1037- İbni Sina, İran’da hayata veda etti.
1527- Tarih ve politika biliminin kurucusu sayılan Floransalı düşünür, devlet adamı, askerî stratejist, şair ve oyun yazarı Niccolò di Bernardo dei Machiavelli öldü. Machiavelli İtalyan Rönesans hareketinin en önemli figürlerindendir.
1633- İtalyan gök bilgini Galileo Galilei, engizisyon mahkemesinde dünyanın döndüğüne ilişkin tezini inkara zorlandı.
1867- Osmanlı tarihinde bir padişah ilk defa olarak askeri sefer dışında seyahate çıktı. Sultan Abdülaziz Han’ın Avrupa gezisi 44 gün sürdü. Gezi 7 Ağustos 1867’de sona erdi.
1905- Egzistansiyalizm (varoşçuluk) akımının öncüsü Fransız filozof, romancı ve oyun yazarı Jean Paul Sartre doğdu.
1908- Londra’da 200 bin kadın, seçme ve seçilme hakkı için yürüdü.
– “Şehrazat” suiti ile ünlü Rus besteci Rimsky-Korsakov öldü.
1919- Kürtçe yayın yapan Haftalık “Jîn” Dergisi yayın hayatına başladı.
1921- Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kanunu kabul edildi.
Bu kanun, 1986 yılında, Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde, yeniden düzenlenerek yürürlüğe konuldu.
1930- İran’da Kürt isyancı Lider Sımko Ağa Öldürüldü. Gerçek ismi Şıkaklı İsmail Xan olan Sımko Ağa, kardeşi Cafer Ağa’nın İran hükümeti tarafından Öldürülmesi üzerine başlatılan isyanın başına geçer. İsyan büyüyerek Mahabat kentine kadar gelir. Sımko Ağa isyan sırasında Mahabat’da 600 İran jandarması ve Amerikan misyonerler heyetini öldürür. Şah Rıza, İsmail Xan’a bir daha Valilik teklif eder. Sımko Ağa, İran’ın teklifini, halkına karşı daha iyi bir muamalenin yapılması halinde kabul edeceğini bildirir. Bu teklifin görüşüleceği bir yere gidildiği sırada yolda suikastle öldürülür.
1934 – Türkiye’de Yahudilere karşı gerçekleştirilen Trakya Olayları başladı.
– Soyadı Kanunu kabul edildi.
1940– II. Dünya Savaşı: Fransa, Almanya’ya teslim oldu.
– Devlet Operası ilk temsilini verdi: Mozart’tan “Bastien ile Bastienne”.
1967- Vietnam Savaşı’na karşı olduğu için askere gitmeyi reddeden Muhammed Ali Clay 5 yıl ağır hapis ve 10 bin $ para cezasına çarptırıldı. Muhammed Ali’nin “Dünya Ağır Siklet Boks Şampiyonluğu” ünvanı da bir süre önce geri alınmıştı. Ceza üzerine Clay: “400 yıldır zaten hapisteyim, üç beş yıl daha yatacakmışım, ne çıkar. Ama katillere yardım edip, fakirleri öldürmek için, 15.000 km. mesafe katetmeyeceğim. Ölmek istersem, burada ölürüm.Şimdi, sizinle çarpışarak ölürüm. Benim düşmanım sizlersiniz. Çinliler, Viet-konglar ya da Japonlar değil.”
1968- İTÜ Rektörü Bedri Karafakioğlu, Maçka Teknik Okulu Cemiyet Başkanı Çetin Uygur’u gece evinde kabul ederek işgalci öğrencilerin taleplerini görüştü. İTÜ’de İşgal Konseyi, Senato’dan taleplerini Öğrenci Birliği Başkanı Harun Karadeniz aracılığıyla iletecek.
Gece İstanbul Üniversitesi’nin bazı öğretim üyeleriyle öğrencilerin “Merkez İşgal Konseyi”arasında bir toplantı yapıldı. İÜ Senatosu, işgal kaldırılmadan isteklerin görüşülmeyeceğini bildirdi. İÜ’de 121 asistan, öğrencilerin “haklı reform taleplerini” desteklediklerini açıkladı.
Meclis’te üniversite olayları tartışıldı. Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına konuşan Nihat Erim, “Bu genç kuşağın patlamasıdır” dedi.
1970- Bağımsız 8 sendikanın başkanı düzenledikleri basın toplantısında Sendikalar Kanunu Tasarısı’na karşı olduklarını açıkladı.
1971- Eski Milli Birlik Komitesi üyesi İrfan Solmazer, ‘Devlet bütünlüğünü bozmak üzere gizli örgüt kurduğu’ iddiasıyla gözaltına alındı.
1973- İstanbul Sanat ve Kültür Vakfı’nca düzenlenen I. İstanbul Festivali başladı.
1974- İskenderun Demir Çelik Fabrikaları’nda çalışan 10 bin işçi eylem yaptı. Eylem nedeniyle aralarında iki sendika başkanının da bulunduğu 17 kişi tutuklandı. (Eylem bir gün sonra sona erecektir.)
1975- CHP Genel Başkanı Ecevit’in Bolu/ Gerede mitingi öncesi halka, Gerede girişinde konvoya ve alanda konuşurken kendisine ve milletvekillerine AP, MHP ve İmam Hatipliler saldırdı. Ecevit kürsüde konuşmasını yaparken AP, MHP ve İmam-Hatipliler sloganlar atıp kürsünün tam karşısında Türk bayrağı açtı. Alandaki bir binadan silah atılmasının ardından sağcı güruh taş, sopa ve şişelerle kürsüdeki Ecevit’e saldırdı. Saldırının sürmesi üzerine Ecevit kürsüden indi, CHP Milletvekili K.Tabak’ın koruyuculuğunda miting alanından uzaklaştı. Koruma polisinin telsiziyle Vali’ye ulaşabilen Ecevit’in talebiyle Bolu komando taburundan birlik gönderildi, ardından Ecevit Karabük’e geçti. Gerede olaylarında CHP’lilere ait 20 işyeri tahrip edildi, 2’si kurşunla 40 kişi yaralandı.
1977- Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Bülent Ecevit kabinesini kurdu; Ancak, Ecevit hükümeti 3 Temmuz günü Meclis’ten güvenoyu alamadı.
– İstanbul’da Galatasaray Mühendislik Yüksek Okulu öğrencilerinin topluca okula gitmek için bindikleri belediye otobüsünün, Elmadağ’da “ülkücüler” tarafından kurşunlanması sonucu, öğrencilerden Devrimci Yol taraftarı Ahmet Aytaç yaşamını yitirdi, 4 öğrenci de yaralandı.
– Likud lideri Menahem Begin, İsrail’in 6. Başbakanı oldu.
1978- Mersin’de kurulu Soda Sanayi A.Ş.’de örgütlenen DİSK/Petkim-İş üyesi işçiler, uyuşmazlık sonucu başlayan ve yüzkırk gün süren grevin Ecevit Hükümeti tarafından ertelenmesinin ardından, işverenin lokavt kararı karşısında duyarsız kalan iktidara seslerini duyurmak amacıyla yapılan mitingten de sonuç alamayınca, Mersin’den Ankara’ya uzanan bir yürüyüş yapma kararı aldı. Mersin Valiliğinin engelleme girişimlerine karşın işçiler 21 Haziran’da yürüyüşü başlattı. İşçilerin Ankara’ya girmesine izin verilmedi. Soda işçileri on beş gün Gölbaşı’nda bekletildi.
1980- Haziran’dan itibaren göç dalgasının yaşandığı Çorum’da Şubat-Haziran arasındaki faşist saldırılarda can kayıpları sinyal veriyor.
– Şair, tiyatro yazarı ve gazeteci Ahmet Muhip Dranas öldü. Az yazdığı halde şiir severlere “Kar”, “Köpük”, “Fahriye Abla” gibi dilden dile dolaşan şiirler bıraktı.
1982 – ABD Başkanı Ronald Reagan’a suikast teşebbüsünde bulunan John Hinckley, mahkeme tarafından akli dengesi yerinde olmadığı için suçsuz bulundu.
1984- Ordu Ünye Çiğdem köyü kırsalında, kolluk güçleriyle girdikleri çatışmada, Devrimci Yol militanları Necmi Karagülle (1957- Ardanuç), Galil İrgün (1957- Fatsa) ve İbrahim Levent (1954- Manisa/ Saruhanlı) öldürüldü.
1985- Amerikalı, Brezilyalı ve Batı Alman adli tıpçıları Brezilya’da bulunan iskeletin Nazi doktor Josef Mengele’ye ait olduğunu belirlediler.
1986- Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) ile Demokratik Sol Parti (DSP) 21 Haziran 1986’da Sosyalist Enternasyonal’e “danışman üye” olarak alındılar.
1988- Başbakan Turgut Özal’ın suikastçisi Kartal Demirağ’ın ifadesini yayınlayan Cumhuriyet muhabiri Erbil Tuşalp DGM Savcısı’nın talimatıyla gözaltına alındı. Erbil Tuşalp’ın gözaltına alınması sonrasında Cumhuriyet Gazetesi Ankara Bürosu’nda arama yapıldı.
– Cem Karaca beraat etti. Beraat kararı, Hafta Sonu Gazetesi”nde 30 Ocak 1981’de yayınlanan ”uydurma haber”de Cem Karaca ile ilgili kullanılan fotoğrafın 1979’da bir Alman tarafından Münih’teki 1 Mayıs kutlamaları sırasında çekildiğinin anlaşılması üzerine alındı.
1989- Joan Baez İstanbul Açıkhava’da konser verdi. Konserin 2.bölümünde Zülfü Livaneli de sahneye çıktı.
1990- İran’da meydana gelen depremde 25 bin insan hayatını kaybetti.
1991- Tez Koop-İş Sendikası ile Migros Türk arasında 1991-92 yıllarını kapsayan toplu iş sözleşmesi imzalandı. Sözleşmeyle işçilerin 1 milyon 80 bin lira olan ortalama aylıkları 1 milyon 650 bin lira zam gördü.
1992- Artvin’in Şavşat ilçesinde, elinde bomba patlayan TİKKO üyesi Doğan Karadağ (1962- Hozat) yaşamını yitirirken, beraberinde yaralanarak kolluk güçleri tarafından yakalanan TKP/ ML MK üyesi İsmail Bulut’un (1961- Hozat) öldürüldüğü açıklandı.
1994- Ümraniye Belediyesi’nden “sınav iptal etme” yöntemiyle atılan 137 kamu çalışanı Valiliğe suç duyurusunda bulundu.
1995- TBMM Anayasa Komisyonu’nda CHP’nin kamu çalışanlarına grevli-toplu sözleşmeli sendika yolunu açan Anayasa değişikliği önerisi ile Genel Kurul’da grevsiz-toplu sözleşmesiz sendika hakkını tanıyan önerge koalisyon hükümetini oluşturan ANAP ve DYP oylarıyla reddedildi.
Kamu çalışanlarına grev ve toplu sözleşmeli sendika hakkı için anayasa değişikliği önergeleri Meclis’te görüşülürken çalışanlar 3 büyük ilde iş bırakıp alanlara çıktı.
– Şişli Belediyesi’nden çıkarılan 662 işçi, eylemlerini sürdürdükleri Okmeydanı Temizlik ve Fen İşleri Müdürlüğü önünden Belediye’ye yürümek isteyince polis copla müdahale etti; sokak aralarına yayılan çatışmada 28 kişi yaralandı, 106 işçi gözaltına alındı.
1996- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Emekli General Necdet Öztorun’un adını kullanarak Başbakanlığı döneminde Tansu Çiller’i dolandırıp örtülü ödenekten 5.5 milyar TL sızdırdıkları iddiasıyla Selçuk Parsadan dahil 4 kişi hakkında en az 5 yıl hapis istemiyle dava açtı.
– İstanbul Eczacı Odası “ilacın meta olmadığı” gerekçesiyle “İlaç Tanıtım Yönetmeliği”nin iptali için Mahkeme’ye başvurdu.
– CHP İzmir milletvekili Sabri Ergül, Manisalı Gençler’e gözaltında işkence iddialarıyla ilgili olarak 24 Haziran’da 10 polis memurunun duruşması öncesi Manisa Emniyet Müdürü ve bir komiser hakkında “emir veren konumunda oldukları” gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.
– Cezaevlerindeki açlık grevleri için Güvenpark’ta eylem yapan tutuklu/hükümlü yakınları sürüklenerek gözaltına alındı, akşam üzeri serbest bırakıldı.
1997- İHD İstanbul Şubesi yöneticileri Diyarbakır, Malatya ve İzmir Şb’nin kapatılması ve Ankara Şb.başkanının tutuklanmasını protesto etti.
– Bergama’lı köylüler siyanürle altın çıkarılmasını savunan Avusturya Büyükelçisi’nin basın toplantısını bastı.
2001- Düzenledikleri Kurultay’da gözaltında yaşadıkları cinsel şiddeti anlattıkları için 19 kadının yargılanmasına devam edildi.
2004- BEKSAV üyeleri İstanbul/Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda Bush ve Rumsfeld’i “halk mahkemesinde” yargıladı.
– İncirlik’te NATO karşıtı eylem yapan TKP’li grup jandarma ile çatıştı: 26 gözaltı.
2005- Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (BAK) üyeleri, 24-26 Haziran tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak “Irak Dünya Mahkemesi”nin son oturumuna Taksim Gezi Parkı’ndan destek istedi. Mahkemede ABD Başkanı Bush ve İngiltere Başbakanı Blair yargılanacak.
2008- Hekimler “Tam Gün” yasa tasarısına ve sağlığın meta haline getirilmesine karşı Galatasaray’dan Taksim’e yürüdü.
2009- Grönland’a kendi kendini tayin etme hakkı verildi.
2010- Gazeteci- yazar İlhan Selçuk öldü.
2011- Yüksek Seçim Kurulu, BDP’nin desteklediği Diyarbakır’dan bağımsız milletvekili seçilen Hatip Dicle’nin milletvekilliğini oybirliği ile düşürdü.
– ABD’de işi ve özel sağlık sigortası olmayan 59 yaşındaki James Verone, hapishane sisteminin sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek için banka soydu.
2012- BEDAŞ’ta işten çıkarılan 25 taşeron işçisi Boğaz köprüsünün ayağında basın açıklaması yaptı
2013- Gezi Direnişi’ne yönelik operasyonlarda gözaltına alınan 25 ESP’liden 18’i tutuklandı, 7’si için adli kontrol uygulanacak. Mersin’de Forum AVM’den Barış Meydanı’na yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. İzmir/Gündoğdu Meydanı’ndaki çadırların polisin şafak baskınıyla sökülmesi akşam Gündoğdu’dan Basmane’ye yürüyüşle protesto edildi. Haldun Dormen İzmir/ Gündoğdu Meydanı’nda, Sahne Tozu Tiyatrosu’ndaki öğrencileriyle birlikte “durdu”. İstanbul’da park forumları yoğun katılımla sürüyor. İstanbul Yeniköy Parkı’nda düzenlenen Forum’a Muhtar’ın örgütlediği 30 kişilik bir grup tekbirlerle saldırdı.
– KESK’li kadınlar Bingöl’de 16 yaşındaki çocuğa cinsel istismar davasında 8 sanığın serbest bırakılmasını protesto etti.
– Che’nin orijinal el yazılı “Bolivya Günlüğü”, Unesco’nun “Yazılı Dünya Mirası” listesine alındı.
– Tunceli’de Aleviler için kutsal sayılan Gola Çetu Parkı için Mahkeme “baraj gölü sahasında kaldığı” gerekçesiyle yıkım kararı verdi.
– Bozcaada’da bu yıl 9.kez yapılacak olan “Şarap Tadım Günleri” yeni alkol düzenlemesi nedeniyle iptal edildi.
2015- Cumhurbaşkanı Erdoğan erken seçim sinyali verdi: ”Cumhurbaşkanına hükümet kurulamaması halinde erken seçim yetkisi var. 45 günlük süre var. Koalisyon hükümeti en kısa zamanda kurulmalıdır. Siyasetçiler çözemezse millet bu işi çözer.”
Yorumlar kapatıldı.