1099- Haçlı orduları Kudüs’ü işgal etti.
1795- Fransız şair Rougel de Lislie’nin yazıp bestelediği ‘Marseillaise’ Fransa’nın ulusal marşı ilan edildi.
1799- Hiyeroglif yazısının çözümünü sağlayacak olan üç dilde yazılmış Rosetta Taşı, Napolyon’un Mısır Seferi sırasında bir Fransız askeri tarafından bir kale yapımındaki sırasında rastlantı eseri bulundu.
1840- Osmanlı İmparatorluğu, Birleşik Krallık, Prusya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve Çarlık Rusyası arasında Londra Antlaşması imzalandı. Osmanlılar, Mısır’ı veraset, Suriye’yi kaydı hayat şartıyla Mehmet Ali Paşa’ya verdiler.
1886 – Kadınlar Şukufezar dergisinde “saçı uzun aklı kısa” deyimine karşı mücadele başlattı.
1904- Modern kısa öykünün en önemli ustalarından Rus yazar Anton Çehov hayata veda etti.
1908- Fransız biyolog Dr. Alexis Carrel, hayvandan hayvana ilk organ naklini yaptı.
1919- Irak Kürdistan’ın Amadiye bölgesinde halk Hacı Şaban Ağa önderliğinde ayaklandı. Akré’de Barzaniler öncülüğünde irili ufaklı ayaklanmalar başladı.
1912- İngiltere’de, sosyal sağlık sigortası yürürlüğe girdi.
1926- Mustafa Kemal’e İzmir’de suikast girişimi iddiasıyla tutuklu Kazım Karabekir Paşa, Ali Fuat Paşa (Cebesoy) ve arkadaşları serbest bırakıldı.
1927- Viyana’da solcular ayaklandı; polis ateş açtı: 89 ölü.
1928- İskoç Dr. Alexander Fleming penisilini buldu.
1929- Müstakil Ressamlar ve Heykeltraşlar Birliği kuruldu. Birlik Cumhuriyet döneminde kurulan ilk sanatçı topluluğudur.
1932- Kültür ve sanat dergisi ‘Varlık’ın ilk sayısı çıktı.
1941- Kağıt sıkıntısı nedeniyle gazetelerin 4 sayfadan fazla çıkması yasaklandı.
1942- Hükümet, hububat ürünlerinin fiyatlarına yüzde 50 oranında zam yaptıktan sonra, küçük üreticilere mahsullerinin yüzde 25’ini orta çiftçilere yüzde 50’sini yeni fiyatlarla devlete satma zorunluluğu getirdi.
1947- Yunanistan’ın kuzeyinde hüküm süren komünist gerilla ordularının komutanı Markos Vafiadis komünist ”Rizospastis” gazetesine verdiği beyanatta, İngiliz ve Amerikan güçlerinin kralcı Yunan hükümet askerlerine yardım ettikleri takdirde hedef alınacaklarını söyledi.
1948- İtalya Komünist Partisi lideri Togliatti’ye yapılan saldırıyı protesto için 7 milyon işçi genel greve gitti.
1951- Kürt aydını ve Kürt Dili Uzmanı Celadet Bedirxan, Suriye’nin Başkenti Şam’da öldü. Celâdet Bedirxan’ın yedi ana başlık altında topladığı Hawar ‘ın yayın metodu/ çalışma yönteminde de Kürt dili çalışmaları ağırlıklı bir yer tutar: “1- Kürt alfabesini Kürtler içerisinde yayılması ve öğrenilmesi. Kürt dilbilgisi gramerinin tasnif edilerek parça parça yayınlanarak daha sonra kitap haline getirilmesi. 2- Kürt şive/lehçelerinin araştırılması ve birliğinin sağlanması. Kürt dilinin temellerinin, tarih içindeki oluşumu ve gelişiminin araştırılması. 3- Kürt öykü, masal, şarkı vs.nin yayınlanması. 4- Kürt diwanlarının yayınlanması. Seçkin şair ve kişilerin biyografilerinin yayınlanması. 5- Kürt şarkılarının kaideleri ve Kürt danslarının araştırılması. 6- Her tür Kürt geleneğinin geçmişi ve bugününün araştırılması. 7- Tarih ve Coğrafya.”
1954- İzmir liman işçileri yasağı delerek grev yaptı; 24 işçi gözaltına alındı. İzmir’de 700 liman işçileri bir yıl sonra gene grevde. Bu kez işçiler mahkemeye sevk edildi.
1955- Nobel Ödülü almış onsekiz bilim adamı, nükleer silah karşıtı bir deklarasyon yayınladılar (Mainau Deklarasyonu). Sonradan bunlara otuzdört bilim adamı daha katıldı.
1958- Amerika Birleşik Devletleri iç savaş süren Lübnan’a asker çıkardı; Lübnan’ın çağrısıyla yapılan çıkarmayı Türkiye olumlu karşıladı.
1959- Kim dergisi yazı işleri müdürü Şahap Balcıoğlu 16 ay hapse mahkum oldu, dergi bir ay kapatıldı. Gerekçe; Amerikalı gazeteci Eugene Pulliam’ın Türkiye hakkında yazdığı yazıyı yayımlamak..
1960- Kongo’da iç savaş başladı. Birleşmiş Milletler Kongo’ya asker gönderdi.
1962- Başbakan İsmet İnönü “Demokrasiye karşı bir hareketin karşısında orduyu daima bulacağından emin oldum” dedi.
1963- Sendikalar Kanunu ile Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu çıktı. Kavel Kablo Fabrikası işçileri 28 Ocak- 4 Mart 1963 günlerinde direnişteydi. Kavel direnişi, yeni yasaların çıkartılmasında önemli bir rol oynadı.
1967- Güney Vietnam’da komünist Vietkong güçleri çok iyi korunduğu varsayılan Da Nang Amerikan Hava Üssü’ne gece roketlerle saldırdı: 13 asker öldü 6’sı yaralandı. Üs yerle bir olurken 6 jet uçağı, 2 bombardıman uçağı, 3 ağır nakliye uçağı ve 10 helikopter tahrip oldu.
1968- ABD 6.Filo’sundan 1 uçak gemisi ile 5 destroyer 8 günlük bir ziyaret kapsamında sabah İstanbul Limanı’na demirledi. 6.Filo gemilerinin İstanbul’a gelişini protesto için İTÜ Gümüşsuyu binası önündeki caddeye yazılama yapıldı.
6.Filo’nun girişinden 5 saat sonra 100 kadar İTÜ’lü Dolmabahçe Rıhtımı’na gelip boş gönderlere yarıya kadar Türk bayrağı çekti. İTÜ Öğrenci Birliği Başkanı Harun Karadeniz: ”Türkiye’nin tam bağımsız olduğuna inanmıyoruz, onun için bayrakları göndere yarıya kadar çekiyoruz” dedi.
Öğrenciler 6.Filo’yu protesto için akşama doğru İTÜ’den Taksim’e yürüyüşe geçti, polis 15 öğrenciyi gözaltına alıp daha sonra serbest bıraktı. Akşam Beyoğlu’na eğlenmeye çıkan ABD’li denizcilerin üzerine mürekkep ve maytap atıldı; şikayet üzerine 5 öğrenci gözaltına alındı.
1973- Muzaffer Erdost hakkında, Sol Yayınları’ndan Türkçe’ye çevirip yayınladığı “Marksizm ve Milli Mesele” ile “Sağ ve Sol Sapmalar Üzerine” adlı kitaplarda “komünizm propagandası”ndan verilen toplam 15 yıl hapis, 5 yıl sürgün cezaları Yargıtay’ca onanarak kesinleşti.
– İçel Bağımsız Milletvekili Celal Kargılı: ”Üniversitelerarası giriş sınavı sorularının çalınması skandalına adı karışan bir özel dershanenin ortakları arasında Adalet Partisi İstanbul Milletvekili H.Güngör’ün de bulunduğu iddia ediliyor, sınavlar iptal edilmelidir.”
1974- Kıbrıs Cumhurbaşkanı Makarios bir darbeyle devrildi; yerine Kıbrıs Mücadelesi Ulusal Örgütü EOKA üyesi Nikos Sampson getirildi. Türkiye darbeyi Yunan müdahalesi sayıyor. TBMM olağanüstü toplantıya çağırıldı.
1975- Junko Tabel, Everest Dağı’na çıkan ilk kadın dağcı oldu.
1976- İlerici Kadınlar Derneği, işverenlerin kreş zorunluluğunu uygulamadığını belirterek “İşçi çocuklarına kreş” kampanyası başlattı.
– Kırşehir’de Cuma namazı çıkışında cemaati kışkırttıkları saptanan 3 ülkücü tutuklandı.
– Polis Derneği (POL-DER) Yönetim Kurulu bildirisi: ”Polis, Anayasal ve demokratik hakların kullanılışında bir engel, öğrencilerle küskün, toplantı ve gösterilere gereksiz müdahale eden, yurttaşlara kötü davranan bir örgüt değildir.”
1978- İstanbul Demirkapı’da Uzel Traktör Fabrikası’nda DİSK/Maden-İş üyesi işçilerin başlattığı grev 8.gününde.
1979- Kars AP İl Başkanı Medet Alibeyoğlu öldürüldü.
1980- Fatsa’da gözaltına alınan 400 kişiden 250’si serbest bırakıldı. Belediye Başkanı Fikri Sönmez dahil 150 kişinin sorgusu sürüyor. Operasyona katılan Fatsalı maskeli ülkücülerden 4’ü, işledikleri suçlardan gıyabi tutuklama kararları bulunduğu gerekçesiyle tutuklandı.
– Şişli Abide-i Hürriyet Caddesi üzerindeki işyerinde ülkücülerce kurşunlanan CHP İstanbul Milletvekili Abdurrahman Köksaloğlu hastaneye kaldırılırken hayatını kaybetti. Köksaloğlu işyerini kapatması için sürekli tehdit edilmiş, dükkanı yaylım ateşine tutulmuştu.
– 46.günündeki Yeniçeltek grevinde Yeraltı Maden-İş Başkanı Çetin Uygur: “Gönderilen iş müfettişlerine gerekirse kapıları kırıp işçi dosyalarına ulaşmaları emredildi. İktidar kıdem tazminatını verip işçi çıkartmaya, Tariş ve Fatsa’da olduğu gibi ezmeye hazırlanıyor.”
1982- Şair Arif Damar Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi’nce serbest bırakıldı.
1983- Ermeni örgütü ASALA Paris Orly Havaalanı’nda bombalı saldırı düzenledi; ikisi Türk 6 kişi öldü, 63 kişi yaralandı. Aynı gün Los Angeles’ta Ermeni işadamı Victor Galustiyan arabasına konan bombanın patlamasıyla öldü.
1986- İstanbul Milliyetçi Hareket Partisi davasında 3 idam, 6 müebbet hapis cezası verildi.
1987- Diyarbakır Valisi Hayri Kozakçıoğlu Olağanüstü Hal Bölge valiliğine atandı. Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Hakkari, Mardin, Tunceli, Siirt ve Van illeriyle birlikte, bölgedeki askeri güçler de ek bir kararnameyle Kozakçıoğlu’na bağlandı.
– Grev ve lokavt kararları alınan TCDD işyerlerinde ülke çapında yemek boykotu eylemi yaygınlaşıyor.
1990- SHP’de MYK’da benimsenip açıklanan “Güneydoğu Raporu” Parti Meclisi’nde de görüşülüp oybirliğiyle onaylandı. “Güneydoğu Raporu”na Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcılığı’nca hazırlık soruşturması başlatıldı.
– Cihangir’de 12 Temmuz’da polis baskınında öldürülen Gülay Arıcı ve Alper Ersoy’un ardından yazar, sanatçı ve akademisyenler “Ölü olarak ele geçirilmelere son” başlıklı imza kampanyasını başlattı.
1992- Birçok kentte sağlık, belediye ve diğer iş kollarındaki memurlar “düşük zamma karşı” iş bırakma vb.eylemler yaptı
1993- 15 bin kamu çalışanı maaş artışlarının düşüklüğünü protesto amacıyla Meclis’e yürümek istedi; kamu çalışanlarına polis müdahale etti
İstanbul’da da hükümetin verdiği zammı yetersiz bulan kamu çalışanları iş bıraktı, yürüdü, bordro yaktı.
– Kağıthane Belediyesi’nden atılan işçilerden 70 kadarı Ankara’daki Türk-İş Genel Merkezi’nde başkan Bayram Meral’in makam odasını işgal etti.
1994- Tüm Sağlık-Sen üyesi çalışanlar “5 Nisan İstikrar Paketi”ni protesto için iş bıraktı.
1996- İstanbul Gültepe Polis Karakolu tarandı. Ardından, polis bir eve operasyon yaptı; kısa adı DHKP-C olan Devrimci Halk Kurtuluş Partisi- Cephesi üyesi olduğu öne sürülen Hasan Hüseyin Onat, Gülizar Şimşek, Emine Tunçal ve Ali Ertürk öldürüldü; evin sahibi olduğu belirtilen Hanım Gül de yaralı olarak kaldırıldığı hastahanede 22 Temmuzda yaşamını yitirdi.
– Cezaevlerinde kritik günlere giren açlık grevlerine dikkat çekmek için İstanbul Valiliği önünde eylem yapan tutuklu yakınları ve gazeteciler polislerce dövüldü, Cağaloğlu’ndaki T.Gazeteciler Cemiyeti’ne sığınan gazeteciler gözaltına alındı.
1997- Avrupa Birliği Komisyonu, yayımladığı raporda Türkiye’yi tam üyeliğe aday ülkeler arasına almadı.
– Beyin cerrahı Profesör Dr. Gazi Yaşargil’e Dünya Nöroşirurji Birliği’nin onur madalyası verildi.
– Slobodan Milosevic, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti başkanı seçildi.
1998- İstanbul Büyükşehir ile FP’li Ümraniye, Üsküdar, Gaziosmanpaşa, Güngören ve Bayrampaşa belediyelerindeki 12 bin işçiyi kapsayan toplu sözleşmenin imza töreninde sözleşmeyi protesto eden Beykoz Belediyesi işçileri Büyükşehir Belediyesi görevlilerince dövülerek dışarı atıldı.
1999- Abdullah Öcalan, bir açıklama yaparak, PKK’den bir grubun silahlarıyla birlikte Türkiye’ye gelip teslim olmasını istedi.
2000- RTÜK Özgür Radyo’ya 1 yıl yayın durdurma cezası verdi. Gerekçe: Avusturya İşçi Marşı ve Grup Kızılırmak’ın parçalarını yayınlamak.
2001- MHP’li Osman Durmuş’un Sağlık Bakanlığı 1979’da yayınlanan Sağlık Meslek Liseleri Ödül ve Disiplin Yönetmeliği’ni yeniden düzenledi. “Yapılacak araştırma sonucu fuhuş yapmak ya da cinsel ilişkiye girmiş olduğu tespit edilmiş olmak” “eğitim dışına çıkarma”yla cezalandırılacak.
– Ağrı Dağı’na tek başına tırmanan dağcı Sertaç Tümerdem’in cesedi zirvenin 20 metre aşağısında bulundu.
– Bulgaristan’da eski Kral 2’inci Simeon, Cumhurbaşkanı Petar Stoyanov’dan yeni hükümeti kurma görevini aldı.
2002- Pakistan’da Amerikalı gazeteci Daniel Pearl’ün kaçırılıp öldürülmesi ile ilgili davada idam kararı verildi. Cinayeti organize etmekle suçlanan Britanya doğumlu Ahmet Ömer Said Şeyh idam, suç ortakları ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
2003- Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından iki maddesi veto edilen 6. uyum paketi, TBMM’de AKP ve CHP’nin oylarıyla aynen kabul edildi. Böylece Terörle Mücadele Yasası’nın propagandayı cezalandıran 8. Maddesi yürürlükten kalktı.
2004- Yargıtay 8. Ceza Dairesi, TCK’nın 312. Maddesi uyarınca verilen cezayı bozdu. 312. Maddeyi “düşünceye ceza aracı” gibi işleten yargıçları eleştirdi. Kararda “Çoğunluk gibi düşünmemek, kurulu düzeni eleştirmek bir hakdır” denildi.
2005- Londra’da 7 Temmuz günü saldırılarında sorumlu tutulan kimyager, Mecdi Mahmud el-Neşar Mısır’da yakalandı. İntihar saldırısını gerçekleştirenlerin kimlikleri belli oldu; Pakistan kökenli Britanya vatandaşları Muhammed Sıddık Han, Şehzad Tanweer, Hasib Mir Hüseyin ve Jamaika asıllı Lindsey Germanie.
– Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geldiği yer ve nereye yerleştiği belli olmayan kişilerin İstanbul’a bedel ödettiklerini söyledi.
2006- Batman-Siirt-Muş Eczacılar Odası, Avrupa Birliği ve Türkiye Eczacılar Odası tarafından organize edilen güvenli annelik proje kapsamında köyleri dolaşan ekipler, köylülere cinsel konularda bilgiler verilirken, camide toplanan erkeklere de prezervatif dağıtıldı.
– Hizbullah’ın asker kaçırmasını “savaş nedeni” sayıp Lübnan’a giren İsrail sivillerin bulunduğu bir minübüsü vurdu.Çoğunluğu çocuk 18 kişi yanarak yaşamını yitirdi.İsrail ilk kez Suriye sınırındaki tarafsız bölgeyi de vurdu.
2008- Başbakan Erdoğan, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’dan Fethullah Gülen’in Rusya Federasyonu’ndaki okullarının kapatılmamasını istedi.
G.Antep İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce okullara “mesleki seminer” gerekçesiyle gönderilen CD’lerde Fethullahçı yazarların makaleleri yer aldı.
– Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “2 milyar 855 milyon YTL’lik KEY [Konut Edindirme Yardımı] ödemelerinin iki hafta içinde Ziraat Bankası aracılığı ile yapılacağını” söyledi.
– Bağdat’ın 60 km kuzey doğusundaki Bakuba şehrinde, iki intihar bombacısının bir askeri kampa düzenlediği eylemde en az 28 kişi öldü.
– Eşcinsel olduğu için ailesinden ölüm tehditleri alan 26 yaşındaki üniversite öğrencisi Ahmet Yıldız öldürüldü.
2009- İran’ın Hazar havayollarına ait uçak, Tahran’dan kalktıktan 16 dakika sonra, düştü; 168 kişi öldü.
– Rusya’nın Çeçenistan’da işlediği suçlarla mücadele eden insan hakları savunucusu Natalia Estemirova, Grozni’de kaçırıldıktan sonra cesedi İnguş Cumhuriyeti’nde bulundu.
2010- Almanya’nın iki ay önce, mülteci çocuklar yönünden Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne koyduğu çekinceleri kaldırma kararı resmiyet kazandı. Artık, 18 yaş altı mülteciler çocuk kabul edilecek.
– Mersin Akkuyu’da nükleer santral yapılmasını sağlayacak anlaşma, CHP, BDP ve MHP muhalefetine karşın AKP’li milletvekilleri tarafından kabul edildi.
– İsrail Parlamentosu, “Mavi Marmara” baskını sırasında gemide bulunan Arap milletvekili Zu’bi’nin diplomatik pasaportu ile milletvekillerinin bazı harcamalarını parlamentonun ödenmesini öngören yasal haklarını iptal etti.
– Arjantin, eşcinsel evliliğe izin veren ilk Latin Amerika ülkesi oldu.
2011- 18. İstanbul Caz Festivali’nde sahne alan Aynur Doğan, Kürtçe şarkılarını seslendirdiği sırada dinleyicilerin yuhalaması ve sahneye pet şişe fırlatması üzerine konserini tamamlayamadı.
– Arjantin mahkemesi cunta döneminde, El Vesubio toplama kampında yaşanan insan hakları ihlallerinin sorumlularından iki eski subayı ömür boyu hapse mahkum etti.
– BBC’nin Dünya ve İzleme Servislerinde uygulanması planlanan işten çıkarma politikaları nedeniyle Ulusal Gazeteciler Birliği üyesi BBC çalışanları 24 saatlik grev başlattı.
– Cumhuriyet gazetesinin 58 yıllık müzik yazarı, besteci Selmi Andak öldü.
2012- “KPSS İptal Edilsin” grubu sınav sorularının F.Gülen’e yakın internet sitesinde yayınlanmasını Ankara ve İstanbul’da protesto etti.
2013- Abbasağa Parkı’nda “Yeryüzü Sofrası”nın ardından İhsan Eliaçık’ın açış konuşmasıyla Forum düzenlendi.
2014- 6 Mayıs 2012’de yapılan Avukatlıktan Hakim ve Savcılığa Geçiş Sınavı’nda 80 ve üzerinde puan alan ve yapılan suç duyurularına rağmen “takipsizlik” kararının ardından göreve atanan 73 hakim ve savcı için -17/24 Aralık sürecinin ardından- yeniden soruşturma başlatıldı.
2015- A.Davutoğlu hükümet arayışında ikinci ziyaretini HDP Genel Merkezi’ne yaptı. “Çözüm sürecindeki tıkanıklıkların aşılmasının”da konuşulduğu görüşmede HDP eş başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ AKP-CHP koalisyonuna belirli şartlar dahilinde katkı vereceklerini bildirdi.
2016- Türkiye’de Darbe Girişimi. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere ülkede olağanüstü olaylar oldu. “FETÖ/ PDY” tarafından gerçekleştirdiği ileri sürülen darbe girişimin yol açtığı olaylarda 249 vatandaşın yaşamını yitirdiği açıklandı.
2017- Türk Milli Takımı Futbol Direktörü Fatih Terim ve damatları, Çeşme Alaçatı’daki Yüzevler Kebapçısı’nı basıp, mekan sahibine saldırdı. Mekan sahibi ve çalışanlar Yaralama, mala zarar verme, konut dokunulmazlığını ihlal suçlamasıyla şikayetçi oldu.
Yorumlar kapatıldı.