1583- Osmanlı askerleri, Safevi ordusu karşısında Niyazabad Olayı’nda bozguna uğradı.
1865- ABD Başkanı Abraham Lincoln’ü bir suikastla öldüren John Wilkes Booth, Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri askerleri tarafından on iki günlük bir insan avının sonunda, Kuzey Virginia’nın kırsal kesiminde yakalandı ve öldürüldü.
1680- İstanbul’da bir kunduracının, muşamba tüccarı bir Yahudi ile zina ederken yakaladığı karısı, recmedildi.
1912 – İlk defa, bir Osmanlı pilotu olan Fesa Bey, Osmanlı tayyaresi ile Türk toprakları üzerinde uçtu.
1933- Naziler 26 Nisan-9 Mayıstarihleri arasında Almanya’da özel kitaplıklar ve halk kütüphanelerindeki “yıkıcı ve zararlı” kitapları yürüttükleri kampanya ile toplattı. 94 yazara ait kitaplar 10Mayıs1933’de Berlin Opera Binası önünde düzenlenen törenle yakıldı.
1937- İspanya İç Savaşı’na kralcı/faşist Franko güçlerinin yanında dahil olan Naziler, yeni kurdukları hava gücü Lutwaffe’yi İspanya’nın kuzeyindeki Cumhuriyetçi Bask kenti Guernica’yı bombalayarak denemeye başladı. Almanya ve İtalya’nın hava kuvvetlerinin stratejik Bask kenti Guernica’ya düzenledikleri bombardımanlarda çoğu sivil yaklaşık 400 kişi hayatını kaybetti.
– Anadolu Demiryolları ve Haydarpaşa Liman Şirketi millileştirildi.
1941 – Alman orduları Atina’yı ele geçirdi.
1942- Çin Liaoning eyaletinde Honkeiko kömür madeninde madeni kazası: 1550 kişi hayatını kaybetti
1943- Tiyatromuzun büyük oyuncularından Naşit Özcan yaşamını yitirdi. Tuluat tarzının en yetkin oyuncusu sayılan Özcan tuluatın İbiş’ine kişilik kazandırmasıyla biliniyordu. Özcan sinema ve tiyatromuzun ünlü isimlerinden Adile Naşit ve Selim Naşit’in babasıydı.
1944- Sebahattin Ali ile kendisini komünistlikle suçlayarak hakarette bulunduğu gerekçesiyle dava ettiği Nihal Atsız arasındaki Irkçılık Turancılık Davası’nın ilk duruşması yapıldı.
1951- İstanbul Edirnekapı’da bir mezarlıkta ayin yapan 26 nakşibendi yakalandı.
1960- Tahkikat Encümeni “faaliyete” devam ediyor; Hatay CHP İl Başkanı ve 2 arkadaşı, Tahkikat Encümeni kararına muhalefet, polise karşı gelme, toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa aykırı hareketten tutuklandılar.
1963 – Millet Meclisi’nin birleşiminde 3,5 saat süren görüşmelerden sonra “Toplu Sözleşme, Grev ve Lokavt Kanunu” tasarısı 5 çekimser, 1 red oyuna karşılık kabul edildi.
1966 – Gislaved, Derby ve Plasted Plastik ile Lukos Tarak fabrikalarında Lastik-İş üyesi 2.972 işçi greve başladı.
– Özbekistan Cumhuriyeti’ne bağlı Taşkent’te meydana gelen 7,5 Richter ölçeğindeki deprem neredeyse kentin tamamını yerle bir etti.
– Dün yıkımına başlanan Sulukule’deki evlerin sakinleri, belediyenin kendilerine bir yer göstermediğini söyledi.
1967- “Vatandaş Oyunu” için Malatya’ya giden Bölge Tiyatrosu oyuncuları, Yüksek İslam Enstitüsü’lülerin linç girişiminden zor kurtuldu.
1970 – İzmir’de yapılan Türkiye İşçi Partisi Kongresi’nde “sosyalist devrimciler” ile “proleter devrimciler” arasında kavga çıktı.
1971- Erim hükümeti, “Vatan ve Cumhuriyet’e eylemli bir kalkışma olduğu” gerekçesiyle 11 ilde 30 gün süreyle sıkıyönetim ilan etti. Adalet Bakanı İsmail Arar, gazetecilerin “Bir isyan mı var?” sorusunu cevapsız bıraktı. Bir ay süreyle sıkıyönetim ilan edilen iller şunlar: Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Diyarbakır, Eskişehir, Hatay, Kocaeli, Sakarya , Siirt, Zonguldak.
– Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’ni basan ülkücüler solcu öğrencilerle silahlı çatışmaya girdi: 10 yaralı.
1972 – Yazar Sevgi Soysal 1 yıl hapse mahkum oldu.
Askeri Mahkeme, Yargıtay’ın bozma kararına rağmen SBF Anayasa Profesörü Mümtaz Soysal’ı yeniden 6 yıl 8 ay hapis ve sürgün cezasına mahkum etti.
1973- Ferit Melen Hükümeti’nin istifasından sonra, hükümeti kurmakla görevlendirilen Naim Talu yeni bakanlar kurulunu açıkladı. Naim Talu Hükümeti Cumhuriyet Halk Partisi ve Demokratik Parti’nin ret oylarına rağmen Meclisten güvenoyu aldı.
– Temyize götürülen davada Yargıtay, kapatılan Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) Genel Başkanı Behice Boran dahil 12 yöneticinin ağır hapis cezalarını onayladı.
1975- ABD’nin komünist kuzeye karşı desteklediği Güney Vietnam eski devlet başkanı Van Tiyö, bir ABD uçağıyla Formoza’ya kaçtı.
– İstanbul Site Öğrenci Yurdu’na 2 gün önceki ülkücü baskınında hayatını kaybeden işçi A.Günel’in cenazesi 20 bin kişinin katılımıyla memleketine gönderildi.
1976 – Türk-İş’e bağlı Tek Gıda İş Sendikası ile Tekel Genel Müdürlüğü arasında 60 bin işçiyi kapsayan toplu sözleşme imzalandı.
1977 – Cumhuriyet Halk Partisi lideri Bülent Ecevit’in seçim otobüsü Niksar’da kurşunlandı. Saldırıda 10 kişi yaralandı.
1979 – İstanbul’da 1 Mayıs kutlamaları Sıkıyönetim Komutanlığı’nca yasaklandı, 27 kitle örgütü kutlamanın İzmir’de yapılması çağrısında bulundu. Adana, K.Maraş, G.Antep ve Adıyaman illeri Sıkıyönetim Komutanlıkları da 1 Mayıs gösterilerini yasakladı.
1980 – Sümerbank Dokuma Fabrikasında işçi olarak çalışan Nurettin Gül (1941- Mazgirt) Adana- Narlıca’da vurularak öldürüldü.
1982 – Yılmaz Güney’in senaryosunu yazdığı Şerif Gören’in yönettiği ‘Yol’ filmi Cannes Film Festivali’nde büyük ödülü Costa Gavras’ın ‘Kayıp’ filmiyle paylaştı.
– 10 Nisan’dan beri cezaevinde olan Bülent Ecevit hakkında bir tutuklama kararı daha verildi. Ecevit, Hollanda TV’sine gönderdiği mektubun BBC de yayınlanması nedeniyle Sıkıyönetim Mahkemesi’nce 2.kez tutuklandı.
1984- İstanbul Sıkıyönetim Mahkemesi, işkence yaparak bir öğrenciyi öldürdükleri iddiasıyla yargılanan 2 polisi 6’şar yıl 8’er ay ağır hapis cezasına çarptırdı.
1986- DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit Libya’nın Ankara Büyükelçiliğini ziyaret ederek Amerika Birleşik Devletleri’nin Libya’yı 15 Nisan günü bombalaması nedeniyle “geçmiş olsun” dileğini iletti.
– Rusya’da Çernobil Nükleer Santralı’nın 4 no’lu reaktöründe patlama oldu; reaktörün kalbindeki yakıtın %70’i ile yayılan radyoaktif sızıntı bulutlar aracılığıyla İskandinav ülkeleri, Doğu Avrupa ve Karadenize kıyısı olan ülkeleri, bu arada Türkiye’nin Trakya ve Karadeniz bölgelerini etkiledi.
1987 – Türk-İş’in Samsun’da düzenlediği “Demokrasi Mitingi”ne 10 bin işçi katıldı.
– Batman Lisesi’nde Darwin kuramını savundu, okul çıkışında dayak yedi, gözaltına alındı, 12 gün boyunca işkence gördüğünü iddia etti ve okuldan atıldı.
– Dalyan/İztuzu mevkiindeki otel inşaatının durdurulması için 13 çevre gönüllüsü açlık grevine başladı.
1988 – İstanbul Kartal’da 1500 gecekondu yıkıldı.
– İstanbul Sinema Günleri’nde bazı filmlerin sansür edilmesi ve yasaklanmasını protesto için dağınık biçimde İstiklal’den Taksim’e yürüyen sanatçıların “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet”ten Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı’nca ifadeleri alındı.
– Tıp Etik Kurulu Dr. Ziya Özel’in kanserli hastaların tedavisinde kullandığı zakkum ekstresinin ilaç olmadığına karar verdi.
1991 – Kürdistan Yurtsever Birliği lideri Celal Talabani, Bağdat’tan Hewlér’in Şaqlava’daki üssüne döndükten sonra yaptığı açıklamada, Saddam Hüseyin’le yaptığı görüşmelerin özerk alanın genişliği, özerkliğin içeriği ve bölgenin dış dünya ile olan ilişkileri konularında kilitlendiğini belirtti. KDP lideri Mesut Barzani, Tahran’da yaptığı açıklamada Talabani başkanlığındaki Kürt heyeti ile Saddam Hüseyin arasında yapılan görüşmeleri Irak ve Kürt halkı için büyük bir umut ışığı olarak değerlendirdi.
İran’a sığınan Kürt sığınmacıların 1 milyonu aştığı, bu sığınmacılar için Batı’dan gelen yardımın hala çok yetersiz olduğu bildirildi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Perez Cuellar, Güvenlik Konseyi’ne, ABD ve müttefik askerlerince Zaxo kentinde Kürtler için kurulan yardım kamplarını BM’nin devralması için, elinden gelenin yapılmasına karşın mali sorunlar olduğunu belirti.
1993- Alacakları ödenmeyen Bakırköy, Bağcılar, Bahçelievler ve Güngören Belediyesi işçilerinin açlık grevini polis bitirdi: 11 gözaltı.
1994 – Güney Afrika’da ilk çok ırklı seçimler yapıldı. 22 milyon Güney Afrikalının oy kullandığı parlamento genel seçimlerinde ırkçılığa karşı mücadelenin önderi Nelson Mandela oyların büyük çoğunluğunu alarak Güney Afrika’nın ilk siyah başkanı olmaya hak kazandı.
– Bir Çin Halk Cumhuriyeti uçağı Japonya’da düştü ve 264 kişi öldü.
1995 – 31 Mart’ta PKK militanları tarafından kaçırılan Reuters muhabiri Fatih Sarıbaş ile Ajans France Press muhabiri Kadri Gürsel serbest bırakıldı.
– Sosyal Sigortalar Yasası’nda değişiklik yaparak emeklilik yaşının yükseltilmesi yönündeki girişimleri protesto etmek amacıyla İstanbul’dan Ankara’ya “Mezarda Emekliliğe Hayır Yürüyüşü” yapıldı. 24 Nisan’da İstanbul Kadıköy’den yola çıkan DİSK Yönetim Kurulu ve üye sendikaların başkanları 26 Nisan’da Ankara’da yüzlerce işçi tarafından karşılandı. Yürüyüş Meclis’in önünde sona erdi ve DİSK heyeti SSK’ya ilişkin talepleri içeren bir dilekçeyi Meclis Başkanlığı’na verdi ve iktidar ve muhalefetle yapılan görüşmeyle sona erdi.
– Bir grup öğretim üyesi ve araştırmacı, “Düşünce Özgürlüğü” kitabında yayıncı olarak adları bulunduğu için ifade verdi.
– Türkiye’nin ilk kadın kaymakamları Elif Arslan ile Özlem Bozkurt görevlerine başladılar.
– Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, artık Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki gazeteciler de iç tüzükte belirtilen giyim kurallarına göre giyinecekler.
1996- Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan arasında imzalanan sınır bölgelerinde askeri güvenliğin güçlendirilmesi antlaşması ile Şanghay Beşlisi kuruldu.
1997 – 128 Alevi vakıf ve dernek yöneticisinin bir araya geldiği “1. Ehlibeyt Kurultayı” İstanbul’da toplandı.
– İlk Kürtçe dil kursu Kürt Kültür ve Araştırma Vakfı (Kürt-Kav) tarafından açıldı.
1999- Çernobil Faciası’nın yıldönümünde sanal korsanlar bilgisayarları kilitledi. Çernobil virüsü’nden 300 bin PC etkilendi. Binlerce şirkette büyük panik yaşandı. Faturası 100 milyon dolar.
2000 – 3 bin 500 sendika yöneticisi 9 ilden Ankara’ya yürüyüşü tamamladı. Türk-İş’in özelleştirmeyi protesto yürüyüşüne katılanlar Türk-İş’i de eleştirdiler. “Eylem nerede, biz oradayız”, “söz bitti, sıra eylemde” sloganları atıldı.
2001 – Yunanistan’da İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) ve Memurlar Sendikası (ADEDİ) greve gitti. Hayat durdu; devlet daireleri, fabrikalar, bankalar, okullar kapandı. Gemi, tren, otobüs, uçak seferleri yapılmadı. Medya sustu. Kostas Simitis hükümetinin greve beş saat kala emeklilik yasasını geri çekmesi eylemi engellemedi. Yasa emeklilik yaşının 65’e yükseltilmesi ve erken emekliliğin kaldırılmasını öngörüyordu.
– Meksika’da Senato “Yerli Hakları Yasası”‘nı kabul etti. Yasa, Zapatistalar’ın barış görüşmelerine başlama şartlarından biriydi.
2002- Susurluk davasından kesinleşmiş dört yıl hapis cezası bulunan Sami Hoştan teslim oldu.
2003- İstanbul Film Festivali Altın Lale Ödülü’nü Arjantinli Diego Lerman’ın yönettiği “Aniden”, Ulusal yarışmayı Nuri Bilge Ceylan’ın “Uzak” filmi kazandı. Radikal gazetesinini verdiği “Halk Ödülü”nü Handan İpekçi’nin “Büyük Adam, Küçük Aşk”ı aldı.
2004 – Karadenizliler, Çernobil faciasından tam 18 yıl sonra dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral ve Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ahmed Yüksel Özemre hakkında suç duyurusunda bulundu. Gerekçe Karadeniz’de kanser vakalarının artması.
2005 – Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 5335 sayılı “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”u onayladı. Kanun emeklilerin kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştırılmasına sınırlama getiriyor. Çalışırlarsa da emekli aylıkları kesilecek.
– Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in veto ettiği 10 bin polis kadrosu açılmasına ve ilahiyat mezunlarının da polis olabilmesine olanak sağlayan yasa TBMM’de aynen kabul edildi.
– Birleşmiş Milletler, CHP İstanbul Milletvekili Kemal Derviş’in Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı başkanlığına seçildiğini resmen açıkladı.
– Suriye, Lübnan’daki 14 bin askerini çekme işlemini tamamladı.BM Güvenlik Konseyi kararı uyarınca 29 yıldır Lübnan’da bulunan Suriye ordusu tamamen çekilmiş oldu.
2006 – AKP Sivas Milletvekili Selami Uzun; “Bu ülkenin çocukları 20 yıldır dağlarda. Niye bu çocuklarımızı vatandaş yapamıyoruz. Kendi dağlarımızı 20 yıldır bombalıyoruz. Biz bir yerlerde yanlış yapıyoruz ama nerede” dedi.
– TBMM’de Çevre Yasası kabul edildi. Dokuz hükümetin çıkaramadığı yasa 10 yıldır Meclis’te bekliyordu. 550 milletvekilinden sadece AKP’li 90 dolayında milletvekilinin oyu ile kabul edildi.
G.Saray’da toplanan Nükleer Karşıtı Platform üyeleri Tünel’e kadar insan zinciri oluşturdu.
– Çağlayan Ahmet Buhan Lisesi öğrenci ve velileri, okullarının yıkılarak “Adalet Sarayı” yapılmasını protesto etti.
– “Haydar Haydar”, “El Vurup Yaremi İncitme Tabip” gibi türküleriyle tanınan, 400’den fazla türküyü derleyerek halk müziğine kazandıran halk müziği sanatçısı Ali Ekber Çiçek, 71 yaşında İstanbul’da öldü.
2011- “KCK Türkiye Meclis’i”nin 22.duruşmasına “hiç bir taleplerinin kabul edilmediği” gerekçesiyle sanık avukatları katılmadı.
– DİSK’in öncülüğünde gazeteci örgütleri tutuklu gazeteciler için Sultanahmet’ten Beyazıt’a yürüdü ve 1 Mayıs’a katılım çağrısı yaptı.
– Mahkeme süreci sonlanmadan Erdoğan’ın “ucube” dediği, Mehmet Aksoy’a ait heykelin yıkımına başlandı.
2012- Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari hakkındaki bir soruşturmayı engellemekten suçlu bulundu.
2013- Rusya’nın başkenti Moskova yakınlarında bir akıl hastanesinde çıkan yangında çoğu hasta 38 kişi hayatını kaybetti.Binadan yalnızca 3 kişi kaçmayı başardı.
– Halkevleri Emekli Hakları ve Emeklilik Atölyesi üyeleri, Saraçhane Parkı’ndan Unkapanı SGK’ya yürüdü.
2015- KKTC’de yapılan cumhurbaşkanı seçimini, ikinci turda oyların yüzde 60,17’sini alan bağımsız aday Mustafa Akıncı kazandı. Derviş Eroğlu’nun oyları yüzde 39,83’te kaldı.
2016- Rusya tarafından yasa dışı ilhak edilen Kırım’da Moskova yönetiminin görevlendirdiği mahkeme, Kırım Tatar Milli Meclisini aşırıcı örgüt kapsamına alarak faaliyetlerini yasakladı.
2017- Emniyet Genel Müdürlüğü FETÖ bağlantılı olduğu değerlendirilen 9 bin 103 polisi açığa aldı.
Çeşitli İnternet Sitelerinden Derlenmiştir.
Yorumlar kapatıldı.