Belleğimizde: 21 Aralık

1898- Pierre Curie ve Marie Curie radyoaktif radyum elementini keşfettiler.

1918- Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin, İttihat ve Terakki’nin çoğunlukta olduğu Meclis-i Mebusan’ı feshetti.

1925- Sovyet sinema yönetmeni Sergey Ayzenştayn’ın Potemkin Zırhlısı adlı filmi gösterime girdi.

1930- Adana’da kurulan “Ahali Cumhuriyet Fırkası” hükümet tarafından feshedildi.

1937- İlk uzun, sesli ve renkli çizgi film olan ve Walt Disney’in yapımcılığındaki Pamuk Prenses ve Yedi Cücelerin galası yapıldı.

1948- İrlanda bağımsızlığını ilan etti.

1953- Türk- Fransız Ticaret Antlaşması imzalandı; anlaşma hükümlerine göre Fransa, Türkiye’ye 100 milyon lira tutarında kredi açacak.

– Serbest bölgeler kurulmasına ilişkin kanun TBMM’de kabul edildi.

1958- Fransa’da Charles de Gaulle Beşinci Cumhuriyet’in ilk cumhurbaşkanı seçildi.

1959- İlk İlhan İskender Tiyatro Armağını’nı Nedret Güvenç ve Ulvi Uraz aldı.

– Kim dergisi bir ay süreyle kapatıldı. Kim’in sahibi ve yazı işleri müdürü Şahap Balcıoğlu’na 16 ay hapis cezası verildi.

1961- Bir İngiliz uçağı Ankara üzerinde infilak etti, 27 kişi öldü.

1964- İngiliz parlamentosu cinayet suçu için verilen ölüm cezasını kaldırdı.

1968- Apollo 8 ay yörüngesindeki görevleri için fırlatıldı.

1969- Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Mehmet Ali Aslan istifa etti. yerine Şaban Yıldız seçildi.

– TÖS, genel öğretmen boykotu nedeniyle açığa alınan yaklaşık 2 bin öğretmen için “dayanışma kampanyası” başlattı.

– Konak’ta 6.Filo’nun gelişini protesto için oturma eylemi yapan kız öğrencilere ve geride ayakta bekleyen erkek arkadaşlarına polis coplarla saldırdı: 50 gözaltı. Cumhuriyet Alanı’nda basın açıklaması yapan Aşık İhsani, Aşık Fermani ve Aşık Kaçıran gözaltına alındı. Solcu öğrencilerin kaldığı İstanbul Kadırga Öğrenci Yurdu 300 toplum polisi, 150 sivil polis ve 40 jandarma ile sabaha karşı basılıp arandı. Polis, yurtta 4 adet molotof kokteyl ile bıçak ve sopalar bulunduğunu bildirdi. İçişleri Bakanı Haldun Menteşeoğlu, Yıldız DMMA aramasında ele geçen dürbünlü tüfeğin Deniz Gezmiş’e ait olduğunu ve Gezmiş’in “bütün anarşik faaliyetlerin tertipçisi olduğunu” iddia etti, Deniz Gezmiş tutuklandı. 69 deniz subayının bildirisiyle ilgili olarak 1 deniz subayı (Sarp Kuray) ve 2 sivil gözaltına alındı. Yapılan soruşturmalarda, bildiriye imza koyan tüm deniz subaylarının “bildirideki ifadeleri kendi düşüncelerine uygun bulduklarını” ifade ettikleri öğrenildi.

– Meclis’te Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesi görüşülürken Adalet Partisi Milletvekili Osman Tarı, dini ve medeni nikahların müftülüklerce kıyılmasını istedi.

1971- Birleşmiş Milletler genel sekreterliğine Avusturyalı diplomat Kurt Waldheim seçildi.

– Nahit Töre’nin “THKO adına banka soymak ve fidye karşılığı adam kaçırmak” iddiasıyla yargılanmasına başlandı; Savcı idam cezası istedi.

1972- Doğu Berlin’de iki Almanya arasında ”Temel Anlaşma” imzalandı.

1973- İstanbul’da Hacı Bekir’in Kadıköy, Karaköy, Beyoğlu ve Eminönü işyerlerinde grev başladı.

1976- İzmir/Hatay Nokta durağında ülkücülerce saldırılan arkadaşı için müdahale eden Ege Üniversitesi Fen Fakültesi öğrencisi Tamer Benial bıçaklanarak öldürüldü.

1977- Türk-İş’e bağlı Teksif’in yürüttüğü sendikal örgütlenme çalışmalarından ötürü Sancak Tül’den son 3 günde 100’e yakın işçi çıkarıldı.

– Haydarpaşa Lisesi’nde boykot sürerken polis bazı öğrencileri coplayarak sınıflara girmeye zorladı. Öğrenci velileri okulda yaptıkları toplantıda öğrencilerin eğitime devam etmeleri için bozuk yemekler, soğuk sınıflar vb. problemlerin de üzerine gidilmesini istedi.

1978- Maraş’ta Endüstri Meslek Lisesi’nin TÖB-DER üyesi 2 öğretmeni kurşunlandı: Hacı Çolak öldü, Mustafa Yüzbaşıoğlu ağır yaralandı.

– “DGM’ye karşı işçileri yasadışı greve teşvik ve tahrik ettikleri” gerekçesiyle yaklaşık 2 yıldır yargılanan DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler ve Yönetim Kurulu üyeleri beraat etti.

1979- Sovyetler Birliği, Afganistan’a girdi.

– Gıda-İş işyeri temsilcisi Sebahattin Çakmak öldürüldü; yirmi bin Tekel işçisi  eylem ve direnişlerle ne cinayet şebekelerine ne de işverenin kuklası sarı sendikalara boyun eğmeyeceklerini ifade etti.

1980- Ankara Baro Başkanlığı’na Prof. Dr. Muammer Aksoy seçildi.

1982- Ernest Mandel’in “Marksizme Giriş” adlı kitabını Türkçe’ye çeviren Marmara Ünv.Asistanı Şadi Ozansü hakkında ”komünizm propagandası”ndan 1980’de verilen ve Yargıtay’da bozulan 7.5 yıl hapis cezası tekrar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü ve beraatle sonuçlandı.

1985- Konya Genelevi’nde çalışan kadınlar kendilerini teşhir etmeleri yasaklanınca greve gittiler.

1986- Çin’in sanayi ve kültür merkezi Şanghay’da toplanan 50 bin öğrenci demokrasi istedi.

1987- İkinci Turgut Özal hükümeti kuruldu. Özal hükümeti Cumhuriyet döneminin 46. hükümetiydi.

1988- Bir Amerikan Jumbo jeti, İskoçya’nın Lockerbie kasabası üzerinde patladı ve 270’den fazla yolcu ve mürettebat hayatını kaybetti.

1990- Lice Kaymakamlığı’na baskıları şikayet etmek için giden köylülere ateş açıldı,1 kadın ve 1 çocuk öldü. Ateş açma emrinin Yüzbaşı Salih Eryiğit tarafından verildiği iddia edildi. HEP Genel Başkanı Fehmi Işıklar’dan Cumhuriyet Gazetesi’ne: “Lice kaymakamına dilekçe vermeye giden köylülere Yüzbaşı ateş açtırdı, 1 kadın ve 1 çocuk öldü.”

– Grevlerinin 22.gününde onbinlerce kömür işçisi Zonguldak’ta sağanak yağmur altında yürüyüş yaptı, T.Harb-İş ve T.Maden-İş ve Petrol-İş yöneticilerini dinledi. Grev haklarını henüz kullanmayan Türkiye Maden İş’li 28.500 işçinin işi yavaşlatma eylemi de sürüyor.

– 1983’de vatandaşlıktan çıkarılan ve itirazları Danıştayca reddedilen gazeteciler İnci ve Doğan Özgüden Türk hükümeti aleyhine Avrupa İnsan Hakları Komisyonu’nda dava açtı. Özgüden’ler açılan yüzlerce yıllık basın davaları nedeniyle 1971’de yurtdışına çıkmıştı. Belçika’da ”siyasi mülteci” statüsünde bulunan, 1975’den bu yana İnfo-Türk Yayınları’nı yürüten İnci (Tuğsavul)-Doğan Özgüden çifti, 1964 ve 1971 yılları arasında Akşam gazetesi ve Ant dergisi yöneticiliğinde bulunmuştu.

1991- Rusya, Beyaz Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Moldova, Azerbaycan, Ermenistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Kırgızistan liderleri bir araya gelerek Sovyetler Birliği’ne son verdiler. Bağımsız Devletler Topluluğu’nu kurduklarını açıkladılar.

– Genel-İş Sendikası’nın kurucusu ve başkanı (1962), Türk-İş Y.K.üyesi (1964), DİSK Genel Başkanı (1977-1980 ve 1991), CHP (1977) ve SHP (1987) milletvekili Abdullah Baştürk, geçirdiği ani bir rahatsızlık sonucu 62 yaşında yaşama veda etti. Genel-İş Sendikası Genel Başkanı ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Yönetim Kurulu üyesi de olan Baştürk için 24 Aralık’ta onbinlerin katıldığı bir cenaze töreni yapıldı. Baştürk, 12 Eylül 1980 darbesi sonrası DİSK Davası’nda 4 yıl tutuklu kalmıştı.

1995- Bethlehem şehrinin kontrolü İsrail’den Filistin’e geçti.

1998- İHD İstanbul Şubesi üyeleri, tutuklu yakınlarının Sakarya Cezaevi görüş yerinde jandarma, cezaevi önünde ülkücüler ve kent dışına çıkarılırken de polisler tarafından uğradıkları saldırıyı Galatasaray’da protesto edip suç duyurusunda bulundu.

1999- Hakkında iki gıyabi tutuklama kararı bulunan eski Şişli belediye başkanı Gülay Aslıtürk Londra’da yakalandı.

– Perpa’da 5 kişinin polis baskınında öldürülmesiyle ilgili “yargısız infaz” davasında 6 yıl sonra karar: Yargılanan 9 polisten 5’i 3 yıl 10 ay 20’şer gün hapis cezasına çarptırıldı.

– KESK üyeleri, “Hükümetin deprem konusundaki duyarsızlığını ve milletvekillerine kıyak emeklilik düzenlemesini” İstanbul ve İzmir’de protesto etti.

2000- DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümetinin Af Yasa tasarısı, Cumhurbaşkanı Sezer’in veto ederek geri göndermesine rağmen Meclis’te bir kez daha kabul edilerek yasalaştı. Af Yasası’ndan ülkücü katiller de yararlanacak.

– Çanakkale Cezaevi’ndeki 158 mahpusun direnişi kırıldı: 4 ölü, 5’i ağır 26 yaralı. Ümraniye Cezaevi’nde yaklaşık 500 mahpusun direnişi ise sürüyor. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk: “Hayata Dönüş operasyonlarında zayiat az, büyük bir başarı. Daha fazla zayiat olabileceği endişesiyle uyku uyuyamıyordum.” Adli Tıp Kurumu, Bayrampaşa Cezaevi’ndeki Hayata Dönüş operasyonunda ölen 12 mahkumdan 8’inin yanarak, 4’ünün kurşunla hayatını kaybettiğini açıkladı.

2001- Arjantin’de ekonomik krizin yol açtığı isyan nedeniyle hükümetten sonra Devlet Başkanı Fernando De La Rua da istifa etti. Yağma ve talanlarla protestolar sürüyor, ölü sayısı 26.

2002- Irak savaşı hazırlıklarını sürdüren ABD, çölde askeri tatbikat gerçekleştirdi. Irak sınırına birkaç kilometre ötede yapılan tatbikatta görev alan binlerce asker, tank ve helikopter eşliğinde karadan işgal senaryosu uyguladı.

2003- “Açılması İzne Bağlı Yerlere Uygulanacak İşlemler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu mekanlarda çalışacak kadınların mülki amirden izin alması uygulaması kaldırıldı.  “Barmen-barmaid, konsomatris” tanımlamaları yönetmelikten çıkartıldı.

– Başkent Buenos Aires’te Plaza De Mayo Meydanı’nda toplanan 40 bin Arjantinli ekonomik reformların gecikmesini protesto etti. 2001 krizinde hayatlarını kaybedenleri andı. Arjantin’de işsizlik oranı yüzde 14.

2004- Irak’ta Musul’daki ABD üssü Merez’e düzenlenen saldırıda en az 24 kişi öldü. Aynı gün, 20 Ağustos’ta Irak İslam Ordusu örgütü tarafından kaçırılan iki Fransız gazeteci (Christian Chesnot ve Georges Malbrunot) serbest bırakıldı.

2005- TÜSİAD ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in seçimlerde yüzde 10 barajını indirme önerisine CHP lideri Deniz Baykal, “düşük barajla etnik temelde bir siyasal yapılanma başlıyabilir” diye karşı çıktı.

– İngiltere’de aynı cinsler arasında evlilik yasallaştı. Elton John ve hayat arkadaşı David Furnish bu yasadan ilk yararlanan çift oldu.

– ABD’de Brooklyn Mahkemesi, ulaşım sektöründeki grev nedeniyle Ulaşım İşçileri Sendikası’na greve devam edilen her gün için 1 milyon dolar, sendikanın 34 bin üyesine ise gün başına iki günlük maaş kesme cezası verdi.

2006- Akademisyen, yazar, sanatçı 324 aydın, Kürt sorununa barışçıl çözüm bulunması için “Savaşın değil, barışın dilini konuşalım” başlıklı ortak bildiri yayımladı.  Bildiride “çatışma ortamının tamamen sona ermesi için, eylemde, fikirde ve yüreklerde silahların bütünüyle susması gerekiyor” denildi.

2008- Türkiye’nin birçok ilinden Adana’ya gelen Aleviler “Maraş Katliamı’nı unutmadık, unutturmayacağız” mitingine katıldı.

– Diyarbakır’da neo-liberal politikalara, ayrımcılığa, cinsiyetçiliğe karşı 170 kuruluş Mezopotamya Sosyal Forumu’nu oluşturdu.

– Ankara’da Türk Eczacıları Birliği ve 51 Eczacı Odası miting düzenledi.

2011- KESK ve 11 sağlık örgütünün üyeleri Türkiye genelinde iş bırakıp meydanlara çıktı.

– Ataması yapılmayan-güvencesiz eğitimciler Sultanahmet Meydanı’nda toplanıp İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüdü.

– TBMM Teşkilat Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte, Meclis’i kuruluşundan beri koruyan, son yıllarda güvenlik işini tümüyle polise bırakan, ancak sadece şeref nöbeti tutan askerler TBMM’den ayrıldı.

2012- ODTÜ’deki polis şiddeti ve TEM polislerinin Ankara’da çok sayıda öğrenci evini basması Ankara ve İstanbul’da protesto edildi.

2013- Beşiktaş-Elazığspor maçında tribünlerde ayakkabılar çıkarıldı, “Her yer yolsuzluk, her yer rüşvet” sloganları atıldı.

2016- Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek Avrasya Tüneli açıldı. Tünel İstanbul Boğazı’nı yer altından geçiyor.

2017- Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, yeni Kudüs tasarısını görüşmeye başladı. Oylamaya 172 ülke katıldı. Oylamada 128 kabul, 9 ret ve 35 çekimser oy kullanıldı. ABD lideri Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan kararı yasa dışı olarak tanındı.

– Birinci Dünya Savaşı’nda 35 kişilik mürettebatıyla kaybolan Avustralya’nın ilk denizaltısı HMAS AE-1’in enkazı 103 yıl sonra Papua Yeni Gine açıklarında bulundu.