İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belleğimizde: 13 Mart

1781- Alman kökenli İngiliz astronom William Hershel, Uranüs gezegenini keşfetti. Güneş sisteminin yedinci gezegeni olan Uranüs’ün daha önceleri bir yıldız olduğu sanılıyordu.
1840- Osmanlı İmparatorluğu’nun resmî takvimi olarak Rumi Takvim kullanılmaya başlandı.
1893 – Yazar ve şair Muallim Naci öldü.
1900 – Fransa’da çocuk ve kadınların çalışma saatleri, günde 11 saat ile sınırlandırıldı.
1917- Çar’ın bakanları tutuklandı. İzvestiya’nın (“Sovyet’ten Haberler”) ilk sayısı çıktı.
1933- Partisi NSDAP Almanya seçimlerinde 1.parti olarak çıkan ve küçük milliyetçi partilerle yaptığı ittifakla hükümeti kuran Başbakan Hitler, Joseph Goebbels’i “Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanı” olarak atadı.
1939- İktisat Bakanlığı kadın çoraplarında kalitenin yükseltilmesi için Avrupa’dan uzman heyet getirtti.
1951- Demokrat Parti İzmir Belediye Başkanı Rauf Onursal, CHP Genel Başkanı İsmet İnönü’nün Halife Abdülmecit gibi sınır dışı edilmesini istedi.
1954- Vietnamlı General Giap, işgalci Fransa askerlerinin tuttuğu Laos sınırındaki Dien Bien Phu üssüne 40 bin askerle taarruz başlattı. ABD’nin Fransızlara yoğun desteğine rağmen üs 7 Mayıs’ta Viet Minh güçlerince ele geçirildi.
1955- Fenerbahçe- Galatasaray futbol maçında taraftarlar tribünde birbirlerine girdiler, 1 kişi öldü.
1965 – 9 Mart günü başlayan ve iki işçinin öldürüldüğü direnişteki, Zonguldak Kömür İşletmeleri işçileri saat 16:00’da işbaşı yaptı. Ancak işçilerin çalışmadıkları süreler içinde pompalar işletilmediğinden ocakları su bastı. Grev süresince Kozlu Kömür İşletmeleri’ndeki zarar 20 milyon lirayı aştı.
1969 – Atilla Tokatlı’nın hazırladığı, Öncü Kitabevi’nden çıkan Sovyet Şairleri Antolojisi toplatıldı.
– Şarkıcı Selçuk Alagöz ve arkadaşları, Anadolu Ajansı’nın İstanbul işyerindeki greve “açık hava konseri” ile destek verdi.
– Adalet Partisi (AP) Malatya Senatörü H.Özer: “Kanlı Pazar’da olduğu gibi, Rusya Türkiye’deki sosyalistleri kışkırtmakta, kızıl sancaktarlar olarak sokaklara sürmektedir.”
1970- Halide Edip Adıvar’ın büstü açıldıktan üç gün sonra dinamitlendi.
– Yazar ve dublaj sanatçısı Adalet Cimcoz öldü. Türk sinemasının önde gelen kadın oyuncularından Belgin Doruk, Türkan Şoray, Fatma Girik, Filiz Akın gibi birçok sanatçıyı uzun yıllar beyaz perdede seslendirdi. Adalet Cimcoz Yeditepe, Varlık, Yeni Ufuklar dergilerine şiir, öykü ve kitap tanıtımı yazıları yazdı. Brecht, Kafka, Traven gibi yazarların eserlerine Türkçe’ye çevirdi. Kafka’nın sevgilisi Milena’ya yazdığı mektuplardan oluşan Milena’ya Mektuplar çevirisiyle Türk Dil Kurumu Çeviri Ödülü kazandı.
1971- Aralarında Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) ve Dev-Genç’in de bulunduğu 15 demokratik kitle örgütü “Devrimci güçlerin önündeki engelleri kaldırdığı sürece her girişim desteklenecektir” içerikli bildiriyle Ordu’nun ”12 Mart Muhtırası”na koşullu destek açıklaması yaptı.
– Ülkü Ocakları’ndan 30 kişilik bir grup Cağaloğlu’nda Sosyalist Gençlik Örgütü lokalini basarak bütün eşyaları tahrip etti.
1972- Halit Çelenk ve 4 avukat meslektaşı Deniz-Yusuf-Hüseyin ile görüşmek için Mamak Askeri Cezaevi’ne gitti. Deniz Gezmiş avukat Halit Çelenk’e: “Başbakan Nihat Erim, eylemlerden pişmanlık duyduğumuzu belirterek af dilememizi istedi; af istemiyoruz. Böyle bir şey sözkonusu değildir. Ayrıca, anne babalarımıza da söyleyin, bizler için kimseden af dilemesinler.” dedi. (“Deniz”-T.Feyizoğlu)
– Yeni çıkarılan bir iş yönetmeliğiyle “Sakatlara İş Verme Zorunluluğu” getirildi. En az 200 işçi çalıştıran işyeri bir de eski hükümlü çalıştıracak. Bu rakam işçi sayısının artış oranı kadar çoğaltılacak.
1973 – Meclis’te cumhurbaşkanlığı seçimi için turlar başladı. Faruk Gürler 200, Tekin Arıburun 282, Ferruh Bozbeyli 48 oy aldı. Üçte iki çoğunluk olan 423 ve salt çoğunluk olan 318 oya erişilemedi. Seçim çıkmaza girince Genelkurmay Başkanı Semih Sancar parti liderleriyle görüştü. AP Genel Başkanı Süleyman Demirel diğer liderlerin aksine bu görüşmeyi gizledi, görüşmenin radyodan açıklanması üzerine “Bana mı inanacaksınız, radyoya mı?” diye sordu. Genelkurmay Başkanlığı’nın resmi açıklaması üzerineyse, “Dün dündür, bugün başka bir gündür” dedi.
1974 – Barzani yandaşı Kürtlerle Irak askerleri arasında çıkan çatışmalar üzerine, Türkiye sızmaları önlemek için Irak sınırını kapattı.
1975 – SSK Kurumuna bağlı 9 ildeki işyerlerinde Sosyal-İş Sendikası’nın başlattığı grev Ankara İş Mahkemesi’nce ilk gününde durduruldu.
– Northern Electric Fabrikası’nda çalışan bin üç yüz işçi DİSK/ T. Maden-İş sendikasına geçti. İşveren sendikayı tanımadığı açıkladı ve 20 işçiyi işten çıkardı. Direnişe geçen işçilere 13 Mart’ta polisler saldırdı. Direniş 31 Mart’ta işverenin tüm koşulları kabul etmesiyle sonuçlandı.
1977 – 12 Mart’tan sonra ilk tünel; Ankara Merkez Kapalı Cezaevi 8. koğuşta kazdıkları tünelle cezaevinin dışına çıkan Grup arkalarında, duvara yazdıkları “O duvar/ o duvarınız/ vız gelir bize vız” dizelerini bıraktı. Grupta, Devrimci Gençlik dergisinde çıkan yazılardan dolayı cezaevinde bulunan Taner Akçam’la birlikte TİKKO’cu Mehmet Zeki Şerit, Sadi Güven, THKO’lu Rıza Selman, yankesicilikten tutuklu Muzaffer Erbaş, gasp suçlusu Zeki Özer vardı. Firarilerin bitişikteki cemevi marangozhanesine kazdıkları tünelden ulaşıp parmaklıkları keserek kaçtıkları anlaşıldı.
1978- Genelkurmay Başkanı Evren “Ordu parlamenter sisteme saldıranları yok edecek güçtedir” dedi.
– Taviani kardeşlerin yönettiği Mayıs 1977 yapımı “Babam ve Ustam” filmi İzmir/Konak Sineması’nda gösterime girdi. Film, 1977’de Cannes Film Festivali’nde hem Altın Palmiye hem de FIPRESCI (Uluslararası Film Eleştirmenleri) Ödülü’nü kazanan ilk film olmuştu.
1979- Adalet Partisi, 4. Beş Yıllık Plan’ın esas yönünden Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasıyla iptalini istedi. Gerekçe: Kooperatifler ve Toprak Reformu bahislerinin komünist/ kolektivist uygulamalara örnek oluşturması.
– İstanbul’da özel öğrenci yurtları kapatıldı.
1980 – Metal işkolunda 107 işyerinde çalışan yirmi beş bin işçi adına sürdürülen toplu sözleşme görüşmesi uyuşmazlıkla noktalandı. T. Maden-İş 13 Mart’tan itibaren kademeli olarak grev başlattı. Aynı gün Netaş işçisi Mustafa Benlioğlu Otosan Fabrikası önünde kurşunlanarak katledildi. 19 Mart’tan itibaren grevdeki işçi sayısı yirmi iki bine ulaştı. Grev 12 Eylül darbesini yapan cunta tarafından kaldırıldı. Grevdeki işçilerden bir bölümü darbecilerin bu kararına rağmen grevlerini iki gün daha devam ettirdiler.
DİSK/Tekstil’in grevinde işyeri sayısı 29’a, işçi sayısı 13.500’e yükseldi; Maden-İş de MESS’in 12 işyerinde 4 bin işçi ile grev başlattı.
Kazlıçeşme Mensucat Santral’da işten çıkarılanların geri alınması için 40 gündür direnen işçiler polis ve jandarmanın ortak operasyonuyla fabrikadan çıkarıldı: 120 gözaltı Türk-İş’e bağlı Teksif üyesi işçilerin direnişini Türk-İş ve Teksif yönetimleri onaylamamıştı.
1982 – Türkiye Komünist Emek Partisi’nin (TKEP) üyesi Seyit Konuk, Necati Vardar ve İbrahim Ethem Coşkun isimli üç işçinin idam cezası İzmir’de Buca kapalı Cezaevi’nde infaz edildi. 7 Mayıs 1981’de ölüm cezasına çarptırılan üç işçinin son mektupları “suç unsuru taşıdığı” gerekçesiyle ailelerine verilmedi, dosyaları 30 yıl sonra teslim edildi.
– 17 aydır Davutpaşa Askeri Cezaevi’nde tutuklu olan CHP’li eski İstanbul Belediye Başkanı Ahmet İsvan hakkında “DİSK’le ideolojik işbirliği içinde olmak ve silah bulundurmak”tan 6-16 yıl arası hapis istemiyle dava açıldı.
1983- Cumhurbaşkanı Kenan Evren Antakya ve Mersin’de halka hitap ederek yaptığı konuşmada “Eski partilerin hemen hemen aynı kişilerle, yalnız iki isim değiştirerek, yeniden hortlamalarına müsaade edemeyiz” dedi. Evren eski siyasilerden, “Kendilerine kul köle olacak kişilerden kurulacak partinin büyük bir çoğunlukla seçimi kazanmasıyla, seçimden sonra tekrar eski koltuklarına oturtulmayı düşleyenler” diye söz etti. Konuşmasını, “Nasıl 12 Eylül’den önce bu kişileri tekrar tekrar uyardık ama dinlemediler, sonunda başlarına 12 Eylül yumruğu indiyse, nasıl 7 Kasım’dan önce yapılan ikazları da dinlemeyip bu defa da Türk halkının yumruğunu yediler ise şimdi yine ikaz ediyorum. Üçüncü bir yumruğu yememek istiyorlarsa derhal bu girişimlerden vazgeçsinler” diye sürdürdü.
– Beylerbeyi’nde restore edilmekte olan tarihi İsmail Hakkı Efendi Yalısı gece çıkan yangında tamamen yandı. Yalının yanındaki 205 yıllık Beylerbeyi Camii’nin kubbesi de tamamen yandı.
1984- Türkiye’nin Ottawa Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Kemalettin Kani Güngör’e suikast girişiminde bulunan 4 Ermeni Kanada’da tutuklandı.
– Gümrük kaçakçılığı davasından yargılanan Abuzer Uğurlu Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi tarafından 15 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı.
1986 – Fatsa Dev-Yol davası savcısı Hakim Binbaşı Halit Cengiz, rüşvet, dolandırıcılık gibi suçlardan toplam 29 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.
– Odalar Birliği Başkanlığı’ndan ayrılarak DYP’ye giren ve genel başkanlık seçimlerinde ağır yenilgiye uğrayan Mehmet Yazar, yeni bir siyasi parti kurmak için DYP’den istifa etti.
1987- Uluslararası Halter Federasyonu, halterci Naim Süleymanoğlu’na, Türkiye’ye iltica tarihinden 6 Aralık 1987 tarihine kadar yarışmalardan men cezası verdi.
1989- Ankara AKM’deki sergide bir tablonun İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin baskısıyla kaldırılması Mimar Sinan Üniversitesi öğrencilerince protesto edildi.
1990- SSSCB’de “Başkanlık Sistemi”ne geçilmesi ve Komünist Parti’nin Anayasal tekelinin kaldırılmasını öngören tasarılar, Komünist Partili milletvekillerinin karşı oylarına rağmen Halk Temsilcileri Kongresi’nde ezici çoğunlukla kabul edildi.
– Hava Kuvvetlerinde sürdürülen “irtica operasyonunda” toplam 146 subay ve astsubayın irticai faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle orduyla ilişkilerinin kesildiği açıklandı.
– Toplu sözleşme anlaşmazlığı nedeniyle Goodyear Lastik Fabrikası’nda grev başladı. Pirelli ve Brisa’da grev duyuruları asıldı.
– “2000’e Doğru” dergisi Yazı İşleri Müdürü Tunca Arslan, toplatılan sayıdaki “Kürt Sorununa Çözüm” başlıklı haberden dolayı DGM’ce tutuklandı.
– Yıldız Üniversitesi işgalinden dolayı tutuklanan 77 öğrenci açlık grevinde; yakınları B.Paşa Cezaevi önünde basın toplantısı yaptı.
1991- ANAP hükümetinin İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, gözaltında işkenceden hayatını kaybettiği ileri sürülen Ali Rıza Ağdoğan’ın “tuvalete götürülürken 3.kat penceresinden dışarı atladığını” iddia etti.
1992- Erzincan’da 6,3 şiddetinde deprem oldu; 492 kişi öldü.
1993- Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, “Laiklik bir din değildir. Bu düşünce yanlıştır. Laiklik din ve vicdan hürriyetine saygıdır.” dedi. Diyanet İşleri Başkanı Yılmaz Kuran’ın yeniden tefsir edilmesini istedi ve İlmihal kitabı ile İslam tarihinin de yeniden yazılmasından yana olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’dan Diyanet İşleri Başkanı Yılmaz’a destek geldi. Özal, “Çağa ayak uydurmak için değişimin şart olduğunu. “Aksi halde Osmanlının düştüğü yanlışlık tekrarlanır. Dini konulara yeni anlayış getirmek lazım. Bu konuda korkmadan çalışmak gerekir” dedi.
1993- İHD İzmir Şubesi’nin Bostanlı’da düzenlediği mitingde faili meçhul cinayetler ve yargısız infazlar kınandı.
SHP İstanbul İl Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen İl Başkanı ile 32 ilçe başkanı, son olarak Kartal’da 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan polis baskınına ilişkin İstanbul Emniyet Müdürü Necdet Menzir ve polisler hakkında ”yargısız infaz”dan suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.
1994- Kıbrıs Rum bandıralı bir tankerle bir Yunan şilebi Rumelikavağı açıklarında çarpıştı; 19 gemici öldü, 19 kişi yaralandı, 9 gemicinin kayıp olduğu açıklandı.
– SHP İstanbul İl Başkanı Yüksel Çengel, Belediye Başkanlığı adayı Zülfü Livaneli’nin “İSKİ skandalına bulaşmış yönetimle çalışmam” demesi üzerine istifa etmek zorunda kaldı.
1995 – 12-13 Mart gecesi İstanbul Gazi mahallesinde 3 kahvehanenin otomatik silahlarla taranmasıyla Alevi dedesi Halil Kaya’nın ölümü, 20 kişinin yaralanmasının ardından; çoğunluğunu Alevilerin oluşturduğu mahalle halkı olayları protesto etmek için geceyi sokakta geçirdi, olaylara ilgisiz kalmakla suçladıkları karakola yürüdü. Polis mahalle halkını havaya ateş açarak durdurmaya çalıştı. 1 kişi kurşunlanarak ölürken pek çok kişi de yaralandı. Gece boyunca durulmayan olaylar ertesi günü de sürdü. Öğle saatlerinde Cemevi önünden karakola yürümek isteyen grupla polis karşı karşıya geldi. Polisin göstericilerin üzerine ateş açması sonucu 15 kişi öldü, aralarında polis, jandarma ve gazetecilerinde bulunduğu 100’den fazla insan yaralandı. Olayları önleyemeyen polis, askerden yardım istedi. Askerleri önce alkışlarla karşılayan grup daha sonra “Asker Sivas’ta neredeydi?” diyerek bu kez taş yağmuruna tuttu. Gazi, Zübeyde ve Esentepe mahallelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
– Edebiyatımızın ustalarından Melih Cevdet Anday’ın 80. doğum yılı PEN Yazarlar Derneği’nin düzenlediği bir toplantıyla kutlandı. Melih Cevdet Anday, Garip akımının üç kurucusundan biriydi. Pablo Neruda ondan, “Nazım Hikmet’ten sonra çok büyük bir Türk şairi daha buldum. Bütün gece gözüme uyku girmedi” diye söz etmişti.
1996- Cezası 5 yıl süreyle koşullu olarak ertelenen Yaşar Kemal: “Bana 5 yıl hiç bir şey yazmayacaksın diyorlar, yazacağım.”
– “Düşünceye Özgürlük” kitabından dava açılan 90 yayıncıdan aralarında karikatürist Musa Kart’ın da bulunduğu 34’ünün DGM’ce sorgusu yapıldı.
– İzmir Tabip Odası, Manisalı Gençler’in gözaltındayken götürüldükleri iki hekimin verdiği raporların hemen tümünde yer alan “darp ve cebir izine rastlanmamıştır” veya “fiziksel ve psikolojik patolojiye rastlanmamıştır” ifadelerinin ”mümkün ve doğru olmadığını” bildirdi
1998- Başbakanlık bünyesinde kurulan Sivil Çalışma Grubu, hazırladığı Türban Raporu’nda, türbanın “kılık kıyafetle ilgili mevzuata aykırı” olduğunu vurguladı. Raporda, “Kamu görevlileri ve öğrencilerin, devlet daireleri ile okul ve üniversitelerden oluşan eğitim kurumlarının kapalı mekanlarına türbanla girilmesi disiplin suçu oluşturur” denildi.
2000- Savaş Suçları Mahkemesi’nde Srebrenica katliamının sorumlusu Bosnalı Sırp General Radislav Krstiç’in yargılanmasına başlandı. Soykırım davasında müebbet hapis istemiyle yargılanıyor.
2001- Ekonomiden Sorumlu Devlet bakanlığı’na atanan Kemal Derviş, TBMM’de yemin ederek görevine resmen başladı. Anayasa’nın 112. Maddesince bakan sıfatını taşıdığı sürece dokunulmazlığa sahip olacak. Ancak dışarıdan bakan atandığı için TBMM genel Kurulu’ndaki oylamalara katılamayacak.
– Bergama’da Eurogold’un altın üretimi için işçi ve iş makinası getirdiği duyumu alan köylüler gece maden alanının çevresinde toplanarak slogan attı.
2002 – TBMM genel Kurulu’nda Diyarbakır, Hakkari, Tunceli ve Şırnak’ta Olağanüstü Hal’in 45. kez dört ay daha uzatılması kabul edildi.
– BM Güvenlik Konseyi ilk kez Filistin devletinin kurulması için karar çıkardı; “İsrail ile Filistin’in iki devlet olarak tanınmış ve güvenli sınırlar içinde yan yana yaşadığı bir bölge vizyonunu onaylıyoruz”. 15 üyeden 14’ünün onay verdiği karara Suriye İsrail işgaline değinilmediği için çekimser kaldı.
2003 – Anayasa Mahkemesi, oybirliğiyle HADEP’i (Halkın Demokrasi Partisi) kapatma kararı aldı. Kararla, Murat Bozlak dahil 46 üyeye de siyaset yasağı getirildi. HADEP, Türkiye’de kapatılan 26. parti oldu. Yargıtay, Cumhuriyet Başsavcısı da, HADEP’in yedeği olarak kurulan DEHAP hakkında Anayasa Mahkemesi’ne kapatma davası açtı.
– ABD, henüz tezkere çıkmadan Irak savaşı için üs olarak kullanılmak üzere Kızıltepe’den İdil’e kadar binlerce dönüm araziyi kiraladı.
2004- Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın bazı kaymakamlık ve askeri birliklerden çeşitli toplum kuruluşlarına ilişkin istihbarat faaliyetleri talep eden fişleme yönergesine karşı “Barış Girişimi”, “Fişle Beni” kampanyası başlattı. Yurttaşlar kendilerini ihbar edecek.
– Tunceli ziyaretinde protestolarla karşılaşan Başbakan Erdoğan’ın aracının güzergahı değiştirildi.
– YÖK Yasa Taslağı’nı protesto için illerden Ankara’ya gelen “13 Mart İnisiyatifi” üyesi 2 bini aşkın öğrenci Kızılay’da polisle çatıştı.
– İstanbul Barosu, adil yargılama talebi ve 35 baro başkanının desteğiyle “Hukuk Devleti ve Yargı Reformu” adlı kampanyasını Tünel’den Taksim’e sessiz yürüyüşle başlattı.
2005- AKP’li 21 milletvekilinin imzalayarak eski MEB Erkan Mumcu’ya ilettikleri bir belgede, sonraki Bakan H.Çelik döneminde Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’na getirilen Prof.Dr. Ziya Selçuk dahil 5 öğretim üyesine Bakanlık’ta görev verilmesini istedikleri ortaya çıktı.
– TKP Kadıköy’de “Avrupa Birliği’ne Karşı Yurtsever Cephe’de Birleş” mitingi düzenledi.
– Filistin’de 1996’da yapılan ilk genel seçimlerden beri seçimleri boykot eden Hamas, temmuzda yapılacak genel seçimlere katılma kararı aldı.
2006 – Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, Latin Amerika’nın birliği ve bağımsızlığı savunucusu Simon Bolivar’a ithaf ettiği yeni bayrağı Başkent Caracas’ta 20 bin kişinin katılımıyla göndere çekti.
– ABD’de 11 Eylül saldırılarının tek sanığı olan Fas asıllı Fransız Zekeriya Musavi davasında tanıkların yalan söylemeye yönlendirildiği ortaya çıktı. Yargıç, tanıklıkları iptal etti ve duruşmayı askıya aldı.
2007- İngiltere’de hükümet, iklim değişikliğiyle mücadeleyi yasal bir zemine oturtacak, karbon emisyonlarının 2050 yılına kadar yüzde 60 oranında azaltılmasını öngören tasarıyı parlamentoya sundu.
2008- Kosova’nın 17 Şubatta Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etmesinin etkilerinin devam ettiği Sırbistan’da, Devlet Başkanı Boris Tadiç parlamentoyu feshetti.
– Eski MHP İstanbul Milletvekili Mehmet Gül, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de öldü. 16 Mart 1978’de İstanbul Üniversitesi’nde okuldan çıkan öğrencilerin üzerine ateş açılmasıyla 7 kişinin öldüğü, 41 kişinin de yaralandığı katliam davası sanıklarından Gül’ün de adı, kamuoyunda mini Susurluk olarak bilinen Matkap Operasyonda da geçti.
– Sulukule’de “kentsel dönüşüm” kapsamında 6 evin yıkılmasına karşı kiracılar ve Sulukule Platformu üyeleri basın açıklaması yaptı.
– Haber-Sen üyeleri, TRT’nin personel yapısını tümüyle değiştiren TRT Yasa Tasarısı’nı Ankara Radyosu önünde protesto etti.
– 400 kadar öğrenci ve akademisyen İÜ İktisat Fakültesi önünde üniversitelerde türban serbestliğine ilişkin yasa değişikliğini protesto etti.
2009- Halkevleri üyeleri, TÜBİTAKın Bilim ve Teknik dergisi kapağında Darwin’e sansürünü protesto için G.Saray’dan “alternatif kapak” yolladı.
ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği üyeleri ve öğrenciler, TÜBİTAK’ın Bilim ve Teknik Dergisi’nin Evrim konulu kapağının değiştirilmesini “Devrim Stadyumu”nda “Devrim” yazısının D harfini bir süre kapatarak protesto etti.
2011- Gazetecilere Özgürlük Platformu, basına yönelik baskıları ve “Ergenekoncu” iddiasıyla gazetecilerin tutuklanmasını Taksim’e yürüyüşle protesto etti.
– Birçok ilden Ankara’ya gelen onbinlerce sağlık emekçisi Sıhhiye’de AKP politikalarını protesto etti.
2012- Sivas Katliamı’nı ”insanlığa karşı suç” olarak görmeyen Mahkeme, ölen 2 ve firarda olan 5 sanık yönünden ”zamanaşımı” gerekçesiyle Sivas Davası’nı düşürdü. Kararı protesto için Adliye önünden Kızılay’a yürümek isteyen aileleri ve grupları polis gaz ve tazyikli suyla dağıttı. Başbakan Erdoğan, Mahkeme’nin Sivas kararı için “Milletimiz için, ülkemiz için hayırlı olsun” dedi.
– 8 yıllık kesintisiz eğitime karşı AKP tasarısının Komisyon’dan kavgayla geçirilmesi için Bahçeli: “AKP hükümeti Nazilere taş çıkardı.”
– Son dört günde en az 25 Filistinlinin ölümüne neden olan çatışmaların ardından, İsrail ve Filistinli militanlar arasında, Mısır’ın arabuluculuğuyla ateşkes sağlandı.
– Guatemala’da, 1960-1996 yıllarındaki iç savaş sırasında, Ekim 1982’deki “Dos Erres” katliamdaki rolü nedeniyle Pedro Pimentel Rios’a 6 bin 60 yıl hapis cezası verildi.
2013- PKK’nın elindeki biri kaymakam sekiz kamu görevlisi BDP milletvekilleri ile İHD ile Mazlum-Der temsilcilerine teslim edildi.
2014- Ankara’da DİSK üyeleri Berkin Elvan’ın katillerinin yargı önüne çıkarılması talebiyle yürüdü.
İzmir’de sağlık çalışanları, katledilen sağlıkçılar ve Berkin Elvan için Körfez’e karanfil bıraktı.
Berkin Elvan’ın ölümünün ardından Adana, Mersin, Antalya, Eskişehir ve Zonguldak’ta yapılan gösterilere müdahale edildi.
2015- Birleşmiş Milletler, İran’da geçen yıl 753 kişinin idam edildiğini açıkladı. Bunun, son 12 yılın en yüksek rakamı olduğu belirtildi.
– Avrupa Parlamentosu, AB ülkelerine “Ermeni soykırımı”nı tanımaları çağrısında bulundu.
– Almanya anayasa mahkemesi, öğretmenlerin derslerde başörtüsü takmasına getirilen yasağın anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.
2016- 1 ay içinde Başkent Ankara’da meydana gelen 2. patlama: Kızılay Güvenpark’ta bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlendi; 38 kişi hayatını kaybetti, 75 kişi yaralandı.
– Soma’da Yusuf Yerkel tarafından tekmelenen Erdal Kocabıyık, Başbakanlık koruma aracına tekme atarak “kamu malına zarar verdiği” gerekçesiyle 10 ay hapis cezasına çarptırıldı, ceza ertelendi. Kocabıyık daha önce faiziyle birlikte 631 TL’lık hasar bedelini ödemişti.
– Fildişi Sahili’nin Abidjan kentine 40 kilometre mesafedeki bir tatil köyünde düzenlenen silahlı saldırıda, aralarında turistlerin de olduğu 22 kişi öldü.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı.