Belleğimizde: 23 Mayıs

1524- İran Safevi Devletinin kurucusu Şah İsmail vefat etti. Şah İsmail “Hatayi” mahlası ile Türkçe şiirler yazmıştır.

1795- Fransa’da kadınların toplantılara katılması yasaklandı.

1906- Norveçli oyun yazarı Henrik Ibsen hayata veda etti.

1915- Ermenilerin göç ettirilmesi ile ilgilenen Talat Paşa, IV.Ordu komutanlığına ilk emrini verdi. Bu emirde hangi vilayetlerdeki Ermenilerin nereye göç ettirileceği açıkça belli ediliyordu. Ayrıca talimatnamede nakil esnasında dikkat edilmesi gereken kurallar ve yerleştirilme esasları yer alıyordu. Ermenilerin taşınabilir malları yanlarında götürebilecekleri taşınmaz malların ise emanete kaydedilmesi isteniyordu.

1919- İzmir’in Yunan kuvvetlerince işgalini kınamak amacıyla İstanbul Sultanahmet Meydanı’nda yapılan mitinge 200 bin kişi katıldı. Mitingde Mehmet Emin Yurdakul, Halide Edip Adıvar, Süleyman Sırrı gibi kişiler konuşmalar yaptılar.
-Süleymaniye’nin Tasluca alanında Şeyh Mehmut Berzenci’ye bağlı Kürt silahlı güçleri ile bölgedeki İşgalci İngiliz güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

1928- Türk Vatandaşlığı Kanunu kabul edildi.  Aynı gün tekke ve zaviyeler kapatıldı.

1938 – İstanbul Elektrik Şirketinin hükümetçe satın alınmasına ilişkin sözleşme Ankara’da imzalandı.

1945- Almanya’daki Nazi rejiminin baskı örgütü SS birliklerinin başı, gizli servis Gestapo’nun ikinci adamı ve Hitler’in Avrupa’daki Yahudileri yok etme programının mimarı Heinrich Himmler, İngiliz birliklerince tutuklandığının ertesi günü intihar etti.

1949- Berlin ablukasını kaldırıldı ve II. Dünya Savaşı sonrası ikiye bölünen Almanya’nın batısında federal cumhuriyet ilan edildi.

1960- Başbakan Adnan Menderes, aralarında Bülent Ecevit’in de bulunduğu 7 CHP’li milletvekili ile CKMP Genel Başkanı Osman Bölükbaşı ve 1 DP’li milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için Meclis’e tezkere gönderdi.
– İsrail ajanları 6 Milyon Yahudinin ölümünden sorumlu tutulan Adolf Eichmann’ı Arjantin’de ele geçirdi. Eichmann yargılanmak üzere İsrail’e götürüldü.

1965- Adalet Partisi Antalya Milletvekili İhsan Ataöv “Milliyetçi öğretmenler ayaklandığı gün içim müsterih olacaktır. Ölenler şehit, kalanlar gazi sayılacaktır” dedi.

1968- 5 bin öğrenci Fransa’ya sokulmayan Daniel Cohn Bendit için “Hepimiz Alman Yahudileriyiz” sloganıyla yürüdü ve polisle çatıştı.

1969- Özel Işık Mühendislik ve Mimarlık Yüksek Okulu öğrencileri “Halk çocuklarını eğitim tüccarlarının emrine veren zihniyeti protesto için” Beyazıt’tan Taksim’e yürüdü

1970- DİSK’e geçmek isteyen Sungurlar işçilerinin seçme özgürlüğü kısıtlanmak istenmesi ve işverenin sendika aidatını Çelik-İş’e vermesi üzerine 9 Nisan’da fabrika işgal edildi. Mayıs ayı süresince kısa süreli işgal olayları sürdü. 13 Mayıs’ta işçiler işvereni fabrikaya sokmadılar. Askeri birliklerin gelmesi üzerine yapılan tartışmalardan sonra fabrika boşaltıldı ancak fabrika önünde bekleyiş sürdürüldü. 23 Mayıs’ta işveren işçilerin talebini kabul etti ve zafer işçinin oldu.

1971- Yılmaz Güney’in evi de 04:00 de arandı; kolluk güçleri, evde M.Çayan, U.Bardakçı, O.Etiman ve H.Cevahir’in gizlendiği çatı arasını aramadı. Yılmaz Güney’in evini arayan Ekip, Dev-Genç’e para yardımı yaptığına dair makbuz buldu. Güney gözaltına alındı, sorgulanıp bırakıldı.
Yapılan bir ihbarla 04:15’de Nişantaşı/Hamarat Apartmanı’na gelen askerler, Elrom’un cesedini buldu.
TİP MYK üyelerinden Prof.Sadun Aren, Hüseyin Ergün ve Yalçın Cerit Ankara’da gözaltına alındı. Gözaltındaki TÖS Genel Başkanı Fakir Baykurt sorgusunun ardından tutuklanarak Mamak Askeri Cezaevi’ne konuldu.

1976- Suriye’nin Başkenti Şam’da toplanan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Irak Kürdistan’ına ilk silahlı peşmerge grubunu gönderme kararını aldı.

1978- İmralı Cezaevi’nden kaçan Amerikalı Billy Hayes’in yazdığı roman Geceyarısı Ekspresi adıyla sinemaya aktarıldı. Türkiye, filmi protesto etti.

1980- Türk Tabipler Birliği MK üyesi Dr.Sevinç Özgüner ülkücülerce öldürüldü, eşi Türkiye Emekçi Partisi üyesi Vecdi Özgüner yaralandı.

1983- “Çizgilerle Nazım Hikmet” kitabında komünizm propagandası yaptıkları iddiasıyla Müjdat Gezen ve Savaş Dinçel tutuklandılar. Diyarbakır Sıkıyönetim Mahkemesi kararıyla 16 Mayıs’ta İstanbul’da gözaltına alınıp Diyarbakır’a götürülen Müjdat Gezen ve Savaş Dinçel, Mahkeme’nin “görevsizlik” kararı gereği İstanbul’a getirilip Bayrampaşa’ya konuldu.

1987- YÖK’ten türbana izin: İlahiyat Fakültelerinde öğrenciler istedikleri gibi giyinebilecek; diğer fakültelerde “çağdaş ölçülerde” örtünebilecek.

1988- Birleşmiş Milletler (BM), yaptığı özel bir oturumda, 1983 tarihinde lrak rejimi tarafından kaybedilen 8 Bin Barzani’nin akibetini ele aldı. Toplantıda Barzanileri, Cewat Mella temsil etti.

1990- Kamu çimento fabrikalarında Çimse-İş üyesi 6.417 işçi yeniden greve başladı. Yarımca Porselen’de de grev vardı.

1991- Jandarma Asayiş Birlikleri eski komutanlarından emekli korgeneral İsmail Selen, Ankara’da silahlı üç kişi tarafından öldürüldü. Adana Bölge Jandarma Komutanı Tuğgeneral Temel Cingöz, makam otosuyla göreve giderken, silahlı kişilerin saldırısı sonucu ağır yaralandı. Tuğgeneral Temel Cingöz, kaldırıldığı hastanede tüm çabalara rağmen kurtarılamadı ve 27 Mayıs günü öldü. Eylemleri Devrimci Sol örgütü üstlendi.
– Irak’taki BM temsilcisi, yalnız tabanca taşıyan 500 BM güvenlik muhafızının dört Kürt vilayetine yerleştirilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Görevleri, güney ve kuzey Irak’ta bulunan BM yardım merkezlerinde devriye gezerek güvenliği sağlamaktı.

1992- İstanbul’a 117 yıl hizmet eden Galata Köprüsü yerinden sökülerek Haliç’e çekildi.

1993- RP’li Kağıthane Belediyesi’nden atılan işçilerin Ankara/ Güvenpark’ta kurdukları fotoğraf sergili çadırlar toplatıldı.

1994- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, işçilerden oluşan giyim komisyonunun haberi olmadan 1.200 SUSER işçisinin ”giyim yardımı” için yandaş Huzur Mağazaları ile anlaştı ve her işçiye 4 milyon 300 bin TL’lık alışverişini bu mağazadan yapma zorunluluğu getirdi.

1995- Mahkeme “fotoğraf ve video delil olamaz” dedi ve 1 Mayıs 1994’de SHP Milletvekili Salman Kaya ve yeğenini döven 3 polisi beraat ettirdi.
– DİSK Genel Başkanı Rıdvan Budak ANAP’lı Eminönü Belediyesi’nden atılan 259 işçiyi ziyaret etti. Eşleri de ANAP Eminönü İlçe binasını işgal etti.
– “Kömür kralı” olarak tanınan Yeni Günaydın ve Tan gazetelerinin sahibi Bekir Kutmangil silahlı saldırıda öldü.

1996- Türk pop müziği sanatçısı Tanju Okan hayatını kaybetti.

1997- İstanbul Üniversitesi’ndeki sağcıların saldırılarını ve polisin yanlı tutumunu protesto etmek isteyen 2 bin öğrenci Öğrenci Kültür Merkezi önünde toplanarak Vezneciler-Laleli yönünden Merkez Kampüse doğru yürüyüşe geçti; polis tramvay yolunda kitleyi copla dağıttı: 30 yaralı, 150 gözaltı.

2002- Ankara’nın en eski ve en büyük sinemalarından Akün, 1975 yılında Ertem Eğilmez’in unutulmaz filmi ‘Hababam Sınıfı’ ile açtığı perdelerini, yine aynı filmle bir daha açılmamak üzere kapattı.

2003- Ziya Selçuk’un başkanlığındaki Talim ve Terbiye Kurulu toplantısında,”Cemre Yayınları”nca Kurul’un onayına sunulan İlköğretim 4.Sınıf Sosyal Bilgiler kitabında yer alan bir sarışın kadın fotoğrafının “Türk olmadığı“ gerekçesiyle kitaptan çıkarılmasına karar verildi.

2006- Ege Denizi üzerinde keşif uçuşu yapan Türk ve Yunan Hava Kuvvetlerine ait iki F-16 uçağı havada çarpışarak düştü. Paraşütle atlayan pilot, Panama bayraklı bir tanker tarafından kurtarıldıktan sonra askeri helikopterle Fethiye’ye getirildi.

2013- Almanya’daki Deniz Feneri e.V. davasında suçunu kabul ederek 2007’de 5 yıl 10 ay hapis cezası alan Kanal 7 Avrupa Müdürü M.Gürhan, Türkiye’deki davada sanıkları aklayan savunma yaptı: ”Almanya’da baskı altında ifade verdim. Dava Tayyip Erdoğan’la ilişkilendirmek isteniyor”.
– Eski Olağanüstü Hal (OHAL) Bölge ve İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu, Sarıyer’deki evinde ölü bulundu. Göğsüne yakın mesafeden ateş edildiği tespit edilen Kozakçıoğlu’nun cesedinin yakınında ruhsatlı tabancası bulundu.

2014- Uğur Kurt’un Cemevi bahçesinde polisçe öldürülmesi Türkiye genelinde protesto edildi. Okmeydanı’nda polis müdahale etti.
– Soma faciasını protesto için Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yabancı Diller Yüksek Okulu ek binasını işgal eden öğrenciler gece helikopter destekli polis baskınıyla gözaltına alındı.

2016- ABD Başkanı Obama, Vietnam’a uygulanan silah ambargosunun kaldırıldığını açıkladı.

2018- Kurlardaki aşırı yükseliş devam ediyor. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu olağanüstü toplandı. Borç verme faizi yüzde 13,5’tan 16,5’e yükseltildi. Dolar kuru ise 4.60’a geriledi.Gün içinde dolar 4.90’u geçmişti.
– Yunanistan’da Danıştay Mahkemesi, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrası ülkeye kaçan darbecilere iltica hakkı verilmesine hükmetti.