İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belleğimizde: 12 Nisan

1861 – Amerikan iç savaşı başladı. Savaş sonunda toplam 620 bin kişi öldü.
1893- Gazeteci- yazar Muallim Naci öldü.
1918- Çeka (Sovyet gizli polis teşkilatı) gece Moskova’da anarşist merkezlerini basarak 600’e yakın anarşisti tutukladı, silahlarına el koydu.
1925- Bingöl’de 11 Şubat 1925 tarihinde ayaklanan Şeyh Sait, Muş’un Varto ilçesinde yakalandı. Mahkemelerine 27 Mayıs 1925’te başlandı ve 29 Haziran 1925’te Diyarbakır İstiklal Mahkemesi Şeyh Said ve arkadaşlarını ölüme mahkum etti. İdam kararları 29 Haziran 1925 tarihinde Diyarbakır’da infaz edildi.
1932 – Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti kuruldu.
1937- Şair, yazar Abdülhak Hamid (Hamit) Tarhan yaşamını yitirdi.
1945- İktisat Bakanlığı, bütün illerde yurttaşların giyim ihtiyacını için basma ve kaputbezi dağıtılma kararı aldı.
1950- Mahmut Makal’ın Niğde/Aksaray Halkevi’ndeki kurs öğrencilerine “komünistliğe dair konuşmalar yaptığı” ihbarı alındığı bildirildi. Makal’ın Çardak köyündeki evinde de arama yapılıp, müsadere edilen kitaplarının incelemeye alındığı açıklandı.
1956 – İstanbul’da Nalbantlar Kongresi yapıldı. Kongreden sonra üyelere nal mıhı dağıtıldı.
1961- Sovyet kozmonot Yuri Gagarin “Vostok” adlı uzay aracı ile dünya yörüngesinde 1 saat 48 dakika süreyle tur atan ilk insan oldu.
1963 – Martin Luther King Alabama’da sivil haklar yürüyüşüne öncülük ettiği gerekçesiyle tutuklandı.
1968 – Gün Yayınları sahibi Mehmet Ali Ermiş, yayınladığı ve toplatılan Nazım Hikmet’in “Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim”adlı kitabının savcılık sorgusunda kalp krizinden hayatını kaybetti. Başka kitapları da toplatılan Ermiş, bir süre önce de enfarktüs geçirmişti.
– Almanya’da bir Neo-Nazi’nin silahlı saldırısında ağır yaralanan radikal solcu öğrenci lideri Rudy Dutschke (Kızıl Rudi) hayati tehlikeyi atlattı.
– Danıştay kararıyla oynatılan “Devri Süleyman” oyununu seyreden 200 kadar üniformalı subay oyuncuları ayakta alkışladı. Subaylar hakkında soruşturma açıldı.
1969 – Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Mehmet Ali Aybar, “Cumhuriyet Halk Partisi gibi dümen değişikliği değil, düzen değişikliği istiyoruz” dedi.
– ODTÜ’de Akademik Konsey, öğrencilerin 15 Nisan’da işgali sonlandırma açıklamasına rağmen okulu 1 Ekim’e kadar tatil etme kararını uygulamaya koydu. Öğrenciler dün Fizik bölümünü de işgal etmişlerdi.
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’ni boykot ve işgal için düzenlenen forum sırasında çıkan kavgada, Çapa Yüksek Öğretmen Okulu’nda kalan sağcı öğrenciler solcuları okuldan çıkardı. Öğleden sonra solcu öğrencilerin Çapa’yı basması sonucu çıkan çatışmada 19 öğrenci yaralandı. Çapa Yüksek Öğretmen Okulu baskınında yaralanıp hastaneye kaldırılan 9 solcu öğrencinin arasında 3 ay önce Çapa’dan uzaklaştırılan İbrahim Kaypakkaya ve Salman Kaya ile Talebe Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir de bulunuyordu.
– Sonradan Atatürk Kültür Merkezi adını alacak İstanbul Kültür Sarayı, Aida Operası ve Çeşmebaşı Balesi ile açıldı. Ali Özgentürk’ün de aralarında bulunduğu”Devrim İçin Hareket Tiyatrosu” oyuncuları, açılışı hicveden bir “açıkhava temsili”ni Kültür Sarayı’nın önünde sergiledi ve gözaltına alındı.
– Manisa İmam Hatip Okulu öğrencileri “müzik öğretmeni derslere mini etekle girdiği için” boykota başladı.
1971- Deniz Gezmiş Filistin’e gidişiyle ilgili olarak yargılandığı Ankara 2.Ağır Ceza’daki duruşmada; Hakim: “Ne iş yaparsınız?”; Deniz: “Devrimciyim”; Hakim: ”Anlayamadım, mesleğiniz demiştim”; Deniz: ”Devrimciyim. Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun bir savaşçısıyım.”
1975 – Süleyman Demirel başkanlığındaki 1. Milliyetçi Cephe hükümeti güvenoyu aldı. Oylama sonunda Meclis’te kavga çıktı, tabancalar çekildi. 30 üyeli hükümet Adalet Partisi, Milli Selamet Partisi, Cumhuriyetçi Güven Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi’nden oluşuyor.
1977- Türkiye Emekçi Partisi (TEP) Genel Başkanı Mihri Belli’nin oğlu Hayrettin Belli ile TEP kurucularından -vefat eden- Şevki Akşit’in oğlu Ahmet Akşit birlikte Kadıköy Dev-Lis’e giderken ülkücülerce kurşunlandı, yaralanan gençler ameliyat edildi.
1978- Ankara/Maltepe’de DMMA öğrencilerinin geçiş yolunda bir otomobilin bagajına bırakılan bomba patladı: 7’si ağır 18 yaralı. Olay yerine 20 metre mesafede bulunan solcu öğrencilerin gittiği bir kıraathaneye bir süre önce bomba atılması sonucu 3 kişi hayatını kaybetmişti.
– Kaçırdıkları Kıbrıslı solcu 2 öğrenciye işkence yaptıktan sonra kurşunlayıp birinin ölümüne diğerinin yaralanmasına sebep oldukları iddiasıyla tutuklu bulunan 4 ülkücü yargılandı.
1980- Ümit Kaftancıoğlu’nun cenazesi İstanbul’da törenle toprağa verildi.
– B.Ecevit’in Norveç gazetesine verdiği demeçle ”devletin hariçteki nüfuzunu zedeleyecek asılsız haber neşrettiği” iddiasıyla tutuklanması talebi mahkemece reddedildi. Ecevit bu kez Hollanda televizyonuna verdiği ve BBC’de yayınlanan demeci nedeniyle MGK’nin 52 no’lu bildirisine muhalefetten yine gözaltına alındı.
1983 – Eski bayındırlık bakanlarından Şerafettin Elçi, Yüce Divan’da iki ayrı suçtan dolayı görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle toplam 2 yıl 4 ay hapis, 4.660 lira para cezasına mahkûm edildi.
1987 – Türkiye’de 6680 sanatçı, yazar, hukukçu ve bilim insanının pasaport alamadığı açıklandı.
1988- İstanbul’da fakülte öğrenci derneklerinin temsilcileri ile öğrenciler,”Polis-idare işbirliğine karşı” Vilayet’e yürüdü, Vali ile görüştü.
1989 – 20’yi aşkın ilde yüzbinlerce işçi viziteye çıktı, işi yavaşlattı, yürüyüş yaptı.
– Çeşitli fakültelerden İstanbul Üniversitesi öğrencileri, Hukuk Fakültesi önünde “Öğrenci Gençlik Kurultayı’na destek” mitingi düzenledi. Valilik, üniversite öğrenci derneklerince 15-16 Nisan’da Ankara’da yapılacak Kurultay’a izin verilmeyeceğini bildirdi.
– “Toplumsal Kurtuluş” dergisi yazarı Doç.Dr.Yalçın Küçük ile Genel Yayın Yönetmeni İlhan Akalın toplatılan sayılardan dolayı gözaltına alındı.
1990- Haydar Kutlu ve Nihat Sargın’ın başlattığı ölüm orucu 6.gününü doldurdu. Çeşitli illerden Ankara’ya kendilerini DGM’ye ihbar amacıyla giden 400’ü aşkın TBKP’li, otobüsleri Keskin’de polislerce durdurularak engellendi. Bir grup yazarın destek açlık grevi sürüyor.
1991- Ateşkes antlaşmasının yürürlüğe girmesiyle Birinci Körfez Savaşı resmen sona erdi.
1994- Yargıtay 9.Hukuk Dairesi, memur sendikalarının 2821 Sayılı Sendikalar Yasası kapsamında sayılamayacağını, bu nedenle de memur sendikalarıyla ilgili uyuşmazlıkların çözüm merciinin İş Mahkemeleri olmadığı yönünde karar aldı.
– Haliç ve Camialtı Tersaneleri’nde çalışan Dok Gemi-İş üyesi işçiler, koalisyon hükümetinin büyük ortağı DYP’nin Beyoğlu İlçe binasına yürüdü.
1995 – “Sürgünde Kürt Parlamentosu” Lahey’de kuruldu. Hükümet, Hollanda’ya tepki olarak, Büyükelçi Zeki Çelikkol’u Ankara’ya geri çağırdı.
– Hasan Ocak’ın ailesi İstanbul Vali Yardımcısı ile görüştü.
1997- “Sürekli Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık” kampanyası için Okmeydanı’nda yaklaşık 300 kişi yürüyüş yaptı.
– Cumartesi Anneleri, G.Saray’da oturma eylemlerinin başladığı 27 Mayıs 1995’den bu yana geçen 100 haftada 93 kaybedilme olayı daha yaşandığını belirttiler.
1999 – İngiltere’de kamyoncular dizel yakıta uygulanan verginin yükseltilmesini protesto ettiler. Başkent Londra ile yedi büyük kentin merkezini işgal ettiler.
2001– MKP cezaevi sorumlusu olduğu açıklanan Celal Alpay (1973- Mazgirt) ile 26 yaşındaki Abdullah Bozdağ (DHKP-C sanığı) ölüm orucunun 176. gününde yaşamlarını yitirdiler.
– İHD Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenleyen Veli Saçılık Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın vereceği protez kolu kullanacağını söyledi: “Bakanlık 9 ay sonra protez kol vermeyi kabul etti, ancak cezaevlerinden her gün yeni tabutlar çıkarken alamam”.
– Murat Karayalçın, Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) istifa etti. Karayalçın feshedilen Sosyaldemokrat Halkçı Parti’nin (SHP) eski Genel Başkanlarındandı.
2002 – Venezüella’da Devlet Başkanı Hugo Chavez, ordu komutanlarının baskısı altında istifa etti. Chavez Küba ve Irak ile yakın ilişki kurduğu için Amerika Birleşik Devletleri’nin öfkesini çekmişti.
2004- Ankara Üniversitesi’nde 70 kadar öğrenci İstanbul’da yapılacak NATO zirvesini protesto için Cebeci Kampüsü’nden Kızılay’a yürümek isteyince dövülerek gözaltına alındı.
2005 – Yeşillerin inisiyatifiyle Avrupa Parlamentosu’nda “Ermeni Konferansı” düzenlendi. Ermeni diasporası temsilcilerinden Laurent Leylekyan, Etyen Mahcupyan ve Hrant Dink’i “Türkiye’nin rehineleri” olarak tanımladı. Hrant Dink, “Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Böyle algılarız böyle davranırız. Dışarıdakiler içeridekilerin hamisi kesilirse devlet ve toplum da azınlıkları dışarının uzantısı olarak görür” dedi.
2006 – Çorlu’da 420 gündür İleri Deri fabrikasında direnişte olan işçiler greve çıktı. Polis müdahale etti. 33 işçi gözaltında.
– “Kürt Demokrasi Forumu” Genel Başkanı Feridun Yazar, “Bir dernek olarak silahlı kuvvetlere çok şey söyleme şansımız yok. Ama PKK’ya bir çağrımız var. PKK’nın bir daha patlamamak üzere silahları susturması gerektiğine inanıyoruz” dedi.
– İran parlamentosu kürtajı kabul etti. Ancak yasa sadece annenin ya da ceninin hayatı tehlikedeyse kürtaj izni veriyor. Tecavüz sonucu hamilelikte ise kürtaj izni yok.
2007- Irak parlamentosunda patlama meydana geldi: üçü milletvekili sekiz kişi öldü.
2008- Tandoğan’da “Ulusal Egemenlik Mitingi” adıyla yapılan mitinge, özellikle Birleşik Kamu-İş’e bağlı sendikalar, Atatürkçü Düşünce Derneği, Biz Kaç Kişiyiz, Cumhuriyet Okurları gibi birçok sivil toplum kuruluşundan geniş katılım olduğu gözlendi.
– Başlattığı operasyonlarla basında “Süper Savcı” olarak bilinen Samsun Cumhuriyet Savcısı Murat Gök, lojmanında ölü bulundu.
– İtalyan sanatçı Pippa Bacca, Kocaeli’nin Gebze ilçesi Tavşanlı köyü yakınlarındaki ormanlık alanda ölü bulundu. Zanlı Murat K, Bacca’yı öldürdüğü iddiasıyla tutuklandı.
2010 – Samsun’da görülen Muş/ Bulanık dava duruşmasının çıkışında bir kişinin saldırısına uğrayan Ahmet Türk’ün burnu kırıldı. Polisin olaya seyirci kaldığı ileri sürüldü.
– Kürt yazar, gazeteci, eleştirmen Evrim Alataş, yaşamını yitirdi. Evrim Alataş’ın Mayoz Bölünme Hikayeleri (2003) ve Her Dağın Gölgesi Denize Düşer (2009) adlı kitapları yayınlandı. Alataş’ın senaryosunu yazdığı “Min Dit” (Ben Gördüm) filmi 46.Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Öykü” ödülünü aldı.
2013- Başlattığı operasyonlarla basında “Süper Savcı” olarak bilinen Samsun Cumhuriyet Savcısı Murat Gök, lojmanında ölü bulundu.
– Ali Babacan: ”Kanal İstanbul ile ilgili ilk etapta ‘acaba olur mu, olmaz mı, çok mu çılgın, acaba gerçekleştirilebilir mi’ şeklinde şüpheler hissettik ama Başbakanımız bunu açıkladı. Olmayacak olsa zaten açıklamazdı. Biz bunun gerçekçi bir proje olduğuna inanıyoruz.”
2014- Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10. maddesiyle görevli özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 91’i tutuklu 175 sanıklı KCK davasında 48 sanığın tahliyesine karar verildi.
2016- Kilis’e, Suriye’den ateşlenen üç roket mermisi düştü, 12 kişi yaralandı.
– Nijerya’da, terör örgütü Boko Haram’ın elinde rehin bulunan 1274 kişi kurtarıldı.
2017- Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve cinayete nezaret ettikleri öne sürülen İstanbul jandarma istihbarat görevlisi iki astsubay, tutuklandı.
2018- Başkentray’ın açılışına katılan Erdoğan “Artık çok daha fazla sabrımız kalmadı. Kanal İstanbul’un ihalesini yapmamız olmazsa olmaz hale geldi. İşte son Boğaz’daki kaza bunun ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu, daha fazla bekleyemeyiz” dedi.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı.