İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belleğimizde: 23 Haziran

656- Hz. Ali halife oldu.

1848- Paris proleteryası, burjuvaziye karşı ayaklandı.

1868- ABD’li mucit Latham C. Sholes, daktilonun patentini aldı.

1894- Uluslararası Olimpiyat Komitesi Paris’te kuruldu.

1919- Versailles Barış Antlaşması, Alman Parlamentosu’nca kabul edildi.

1920- Çerkez Ethem, Yozgat’a girdi ve padişah yanlısı ayaklanmayı bastırdı.

1939- Fransa ve Türkiye arasında imzalanan antlaşmayla Hatay Fransız egemenliğinden çıktı. Fransa Hatay üzerindeki bütün hak iddialarından vazgeçerek kentin Türkiye’nin bir ili olarak ilhak edilmesini kabul etti.

1941- Birleşik Krallık’a sipariş edilen denizaltı ve uçak filosunu teslim alacak personeli taşıyan Refah şilebi, Mersin’den İskenderiye’ye giderken, bir denizaltı tarafından Mersin açıklarında batırıldı. 168 kişinin öldüğü, 32 kişinin kurtulabildiği olayın ardından, TBMM’de soruşturma başlatıldı ve Refah gemisinin yanlışlıkla Fransa’ya ait bir denizaltı tarafından torpillendiği ortaya çıktı. Fransa’dan gizli pazarlık sonucu iki savaş gemisi alındı.

1942- 6 ve daha fazla çocuğu olan ailelere ikramiye verilmesi kararlaştırıldı.

1943- Türkiye ile Amerika arasında karşılıklı radyo yayın servisi açıldı.

1954- Profesör Nüzhet Gökdoğan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi dekanlığına seçildi. Gökdoğan ilk kadın dekan.

– Türkiye ile ABD arasında vergi muafiyeti antlaşması imzalandı.

1955- Akis dergisi yazı işleri müdürü Cüneyt Arcayürek 6 ay hapse mahkum oldu.

1959 – Fransız yazar ve müzisyen Boris Vian öldü.

1960- Patrice Lumumba ve Kongo Ulusal Hareketi ilk hükümetini kurdu.

1961- Ankara’dan Almanya’ya ilk işçi kafilesi gönderildi. Özel bir uçakla 93 maden işçisi gitti. Bugün de 60 işçi sevk edilecek. İşgücü göndermeye ilişkin protokol, Türkiye ile Batı Almanya arasında 13 Haziran’da imzalanmış özel kuruluşların kontratsız işçi göndermelerinin önüne geçilmeye çalışılmıştı.

1968- Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nde işgal kaldırılınca Profesörler Kurulu öğrencilerin 31 maddelik taleplerinin çoğunu kabul etti ve boykot sona erdi. Gece toplanan İstanbul Üniversitesi Senatosu, öğrencilerin şartlarının kabul edilemez olduğunu, 24 Haziran’a kadar işgal kaldırılmazsa okulu tatil edebileceklerini bir bildiriyle duyurdu. Senato’nun bildirisine karşı öğrenciler İşgal Konseyi vasıtasıyla anlaşmanın güvenilirliği için şartlarını ortaya koydu: Öğrenciler, kısa vadeli şartlarına uyulursa işgali kaldırıp boykotun erteleneceğini, uzun vadede talepleri karşılanmazsa tekrar işgal başlatacaklarını bildirdi.

1969- Devrimci Gençlik Kurultayı İstanbul’da toplandı. Kısa adı FKF olan Fikir Kulüpleri Federasyonu lideri Yusuf Küpeli ile Deniz Gezmiş bir manifesto yayımladılar. “Tam bağımsız ve gerçekten demokratik Türkiye” hedefi için mücadele programını açıkladılar.

İTÜ’de boykota son verildi, Maçka Teknik Okulu’nda boykota devam edildi ve sınavlara girilmedi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin işgaliyle ilgili gıyabi tutuklama kararı çıkarılan 5 öğrenci yakalanarak tutuklandı. Ege Üniversitesi Boykot Komitesi boykotun süreceğini bildirdi

1970- Anayasa Mahkemesi memurların grev yapmasını yasaklayan kanun hükmünün Anayasa’ya aykırı olmadığına karar verdi.

1971- SBF doçenti Mete Tunçay, T.Bottomore’un “Marx’tan Seçmeler” adlı kitabından Türkçe’ye çevirdiği bölümler gerekçe gösterilerek tutuklandı.

1972- Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi’nde görülen duruşmada, feshedilen Türkiye İşçi Partisi’nin Genel Başkanı Behice Boran ve 19 partili hakkında tutuklama kararı verildi.

1973- Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ),  Türkiye’de basın özgürlüğünün olmadığını açıkladı, tutuklu gazetecileri serbest bırakılmasını istedi.

1974- 1970’li yıllarda Türkiye’de büyük ilgi toplayan “Kaçak” adlı Amerikan televizyon dizisinde “Doktor Kimble” rolünü oynayan Amerikalı sinema oyuncusu David Janssen Turizm Bakanlığı’nın konuğu olarak Türkiye’ye geldi.

1975- Milliyetçi Cephe hükümetinin Başbakan Yardımcısı ve MHP Genel Başkanı ve A.Türkeş Diyarbakır’a geldi. Türkeş’in Diyarbakır’a gelişi öncesi MHP’liler arabalarla konvoylar oluşturup sloganlarla caddelerde dolaştı. Sayıları bini aşan Diyarbakırlı da MHP’lilere karşı gösteriye başladı ve Diyarbakır Kalesi’ne asılan MHP bayrağını indirip yaktı, gruplar arasında çatışma başladı. Araya giren polis Diyarbakırlıları dağıtmak için önce cop sonra silah kullandı, yaralananlar oldu ve çatışmalar şiddetlendi, kontrolü kaybeden polis askerden yardım istedi. Az sayıda tank ve gelen ilave birlikler bir süre sonra kentte kontrolü sağladı. Türkeş, bir süre sonra alana gelip protestolar arasında megafonla çok kısa bir konuşma yaptı ve alandan ayrıldı. Diyarbakır’da olaylar gece de sürdü, bazı polis noktaları ve araçlar tahrip edildi, 50 kişi gözaltına alındı, 1’i er 2 kişi öldü, 46 kişi yaralandı. Türkeş bir yıl sonra aynı gün tekrar Diyarbakır’a gitmek istedi. Tepkiler üzerine gezi iptal edildi.

– 1.Uluslarararası Türk Folklor Kongresi’ne davetli olan Prof.Pertev Naili Boratav ve Prof.İlhan Başgöz gerekçe gösterilmeden program dışı bırakıldı. Yurtdışında olan Boratav ve Başgöz programdan çıkarılınca 43 yabancı ve 42 Türk delege Kongre’ye katılmaktan vazgeçti.

1978- 1971’de İstanbul Maltepe’de Hüseyin Cevahir’i vuran emekli Deniz Yarbayı Cihangir Erdeniz dükkanında öldürüldü. Saldırıyı Marksist-Leninist Silahlı Propaganda Birliği (MLSPB) üstlendi.

1979- Çorum’da polisle silahlı çatışmaya giren Devrimci Yol militanı Kemal Akça (1957- Digor/ Kars) öldürüldü.

İstanbul Beyazıt Meydanı’nda saatli bomba patladı, 2 kişi öldü.

1982- Yurtdışına kaçan Banker Kastelli’nin kasasına el konuldu; 70 banker ve banka yöneticisinin yurtdışına çıkışı yasaklandı.

1983- Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı Kenan Evren’in başkanı olduğu 5 generalden oluşan Milli Güvenlik Konseyi, Sosyal Demokrasi Partisi’nin (SODEP) 37 kurucu üyesinden Genel Başkan Erdal İnönü dahil 21 üyenin kuruculuklarını “kanunlara uygun görmeyerek” veto etti.

– İlhan Erdost davasında Askeri Savcı “dövülme olayında öldürme kastı bulunmadığı” gerekçesiyle 4’ü tutuklu 5 sanık hakkında en az 15 yıl ağır hapis cezası talep etti.

1984-Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Halit Narin, işverenlerin hükümetin ekonomi politikasından duyduğu rahatsızlığı Uluslararası Para Fonu’na (IMF) iletti.

1987- 12 Eylül 1980 darbesi sonrası faaliyetleri durdurulan ve kayyıma devredilen Halkevleri mahkemece açıldı ve yönetim Genel Başkan Ahmet Yıldız’a iade edildi. Halkevleri yöneticileri Sıkıyönetim mahkemelerinde yargılanıp beraat etmişlerdi.

– Devrimci Sol adına eylemlerden dolayı tutuklu yargılanan Ertuğrul Mavioğlu ve 2 arkadaşı tek tip elbise ve sevk zinciri uygulamalarını reddettikleri için Metris Cezaevi’nden duruşmaya çıkmadı.

Mamak Askeri Ceza ve Tutukevi’ndeki tutukluların yakınları “Cezaevi’ndeki ağır baskılar”a ilişkin bir basın bildirisi yayınladı.

Diyarbakır Özel Tip Askeri Ceza ve Tutukevi’ndeki tutuklu ve hükümlüler cezaevi koşullarını protesto için açlık grevine başladı.

1988- Toplumsal Kurtuluş Dergisi Genel Yayın Müdürü İlhan Akalın, Yazı İşleri Müdürü Orhan Gökdemir, yazar Yalçın Küçük ve Avukat Hüsnü Öndül “Komünizm ve Kürtçülük propagandası, kanunun suç saydığı fiili açıkça övme, halkı kin ve düşmanlığa tahrik”ten DGM’ce tutuklandı.

– Basın-İş İstanbul Darphane ve Damga matbaalarında 330 işçi için greve başladı.

1989- Rabak, Bastaş ve Philips’te çalışan Otomobil-İş üyesi 600 işçi, grevde 67.günü dolduran Ansa’yı ziyaret etti

1990- Kocaeli Sendikalar Birliği’nin düzenlediği “Birlik ve Dayanışma” yürüyüş ve mitingine Türk-İş ve Hak-İş ile bağımsız sendikalar katıldı.

1992- İstanbul Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanan Belediye-İş üyesi 34 bin işçi iş bıraktı.

1993- İzmir/Bornova Yurdu’ndan atılan öğrencilerin Ankara yürüyüşü yarın başlayacak.

1995- Kültür Bakanı Ercan Karakaş Olağanüstü Hal ve Çekiç Güç süresini uzatma kararnamesini imzalamadı. Karakaş bakanlık görevinden istifa etti. Karakaş istifa açıklamasında Koalisyon’un 90 günlük icraatını da eleştirdi.

– Aydın ve “Aydın” adlı kitabında “Tanrı’ya veya dinlerden birine hakaret ettiği” iddiasıyla yargılanan Profesör İlhan Arsel beraat etti.

– Kamu çalışanları grevli-toplu sözleşmeli sendika tasarısını engelleyen DYP’yi Ankara’da Genel Merkez, İstanbul’da Şişli İlçe binası önünde protesto etti.

Şişli Belediyesi’nden çıkarılan işçilerle polis arasında 2 gün önceki çatışmada gözaltına alınan 106 işçiden 88’i tutuklandı.

1996- Halkın Demokrasi Partisi’nin (HADEP) 2. Kongresi’nde Türk bayrağı yüzünü poşuyla gizleyen bir genç tarafından indirildi, yerine PKK bayrağı asıldı. Bayrağı İndiren gencin sonradan MİT le ilişkisi olduğu iddia edildi.

– 84 gündür kayıp olan Talat Türkoğlu’nun eşi ve İHD İstanbul Şubesi’nden 50 kişi, son görüldüğü Edirne’de basın açıklaması yaptı.

1997- İSKİ’den atılan işçiler Bölge Çalışma Müdürlüğü önünde yaptıkları açıklamada “açlığa mahkum edildiklerini” söylediler.

1999- Abdullah Öcalan’ın yargılanmasına 15 gün aradan sonra yeniden başlandı. Öcalan savunmasında, “bugüne kadar yapılanların sorumluluğunu taşıyorum” dedi.

– TTB “Sağlık en temel insan hakkıdır” sloganıyla “parasız sağlık hizmeti” için imza toplamaya devam ediyor.

– BTS’nin başlattığı “Özelleştirmeye Karşı Rayda Yürüyüş” eyleminin 2.gününde Bostancı-Pendik etabı gerçekleştirildi.

2001- Hükümet, yeni kaynak oluşturmak için otoyollara yüzde 200 zam yaptı.

– İHD’liler, parti ve kitle örgütleri temsilcileri F tipi cezaevlerinde tecride karşı ölüm oruçlarında hayatını kaybeden 24. kişi olan Veli Güneş’le ilgili olarak Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk hakkında suç duyurusunda bulundu.

2003- CIA’nin eski Ortadoğu sorumlularından Graham Fuller ODTÜ’de konuşturulmadı.

2004- İstanbul’da yapılacak NATO zirvesini protesto gösterileri sürüyor. Ankara’da Kaldıraç üyeleri gösteri yaptı, İstanbul’da DİSK Başkanı 27 Haziran mitingine çağrı yaptı.

2005- Meksikalı Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN) silahlı mücadeleye son verdi.  

– Farklı sendikalara bağlı işçi ve memur sendikaları Türk Telekom’un özelleştirilmesine karşı Türkiye genelinde ortak eylem yaptı.

– Coca Cola’nın dağıtım yapan Trakya Nakliyat’ta DİSK/ Nakliyat-İş’te örgütlü 108 işçinin atılması protesto edildi.

– Dev-Yol Davası’nda Mahkeme, davanın açılmasından 25 yıl sonra ilk kez 740 dosyanın avukatların incelemesine açılmasına karar verdi.

2006- Irak Kürdistanının Xaneqin ilçesine bağlı Melik Şay bölgesinde ev kazı işlerinin yapıldığı sırada toplu bir mezar bulundu. İlk önce bölge sakinlerinin toplu mezara müdahele etmesiyle 4 cesedin çıkarıldığı bildirildi.

2008- “Hayata Dönüş Operasyonu” sırasında Bayrampaşa Cezaevi’nde 12 tutuklu ve hükümlünün ölümüne sebep olmaktan yargılanan 1.402 kamu görevlisinden operasyonda görevli olan jandarmalar hakkında zamanaşımının 19 Haziran’da dolduğuna hükmeden Mahkeme davayı düşürdü.

2009- Belfast’ta ırkçı saldırılara maruz kalan yüz kadar Romanyalı, Kuzey İrlanda’yı terk etmeye başladı.

2011- YÖK Genel Kurulu, YGS şifre skandalı nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ÖSYM Başkanı Prof.Dr.Ali Demir hakkında idari soruşturma yapılması talebine izin vermedi.

– Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku bileşenleri YSK’nın Hatip Dicle’nin milletvekilliğini düşürme kararını protesto etti.

2012- Özel tiyatrolar yasa taslağı Kuğulupark’ta yüzlerce opera ve tiyatro sanatçısının katıldığı “Tiyatroma Dokunma” eylemiyle protesto edildi. “Özerk tiyatro” için İstanbul Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda 151 saat boyunca 400 gösterilik bir maraton gerçekleştirildi.

2013- Aleviler Sivas katliamını anmak ve AKP’nin asimilasyoncu politikalarını protesto etmek için Kadıköy’deydi.

– Gezi Direnişi’ne destek yürüyüşüne polis müdahale edince Ankara/ Dikmen’de gece barikatlar kuruldu.

New York/ Zugatti Park’ta Türk, Yunan, Brezilyalı ve Meksikalı yaklaşık 300 kişilik grup Gezi Direnişi’ne destek gösterisi düzenledi.

2015- Gazeteci-yazar Cüneyt Arcayürek, 87 yaşında Ankara’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

2016- Çin’in Ciangsu eyaletinde hortum ve fırtına nedeniyle 98 kişi öldü, 200’ü ağır olmak üzere toplam yaralı sayısının 800’e ulaştığı açıklandı.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı.