İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belleğimizde: 11 Şubat

1650 – Fransız matematikçi, bilimadamı ve filozof René Descartes öldü.
1926- Siirt Milletvekili Mahmut Bey (Soydan) tarafından kurulan Milliyet gazetesi çıkmaya başladı.
1936- İstanbul’da kar fırtınası; binalar yıkıldı,120 kadar tekne battı ve Unkapanı Köprüsü parçalandı.
1941 – T.C. yurttaşı olmayan Musevilerin Türkiye’den transit geçmeleri hakkında kararname yayımlandı; uyruğunda bulundukları devletler tarafından kısıtlama getirilmiş T.C. yurttaşı olmayan Museviler, ancak konsolosluklardan transit vizesi alarak Türkiye topraklarından geçebilecekler.
1945 – İngiltere Başbakanı Sir Winston Churchill, ABD Cumhurbaşkanı Franklin Roosevelt ve SSCB lideri Josef Stalin’in bir araya geldiği Yalta Konferansı sona erdi. İkinci Dünya Savaşı sonrası dünya düzeninin esasları belirlendi.
1951- Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü öğrencisi ve Merkez Bankası memuru Ahmed Arif (Önal) Ankara’da tutuklandı.
1957- Gazeteci Metin Toker tutuklanarak cezaevine girdi. Toker, Demokrat Parti (DP) İstanbul Milletvekili ve eski Devlet Bakanı Mükerrem Sarol ile Akis dergisi arasındaki davadan hapis cezasına çarptırılmıştı. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı İsmet İnönü, ” Damadımın tutuklanması haberine üzülmedim, bu şerefli bir mahkümiyettir “dedi.
– Muhalefet milletvekilleri Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nda değişiklik istedi.
1959 – Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla ilgili Zürih Antlaşması, Türkiye ile Yunanistan arasında imzalandı. Cumhurbaşkanının Rum kesiminden, yardımcısının Türklerden seçilmesi kararlaştırıldı
1961- 5 parti kuruldu. Adalet Partisi, Memleketçi Serbest Parti, Çalışma Partisi, Türkiye İşçi ve Çiftçi Partisi ve Cumhuriyetçi Mesleki Islahat Partisi.
1963- 28 Ocak’ta başlayıp 3 gün önce sonlandırılan Kavel Kablo direnişi, Anlaşma Protokolü üzerinde ihtilaf çıkması üzerine tekrar başladı.
1964 – Limasol’da (Kıbrıs) Rumlarla Türkler arasında çarpışmalar başladı.
1965 – ABD Başkanı Lyndon B. Johnson, hava ve deniz kuvvetlerine, Kuzey Vietnam Halk Cumhuriyeti’ndeki askeri hedeflerin bombalanması emrini verdi.
– İzmir’de kurulu Kula ve Yün Mensucat fabrikalarında çalışan iki bin iki yüz yedi işçi toplu sözleşme uyuşmazlığı nedeniyle greve çıktı. Türk-İş’in imzaladığı sözleşmeyi kabul etmeyen işçiler grevi sürdürdü. 10 ve 12 Şubat’ta polisin müdahalesi üzerine çıkan çatışmalarda çok sayıda işçi gözaltına alındı. Uluslararası düzeyde de yoğun destek gören grev 4 Mart’ta sonuçlandı.
1968 – 3306 üyesi olan Türk-İş’e bağlı Metal-İş Sendikası yaptığı olağanüstü kongrede kendisini feshedip DİSK’e bağlı Maden-İş Sendikası’na katılma kararı aldı.
1969 – Amerikan 6. Filosunu protesto gösterileri sürüyor; İstanbul Üniversitesi’nde Ankara ve İzmir üniversitelerinden gelen öğrencilerle birlikte yapılan 6.Filo Forumu sonrasında gençler üzerinde Vedat Demircioğlu’nun portresi bulunan bir bayrağı Beyazıt Kulesine çekti, ABD bayrağı yaktı. Vedat Demircioğlu, 6. Filonun 1968’deki gelişinde öldürülmüştü. Öğleden sonra İstanbul Üniversitesi önünden yürüyüşe geçen 2 bin kadar genç S.Ahmet-Sirkeci-Karaköy yolunu izleyerek Dolmabahçe’ye geldi. Gençler Dolmabahçe’den geçerken Rıhtım’da ABD 6.Filo askerlerini korumak için önlem alan inzibat askerlerine yönelik “Ordu-Gençlik el ele” vb. sloganlar attı. Dolmabahçe’den Taksim’e çıkıp Bağımsızlık Andı içtikten sonra meydanda oturma eylemi yapan gençlere polis tazyikli su, sis bombası ve coplarla saldırdı: Gazeteciler dahil 50 kişi yaralandı, 68 kişi gözaltına alındı.
1974- Madanoğlu Davası’nda bilirkişi heyeti, gizli toplantılarda tutulduğu ileri sürülen ses kayıtlarının “montaj” olduğunu açıkladı.
1976- 3 Ocakta, ODTÜ öğrencilerini taşıyan 3 servis otobüsünü silah zoruyla durduran ülkücüler tarafından kurşunlanarak ağır yaralanan, Mimarlık Fakültesi öğrencisi Semih Erbek (20) 11 Şubat’ta tedavi edildiği hastanede hayatını kaybetti.
1977- TRT Televizyonu’nda ilk kez bir Sovyet filmi gösterilecek: Grigori Çukhray’ın 1959 yapımı “Askerin Türküsü” adlı filmi Şubat ayı gösterim listesine alındı.
1979- Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Alparslan Türkeş “Türkiye’de sol terörün karşısında sağ terör bulunduğu iddiası asılsızdır. Tüm anarşi komünist silahlı gerilla teşkilatlarından gelmektedir. Bunun dışında sağcı denilen grupların yaptığı bazı kanunsuz hareketler vardır ki, bunlar yalnızca bir takım baskılar neticesinde karşılaşılan durumlardan olmaktadır. Bu olayları hiçbir sağ teşkilat veya parti metod olarak benimsememektedir. Sağda bir kadro yoktur. Sadece münferit olaylar vardır.” dedi.
– 15 yıllık sürgün hayatından sonra ülkesine 9 gün önce dönen Ayetullah Humeyni yanlıları İran’da yönetimi ele geçirdi. Şah’ın Başbakanı Bahtiyar istifa etti.
1980- TARİŞ’in Çiğli’deki pamuk depoları yakınındaki yol 7 ayrı yerde kurulan barikatlarla kapatıldı, getirilen pamuk balyaları yakıldı. Yeni Asır gazetesi önünde bir grup taraflı yayını protesto etti. Bayraklı ve Karşıyaka semtlerinde banliyö treni seferleri engellendi. İzmir’in birçok semtinde TARİŞ olaylarını protesto amaçlı korsan gösteriler yapıldı, bombalı pankartlar asıldı.
Adalet Partisi’nin 1.Kordon’daki İzmir İl Binası’nı basan bir grubun kaçarken bıraktığı bombanın patlaması ile binada hasar oluştu.
ODTÜ’de TARİŞ olaylarını protesto için düzenlenen forumu dipçik ve copla dağıtan jandarma 70 öğrenciyi gözaltına aldı. Ankara Fen ve Eczacılık Fakülteleri ile DMMA’da 1 günlük boykot ilan edildi. Ege Üniversitesi’ndeki tüm fakültelerde de 1 günlük boykot ilan edildi.
– TÖB-DER Elazığ Şubesi avukatlığının yanısıra birçok siyasi davaya giren Avukat Erdal Arslan Adliye’den çıkarken uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Olaydan sonra kaçan ülkücü C.Karataş silahıyla birlikte yakalandı.
1981 – İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesi, şarkıcı Cem Karaca, Melike Demirağ, Şanar Yurdatapan, Sema Poyraz ve Selda Bağcan hakkında gıyabi tutuklama kararı verdi. Sanatçılar yabancı ülkelerde Türkiye aleyhine propaganda yapmakla suçlanıyorlardı. Teslim olan Selda Bağcan “23 Ocak 1980’de Ünye-Fatsa’da Dev-Genç etkinliğine katıldığı” iddiasına karşı o tarihte yurtdışında olduğunu ispatladığı için serbest bırakıldı.
1988- “Müstehcen” bulunan “Bitmeyen Aşk” ve “Asılacak Kadın”ın yazarı Pınar Kür ve yayıncı Erdal Öz yargılandı.
– Avusturya halkının yüzde 70’i Cumhurbaşkanı Kurt Waldheim’ın istifa etmesini istemedi. Kurt Waldheim Nazi geçmişine ilişkin sorgulanmıştı.
1989- 26 Mart’taki yerel seçimlerde 10’u aşkın bağımsız sosyalist aday çıkarmak için güçbirliği yapan sosyalist çevrelerin (Çağdaş Yol, Emek, Hedef, İktidar Yolu, İşçi Sözü, Siyaset, Sorun, Yeni Öncü ve Yeni Yol dergileri) sözcüleri ve 2 aday Bilsak’ta bildirgelerini açıkladı.
1990 – Güney Afrika’da ırkçı rejime karşı mücadele veren “Afrika Ulusal Kongresi”nin (ANC) 27 yıldır hapiste olan lideri Nelson Mandela (71) özgürlüğüne kavuştu. Mandela cezaevinden çıktıktan sonra Cape Town’da 200 bin kişilik bir kalabalığa seslendi.
– Edip Polat’ın “Diyarbakır Gerçeği” adlı kitabına yazdığı önsözden dolayı yayıncı ve yazar Muzaffer İlhan Erdost gece DGM savcısının emriyle Ankara’daki evinden gözaltına alındı.
1993- Salman Rüşdü’nün “Şeytan Ayetleri”ni Mart’ta yayınlayacağını söyleyen Aziz Nesin: “Türkiye hiç bir zaman laik olmadı.”
– Kız arkadaşıyla gözaltına alınıp 3 Ağustos 1980’de 1.Şube’ye götürülen ve kaldırıldığı Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde 8 Ağustos’ta beyin travmasından hayatını kaybeden İTÜ öğrencisi Faruk Tuna için açılan 2.işkence davasına anne ve babasının katılımıyla devam edildi.
1994 – HBB’de yayımlanan Yüksek Tansiyon adlı programın yapımcısı Erhan Akyıldız ve Ali Tevfik Berber, 2’şer ay hapis cezasına çarptırıldı. Televizyoncular programda halkı askerlikten soğuttukları iddiasıyla yargılanmışlardı.
1995- Meksika ordusu Chiapas eyaletinde Zapatistalar’a karşı büyük bir harekat başlattı. EZLN’nin önde gelen 2 lideri tutuklandı, kimliği afişe edilen 38 yaşındaki efsane lider “Komandante Marcos” ise yakalanamadı.
1996- Polisin 9 Şubat’ta -yargısız infaz izlenimi veren- “DHKP-C Operasyonu” ile Soğanlı’da öldürülen 3 kişi Sarıgazi’de mezarlığa yapılan yürüyüşle toprağa verildi
– Beyoğlu’nda düzenlenen fotoğraf sergisinin açılışında “Metin’iz, Buradayız”adlı belgesel gösterimi ve”Bu Cinayetin Tanıkları Var” konulu toplantı yapıldı. Sergide 65 gazetecinin 100’ün üzerinde fotoğrafı Metin Göktepe’nin çektiği fotoğraflarla birlikte sergileniyor.
1998- Türkiye’de 12 kentte bulunan 78 kumarhane kapatıldı. Kapatma kararı “Turizm Teşvik Yasası’nda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Yasa” uyarınca alındı.
– Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası’nca yapılan araştırmaya göre, SHP’li eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen döneminde 600 ABD Dolar’ına kadar yükselen işçi ücretleri RP’li R.Tayyip Erdoğan’ın 4 yıllık döneminde eriyerek 158 Dolar’a geriledi.
– ÖDP’nin 3 gün önce başlattığı “Savaşa Karşı Ankara-İncirlik Yürüyüşü” Adana’daki mitingle son buldu.
– Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi, SSK’nın mahkeme kararlarına rağmen özelleştirilmesi girişimlerini Okmeydanı Hastanesi önünde protesto etti.
– TÖDEF-İYÖDER’e bağlı bir grup öğrenci Irak’a müdahaleyi protesto için İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi bahçesinde ABD bayrağı yaktı.
2000 – Romanya’nın bir altın madeninden sızan siyanür, Macaristan sınırından geçen Tisa nehrinde binlerce canlının ölmesine neden oldu.
2002 – DYP eski milletvekili Abdülmelik Fırat ve arkadaşları, Hak ve Özgürlükler Partisi’ni (HAKPAR) kurdu.
2003 – ABD’nin karşı çıkmasına rağmen Afganistan, Roma Sözleşmesi’ni imzaladı. Dünyanın ilk savaş suçları mahkemesi olan Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin yargılama yetkisini kabul etmiş oldu. Afganistan UCM’yi onaylayan 89. ülke oldu.
– Merkezi ABD’de bulunan bağımsız Dünya Nüfus Enstitüsü, dünya nüfusunun 6,2 milyonu aştığını açıkladı. Bu nüfusun yarısı 25 yaşın altında ve bunun yüzde 63’ü az gelişmiş ülkelerde yaşıyor.
2005- Kerkük’te Türkmenler ve Araplar, şehrin Kürdistan’a katılmaması ve 30 Ocak’ta yapılan seçimin iptali için gösteri yaptı. “Federalizme Hayır” sloganı atıldı. 16 partinin imzasını taşıyan bildiride seçimin yenilenmesi istendi.
2006- Bir dönem PKK Merkez Komite üyeliği ve örgütün Avrupa temsilciliği yapan, 2004’te Osman Öcalan’la birlikte PKK’den ayrılarak Yurtsever Demokrat partisi’ni (PWD) kuran “Kanı Yılmaz” kod adlı Faysal Dunlayıcı, Kuzey Irak’ta bombalı saldırıyla öldürüldü. PWD, açıklamalarında saldırıyı PKK’nın gerçekleştirdiğini iddia etti.
– Niğde’deki Demirkazık Dağı’na tırmanmak isteyen Hacettepe Üniversitesi’nden 14 kişinin üzerine çığ düştü,dört öğrenci hayatını kaybetti.
– Alman arkeologlar, Şanlıurfa’daki Göbekli Tepe Mabedi’nde, insanlığın en eski haber sistemi olarak tanımladıkları ve günümüzde kullanılan yazının ilkel biçimi olan işaretler buldular.
2007- Portekiz’de kürtaj referandumunda, seçmenlerin yüzde 60’ı kürtajın yasallaşmasına “evet” dedi, ancak katılım yüzde 50’nin altında olduğundan sonuç geçersiz sayıldı.
– ÖDP’nin 5. olağan kongresinde genel başkanlığa Ufuk Uras seçildi.
2008- Silahlı bir çete, Zürih’deki bir müzede sergilenen Cezanne, Degas, Van Gogh, ve Monet gibi izlenimcilik akımının en büyük ressamlarına ait dört tabloyu çaldılar.
2010- TEKEL direnişinde örgütlü olduğu sendika TEKGIDA-İŞ açlık grevini sonlandırma kararı aldı. Özlük hakları için Ankara’da başlattıkları direnişin 59. gününe giren TEKEL işçileri Maliye Bakanlığı binası önünde eylem yaptı.
– Halk Cephesi üyeleri Sultanahmet Adliyesi önünde Mehmet Ağar’ın cezalandırılmasını istediler.
– Euro bölgesinde ekonomik kriz: AB devlet ve hükümet başkanları, ekonomik krizdeki Yunanistan’a yardımda uzlaştı
2011- Balyoz Planı davasının 13’üncü duruşmasında, aralarında Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Hava Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına da bulunduğu 163 sanığın tutuklanmasına karar verildi.
– Mısır’da, 25 Ocak’ta başlayan protesto gösterilerinin ardından, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, baskıcı politikalarla 30 yıldır sürdürdüğü görevinden istifa etti.
– İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi, Türkiye’de son günlerde açılan 26 toplu mezarda 171 kişinin kemiklerine ulaşıldığını açıkladı. Rapora göre, bugüne dek tespit edilen 88 mezarda 1298 kişi var.
2012- MİT görevlilerini ifadeye çağıran İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya soruşturmadan alındı. Emniyet’te KCK soruşturmasını yürüten üç kişi de Ankara’ya atandı.
– Yunanistan Komünist Partisi (KKE) üyeleri, yeni kredi dilimini serbest bırakmak için ilgili yasanın Yunan Parlamentosu’ndan geçmesini şart koşan Avrupa Birliği’ni Akropolis Tapınağı’nın önüne astıkları pankartlarla protesto etti.
2013- Cilvegözü Sınır Kapısı’nda bomba yüklü araç patlatıldı. Patlamada, 3’ü Türk 11’i Suriyeli, 14 kişi hayatını kaybetti, 28 kişi yaralandı. Suriye’deki hastanelere kaldırılan üç yaralının daha ölümüyle saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 17’ye yükseldi.
2014- Cezayir’in kuzeydoğusunda Hercules C-130 tipi askeri nakliye uçağı düştü. 103 kişi hayatını kaybetti.
2015- Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan tecavüze uğrayarak öldürüldü. Olay Türkiye’de büyük bir kesim tarafından tepki ile karşılandı ve kadın hakları eylemlerine dönüştü.
2016- Albert Einstein’in 100 yıl önceki yer çekimi dalgalarının varlığına ilişkin teorisi bilim adamları tarafından tespit edildi.
– Meksika’nın Monterrey kenti yakınlarındaki Topo Chico hapishanesinde çıkan isyanda 52 tutuklu hayatını kaybetti.
2017- İstanbul Ortaköy’de bir eğlence mekanında yılbaşı kutlamasına, silahlı saldırıyla katliam gerçekleştiren Abdulkadir Masharipov tutuklandı.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı.