1492- Portekiz Cenovalı denizci Kristof Kolomb Amerika’da Bahamalara ayak bastı. Fakat Doğu Asya’ya geldiğini düşünüyordu.
1692- Salem cadı mahkemeleri Massachusetts valisi William Phips’in emriyle sona erdi.
1872- Sirkeci hamalları greve çıktı.
1882- Tatavla kunduracıları greve çıktı.
1917 – Birinci Dünya Savaşı: Belçika’nın Ypres şehri yakınında 1. Passchendaele Muharebesi’nde hardal gazı ilk kez kullanıldı ve bir günde yaklaşık 20.000 asker öldü.
1924- “Penguin Adası”nın yazarı, Fransız romancı Antole France öldü.
1926- ‘Lotus’ davasına ait Türk-Fransız karar anlaşmazlığı, Cenevre Uluslararası Mahkeme’ye götürüldü.
1928- Suni solunum cihazı ilk kez Boston’daki bir çocuk hastanesinde kullanıldı.
1934 – Türk yazar Oğuz Atay doğdu.
1937 – Seyit Rıza’nın yargılanmasına başlandı.
1940- Nazi işgali altındaki Polonya’da Varşova yahudilerinin yalıtılmış bir gettoya nakledilecekleri açıklandı.
1944 – İkinci Dünya Savaşı: Atina’daki Nazi Almanyası işgali sona erdi.
1945- Ankara Radyosu alaturka saz ve ses sanatçıları toplu olarak istifa ettiler.
1958- Başbakan Adnan Menderes yurttaşlardan “Kin ve Husumet Cephesi”ne karşı “Vatan Cephesi”nin kurulmasını istedi.
1962- Siyasi af çıktı. Buna göre Yüksek Adalet Divanı’nda mahkum edilenlerin cezaları kısmen affedilebilecek.
1967- ABD 6.Filo gemisini protesto için D.Bahçe’de çadır kurup 5 saat açlık grevi yapan FKF’li yöneticilerden 4’ü sevk edildikleri Savcılıkta serbest bırakıldılar. FKF’li öğrenciler ve 2 işçi 6.Filo ziyaretini protesto için bu kez Taksim Gezi Parkı’nda açlık grevine başladı.
1968 – Ekvator Ginesi, İspanya’dan bağımsızlığını kazandı.
1969- Genel seçimlerde Adalet Partisi oyların %46’sını, CHP %27’sini aldı. 450 kişilik parlamentoda AP iktidar çoğunluğunu korudu. “Milli Bakiye” sisteminin uygulandığı 1965’de 15 Milletvekili alan TİP, sistem kaldırıldığı için -1965’e göre oylarını arttırdığı halde- 2 milletvekili çıkarabildi.
1970- İstanbul’da Gislaved Lastik Fabrikası işçileri oturma grevine başladı.
Lastik-İş’li Plastel işçileri aktif sendikacı 18 işçinin işten atılmasını protesto için fabrikayı 7 saat süreyle işgal etti.
MİGROS grevi bütün şubelere yayıldı; Yeni Büro-İş üyesi 524 işçinin çalıştığı tüm işyerlerinde çalışma durdu.
– Ankara’da Hacettepe Üniversitesi işgal edildi.
1972- Sümerbank’ın 5 ildeki 13 mağazasında grev başladı.
1973- MHP Taksim’de “kağnılı, mehterli ve çıplak ayaklı” miting yaptı.
1974- İzmir’de belediyeye bağlı işyerlerinde başlatılan grevin beşinci günü. İzmir sokak ve caddeleri çöp yığınlarıyla doldu.
1975- 27 ilde 54 senatör ve 6 milletvekilliği için yapılan araseçimlerde; AP 27 senatör, 5 milletvekilliği, CHP 25 senatör, 1 milletvekilliği, MSP 2 senatör çıkardı.
1976- Melike Demirağ’ın ilk albümü “Merhaba Arkadaş” çıktı. “Bir Gün Gelecek” adlı şarkının müziği dışında, albümdeki tüm eserlerin söz ve müzikleri Şanar Yurdatapan’a ait.
1978- AİTİA öğrencisi Zafer Üstünel’i 5 Ocak 1978’de kurşunlayarak öldüren ülkücü Veli Kaya Nevşehir’de yakalandı. Zafer Üstünel’in öldürülmesinde kullanılan silahın, Ankara Cumhuriyet Savcı Yardımcısı Doğan Öz’ün öldürülmesinde de kullanıldığı saptandı.
– Amasya Lisesi’ne saldırı düzenleyen “ülkücüler”in bıçakladığı, Devrimci Yol taraftarı Adnan Özyurt (1958/ Amasya- Suluova), kaldırıldığı hastahanede yaşamını yitirdi. Cinayeti işleyen Mehmet Kara ve Hayrettin Dağdelen’e, yargılama sonucu 16’şar yıl hapis cezası verildi.
1979- Türkiye’nin Hollanda Büyükelçisi Özdemir Benler’in oğlu Ahmet Benler silahlı saldırı sonucu öldürüldü.
– Adalet Partisi Genel Başkanı Demirel: “Şimdiye kadar faşist devlet kuracağız diyen bir plan çıktı mı? Nerede bu faşizm, anlamıyorum. Kendi kendimizi hayalet taşlar duruma getirmeyelim.”
– MHP Adana Merkez İlçe Başkanı Avukat Adem Eroğlu, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı ve Adako Birlik Genel Müdürü Akın Özdemir’in öldürülmesinin sanıkları 2 ülkücüye “talimat vermek, azmettirmek ve silah sağlamak”tan Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi’nce tutuklandı.
1980- 11. genel nüfus sayımı yapıldı. Sokağa çıkma yasağı sırasında güvenlik güçleri operasyonlar yaptı, çok sayıda gözaltı. Türkiye’nin nüfusu: 45.217.556.
1982- Feshedilen CHP’nin tutuklu eski genel başkanı Ecevit, Danimarkalı bir gazeteciye verdiği demeçle “devletin hariçteki nüfuzunu kırmak” suçundan beraat etti. Avukatları, gözaltı ve tutuklulukta geçirdiği 54 günün cezadan indirilip tahliyesi için Askeri Yargıtay’a başvurdu.
– Evinin yakınındaki çöplükte “yasak kitap” bulunan V.Karabudak’a verilen 8 yıl 6 ay hapis cezası Askeri Yargıtay’ca 2.kez bozuldu.
1983- Japonya’nın eski başbakanlarından Tanaka Kakuei, Lockheed şirketinden 2 milyon dolar rüşvet almak suçundan 4 yıl hapse mahkum oldu.
1984- IRA, Margaret Thatcher’in kaldığı otele bomba attı. Margaret Thatcher kurtuldu, fakat 5 kişi öldü.
– Gökova/Türkevleri köyü kadınları kurulacak termik santral için kamulaştırmaya gelecek görevlileri engellemek için 20 gündür nöbette.
1985- Dostlar Tiyatrosu’nda sergilenen “Asiye Nasıl Kurtulur” adlı oyununun Moda sinemasında gösterimi Kadıköy Kaymakamlığı tarafından bazı oyuncuları “fişlenmiş” olması nedeniyle yasaklandı. Valiliğin girişimiyle, yasak kararı kaldırılmasına karşın, gösterim sırasında polis “yazılı izin” olmadığı gerekçesiyle salonu boşalttırdı. Kadıköy Emniyet’inden gelen yazı üzerine gösterim gerçekleştirilebildi.
1986- Çırağan Sarayı’nın onarımına ve bahçesinde yapılacak 5 yıldızlı otelin inşaatına başlandı.
– Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrenci Derneği binasındaki çalışma masasının altına yerleştirilmiş bir ses dinleme aygıtı bulundu.
1988- İstanbul ve Ankara’da haftalarca gösterilen B.Bertolucci’nin “1900” adlı filmi İzmir Valiliği tarafından yasaklandıktan sonra filmi oynatan Çınar Sineması’na 2 ay süreyle kapatma cezası verildi. Filmin Danıştay’ca yasaklanan bölümlerinin de gösterildiği gerekçesiyle daha önce Sinema sahibi 2 bin TL para cezasına çarptırılmıştı.
– 12 Eylül öncesi çıkan “Demokrat Gazetesi”nin yazarları Emil Galip Sandalcı ve Arslan Başer Kafaoğlu ile 3 yönetici, bir muhbirin “Dev-Yol örgütünün sözcülüğünü yaptıkları” yönündeki suçlamalarına dayanan yargılamada beraat etti.
– 12 Eylül sonrası 1402 Sayılı Sıkıyönetim Kanunu’na dayanılarak görevlerinden uzaklaştırılan 58 kişi, Sıkıyönetimin kaldırıldığı illerde ”göreve iade” talebiyle Başbakanlığa başvurdu.
1990- Körfez Savaşı’nı protesto için, okuduğu Pendik Lisesi’nde 4 Ekim’de bir kartona elle yazdığı “Bu haksız savaşa hayır demek insanım diyen herkesin görevidir”yazılı dövizi okul koridoruna astığı iddiasıyla 9 gün gözaltında kalan N.A.(16) DGM’ce tutuklandı. N.A.’nın “Liseli Dev-Genç örgütünün Pendik Lisesi Sorumlusu olduğunu itiraf ettiği, korsan gösterilere katıldığı, evinde yasadışı yayın bulunduğu” vb. gerekçelerle tutuklandığı öğrenildi.
– Beyoğlu İnci Pastanesi’nde çalışan Toleyis sendikası üyesi 16 işçi bu sabah greve başladı.
– Şanlıurfa’da bir kişi, 3 yaşındaki oğlunu bir mağarada kafasını keserek öldürdü. Katil baba Emniyet ifadesinde, bir süredir devam ettiği Balıklıgöl Mahallesi’ndeki bir tekkede konuştuğu kişilerin telkinlerinin etkisiyle cinayeti işlediğini söyledi.
1991- Sovyetler Birliği başkanı Gorbaçov ile diğer cumhuriyet liderlerinin bir araya geldiği Devlet Konseyi toplantısında KGB’nin lağvedilmesi’ kararı alındı.
1992- Silvan ve Batman’da bugün öldürülen 4 kişiyle birlikte son 300 gün içinde 299 kişi “faili meçhul” cinayetlere kurban gitti.
– Çin Komünist Partisi’nin 14.Kongresi’nde Genel Sekreter J.Zemin “Pazar Ekonomisi’ne geçileceği”ni resmen ilan etti.
1994- Kamu çalışanları grevli-toplu sözleşmeli sendika hakkı için ülke çapında “basın açıklamaları” yaptı.
– Yıldız Teknik Üniversitesi’nde öğrenciler ve öğretim görevlileri “alternatif açılış” gerçekleştirdi. Zuğaşi Berepe müzik grubu konser verdi.
-İHD’ye göre halen cezaevlerinde 102 düşünce suçlusu var.
1995- Grevde olan yaklaşık 250 bin kamu işçisi, Başbakan Tansu Çiller ile Türk-İş’in pazarlık sonucunu bekliyor.
– Reuters’in ABD uyruklu Türkiye muhabiri Aliza Marcus’un 27 Kasım 1994’de Özgür Ülke gazetesinde yayınlanan bir yazıdan dolayı 2-6 yıl arası hapis istemiyle yargılandığı davaya devam edildi.
1997- “Sürekli Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık” eylemi akşam 21:00’den itibaren Okmeydanı’nda da yapıldı.
– İstanbul Bayrampaşa Cezaevi’nde mahkumlar üç koğuşu ateşe vererek isyan başlattılar.
1999- Yunanistan İşçi Sendikası GSEE, Türk-İş, DİSK, Hak-İş ve KESK’in ortaklaşa düzenlediği “Dostluk Konseri” Zülfü Livaneli, Mikis Theodorakis ve Maria Farantouri’nin katılımıyla Harbiye Açıkhava’da yapıldı.
– Pervez Müşerref, Pakistan’da kansız bir darbe ile yönetime geldi.
– Almanya’da hayata veda eden Fakir Baykurt’un cenazesi akşam getirildiği Atatürk Havalimanı’nda alkışlarla karşılandı.
2000- İsrailli üç asker Filistinlilerce linç edilince İsrail Ramallah, Gazze, Nablus ve El Halil’e füze yağdırdı. Filistin lideri Yaser Arafat, “bu bir savaştır” dedi. Filistin Yönetimi saldırı üzerine hapisteki Hamas militanlarını serbest bıraktı.
– Yemen’in Aden limanında bir ABD destroyerinde meydana gelen patlamada 17 Amerikan askeri öldü.
– Düzce’de depremzedeleri dinlemek isterken dövülerek gözaltına alınan “2000 Dünya Kadın Yürüyüşü” aktivistleri suç duyurusunda bulundu.
– Nobel Edebiyat Ödülü, yapıtları Çin’de yasaklanan Çin asıllı Fransız vatandaşı Gao Çing Jian’a verildi.
2002- Endonezya’nın turistik adası Bali’de kalabalık bir gece kulübüne düzenlenen bombalı saldırıda, çoğunluğu yabancı 202 kişi öldü, 300’den fazla yaralı var.
– Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Doğal Afetleri Azaltma Günü ilan edilmiştir.
2003- İstanbul 4.Sulh Ceza Mahkemesi, Adalet Bakanlığı’nın yazılı başvurusu üzerine, ‘ozgurpolitika.org’ ile ‘ekmekveadalet.com’ sitelerinin kapatılmasına ve Türkiye’ye giriş-çıkışlarına filtre konulmasına karar verdi.
– Harbiye Orduevi önünde Irak’a asker gönderilmesine ilişkin tezkereyi protesto eden Temel Haklar ve Özgürlükler Derneği üyelerinden 14’ü dövülerek gözaltına alındı.
– Fransa’da Yahudi kökenli ateist avukat Levy’nin başörtüsü takan iki kızı İlçe Eğitim Müdürlüğü kararıyla okuldan atıldı. Babaları “İslamiyette bir kadının kendini tam olarak kendini var edeceğine inanmıyorum. Ama onların seçimine saygı duyuyorum, tıpkı onların benim seçimime saygı duydukları gibi” dedi.
– Belarus’taki bir akıl hastanesi yangınında 30 hasta öldü.
2004- İslami Cemiyet ve Cemaatleri Birliği’nin yöneticisi Metin Kaplan, gözaltına alındığı Almanya’dan özel uçakla Türkiye’ye getirildi. 13 Ekim’de tutuklanan Kaplan, Bayrampaşa Cezaevi’ne konuldu.
2005- Suriye İçişleri Bakanı Gazi Kenan başkent Şam’da makamında intihar etti. 1982-2002 yıllarında askeri istihbarat şefliği yapmıştı.
2006- Fransa’da Sosyalist Parti’nin sunduğu ve “Ermeni soykırımının inkârının suç sayılması”nı öngören yasa teklifi, Fransa Parlamentosunda 19’a karşı 106 oyla kabul edildi. Tasarının yasalaşabilmesi için senato ve cumhurbaşkanının onayı gerekiyor. Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, tasarının yasalaşması halinde Fransa’ya gidip ifade özgürlüğü adına yasayı ihlal edeceğini söyledi.
– Nobel Edebiyat Ödülü yazar Orhan Pamuk’a verildi. Akademi açıklamasında; “Yaşadığı kent İstanbul’un melankolik ruhunun izlerini sürerken kültürlerin birbiriyle çatışması ve kaynaşmasının yeni simgelerini buldu” dedi.
– İsrail-Lübnan savaşında BM Barış Gücü kapsamında görev yapacak 261 kişilik TSK kara birliği Lübnan’a hareket etti.
2008- Gözaltına alındığı karakolda ve tutuklu iken Metris Cezaevi’nde dövülüp hayatını kaybeden Engin Çeber’in cenazesi, Ümraniye Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Cemevi’nde düzenlenen tören ve kitlesel yürüyüşün ardından Kocatepe Mezarlığı’nda toprağa verildi
2009- İzmir Valiliği, Tiyatro Avesta’nın sahnelediği Musa Anter’in hayatını anlatan “Araf” adlı Kürtçe oyunu gerekçe göstermeden yasakladı.
– Diyarbakır Başsavcı Vekili Eyyüp Mutlu, 12 yaşındaki Ceylan Önkol’un Emniyet Müdürlüğü’ndeki iki patlayıcı uzmanının hazırladığı rapora göre, elindeki budama bıçağıyla, patlamamış bir tüfek bombasıyla oynarken mühimmatın patlamasıyla öldüğünü açıkladı.
– Indiana Üniversitesi ekonomi profesörü Elinor Ostrom 1968’den beri verilen Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanan ilk kadın oldu.
2011- Gazeteci ve çevirmen Suzan Zengin, iki hafta önce olduğu açık kalp ameliyatının ardından bulunduğu Koşuyolu Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ndeki yoğun bakım servisinde 52 yaşında hayatını kaybetti. Zengin, iki yıl kaldığı Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi’nde hastalanmıştı. İşçi Köylü gazetesinin Kartal bürosu temsilcisi Zengin, 28 Ağustos 2009’da evi basılarak gözaltına alınmış ve çıkarıldığı mahkemede tutuklanmıştı. İlk duruşmasına, bir yıl sonra, 26 Ağustos 2010’da çıkabildi.
– Kuzey Kıbrıs’ta askerlik yaparken “Disko” denen disiplin koğuşunda 25 Temmuz’da gardiyan olarak askerlik yapan erlerin ciddi şekilde dövdüğü, güneş altında sandalyeye kelepçelediği Uğur Kantar öldü.
– 22 yıl önce bir döviz bürosu sahibinin öldürülmesiyle ilgili ”Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanan yazar Erdoğan Akhanlı, delil yetersizliğinden beraat etti.
– İstanbul Üniversitesi’nin akademik açılışı için Fen Fakültesi’ne gelen Başbakan Erdoğan’ı protesto etmek isteyen 37 öğrenci gözaltına alındı.
2013- Vietnam’ın sömürgecilik ve emperyalizmden kurtuluşunda Halk Ordusu’na komuta eden Vo Niguyen Giap törenlerle toprağa verildi.
2015- 10 Ekim Katliamı’nın kurbanları Türkiye’nin dört bir yanında hükümet karşıtı sloganlarla toprağa verildi.
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla Türkiye genelinde “Yastayız, isyandayız” sloganıyla 2 günlük greve başlandı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu NTV’de:”İlk andan itibaren DEAŞ’ı birinci öncelik olarak aldık. Hukukla davranmak durumundayız. Türkiye’de intihar eylemi yapabilecek kişilerin listesi dahi var. Öyle bir eylemi gerçekleştirebilme anına kadar sebepsiz yere alıp tutamazsınız.”
KCK yöneticilerinden Murat Karayılan’ın Türkiye’deki PKK’lilere “Ankara’da yaşamını yitiren insanların vasiyeti gereği eylemsizlik sürecini uygulayacağız” dediği öğrenildi.
– Usta oyuncu, komedyen Levent Kırca, 67 yaşında İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
2017- Türk askeri akşam saat 22.15 itibarıyla İdlib’e girdi. Operasyonda 30 zırhlı araç ve 100’ü aşkın asker yer aldı.
– Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD vize kriziyle ilgili açıklamalarda bulundu. Polis teşkilatının kullandığı ABD menşeili Sig Sauer silahlar artık kullanılmayacak.
– ABD, UNESCO’dan, örgütün “İsrail karşıtı tutumunu” gerekçe göstererek çekilme kararı aldı.
Yorumlar kapatıldı.