İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belleğimizde: 19 Nisan

1775 – Amerikan Devrimi başladı. Sömürgeci İngiliz birlikleri ile bağımsızlık savaşçıları Massachussets eyaletinin Lexington kentinde devrimin ilk çatışmasına girdiler.

1871- Komün Yönetimi memurların sınavla işe alınması, yüksek rütbeli subayların seçimle belirlenmesi ve bütçenin oylama usulüyle geçmesi kararlarını aldı.

1877- Ruslar, Osmanlı Devleti’ne savaş ilan ettiler. 93 Harbi olarak da anılır.

1882- Evrim teorisinin yaratıcısı, İngiliz biyolog Charles Darwin yaşamını yitirdi.

1906- Nobel Fizik Ödülü sahibi Fransız fizikçi Pierre Curie yaşamını yitirdi.

1909 – Jeanne d’Arc azize ilan edildi.

1926- Türk karasularında her türlü denizcilik işlerini Türk vatandaşlarına tahsis eden ve yabancıların kabotaj hakkına son veren Kabotaj Kanunu kabul edildi.

1938- Kırşehir ve çevresindeki 6,6 büyüklüğündeki depremde 149 kişi öldü.

1943 – Nazilerce istila edilen Polonya başkenti Varşova’daki Yahudilere yönelik temizlik harekatına karşı, Varşova Gettosu Ayaklanması başladı.  

1947- Hindistan’da Kongre Partisi, ülkenin Hindistan ve Pakistan olarak iki ayrı devlete bölünmesini kabul etti.

1948 – Amerika Birleşik Devletleri, yeni bir atom silahını Marshall adasında denedi.

1960- Tahkikat Encümeni yayınladığı 4 no’lu tebliğde İnönü’yü hedef aldı: “CHP lideri Meclis’teki beyanlarıyla gayrımeşruluğun sınırlarını fazlasıyla aşmıştır.”

1961 – 27 Mayıs’tan sonra ilk basın mahkumiyeti; Ahmet Emin Yalman 25 lira ağır para cezasına çarptırıldı.

1965 – Fener Patrikhanesi başta olmak üzere, bütün azınlık kurumlarının denetlenmesine karar verildi.

1966 – 79 gündür devam eden Paşabahçe Şişe ve Cam Fabrikası grevi “halk sağlığını tehlikeye düşürdüğü” gerekçesiyle bir ay ertelendi.

– Ankara’da ABD Dışişleri Bakanı Rusk’ı “protestoya teşebbüs eden” 70 öğrenci yakalanıp savcılığa sevk edildi.

1968- Türk-İş Genel Kurulu’nda, TİP milletvekili Çetin Altan’ın kongre kararıyla protesto edilmesine karşı çıkan Yol-İş Sendikası İstanbul Şube Başkanı Bekir Yenigün 10 kişilik bir grup tarafından ağır biçimde dövüldü.

1969 – Şair Nazım Hikmet’in oğlu Mehmet Hikmet Ran, Türkiye’ye gelmek için müracaat etti.

– Milliyetçi Hareket Partisi Lideri Alparslan Türkeş, “doğum kontrolü suikasttır” dedi.

1970- Zonguldak Maden İşçileri Sendikası Kongresi sonrası Gelik’te 3 bin kadar kömür işçisi, yeni seçilen sendika başkanını protesto için ocaklara inmedi ve kurulan barikatları aşarak Zonguldak’a ulaştı. Ardından, Karadon ve Kilimli’de de 3 bin 900 işçi ocaklara inmedi.

1971 – Sierra Leone’de cumhuriyet ilan edildi.

1972- Şili Devlet Başkanı S.Allende, ABD’li dev telgraf şirketi ITT’nin Şili’deki tüm varlığına tazminatsız el konulacağını açıkladı.

1975- Fındıkzade Kıbrıs Kız Öğrenci Yurdu öğrencileri, İstanbul’daki 400’e yakın Kıbrıslı öğrencinin sorunlarının çözümü için direnişe başladı.

1978- Malatya’da olayların 2.gününde askeri birliklerin kontrolüne rağmen ülkücü-dinci gruplar solcu-alevi mahallelerine silahlı saldırılara girişti, mahalleler direndi. Malatya’da dün kurşunlanıp demiryoluna atılmış ve üzerlerinden tren geçmiş halde bulunan Gazi Lisesi’nin 3 solcu öğrencisinin cenazesi 7 bin kişinin katılımıyla kaldırıldı.

– İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü, okullara bir genelge göndererek Atatürk köşesinin yanına bir de “Fatih köşesi” konulmasını istedi.

1980- Ermeni örgütü ASALA, Marsilya Türk Konsolosluğuna roketatarlı saldırı düzenledi.

1982- Şair, öykücü ve oyun yazarı Sabahattin Kudret Aksal öldü. Pek çok edebiyat ödülünün sahibi olan Aksal’ın en tanınmış yapıtları arasında “Gazoz Ağacı” ve “Yaralı Hayvan” da var. 

1983 – Başrolünü Cüneyt Arkın’ın oynadığı “Yıkılmayan Adam” adlı filmi hakkında komünizm propagandası iddiasıyla dava açıldı.

1984- DİSK’e bağlı Yeraltı Maden-İş Sendikası’nın 25 yöneticisinin İstanbul Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi’nde yargılanmasına başlandı. Sanıkların “Dev-Yol örgütü doğrultusunda faaliyet gösterdiği” gerekçesiyle 6 yıl 8 aydan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

– Avni Dilligil Tiyatro Ödülü’nü Dostlar Tiyatrosu “Galileo Galilei” oyunuyla aldı. Yıldız Kenter “en iyi kadın oyuncu”, kardeşi Müşfik Kenter “en iyi erkek oyuncu” seçildi.

1985- İstanbul Çırağan Sarayı’nın 49 yıllığına İngiliz otelcilik firması Trust House Perte’a kiralanmasıyla ilgili anlaşma imzalandı.

1987- Çeşitli illerin müftülerinden oluşan “irşat ekipleri” Doğu – Güneydoğu illeri ve Trakya’da liseler, üniversiteler, kahvehaneler, camiler ve kışlalarda “manevi kalkınma için” vaazlar veriyor.

1988- Diyarbakır’da İl Başkanı ile birlikte 48 SHP’li, Sivil Cezaevi’nde tek tip elbise ve elverişsiz cezaevi koşullarına karşı 15 gündür süren açlık grevine destek için açlık grevine başladı. Şanlıurfa Cezaevi’nde 16 siyasi mahpusun başlattığı açlık grevi de 7.gününde.

– Cezaevlerinde 25 Yazı İşleri Müdürünün olduğu ve 12 Eylül 1980’den bu yana 2 binden fazla davada yaklaşık 3 bin gazetecinin yargılandığı açıklandı.

1989- Kamuda 10 gündür süren pasif direnişler yeni iş kollarına yayıldı, 35 bin demiryolu işçisi viziteye çıktı. Yaklaşık 4 bin tersane işçisi Salıpazarı’ndan Galata Köprüsü’ne kadar yürüdü, köprüde kurulan polis barikatini aştı. Laleli’de toplanan yaklaşık 1.000 Tes-İş üyesi işçi, sendika yönetimini ve hükümeti protesto etti.

1993- Şair, öykü ve oyun yazarı Sabahattin Kudret Aksal öldü.

1994- RP’li İstanbul Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki Belediye Meclisi toplantısında muhalefet partilerinin oyuyla ANAP ve SHP’li üyelerin kazandığı Meclis Başkanvekilliği ve Divan Katipliği seçimlerini veto etti.

1995- 2 Temmuz Sivas katliamının tüm tanıkları (55 kişi) “sanıklar lehine yalancı tanıklık” yaptıkları suçlamasıyla sanık durumuna düştü; haklarında 5-15 yıl arası hapis cezası istemiyle dava açıldı.

– ABD’nin Oklahoma kentinde bir resmi binaya koyulan bombanın patlaması sonucunda 100’den fazla kişi hayatını kaybetti. Bombayı eski bir asker olan 28 yaşındaki Timothy McVeigh’in yerleştirdiği ortaya çıkarıldı.

– İzmir’de Metaş’ın Uzanlar’a satışını protesto eden çalışanlar fabrikada 48 saatlik işgal eylemi başlattı.

– Yaşar Kemal Der Spiegel dergisinde yayınlanan “Yalanlar Seferi”  yazısı için 3.kez savcılığa ifade verdi.

– Vahakn N.Dadrian’ın Belge Yayınları’nın çevirisiyle yayınlanan “Ulusal ve Uluslararası Hukuk Sorunu Olarak JENOSİD-1915 Ermeni Olayları ve Sonuçları” adlı kitabı İstanbul 5 No’lu DGM’ce yasaklandı.

1998- Bakırköy sahilindeki betonlaşmaya dikkat çeken ÖDP Bakırköy İlçe Örgütü sahilde basın açıklaması yaptı.

– Sabahattin Ali, ölümünün 50.yılı nedeniyle AKM de gerçekleştirilen bir etkinlikle anıldı.

– Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Meksikalı diplomat ve yazar Octavio Paz yaşamını yitirdi.

1999- Karikatürist Tekin Aral İstanbul’da öldü. 1941’de doğan Aral, ağabeyi Oğuz Aral ile Gırgır ve Fırt dergilerini mizah dünyasına kazandırdı.

2000 – İtalya’da Başbakan Massimo D’Alema istifa etti. Komünist Parti’den, Hıristiyan Demokrat Parti’ye geniş bir yelpaze oluşturan koalisyon yeni bir başbakan arıyor.

– Filipinler havayollarına ait Boeing 737-200 tipi bir yolcu uçağı Davao (Filipinler) şehri yakınlarında düştü: 131 kişi öldü.

2001 – Uluslararası ilaç şirketleri, yoğun tepkiler üzerine Güney Afrika’ya karşı açtıkları davayı geri çekti. Dava nedeni; Güney Afrika’nın AIDS’ten kırılan halkına ucuz ilaç sağlamak için kopya ilaçlar üretmesiydi.

– İstanbul Üniversitesi önünde toplanan öğrenciler, cezaevlerindeki ölüm oruçlarına sessiz kalınmasını protesto etti.

2002 – İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde görülen PKK davasında yargılanan 14 kişiden 5’i idam cezası aldı. İdam cezası verilen Zeynep Avcı’nın 1996’da gözaltında tecavüze uğradığı iddiası Çapa Tıp Fakültesi Psikososyal Travma Merkezi’nin raporuyla doğrulanmıştı. Ancak savcılık ve mahkeme, raporu kabul etmedi.

– Arjantin Merkez Bankası bankaları süresiz tatil etti. Arjantin halkı “Hırsız bankalar, dolarımızı geri verin” pankartlarıyla sokağa döküldü.

– İBDA/C’nin lideri Salih Mirzabeyoğlu’nun idam kararı Yargıtay tarafından onandı.

2003 – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan MÜSİAD Genel Kurulu’nda; “IMF’yi (Uluslararası Para Fonu) tanımazsanız, dünya da sizi tanımaz. ‘IMF’yi yollarım’ demek Türkiye gerçeklerine uymaz” dedi. Erdoğan önceki hükümetin Devlet Bakanı Kemal Derviş’i IMF’nin memuru olmakla suçlamıştı.

– Petkim ve Tüpraş’ın özelleştirilmesine karşı Aliağa’da sendikalar ve siyasi partiler 10 bini aşkın katılımla miting yaptı.

– Batı Şeria’da Nablus kentinde İsrail askerlerinin açtığı ateşte Filistinli kamereman Nezih Darouazi öldü.

2004- İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriquez Zapatero hükümetin 16 bakanlığından 8’ine ve Başbakan Yardımcılığı görevine de kadın milletvekili atadı. İspanya hükümette kadın ve erkek bakanların sayısını eşitleyen ilk Avrupa ülkesi oldu.

2005- 1994’de 36 kişinin öldüğü Şırnak’ın Kuşkonar ve Koçağılı köylerinin bombalarla yakılması olayında avukat Tahir Elçi ve ailelerin suç duyurusuyla 2004’de açılan soruşturmada Savcı, “olayın köylere uçak ve helikopterlerden düşen bombalardan ileri geldiği” kanaatine vardı.

– SES üyeleri, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesi için mezar taşlarıyla Meclis’e yürüdü.

– Arjantin’de askeri cuntanın işkencelerini yöneten subay Adolfo Scilingo yargılandığı İspanya’da 640 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

– Kuveyt parlamentosu, belediye seçimlerinde kadınlara oy kullanma ve aday olma hakkını tanıyan yasayı onayladı. Kadınların genel seçimlere katılımına ilişkin yasa ise hala parlamentoda bekliyor.

2006 – Belge Yayınlarının sahibi ve gazeteci Ragıp Zarakolu hakkında iki kitap için toplam 13,5 yıl hapis cezası istendi. Gerekçe; Prof. Dr. Sakayan’ın “Bir Ermeni Doktorun Yaşadıkları -Garabet Haçeryan’In İzmir Güncesi” ve George Jerjian’ın “Gerçek Bizi Özgür Kılacak” başlıklı kitaplarını Türkçe’ye kazandırması.

– Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu yasalaştı.

2007- Doğubeyazıt’ta 1 öğrencinin ölümü, 4 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan kavgayı protesto için “Aşiretçiliğe ve Feodal Yapıya Son” mitingi düzenlendi.

– ABD’de Küba lideri Fidel Castro’ya 2000’de suikast girişiminde bulunduğu Amerikan istihbarat belgeleriyle kanıtlanan eski CIA ajanı Luis Posada Carriles kefaletle serbest bırakıldı. Küba Carriles’i 1976’da Küba uçağına suikast düzenleyip 73 kişinin ölümüne yol açmakla da suçluyor.

2008- Üniversiteliler, “Türkiye Tuzla Olmasın” sloganıyla işçi ölümlerine karşı Kadıköy’den Tuzla tersanelerine yürüdü.

2010- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bir kişinin yumruklu saldırısına uğradı. Yüzüne aldığı darbeyle yaralanan Yıldız, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

2011- Hekimler tam gün yasası ve performansa dayalı ücret sistemini protesto için ülke genelinde 2 günlük iş bırakma eylemine başladı.

– Bir grup Ankara Devlet Tiyatrosu oyuncusu, oyun sırasında ön sırada sakız çiğneyen Sümeyye Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla hakkında soruşturma açılan oyuncuya destek eylemi yaptı.

– Manu Chao, Babylon’daki konsere üzerinde İngilizce “Ahmet Şık-Nedim Şener’e özgürlük” yazan havlu ile çıktı.

2012- Sağlık çalışanları hedef olunan şiddet olaylarını protesto için ülke genelinde iş bıraktı.

– Öğrenci Kolektifleri üyeleri, YÖK Başkanı Çetinsaya’ya G.Saray Postanesi’nden 1 sepet yumurta gönderdi.

2013- 7 Nisan’daki Emek Sineması yıkım protestosunda gözaltına alınan 4 kişi hakkında 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

2014- Suriye’de kaçırılan Fransız gazeteciler Edouard Elias (22), Didier François (54), Pierre Torres (29) ve Nicolas Henin (38) serbest bırakıldı. Gazeteciler, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinden Türkiye’ye getirildi.

2016- Avrupa Birliği, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için taahhüt ettiği fonun 110 milyon avroluk kısmını serbest bıraktı.

2017- Yüksek Seçim Kurulu, CHP, HDP ve Vatan Partisinin 16 Nisan 2017’de yapılan anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasının tam kanunsuzluk nedeniyle iptaline ilişkin taleplerini reddetti.

– Sinema ve tiyatro sanatçısı Bülent Kayabaş, 72 yaşında İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı.