İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belleğimizde: 25 Mart

1807 – İngiltere Parlamentosu köle ticaretini yasakladı.

1821 – Yunanistan Osmanlı İmparatorluğu’ndan bağımsızlığını ilan etti.

1918 – Belarus Halk Cumhuriyeti kuruldu.

1929 – İtalya’da faşist yönetim genel seçimlerde oyların yüzde 99’unu kendilerinin aldıklarını açıkladı.

1941 – Yugoslavya, Mihver Devletleri’ne katılma kararı aldı.

1947 – Illinois’ deki bir kömür madeninde meydana gelen patlamada 111 kişi öldü.

1950- Türk Hava Yolları’na ait bir yolcu uçağı Ankara’da düştü, 15 kişi öldü.

1951 – Milli Eğitim Bakanı Tevfik İleri, solcu öğretmenlerin tasfiyesinin sürdüğünü açıkladı.

1957 – Roma’da bir araya gelen Fransa, Almanya, İtalya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg, Avrupa Ortak Pazarı’nın kurulmasına ilişkin Roma Antlaşması’nı imzaladı.

1959- Necip Fazıl Kısakürek, Büyük Doğu dergisinde yayımlanan “Menderes’in Kalesi” başlıklı yazısında Fuad Köprülü’ye yayın yoluyla hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada bir yıl hapse mahkum oldu. Büyük Doğu dergisi de bir ay süreyle kapatıldı.

1960 – Güney Afrika’da Johannesburg’da tüm siyah politik örgütler feshedildi.

1961 – Adalet Bakanlığı idam cezalarının cezaevi bahçelerinde infaz olunması hakkında karar aldı.

1967- Artan gerici tehditler nedeniyle, Bakırköy Halkevi’nde oynanan “Yobaz” oyununa ara verildi.

1968 – Şair Metin Demirtaş Türk Solu dergisinde yayımlanan “Guevara” adlı şiirinde komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle tutuklandı.

1971- Samsun/ Alaçam’da tütün baş fiyatını az bulup sessiz yürüyüş yapan ve ardından Tütün İşleme Atölyesi’ni işgal eden Karadeniz Tütün Üreticileri Sendikası (KATÜS) üyelerinden 4 çiftçi ile Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) üyesi 4 öğretmen tutuklandı.

1972 – Cumhuriyet Halk Partisi, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan hakkında verilen ve Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından onaylanan idam kararlarının iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. İnfaz savcılığı dosyayı Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı’na gönderdi. Üç gün sonra Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi idamların infazına karar verdi.

1975- Suudi Arabistan Kralı Faysal, yeğeni prens Faysal tarafından başkent Riyad’da öldürüldü.

1976- Yazar,  iktisatçı, tarihçi, Kadro dergisinin kurucularından Şevket Süreyya Aydemir Ankara’da öldü. Aydemir, Atatürk ve İnönü dönemlerini incelediği “Tek Adam” ve “İkinci Adam” adlı eserleri, kendi düşünsel macerasını aktardığı “Suyu Arayan Adam” ve “Toprak Uyanırsa” adlı romanı ile tanınıyor. Aydemir, 1925’te yapılan gizli TKP 3.kongresinde Merkez Komitesi üyeliğine seçilmiş; 1925 ve 27’tevkifatlarında tutuklanmış, partiyi ihbar etmekle suçlandıkları Vedat Nedim Tör’le partiden ayrılarak kemalizmi savunmaya başlamıştı.

1980- İstanbul Çeliktepe Ortaokulu Müdürü Mümtaz Sinirlioğlu sabah Mecidiyeköy’deki evinden okula giderken ülkücülerin silahlı saldırısında hayatını kaybetti.

– Avukat Aytekin Olcay’ı öldürmekten sanık olarak yakalanan ülkücü H.Çiftçi’nin üzerinde 69 kişilik “öldürülecekler listesi” bulunduğu öğrenildi.

– 11 Nisan 1978 tarihli Cumhuriyet’teki köşesinde Devlet Güvenlik Mahkemeleri’ni eleştirdiği “Yatalak” başlıklı yazısından dolayı 6 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan İlhan Selçuk ve Yazı İşleri Müdürü Orhan Erinç beraat etti.

1982 – Ankara Sıkıyönetim Savcılığı Halkevleri hakkında kapatılma ve yöneticilerinin 18 ay-4 yıl arası hapisle cezalandırılması istemiyle dava açtı.

– Tutuklu İsmail Beşikçi, 1980’de cezaevinden İsviçre Yazarlar Sendikası Başkanı’na yazdığı bir mektuptan dolayı 10 yıl hapis, 5 yıl sürgün cezasına çarptırıldı.

– “Muzır Neşriyat Kanunu” gerekçe gösterilerek Nazım Hikmet ve Samet Behrengi’nin yazdıkları dahil 28 çocuk kitabının 18 yaşından küçüklere satışı yasaklandı.

1984 – Yerel seçimler yapıldı. Anavatan Partisi (ANAP) yüzde 41,5 oy oranı ile 54 ilde belediye başkanlığı aldı. Sosyal Demokrat Parti (SODEP) yüzde 23,4 oy oranı ile ikinci, Doğru Yol Partisi (DYP) yüzde 13,2 oy oranı ile seçimlerden üçüncü parti olarak çıktı. İlk kez seçime katılan Refah Partisi (RP) yüzde 4,4 oy oranıyla sonuncu parti oldu.

1985- ANAP hükümetinin Milli Eğitim Bakanı Vehbi Dinçerler, okullarda Evrim Teorisi’nin “kanunmuş gibi takdim edilmemesini” istedi

1986 – İşkence itiraflarında bulunan eski polis memuru Sedat Caner ile Nokta’nın Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Arda Uskan hakkında dava açıldı. Caner ve Uskan’ın “Yayın yoluyla devletin emniyet güçlerini alenen tahkir ve tezyif etmek”ten 1-6 yıl arası hapisleri isteniyor.

– 12 Eylül dönemindeki insan hakları ihlallerinin anlatıldığı “Bin İnsan” kitabından dolayı yazar Erbil Tuşalp ve yayıncı Kemal Karatepe’nin yargılanmasına başlandı.

– 14. Strasbourg Film Festivali’nde Muammer Özer’in “Bir Avuç Cennet” ve Ali Özgentürk’ün “Bekçi” isimli filmleri ikinciliği paylaştı. 

1988 – Farklı sol örgütlerden 29 kişinin İstanbul Metris Askeri Cezaevi’nden tünel kazmak suretiyle kaçtığı anlaşıldı.

1994 – Aydın Ortaklar Öğretmen Lisesi’nde evci çıkan dört kız öğrenciden birinin, emniyet yetkilileri tarafından yakalanarak bekaret kontrolüne gönderilmesi kadınlar tarafından protesto edildi.

1995- Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Türkiye’de 18 çeşit işkence olduğunu açıklayan Devlet Bakanı Azimet Köylüoğlu’nun listesine 10 yöntem daha ekledi.

1996 – İşyerlerinde kadınlarda 20, erkeklerde 25 yılını dolduran çalışanların zorunlu olarak emekli edilmesini ortadan kaldıran Başbakanlık genelgesi yayınlandı. Genelgede Sosyal Sigortalar Kurumu iştirakçisi olarak çalışanların 506 sayılı yasaya göre emekli olma koşullarını yerine getirmeleri halinde, kendi istekleri ile emekli edilmeleri, aksi uygulamalara yer verilmemesi istendi.

– SUSER’in kapatılıp sendikalı 1.200 işçinin işten çıkarılmasının ardından RP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İSKİ’nin sayaç okuma, açma-kapama, faturalama işlemleri taşeron şirketlerde dörtte bir ücretle çalıştırılan işçiler eliyle yapılıyor.

– Emek Partisi kuruldu.

– Ankara DTCF’de işgalci öğrencilere ve dışarıdaki destekçilerine dayak ve gözaltı, Ankara ve İstanbul’da öğrenciler, öğretim üyeleri, ÇGD ve KESK üyelerince protesto edildi.

1997- “Sağlıkta Reform Programı” ile hastanelerin 49 yıllığına devir yoluyla özelleştirilmesini “Türkiye’nin AB rayına oturduğu ortamda büyük bir atılım” olarak nitelendiren Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller, “Benim vatandaşım bir tür müşteri olacak, baştacı olacak” dedi.

– Yurttaş Girişimi, 9 Mart’ta sonlandırılan ”Sürekli Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık” eylemlerinin 6 Nisan akşamı 21:00’den itibaren “İsyan ediyorum, ısrar ediyorum” sloganıyla yeniden başlamasına karar verdi: Işık yakıp-söndürmeye ilaveten korna, tencere- tava çalınacak.

– Okmeydanı’nda bir grup velinin protestosu: “Çocuklarımız okullarda zorla Ülkü Ocakları’na üye yapılmak isteniyor.”

– Dışişleri Bakanı ve DYP Genel Başkanı T.Çiller’in 29 Aralık 1996’da İstinye Devlet Hastanesi’ni ziyareti sırasında “Çeteni Böyle Kapatamazsın-Süpürgeciler” yazılı dövizi tuttuğu iddiasıyla açılan hakaret davasında ÖDP Sarıyer İlçe Örgütü üyesi H.Ağabeyoğlu yargılandı.

1998- 26 Kasım 1993’de “DHKP-C hücre evi”ihbarıyla düzenlenen baskında öldürülen gençlerden Hasköy Lisesi 2.sınıf öğrencisi Selma Doğan’ın ailesinin İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı davada, bakanlığın aileye 523 milyon TL maddi ve manevi tazminat ödemesine karar verildi

– Manisalı Gençler davasında, Yargıtay’ın bozma kararından sonra beş tutuklu genç tahliye edildi. Davada tutuklu sanık kalmadı.

1999- İHD, Süleyman Yeter’in işkenceyle öldürülmesi olayının tanıklarının “emniyetçe sürekli taciz edilmelerine karşı” AİHM’ne başvurulduğunu açıkladı.

– Sırbistan, NATO’ya savaş ilan edip BM’ye bildirince, NATO üyesi Türkiye de bu ülkeyle resmen savaşa girmiş oldu. Türkiye, uzun yıllar sonra ilk kez bir savaşta resmi taraf oldu.

2000- Bir ABD mahkemesi gazeteci Terry Anderson’ın Lübnan’da kaçırılarak yedi yıl rehin tutulmasının ardında İran’ın olduğu gerekçesiyle Tahran’ı 341 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum etti.

2001- Cezaevlerindeki ölüm oruçları 158.gününe girerken Sultanahmet Parkı’nda basın açıklaması yapmak isteyen mahpus yakınlarına izin verilmedi.

– Zapatista gerillalarının lideri Subcommandante Marcos Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez’le yaptığı söyleşide “Bundan sonra savaşmak hata olur. Zapatistalar silahlı bir güç olarak kalmaya devam ederse başarısızlığa mahkumdur” dedi.

2002 – Terörle Küresel Savaş zirvesi konferansı Rusya’nın Sen Petersburg kentinde toplandı. Konferansa ABD, Britanya, Almanya, Japonya ve Çin’in de aralarında bulunduğu 39 ülkeden 100 gizli servis üyesi katıldı.

– Nijerya’nın şeriat yasalarının uygulandığı eyaletlerinden Sokoto’da, zina yaptığı gerekçesiyle taşlanarak ölüme (recm) mahkum edilen genç kadın yüksek mahkemede beraat etti.  

– Afganistan’ın Baghlan eyaletinde 5.9 büyüklüğünde deprem oldu. Nahrin kenti yerle bir oldu; 7 bin kişi yaşamını kaybetti.

2004 – 2000’de 32 kişinin öldüğü “Hayata Dönüş” operasyonu sırasında Bayrampaşa Cezaevi’nde ölen 12 kişiden biri olan Murat Ördekçi’nin ailesinin İçişleri ve Adalet bakanlıkları aleyhine açtıkları tazminat davası sonuçlandı. İstanbul 2. İdare Mahkemesi aileyi haklı buldu. 108 milyar lira tazminat ödenmesine karar verdi.

2005 – Kırgızistan’da halk darbesinin ardından başbakanlık ve başkanvekilliği görevlerini Kurmanbek Bakiyev üstlendi. Başkent Bişkek’te yağmalama devam ediyor.  

– ABD’de binlerce Hispanik Bush yönetiminin hazırladığı göç yasa tasarısını sokaklarda, meydanlarda protesto etti. “Suçlu değil insanız” diye slogan attı. Yasa tasarısı, Meksika sınırına duvar çekilmesini öngörüyor.

– Brezilya’da ayçiçeği, soya gibi yağ bitkilerinden biyo dizel yakıt üretecek fabrika açıldı. Devlet Başkanı Lula da Silva “yakın gelecekte,dünyada petrol için savaşılmayacak” dedi.

2007- Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, hesabındaki 20 bin YTL’si ”internet korsanı” tarafından çekilen kişiye, bankanın, çekilen miktar kadar tazminat ödemesine karar verdi.

– Kocaeli Dolphin’de halka açık bir toplantıya katılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a sordukları sorulara yazılı yanıt verilmesini isteyen Halkevi yönetici ve üyelerine AKP Gençlik Kolları üyeleri ve sivil polisler müdahale etti: 8 gözaltı.

2008- Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde iki karşıt grup öğrenci arasında çıkan çatışmaya polis biber gazı ile müdahale etti. Kavgada 5 polis, 1 öğrenci yaralandı. Üniversitede derslere Pazartesi gününe kadar ara verildi.

2009 – Büyük Birlik Partisi’nin kiralamış olduğu içerisinde BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu dahil 6 kişinin bulunduğu helikopter, Kahramanmaraş’ta düştü. 3 gün sonra ulaşılan helikopterde, helikopterde bulunan 6 kişinin de hayatını kaybettiği belirtildi.

2010- Dev Sağlık-İş’in 3 yıldır sürdürdüğü mücadele sonucu, Bursa Uludağ Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan 1.262 sağlık işçisinin asıl işvereninin üniversite hastanesi olduğu, İş Mahkemesi’nin 19 Mart’ta verdiği kararla kesinleşti. Dev Sağlık-İş kararı basın açıklamasıyla duyurdu.

– Akdamar Kilisesi’nde yılda bir gün ayin yapılmasına karar verildi. İlk ayin 19 Eylül’de gerçekleştirildi.

2011- Eskişehir Girişimci Sanayiciler ve İşadamları Derneği’nin genel kuruluna katılmak üzere Osmangazi Ünv’ne gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ı protesto için Kongre Merkezi’ne yürüyen öğrenciler polislerce cop, biber gazı ve köpeklerle dağıtıldı.

2012- Özgür Gündem gazetesine 1 aylık kapatma kararı çıkması ve 24 Mart’ta matbaanın polislerce basılarak 25 Mart tarihli sayıya el konulmasını protesto eden yaklaşık 2 bin kişi Taksim’den Galatasaray’a yürüdü, basın açıklaması yapıldı.

– Dev-Lis’ liler Kızıldere’nin yıldönümünde İstiklal Caddesi’nde yürüdü

– Toplum, Kent ve Çevre İçin Haydarpaşa Dayanışması bileşenleri tarafından Gar merdivenlerinde her Pazar yapılan eylemlerin sekizincisine İlyas Salman ve Siya Siyabend müzik grubu katıldı.

2013- Adalet Bakanlığı ve AKP’ye yönelik saldırıların ardından aralarında Genel-İş ve Liman-İş’in de bulunduğu 21 adrese baskınlar yapıldı, kapılar kırılıp “parmak izi” arandı.

– Nor Zartonk üyeleri, Diyarbakır’da görülecek er Sevag Balıkçı’nın 12.duruşması öncesinde Taksim’den Galatasaray’a yürüdü.

2014- BDP’nin Silvan mitingi sonrasında çıkan çatışmada gaz kapsülü isabet eden M.E.(10) yoğun bakıma alındı.

2015- Barselona’dan Düsseldorf’a giden Lufthansa’ya ait Airbus A320 tipi uçağın Fransa’nın güneyinde düşmesi sonucu 6 uçuş görevlisi ve 144 yolcu hayatını kaybetti. 27 Yaşındaki yardımcı pilotun uçağı “bilinçli olarak düşürdüğü” açıklandı.

2016- Irak’ın Babil kentindeki bir stadyumda futbol maçı oynandığı sırada intihar saldırısı düzenlendi. IŞİD’in üstlendiği saldırıda 32 kişi hayatını kaybetti, 70 kişi yaralandı.

2019- ABD, Golan Tepeleri için İsrail’in egemenliğini tanıdı.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı.