Belleğimizde: 12 Haziran

1826- Yeniçeri Ocağı’nın yerine Eşkinci Askeri Teşkilatı’nın kurulmasına başlandı.

1830 – Fransa, Cezayir’i sömürgeleştirmeye başladı: İlk adımda Sidi Ferrucha 37.000 asker çıkardı.

1898- Filipinler İspanya’dan bağımsızlığını ilan etti.

1930- Avukat Haydar Rıfat (Yorulmaz) Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’e dönemin Adalet Bakanı Mahmut Esat’ı (Bozkurt) şikayet eden iki mektup yazmıştı. Haydar Rıfat’a göre Adalet Bakanı Mahmut Esat özellikle gazetecilere karşı yanlı davranmaktaydı. Adalet Bakanı Mahmut Esat bu mektupları gerekçe göstererek hakaret davası açtı. Haydar Rıfat Bey Adalet Bakanı Mahmut Esat’a hakaretten 2 yıl cezaya çarptırıldı.

1935- Bolivya ve Paraguay Chaco bölgesinde üç yıldır sürdürdükleri savaşa  bir antlaşmayla son verdi.

1940- Hükümet, Türkiye’nin II. Dünya Savaşı’na girmeyeceğini açıkladı. Bakanlar Kurulu, İtalya ile ticari ilişkilerin kesildiğini de bildirdi.
54 bin kişiden oluşan İngiliz ve Fransız birlikleri, Manş Denizi sınırında St. Valery-en-Caux’da, Alman Feld Mareşal Erwin Rommel’in ordularına teslim oldu. Alman birlikleri Paris’e doğru ilerlemeye devam ediyor.

1941- Çanakkale açıklarında bir Fransız ticaret gemisi torpillenerek battı. Geminin mürettebatı kurtarılarak İstanbul’a getirildi.

1942- İstanbul’da 71 bin kişiye ağır işçi karnesi verildi.

1945- CHP Meclis Grubu, 7 saat süren gizli toplantısında ‘dörtlü takrir’i reddetti. İnönü “Bunu parti içinde yapmasınlar. Çıksınlar karşımıza geçsinler teşkilatlarını kursunlar ve ayrı bir parti olarak mücadeleye girsinler” diyerek, yeni bir parti kurulmasına yeşil ışık yaktı.

1946- Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Üniversitelere özerklik tanıyan kanun kabul edildi.
– İstanbul Gazeteciler Cemiyeti kuruldu.

1947- Basına baskılar sürüyor; Büyük Doğu dergisi mahkeme kararıyla 4 ay kapatıldı.

1955- Fidel Castro sürgünde olduğu Meksika’da 82 yoldaşının katılımıyla “26 Temmuz Hareketi”ni kurdu.

1957 – Kırşehir yeniden il yapıldı.

1958- Ankara’da Kıbrıs için 150 bin kişinin katıldığı bir miting yapıldı.

1959- Che Küba büyükelçiliğine getirildi. Görevi, gideceği ülkelerle Küba adına ekonomik ilişkiler kurmak idi.

1960- Geçici Anayasa açıklandı. TBMM feshedildi. Milli Birlik Komitesi, TBMM’nin tüm hak, yetki ve görevlerini üzerine aldı.

1966- İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri, fakülteyi işgal ettiler.
– Keban Barajı’nın temeli atıldı.

1967 – ABD’de ırklar arası evliliği yasaklayan yasalar tamamen lağvedildi.

1968 – Ankara Dil Tarih Coğrafya ve Ankara Hukuk’tan sonra bugün de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi işgal edilip boykot kararı alındı. Ders kitaplarının pahalılığı ve zamanında çıkmaması, öğretim üyelerinin davranışları, Yönetime katılım, Yönetmelik” vb. gerekçe oldu. Öğrenciler sabah sloganlarla Rektörlüğe yürüdü. Önce sınav günlerini gösteren karatahta yakıldı, ardından santral işgal edilip dışarıyla irtibat kesildi. Hukuk öğrencileri 15:00’de büyük amfide yaklaşık 2 bin öğrenciyle toplandı; Komite’nin talepleri tartışılıp kabul edildi. Komite’nin taleplerini iletmek için Rektörlüğe giden işgalci öğrenciler muhatap hiç kimseyi bulamayınca Rektörlüğü işgal etti. Öğrenciler, Rektör Ekrem Şerif Egeli’yle görüşüp şikayetlerini aktardı ve daha sonra taleplerini bir bildiriyle özetledi. Rektörlük odasına sokulmayan Rektör Egeli evine gitti. İşgalci öğrenciler de evine giderek görevinden istifasını istedi. İşgal edilen İstanbul Hukuk’ta gece Üniversite’nin Süleymaniye kapısı açık bırakıldı, yalnızca öğrenciler ve gazeteciler içeri alındı.
– Fransa’da Bakanlar Kurulu ülke çapında tüm gösteri ve yürüyüşleri yasakladı; “anarşist, troçkist, maoist, aşırı sol” 11 örgüt kapatıldı. Oturma izni ve çalışma kartına sahip birçok “yabancı aktivist” -D.Cohn Bendit dahil- sınırdışı edildi.

1970- DİSK Meclis’ten geçen Sendikalar Kanunu değişikliğine karşı direneceğini duyurdu. Eylem biçimleri işçi temsilcilerinin de katılımıyla şekillenecek.

1971- Cumhuriyet Başsavcılığı Türkiye İşçi Partisi’nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
– İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı’nca 24 gündür Davutpaşa Kışlası’nda gözaltında tutulan DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler, sendikacılar ve yazar Yaşar Kemal dahil 10 kişi serbest bırakıldı.

1974- Hükümet Ataş Rafinerisi’ni devletleştireceğini açıkladı.
– ”Kötü hal ve düşünce taşıdığı” gerekçesiyle askerliğini Ağrı/ Patnos’ta “sakıncalı piyade” olarak tamamlayan AÜ Hukuk Fakültesi eski Asistanı Uğur Mumcu hakkındaki işlemin iptali için Yüksek Askeri İdare Mahkemesi’nde açtığı davada mahkeme huzurunda konuştu: “Bu ve bunun gibi dosyalar, yarın tarih adlı büyük yargıcın önünde birer belge olacaktır.”

1975- CHP Genel Başkanı Ecevit Urfa’da topraksız köylülere konuştu: ”Toprak reformu insanlığın, İslam’ın gereğidir, Anayasamızın buyruğudur, Atatürk’ün isteğidir.” Ecevit Urfa/ Siverek’te halka hitap ederken “Halklara özgürlük” sloganın atılması üzerine konuşmasına ara vererek ”Türkiye’de tek halk vardır. Kafatasının biçimi değil, içi önemlidir. Bizi bölmek isteyenlerin oyununa gelmeyeceğiz.” dedi.
– Yunanistan Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) üyeliği için resmen başvurdu.
– İspanya’da Franko rejiminin ağır sansür baskısından kaçan İspanyol yönetmenlerin Fransa’da özgürce çektikleri filmleri izlemek için halk hafta sonları Fransa ve Portekiz’e geçiyor.

1976- Mobil ve BP’nin istekleri gerçekleşti ve ithal ettikleri petrole zam yapıldı. Ancak zam tüketiciye yansıtılmayıp akaryakıt fonundan karşılanacak.
– Mayıs ayının sonuna kadar 180 milyon dolarlık dış kredi kullanıldığı açıklandı.
– Yurtdışında döviz ödeme hesabı açtıranlar yurda izinli gelirken kesin dönüşe gerek kalmadan istedikleri otomobili getirebilecekler. Otomobil ithalatının yapılması için döviz ödeme hesabında tutulması gereken meblağın 20 bin mark olduğu açıklandı.
– İstanbul’da 298 üniversite öğretim üyesi ve 519 öğretim yardımcısı bildiri yayınladı:”Panislamizm ve Pantürkizm adıyla anılan şeriatçılık ve ırkçılık görüşleri, gerçekte ülkemizde çağdışı bir baskı rejimini gerçekleştirmeyi amaçlayan gerici akımın uzantılarıdır.”
– Türkiye’de ilk kez sendikal örgütlenmeyi Bank-İş’te gerçekleştirmelerinin ardından işverenin işyerini kapattığı Altınok Müşavirlik ve Mühendislik Bürosu’ndan 8 mühendis, 3 mimar, 1 tekniker, 1 teknisyen, 2 yardımcı teknik eleman ve 1 çaycı direnişe geçti.

1978- Akkuyu’da yapılması planlanan nükleer santrale çevre köylüler ve Taşuculu balıkçılar karşı çıktı.
Ana muhalefet AP’nin Genel Başkanı S.Demirel, CHP iktidarının nükleer santrallara karşı çıktığı yolundaki haberler için: “Boğaz Köprüsü’nden sonra nükleer santrallara da karşı çıkarlarsa, benim “bunlar medeniyet düşmanıdırlar” sözüm gerçeklik kazanmış olur.”
– Yargıtay, iş kazasında ölen işçinin kusurlu olması halinde mirasçılarının kıdem tazminatı alamayacaklarına karar verdi.
– Niğde’nin Bor ve Adana’nın Kadirli ilçelerinde ülkücüler CHP ve TÖB-DER binalarını tahrip etti.

1980- Üniversite sınavları için İzmir’e gelen öğrencilere akşam İnciraltı Öğrenci Yurdu bahçesinde düzenlenen eğlenceye Asteğmen Necip Pınar ve Çavuş Hasan Dimici komutasındaki askerler tarafından açılan ateş sonucu 5 öğrenci yaşamını yitirdi. Ölen 5 öğrencinin tümü sırtlarından vuruldu. 1 öğrenci de kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Yaralılar, uzun süre bahçede bekletildi.

1981- İstanbul Emniyet Müdürlüğü eşcinsel şarkıcıların hiçbirinin sahneye çıkamayacağını açıkladı.

1982- Kan davasından idama mahkum Şahabettin Ovalı’nın cezası infaz edildi.

1984- Urfa’nın adı Şanlıurfa olarak değiştirildi.

1985- Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde polisin yetkilerini genişleten yasa kabul edildi.
– “Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi Kurtuluş” davasında Mustafa Kaçaroğlu idam, 17 sanık 3-5 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı, 19 sanık beraat etti.

1986- Ahmet Altan’ın Sudaki İz adlı romanı “muzır” bulundu. Altan ve yayımcısı Erdal Öz hakkında dava açıldı.
Aynı gün Haydar Dümen’in Cinsel Yaşam 2 adlı kitabı toplatıldı.

1987- İngiltere’de genel seçim yapıldı. Margaret Thatcher önderliğinde Muhafazakarlar 3. kez seçimi kazandı.

1988 – Ankara’da 15 dakika esen 80 kilometre hızındaki rüzgar ve şiddetli yağmur, arkasında 14 ölü bıraktı.

1989- Bulgaristan’dan göç eden Türklerin sayısı 90 bin kişiyi buldu.

1990- 14 Ocak 1989 tarihinde Mardin’in Yeşilyurt köyünde köylülere dışkı yedirdiği iddiasıyla yargılanan Binbaşı Cafer Tayyar Çağlayan suçlu bulundu; -Yargıtay’ın görüşünün aksine- 4 köylüyü tokatlayıp tekmelediği için “fena muamele”den 2 ay 15 gün hapse mahkum edildi. Binbaşının cezası 375 TL ağır para cezasına çevrilip ertelendi. AİHM’e götürülen davada 1994’de Türkiye 4 köylüye 300’er bin Frank tazminat ödemeye mahkum oldu.
– 1 Mayıs’ta polis kurşunuyla felç olan İTÜ öğrencisi Gülay Beceren’in yurtdışında tedavisi için 7 belediye yardım kampanyası başlattı.
– Rusya Federasyonu resmen bağımsızlığını ilan etti.
– İstanbul DGM “her fırsatta suç işledikleri” iddiasıyla TAYAD’lılar için ceza ve dernek için kapatma istedi.

1991- Dersim Aliboğaz’da devlet güçleriyle çıkan çatışmada, TİKKO gerillası Ali Asker Doğan (1971- Hozat) öldürüldü.
– Toplu sözleşme görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlanan kamudaki 85 bin enerji işçisi ülke genelinde toplu viziteye çıkma eylemi yaptı.
– İstanbul’da hükümetin %20 zammını yeterli bulmayan 600’ü aşkın memur akşam üzeri Ayasofya önünde toplanarak 15 dakika süreyle alkışlı protesto yaptı

1992- Ramazan ve kurban bayramında günlük gazeteler çıkmaz ve yalnızca gazeteciler cemiyetinin hazırladığı Bayram gazeteleri yayımlanırdı. Bu gelenek Sabah gazetesi tarafından bozuldu. Sabah gazetesinin kurban bayramı süresince yayımlanması, tartışmalara neden oldu.

1993- Ailesinin ve savcının 3 aydır aradığı İstanbul Üniversitesi öğrencisi Harun Çetin, kafasına sert cisimle vurulmaktan dolayı beyin hasarından komaya girmiş halde bir hastanede bulundu.

1994- Refah Parti’li Gebze belediye başkanı, 80’i memur 733 çalışanı işten attı ve direniş başladı.
– Mustafa Nevzat İlaç Sanayii’nden çıkarılan görme engelli 2 çalışanın başlattıkları açlık grevi 4.gününde.
– Sümerbank’ın özelleştirilmesinde 733 çalışan bayilik alamazken, 122 müdür ve 92 satış memuru bayilik aldı.

1995- DYP baskınında öldürülen DHKP-C’li Sibel Yalçın’ın cenazesi -Gazi Mezarlığı’na gömülmek istendiği için- polisçe 3 gündür ailesine teslim edilmedi.
– Eminönü Belediyesi’nden çıkarılan işçilerin direnişi 30.gününe girdi. Destek için Edirnekapı’daki Temizlik ve Fen İşleri Müdürlüğü önünde toplanan işçilere polis müdahalesi sonrası DİSK/Genel-İş 7 No’lu Şube Başkanı Erol Ekici ve 3 arkadaşı gözaltına alındı.

1996- Habitat II Konferansı’nda liderler zirvesi yapıldı. Zirveye Pakistan Başbakanı Benazir Butto, Küba Devlet Başkanı Fidel Castro ve İsrail Cumhurbaşkanı Weizman’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda devlet adamı katıldı.

1997- Siyasi hayatta yaşanan tedirginlik yanında likidite sıkıntısı ikinci el tahvil ve bono piyasasında faizlerin yüzde 105 seviyesine çıkmasına yol açtı.
– İSKİ’den atılan işçiler Istanbul Defterdarlığı önünde Refah Partisi kadrolaşmasını protesto etti.
– Bank Si-Sen üyesi 700 kadar Türkbank çalışanı toplu sözleşme görüşmelerini erteleyen Banka Yönetimi’ni protesto etti.
– Afganistan’dan kaçan General Raşid Dostum Türkiye’ye sığındı.

2001- KESK üyeleri Kamu Çalışanları Sendikaları Yasa Tasarısı’nı ülke genelinde oturma eylemleriyle protesto etti.
– İstanbul Üniversitesi’nde ülkücülerle çatışmanın ardından solcu öğrenciler Merkez Kampüs kapısına yürüdü.

2005 – Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı’na ilk petrol verildi.

2006- Diyarbakır’daki 49 sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelip oluşturduğu “Barış İçin Diyarbakır Girişimi” tarafından Kürt Sorununda Barış ve Barış Çalışmalarının Ortaklaştırılması” konulu panel düzenlendi.
– Irak Kürdistan Bölge Hükümeti ABD temsilcisi Kubad Talabani; ” PKK sorunu, Kürdistan Bölge hükümeti, Irak hükümeti ve Türk hükümeti arasında kurulacak siyasi diyalog yöntemiyle çözülebilir. PKK sorununa askeri çözüm bulunması imkansız” dedi.

2008- KESK İstanbul Şubeler Platformu ile İstanbul Üniversitesi öğrencileri Tuzla tersanelerindeki işçi ölümlerini ayrı ayrı eylemlerle protesto etti.

2010- Cumartesi Anneleri 272.kez bir araya geldikleri G.Saray’dan Ankara’ya 10 günlük yürüyüşe başladı.

2011- Uluslararası Para Fonu’nun bilgisayar sistemi adı bilinmeyen bir site tarafından korsan saldırıya uğradı.
– 24.dönem milletvekili genel seçimleri tamamlandı. Sandıkların yüzde 100’ü açıldı ve barajı aşan 3 parti AKP, CHP ve MHP Meclis’e girdi.

2013- 1 Haziran’da Güvenpark’ta polis kurşunuyla vurulan Ethem Sarısülük’ün beyin ölümünün gerçekleştiği bildirildi. Eskişehir’de yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren Ali İsmail Korkmaz için ailesi ile birlikte yaklaşık 1.000 kişi yürüdü.
AKP hükümetinin “Gezi Parkı için referandum yapılabilir” beyanına karşı Taksim Dayanışması açıklama yaptı: “Ölümler referandum yapılsın diye yaşanmadı”. Taksim Dayanışması, Başbakan Erdoğan ile yapılan görüşmelere çağrılmadıklarını, kendisiyle görüşmeyeceklerini açıkladı. BDP’liler Gezi Parkı’nı ziyaret etti. Taksim Meydanı ve Gezi Parkı’na müdahalenin ardından CHP’den Gürsel Tekin, Hüseyin Aygün, Şafak Pavey, Aydın Ayaydın, Sezgin Tanrıkulu BDP’den Sabahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder ve bağımsız Milletvekili Levent Tüzel Gezi Parkı’nda sabahladı. Ertuğrul Kürkçü, Sırrı S.Önder ve bağımsız milletvekili Levent Tüzel birer konuşma yaptı. Taksim Meydanı ve ardından Gezi Parkı’na müdahalede tazyikli suyla zarar gören Gezi Parkı Kütüphanesi için sosyal medyada bağış çağrısı yapıldı. Çağlayan Adliyesi’nde bir grup avukat, Adliye’de Gezi Direnişi’ne destek gösterisi yapan avukatlara yapılan gözaltı işlemini sloganlarla protesto etti. Çağlayan Adliyesi’nde gösteri yapan avukatlara gözaltılar, Ankara Barosu üyesi yaklaşık 3 bin avukatın Kızılay’a yaptığı yürüyüşle protesto edildi. Gençler Taksim Meydanı ve Gezi Parkı’na müdahaleyi, Kızılay’da Güvenlik Anıtı merdivenlerinde kitap-gazete okuyarak protesto etti. İzmir’de yaklaşık 500 kişi geceyi Gündoğdu Meydanı’nda çadırlarda geçirdi.
Barselona’nın en büyük parkında Gezi Direnişi’ne destek yürüyüşü yapıldı. İtalya’da “Sol Ekoloji ve Özgürlük Partisi”nin kadın milletvekilleri Gezi Direnişi’ne destek için Meclis’e kırmızı giysilerle geldi. Anonymous Gezi Direnişi’nden haber geçen medyaya ceza yağdıran RTÜK’ü, RedHack de Ankara Emniyet Müdürlüğü sitelerini hack’ledi. TTB Gezi Direnişi bilançosunu açıkladı: 16 günde 4 ölü, 63’ü ağır 5 bin yaralı. 12 kişi gözünü kaybetti, kafatası kırığı ve beyin travmasından 35 kişi yoğun bakımda.

2016- Orlando, Florida´daki bir gey bara düzenlenen saldırıda 49 kişi öldü, 53 kişi yaralandı. Saldırgan Omar Mateen, polisle girdiği silahlı çatışmada öldürüldü.

2018- Geçen yıl nükleer savaşın eşiğinden dönen ABD ve Kuzey Kore’nin liderleri Singapur’da buluştu, Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılması için birlikte çalışma kararı aldı. İlk kez, Kuzey Kore’nin bir lideri bir ABD Başkanı’yla görüşmüş oldu.