Belleğimizde: 22 Kasım

1497- Portekizli denizci Vasco de Gama Ümit Burnu’na vardı.

1906-  SOS tehlike sinyali, Berlin’deki uluslararası radyo telgraf konvansiyonunda kabul edildi.

1916- ABD’li gazeteci, hikaye ve roman yazarı Jack London (40) hayata veda etti

1925- Şapka inkılabına karşı gösteriler sürüyor. Kayseri’de gösteriler yapıldı.

1928 – Ravel’in Boléro’su ilk kez Paris’te sahnelendi.

1936- Halit Ziya Uşaklıgil’in son anıları Saray ve Ötesi, Cumhuriyet gazetesinde tefrika edilmeye başladı.

1940- II. Dünya Savaşı’nın Balkanlar’a sıçraması üzerine İstanbul, Kocaeli ve Trakya illeri için sıkıyönetim ilan edildi.

1941- II. Dünya Savaşı’nın özel şartları nedeniyle pasta ve benzeri unlu mamullerin yapılması yasaklandı.

1943 – Lübnan, Fransa’dan bağımsızlığını kazandı.

1948- İkinci Türkiye İktisat Kongresi toplandı. Kongrede, devletçilik politikası eleştirildi, özel girişimciliğin teşviki istendi.

1950- Dünya Barış Konseyi, şair Nazım Hikmet’e, İspanya’dan Pablo Picasso, Şili’den Pablo Neruda, Amerika’dan Paul Robeson ve Polonya’dan Wanda Jakubowska ile beraber Uluslararası Barış Ödülü verdi.

1952- Vatan gazetesi başyazarı Ahmet Emin Yalman silahlı saldırıya uğradı.

1958- Juilliard Dörtlüsü, besteci Adnan Saygun’un 1. Yaylı Çalgılar Dörtlüsü’nü Washington’da seslendirdi.

1962- Hükümetin davetlisi olarak Türkiye’yi ziyaret eden Kıbrıs Cumhurbaşkanı Makarios’un gezisi olaylı geçti.

1963- Amerika Birleşik Devletleri Başkanı John Kennedy Dallas’ta öldürüldü. Aynı gün yardımcısı Lyndon B. Johnson başkan oldu.

1967- İstanbul’daki Kıbrıs yürüyüşünde ABD bayrağı yaktıkları gerekçesiyle Deniz Gezmiş, Aşık İhsani ve Uğur Büke gözaltına alındı.

1968- Türkiye’de ilk kalp nakli yapıldı. Doktor Kemal Beyazıt ve ekibinin gerçekleştirdiği ameliyat sonrası hasta 18 saat  yaşayabildi.

– Lütfullah Şadi Alkılıç cezaevine kondu. Alkılıç “Türkiye’nin tek kurtuluş yolu sosyalizmdir” başlıklı yazısında komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle 6 yıl 3 ay hapis cezası almıştı.

1969- Üniversiteye giremeyen öğrenciler Sultanahmet’ten Saraçhane’ye yürüdü.

1975- İspanya’ya monarşi geri döndü; Don Juan Carlos İspanya kralı oldu.

1976- Bursa Cezaevi’nde isyan çıktı. Müdür rehin alındı.

– Hastalığına yenilen yazar Sevgi Soysal (40) hayata veda etti. 12 Mart ara rejimi döneminde iki kez tutuklandı; 8 ay Yıldırım Bölge’de hapiste, 2.5 ay Adana’da sürgünde kaldı. Hapishane sonrası Anka Haber Ajansı ve Sosyalist Kültür Derneği’nin kuruluşunda rol aldı.

– Okuduğu şiirler ve çalıp söylediği türkülerde “komünizm propagandası yaptığı” gerekçesiyle DGM’ce 8.5 yıl hapis ve 4 yıl sürgün cezasına çarptırılan iki gözü görmeyen kadın ozan Şah Turna için devrimci kuruluşlar af kampanyası başlattı.

1978- Ankara 1. Asliye Ceza Mahkemesi, Ülkü Ocakları Derneği’nin kapatılmasına karar verdi.

– Suadiye yolcu vapurunun rotası dışına çıkarılmasıyla ilgili olarak gözaltına alınan 497 öğrencinin 76’sı hakkında soruşturma başlatıldı.

– Milli Eğitim Bakanlığı’nca yürürlüğe konulan yeni “Öğrenci Disiplin Yönetmeliği”ni protesto için İstanbul Erkek ve Pertevniyal liselerinde okul boykotu yapıldı

1979- Uluslararası Para Fonu, IMF, Türk Lirası’nın yeniden devalüe edilmesini istedi.

– DİSK/Yeraltı Maden-İş üyesi KBİ Murgul-Çukurkaya İşletmesi işçisi Nurettin Yılmaz, evinin önünde kurşunlanarak öldürüldü.

1980- Sıkıyönetim mahkemelerindeki yargılamalar için 90 güne çıkarılan gözaltı süresi, olağan dönemler için de 7 günden 15 güne çıkarılıyor.

– Yazar Tezer Özlü Almanya’da “Malbug Ödülü”nü kazandı.

1982- DİSK/Tekstil Sendikası yöneticilerinin Sıkıyönetim Mahkemesi’nde başlayan ve “Savaş hali” hükümlerinin uygulandığı duruşmasında 28 kişinin 5-20 yıl arası hapsi ve sendikanın kapatılması istendi.

–  Açıköğretim uygulaması başladı.

1983- TRT Genel Müdürü Macit Akman, ”Yorgun Savaşçı” filminin kopyasının mevcut olduğunu açıkladı.

1984- Avrupa Konseyi’nde Türkiye’nin dönem başkanlığı tartışıldı. Sonuca varılamayınca, Dışişleri Bakanı Vahit Halefoğlu toplantıyı terk etti.

1985- İstanbul’da bir kuyumcuyu kaçırarak dövizlerini gaspeden polis çetesi içinde, Zeynel Abidin Ceylan’ın işkenceden ölümü nedeniyle aranan Mustafa Haskırış’ın da bulunduğu anlaşıldı; firari polis için gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı. Komiser Muavini Mustafa Haskırış’ın akrabası ülkücü Davut Haskırış da, 1976’da SBF-DER Başkanı Hakan Yurdakuler’in katledilmesinden dolayı 24 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

1986- Dersim Ovacık Hürmek kırsalında devlet güçlerinin düzenlediği operasyonda İbrahim Polat (1950- Kürecik), Hüseyin Tosun (1956- Pertek), Rıza Sökmen (1955- Elazığ), Ünal Küçükbayrak (1954- Siverek), Mehmet Kemal Yılmaz (Karabük), Ali Rıza Boyoğlu (1956- Refahiye), Zeki Uygun (1953- Hafik) Kamile Öztürk (1956- Alaca) ve İsmail Doğan (1965- Pülümür) öldürüldü. Öldürülenlerden 7 kişinin TKP/ML konferans delegesi, 2 kişinin de TİKKO gerillası olduğu açıklandı.

– 20 yaşındaki Mike Tyson dünyanın en genç ağır sıklet boks şampiyonu oldu.

1988- Tek tip elbise dayatmasını da içeren 1 Ağustos Genelgesi’nin kaldırılması talebiyle Eskişehir Cezaevi’nde 188 mahkumun başlattığı açlık grevi 36.gününde bitirildi. Diyarbakır Cezaevi’nde devam eden açlık grevi ise 37.gününde.

1989- Paris’teki “Kürt Konferansı” na katıldıkları için SHP Disiplin Kurulu’nun 4’e 5 oyuyla 17 Kasım’da SHP’den ihraç edilen Kürt kökenli 7 milletvekilinin ardından Doğu-Güneydoğu illerinden 12 il başkanı SHP’den istifa etti.

1990- İstanbul Levent Sanayi Sitesi’nde Körfez Savaşı’na karşı korsan gösteri yapan “Devrimci Sol Güçler” polisle çatıştı.

– Çukurova Üniversitesi’nde 100 öğrenci Ziraat Fakültesi Tarımsal Mekanizasyon Bölümü’nü işgal etti. 3 saat sonra jandarma işgali kırdı, öğrencileri döverek gözaltına aldı.

– BM Gıda ve Tarım Örgütü’nden (FAO) telgrafla gıda yardımı talep eden 19 belediye memuru gece evlerinden gözaltına alındı; 5’i serbest bırakılırken 14’ü hakkında DGM’ce soruşturma başlatıldı

1993- 12 Eylül döneminde TKP/ML Davasından yargılanarak Diyarbakır 5 No’lu Cezaevinde tutuklu kaldığı sürede gördüğü işkence ile katıldığı açlık grevleri ve ölüm oruçları sonucu kanser hastalığına yakalandığı ileri sürülen Mazlum Eren (1958- Ovacık), tedavi amacıyla gittiği İsviçre’de yaşamını yitirdi.

1994- Devlet Opera ve Balesi’nin bütçesinde kesinti yapıldı. Kesintiyi yapan Doğru Yol Partisi, Anavatan Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve Refah partisi milletvekilleri, “Opera ve bale ne iş yapar, bunları kaç kişi seyrediyor” dediler.

– İstanbul Barosu’na üye yaklaşık 150 avukat, öldürülen Av.Medet Serhat için Adliye’den İstanbul Valiliği’ne yürüdü.

– İstanbul’da PTT çalışanları, Tüm Haber-Sen Genel Başkanı ve 22 sendikacının gözaltına alınmasını protesto etti.

– Nazım Hikmet’in 1940’larda Bursa Cezaevi’nde geçirdiği 10 yıllık dönem üzerine Macit Koper’in yazıp sahneye koyduğu “Aslolan Hayattır” adlı oyun İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda sergilenmeye başlandı.

1995 – Tamamı bilgisayar desteği ile oluşturulmuş ilk uzun metrajlı konulu film olan Oyuncak Hikayesi gösterime verildi.

1996- Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller, DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Bucak için: “O bir kahraman.”

– Human Rights Watch’un hazırladığı, Belge Yayınları’ndan basılan”Savaş ve İnsan-Türkiye’ye Silah Transferleri ve Savaş Yasaları İhlalleri” adlı kitap nedeniyle TCK 159’dan dava açılan yayıncı Ayşenur Zarakolu ve gazeteci Ertuğrul Kürkçü’nün yargılanmasına devam edildi. Kesinleşmiş bir cezasından dolayı Bayrampaşa Cezaevi’nden getirilen Zarakolu, yine Belge Yayınları’ndan çıkan Faysal Dağlı’nın “Ateşten Portreler” adlı kitabı nedeniyle yargılandığı davadan beraat etti.

1997- İstanbul’da “8 Mart Kadın Platformu” üyesi bir grup Meclis’te onay bekleyen “Aile içi şiddeti önleme tasarısı”nın yasalaşmasını istedi.

2000- F tipi cezaevlerine karşı 18 cezaevinde 816 mahpusun başlattığı açlık grevleri 34.gününe girerken, bir grup mahpus annesinin çocuklarına destek için Müştak ve Bilgesu Erenus çiftinin evinde başlattığı açlık grevi de 10.gününde.

– TEKEL Cevizli sigara fabrikasında yemekhanenin özelleştirilmesini 14 gündür yemek boykotuyla protesto eden işçiler Yönetim binasına yürüdü.

– Doktorlar özlük haklarının iyileştirilmesi talebiyle Ankara’da TBMM’ye yürüdü, İstanbul’da Okmeydanı Hastanesi önünde basın açıklaması yapıldı.

– İspanya’nın eski sağlık bakanı Ernest Lluch silahlı saldırıda öldürüldü.

2003- Gürcistan’da 2 Kasım seçimine hile karıştığı iddiasıyla Devlet Başkanı Eduard Şevardvadze’ye karşı başlatılan gösteriler isyana dönüştü. Göstericiler parlamentoyu bastı. İsyancılar, yeni seçim yapılana kadar eski parlamento başkanı Nino Burjanadze’yi devlet başkanı ilan etti. Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze “Bu bir darbe, istifa etmeyeceğim” dedi.

2004- Hükümet, F tipi cezaevlerini yasal hale getirip hücre, tek tip elbise, çalışma zorunluluğu öngören tasarıyı geri çıktı. Hükümet, kamuoyunda eylemlerle protesto edilen tasarıyı yeniden düzenleyecek.

2005- Almanya’da seçimlerden iki ay sonra Angela Merkel başbakan oldu. Hıristiyan Demokrat partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) koalisyonu toplam 448 milletvekilinini 397’sinin oyunu aldı. Angela merkel, Almanya’nın ilk kadın ve Doğu Almanyalı başbakanı oldu.

– Şemdinli’de kitabevi bombalanması ve sonrasındaki olaylar Adana ve Mersin’de “Demokrasi Platformu” bileşenlerince protesto edildi.

2006- Britanya’da polis, artık taşınabilir bir cihazla sokaklarda vatandaşın parmak izini alacak. “Lantern” adlı uygulamaya insan hakları örgütleri tepkili.

– Dünya Ekonomik Forumu Türkiye Zirvesi İstanbul’da başladı.

2007- Ankara’da DİSK/Emekli-Sen üyeleri, sendikalarının kapatılması kararına karşı AKP Genel Merkezi girişine siyah çelenk bıraktı.

2009- CHP Gençlik Kolları üyeleri, Ankara ve İstanbul’da Deniz Feneri Derneği’nin kurban bağışı için başlattığı kampanyayı protesto etti.

2010- Trabzon’un Araklı ilçesi Kayacık (Kizirnos) yayla köyüne yapılması planlanan HES, Kayacık Köyü Dayanışma Platformu’nca protesto edildi.

– Kamboçya’da bir festivalde çıkan izdihamda 378 kişi öldü. Yüzlerce kişi de yaralandı.

– İTÜ’nün 2008 akademik yılı açılışında Başbakan Erdoğan’ı protesto eden Öğrenci Kolektifi’nden 18 öğrenci 1’er yıl 3’er ay hapse mahkum edildi.

2011- Oda TV Davası’nda 9 ay sonra hakim karşısına çıkan 12’si tutuklu 13 sanığın davası, “reddi hakim” talebinde bulunan 6 sanığın talebinin bir üst mahkemede değerlendirilmesi için ertelendi. Karar sonrası Ahmet Şık izleyicilere “Biz geleceğiz, hiç merak etmeyin” dedi.

– İÜ Çapa ve Cerrahpaşa Tıp Fakültelerinde görevli öğretim üyeleri, tıp öğrencileri, uzman ve asistan hekimler ile sağlık çalışanları hizmet vermedi.

2013- 8 ilde RedHack’e yönelik düzenlenen operasyonlarda, aralarında Barış Atay’ın da bulunduğu 14 kişi gözaltına alındı.

– TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğü’nde çalışan maden işçileri “kötü çalışma şartlarını protesto için” mesai bitiminde ocaklardan çıkmama eylemi yaptı. Sabah gelen işçiler de ocaklara inmedi.

– Karşılama ve uğurlama törenleri ile temel atma, açılış ve benzeri törenlerde kırmızı halı serilmesi uygulamasına son verilmesine ilişkin genelge Resmi Gazete’de yayımlandı

2017- Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, eski Sırp Komutan Ratko Mladic hakkında, 1995 yılında Srebrenitsa soykırımında 8 binden fazla Bosnalı erkeğin öldürülmesi suçu, insanlığa karşı suç ve savaş kanunlarını ihlal suçundan müebbet hapis cezası verdi.