrosunda çıkan yangında çoğunluğu genç ve çocuk 153 kayakçı öldü, 12 kişi kurtuldu.

2001- Amerikalı dilbilimci Profesör Noam Chomsky, Afganistan’ın bombalanmasının 11 Eylül saldırılarından daha büyük suç olduğunu belirtti. ABD’yi terörist devlet ilan etti  

2002- İtalya’da Fiat Oto işçileri işten çıkarmaları protesto etti. Termini İmerese fabrikası işçileri Sicilya Adası’ndaki Palermo Limanı’nı ulaşıma kapattı, 3 bin Fiat Punto otomobilinin Fransa’ya gidişini engellediler.   

2003- Almanya’nın Baden Württemberg eyaleti okullarda ve kamu kuruluşlarında başörtüsünü yasakladı.  

2004- TBMM Dışişleri Komisyonu, “Terörizmin Önlenmesine Dair Avrupa Sözleşmesi Tadil Protokolü”nün onaylanmasına ilişkin yasa tasarısını kabul etti. Sözleşmeye göre, uçak kaçırma, adam kaçırma, bomba, el bombası ve ateşli silahlarla işlenen suçlarla bu suçların işlenmesine yardımcı olma fiilleri artık siyasi suç kapsamına girmeyecek.

– Filistin lideri Yaser Arafat, tedavi için götürüldüğü Paris’te öldü. Yerine Devlet Başkanlığı’nı anayasa gereği 60 günlüğüne Parlamento Başkanı Revhi Fettuh aldı. Ulusal Güvenlik Konseyi Yönetim Başkanlığı’na Ahmet Kurey, FKÖ liderliğine Mahmud Abbas, El Fetih başkanlığına ise Faruk Kaddumi seçildi.  

2005- KESK’e bağlı Haber-Sen üyeleri Türk Telekom’un özelleştirilmesini İstanbul, İzmir ve Adana’da protesto etti.

– Ürdün’de intihar eyleminde yaralanan Suriyeli yönetmen Mustafa Akkad kalp krizinden öldü. Mustafa Akkad İslamiyetin doğuşunu anlatan “Çağrı” filminin yönetmeniydi.

2010- Irak’ta 8 ay sonra iktidarın paylaşımı konusunda anlaşmaya varıldı. Nuri El Maliki yeniden başbakan, Celal Talabani de yeniden cumhurbaşkanı oldu.

– Sultanahmet’te toplanan Halk Cephesi üyeleri, Mehmet Ağar’a 6 Aydan 1 yıla kadar hapis cezası talebini protesto etti.

2012- TÜMTİS’te sendikalaşmak istedikleri için işten atılan DHL işçilerini direnişlerinin 148. gününde Avrupa Taşıma İşçileri Federasyonu Genel Sekreteri ve (ETF) Avusturya Sosyal Demokrat Parti milletvekili ziyaret etti.

– İstanbul’da KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla Tünel’de buluşanlar cezaevlerinde 61.güne giren açlık grevlerine çözüm bulunması talebiyle Taksim’e yürüdü.

2013- Gezi Direnişi, İstanbul’da düzenlenen Sosyalist Enternasyonal toplantısında CHP’nin önerisiyle gündeme dahil edilerek tartışıldı.

– Zonguldak’ta yurtta kalan Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencileri, çözülmeyen yemek, ısıtma, su, hijyen vb. problemleri için gece eylem yaptı.

2016- İçişleri Bakanlığınca, 370 derneğin faaliyeti durduruldu.

– Dünyaca ünlü Kanadalı yazar, şair, söz yazarı ve şarkıcı Leonard Cohen 82 yaşında ABD’de hayatını kaybetti.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı.