İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belleğimizde: 26 Ocak

1593- Osmanlı Devleti’nde Sultan III. Murad döneminde sipahi ayaklanması oldu. Ayaklanmayı Sadrazam Siyavuş Paşa bastırdı.
1827 – Alman besteci Ludwig van Beethoven öldü.
1921 – İstanbul Tramvay işçileri greve çıktı.
1928- Türkiye tarihinde bir bakan, ilk defa Yüce Divan’a sevk edildi. Bahriye eski bakanı İhsan Eryavuz ile Bilecik milletvekili Dr. Fikret Onuralp, Yavuz Zırhlısı’nın onarımında yolsuzluk yapmakla suçlandı. Duruşmalar sonucunda İhsan Eryavuz suçlu bulundu.
1931 – Kızıl İstanbul gazetesi hakkında soruşturma açıldı.
1931 – Hindistan’da Mahatma Gandhi serbest bırakıldı.
1939- Süleymaniye’de “Jin” gazetesinin ilk sayısı çıktı. Gazete, ünlü şair Piremerd tarafından çıkarıldı.
– İspanya İç Savaşı: General Francisco Franco ‘ya bağlı milliyetçi güçler İtalyanların da yardımıyla Barcelona şehrini ele geçirdiler.
1950 – Hindistan anayasası kabul edildi. Cumhuriyet ilan edildi. Dünyanın en kalabalık demokrasisi kuruldu.
1959- Bağdat Paktı Konseyi Karaçi’de toplandı. Toplantıya, Türkiye adına Başbakan Adnan Menderes ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu katıldı.
1964 – Amerika, Türkiye’ye yardım konsorsiyum toplantısında 70 milyon dolar yardım taahhüdünde bulundu. 40 yılda ödenecek bu kredi Türkiye tarafından Amerikan malları ithal etmek için kullanılacak.
1966 – Dış ülkelere gitmek için sıra bekleyen işçilerin sayısının 650 bini bulduğu açıklandı.
1968- “Orta Öğretim Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği”ndeki değişikliğe karşı liselerde başlayan boykotlar Türkiye genelinde hızla yayılıyor
1969 – Türkiye’de ilk kez bir sinemada grev ilan edildi. Yeni Sinema’da çalışan ve OLEYİS üyesi on dokuz işçi 11 Ocak’ta greve başladı. Grev 26 Ocak’a kadar sürdürüldü.
– Grevdeki Sümerbank Defterdar işçileri, üzerinde Sanayi Bakanı’nın fotoğrafının bulunduğu bir tabutu çöplüğe attı.
– CHP Genel Sekreteri Bülent Ecevit Demirel hükümetinin ülkücü “komandolar” karşısındaki tutumunu eleştirdi: “İktidar (SS) özentisi sokak komandolarıyla, ya işbirliği halindedir, ya da onlara yasalar içerisinde hadlerini bildiremeyecek kadar acizdir.”
– Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi (CKMP) İstanbul İl Gençlik Kolu Kongresi’nde konuşan Genel Başkan A.Türkeş: “Memleketimizi kanunsuzluğa, komünizmin esaretine sürüklemek isteyen soysuzlar, ezileceklerdir. Hareket başlamıştır.”
– Kapanma kararı alınan Cağaloğlu Özel Yüksek Okulu’nun 1.470 öğrencisi kararın geri alınması için Sultanahmet’ten Taksim’e yürüdü.
1971 – Pancar Motor fabrikasında çalışan Maden-İş üyesi üç işçinin işten çıkarılması üzerine 26 Ocak’ta işçiler, yanlarına üç arkadaşlarını da alarak fabrikaya soktular. İşçiler Çelik-İş’e geçmeleri için baskı yapan ustabaşının ellerini bağlayarak işverenin kapısına bıraktılar.
– SBF Genel Kurulu’ndan sonra yayınlanan bildiride, önceki gün polisin bastığı yurtlarda kız öğrencilerin taciz edildiği, odalardan para ve eşya çalındığı açıklandı.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni basmak isteyen ülkücüleri püskürten öğrenciler düzenledikleri Forum’un ardından protesto gösterisi yaptı.
1972 – Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam dosyası Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderildi.
1973 – Fikir suçundan cezaevinde bulunan Çetin Altan, Doğan Koloğlu, Alpay Kabacalı, İrfan Derman ve Yaşar Kemal yargılandı.
– Turhan Selçuk’un çizgi-romanından Dostlar Tiyatrosu’nun sahneye uyarladığı “Abdülcanbaz” 100.oyununda.
1976- “Türkiye Devriminin Acil Sorunları” broşürü etrafında örgütlü ilker Akman, Hasan Basri Temizalp ve Yusuf Ziya Güneş Malatya – Beylerderesi’nde kolluk güçleriyle girdikleri çatışmada öldürüldüler. THKP-C geleneği içinde bu çatışmaya ‘İkinci Kızıldere’ denildi.
1978 – Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Feyyaz Berker ve Yönetim Kurulu üyesi Rahmi Koç Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 141., 142. Ve 163. maddelerinin kaldırılmasını istediler.
1979 – Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı Pol-Der, Pol-Bir, Pol-Ens ve Tem-Der’in çalışmalarını durdurdu.
1980 – Tariş işçileriyle dayanışma amacıyla İzmir’de “İşçi Kıyımına, Zamlara, Pahalılığa, Sürgünlere, Anti-Demokratik Baskı ve Uygulamalara, Faşist Saldırılara Karşı Demokrasi Mitingi ve Yürüyüşü” yapıldı. DİSK’in öncülüğünde demokratik kitle örgütlerinin de desteklediği “Demokrasi Mücadelesi” yürüyüş ve mitinginde, Konak Alanı’nda toplanan kitle Cumhuriyet Alanı’na yürüdü. DİSK Genel Başkanı Abdullah Baştürk”24 Ocak Kararları”nı odağa alan konuşma yaptı.
– Karagümrük Başkomiserliği’ni sabah basan Devrimci Sol üyesi bir grup, karakolda görevli 5 polisle 3 bekçiyi nezarethaneye kapatarak binanın önünde ve karakolun jipinde bomba patlattı; binaya bir pankart asıp 10 polisin tabancalarıyla 2 otomatik silahı alarak kaçtı.
– Barış Derneği’nde konuşan TİP Genel Başkanı Behice Boran: “Türkiye orta ve yakındoğuya sıçrama tahtası olarak kullanılmak isteniyor.”
1981- TİP Genel Başkanı Behice Boran ile TÖB-DER Genel Başkanı Gültekin Gazioğlu’nun 25 Şubat’a kadar yurda dönmedikleri takdirde vatandaşlıktan çıkarılacağı açıklandı.
1984 – Askeri Mahkeme’de görülen Türkiye İşçi Partisi (TİP) davası sonuçlandı: 102 sanık 5-12 yıl arası hapis cezasına mahkum edildi, 38 sanık beraat etti.
1990- Yılmaz Güney’e anıt-mezar projesi için düzenlenen anma toplantılarının ikincisi Stockholm’de Fatoş Güney, Prof. Server Tanilli, Vera Tulyakova, Mustafa Ekmekçi, Nihat Behram, Ahmet Türk, İbrahim Aksoy, Ahmet Kaya, Gülistan ve Yavuz Önen dahil 2 bin kişiyle yapıldı.
1991- SHP Genel Başkanı Erdal İnönü Körfez Savaşı’na karşı MYK’yı İncirlik’te toplayıp Adana’da halka seslendi.
Yurtdışında bulunan aralarında Pertev Naili Boratav, Vedat Türkali, Server Tanilli, Dursun Akçam, Nihat Behram, Adnan Binyazar, Fakir Baykurt ve Fatoş Güney’in de bulunduğu bir grup aydın ve sanatçı Türkiye’nin Körfez Savaşı’na girmesine karşı olan bir metni imzaya açtı.
Tatvan’da yapılan Körfez Savaşı karşıtı gösteriye polis müdahalesi sırasında kurşunlanarak hayatını kaybeden Mecit Kaplan, yapılan sessiz yürüyüşün ardından toprağa verildi.
1992 -12 Eylül’den sonra ilk kez memur eylemi düzenlendi. 6 sendikaya üye yaklaşık 5 bin kamu çalışanı Şişli Abide-i Hürriyet Meydanı’nda “Sendikal Haklar” mitingi yaptı.
– Boris Yeltsin, Rusya’nın nükleer füzelerinin Amerikan şehirlerini hedef almaktan vazgeçeceğini duyurdu.
1994 – Artvin Yusufeli’nde kolluk güçleriyle çıkan çatışmada TİKKO üyesi oldukları açıklanan İhsan Şimşek (1965- Sivas), Erhan Öztürk (1967- Mersin), Hasan Özdoğan (1956- Nazımiye), Muharrem Kaya (1968- Divriği) ve Adem Asal (1967- Hanak) öldürüldüler.
1995- Deniz otobüslerinin sefere başlamasıyla ilgili düzenlenen törende İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı R.Tayyip Erdoğan dualar eşliğinde güverteye bayrak çekti.
1996- Sağlık Bakanlığı, işkence iddiasıyla hekime getirilen sanıklar için 1 nüsha düzenlenen formların bundan böyle 3 nüsha düzenlenmesi, 1 nüshanın hastanede saklanması, 2.nüshanın savcılığa ulaştırılması, 3.nüshanın polis eliyle birim amirine iletilmesi için genelge çıkardı.
– İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Oda seçimlerine müdahalelerinden dolayı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında kamu davası açılması İçin Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
– Hapis cezalarının toplamı 14 yıla ulaşan ve halen cezaevinde bulunan gazeteci Işık Yurtçu, Özgür Gündem’in eski Yazı İşleri Müdürlüğü’nden dolayı TMY’nin 8.maddesi nedeniyle 4 yıl daha hapis ve 400 milyon TL para cezasına çarptırıldı.
2001- Burma’da iktidardaki cunta yönetimi, Nobel Barış ödüllü muhalefet lideri Suu Kyi’nin liderliğini yaptığı Ulusal Demokrasi Birliği üyesi 84 kişiyi serbest bıraktı.1990 seçimini kazanan Suu Kyi ise ev hapsinde tutuluyor.
2002 – Avrupa Birliği Akdeniz Fonu (MEDA), Türkiye’ye ölüm cezasının kaldırılması için 2 milyon avro verme kararı aldı. Yardım proje karşılığı verilecek.
2003- Valiliğin yasaklamasına rağmen ABD’nin Irak’a yönelik savaş hazırlıklarına karşı Beyazıt Meydanı’nda Emek Platformu bileşenleri ve yurttaşlar miting yaptı.
2004 – ABD’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Yahudi Komitesi “Cesaret Ödülü”, Katolik St. John’s Üniversitesi de fahri hukuk doktoru unvanı verdi.
2005- Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, 1991’de tek başına bağımsızlık ilan eden Güney Osetya’ya genişletilmiş özerklik önerdi.
2006- Silopi’de 25 Ocak 2001’de jandarma komutanlığına girdikten sonra bir daha haber alınamayan HADEP Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve yönetici Ebubekir Deniz’e ilişkin Avukat Tahir Elçi dönemin Şırnak İl Jandarma Komutanı dahil tüm ilgililer hakkında yeni bir başvuru yaptı.
– Adana TEKEL Sigara Fabrikası’nın kapatılma kararına karşı 1 aydır fabrikayı terk etmeyen çalışanlar kent merkezinden Fabrika’ya yürüdü.
– Arjantin’de 1976-1983’teki cunta rejiminde kaybolan 30 bin kişi için 25 yıldır başkent Buenos Aires’teki başkanlık sarayı önünde yürüyüş düzenleyen “Mayıs Meydanı Anneleri” son kez yürüdü. Ancak evlatlarının akıbetinin aydınlığa kavuşması için mum yakma eylemi sürdürülecek.
– Bilim insanları Güneş Sistemi’nden 25 bin ışık yılı (bir ışık yılı 9,5 trilyon kilometreye eşit) uzakta, özellikleri Dünya’ya benzeyen bir gezegen tespit ettiklerini açıkladı. Gökbilimciler bugüne kadar Güneş Sistemi dışında 170 gezegen tespit etti.
2008- Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, avukat Kemal Kerinçsiz, Kuvayı Milliye Derneği Genel Başkanı emekli Albay Fikri Karadağ, Susurluk davası hükümlüsü Sami Hoştan, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın ve Halkla İlişkiler Sözcüsü Sevgi Erenerol, Hüseyin Görüm, Hüseyin Gazi Oğuz ve Alparslan Abdülkadir Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklandı.
– “26 Ocak Küresel Eylem Günü”nde İstanbul Taksim Gezi Parkında “Emperyalizme, neoliberalizme, ırkçılığa, gericiliğe karşı başka bir Türkiye mümkün” talebi yükseldi.
– Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) çalışanları “Marmaray güzergahının hatalı olduğu” iddiasıyla Haydarpaşa Garı önünde basın açıklaması yaptı.
2009- Türk Metal-İş Sendikası Başkanı Mustafa Özbek, 7 asker ve 10 polis olmak üzere toplam 18 kişi Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklandı; tutuklu sayısı 100’e çıktı.
– Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti davasında Tuncay Uzundal, Mustafa Öztürk ve Zeynel Abidin Yavuz tutuksuz yargılanmak üzere tahliye oldu.
2010- Adana ve Hakkari’de “Gösterilere Katılmaları Sebebiyle Terör Suçlusu Sayılan Çocuklar Hakkında Saha Ziyareti” adı altında yaptığı çalışmanın sonuçlarını bir rapor halinde yayınlayan Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Türkiye Temsilciği gösterilere katılan çocukların yaşam hakkının korunmasını istedi.
2011- Mısır’da bir önceki gün binlerce kişinin katıldığı ve biri polis üç kişinin ölümüyle sonuçlanan gösterilerin ardından hükümet gösteri ve yürüyüş yasağıyla birlikte bazı internet sitelerine ulaşımı engelledi.
– Tunus hükümeti, ülkenin eski cumhurbaşkanı Zeynel Abidin bin Ali hakkında uluslararası tutuklama emri çıkardı. Tutuklama emri, bin Ali’nin eşi Leyla Trabelsi’nin aralarında bulunduğu yakınlarını da içeriyor.
– TÜİK, enflasyon sepetini güncelledi. 2011 TÜFE sepeti 445 kalemden oluştu. Güncelleme sonucunda 2011 sepetine tramvay ücreti ve Süper Loto girdi, yünlü kumaş, kadın mantosu ve atık çöp ücreti sepetten çıkarıldı.
– Sabah ve Habertürk gazetelerinde 119 kişi işten çıkarıldı. Ciner Grubu’na bağlı Habertürk gazetesinden 59, Çalık Holding’in sahibi olduğu Sabah’tan da 60 kişi işsiz kaldı.
2012- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Başkanı 2011 yılı çalışmalarıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında verilen bilgilere göre AİHM’de geçen yıl en fazla mahkumiyet kararı verilen ülkeler sıralamasında Türkiye birinci oldu. Kararlar en çok adil yargılanma ve etkin soruşturma hakkının ihlali, yargılama süresinin uzunluğu, kötü muamele ve etkin soruşturma eksikliğinden verildi.
– Galatasaraylı taraftarı grubu Tekyumruk, G.Saray – Ankaragücü maçında açılan pankarta polis zoruyla el konulmasını kınadı:”Pankartımız, Galatasaray’ı çıkarları uğruna mafyaların temsiline bırakmakta bir sakınca görmeyenlere karşı bir isyanı göstermeye çalışmıştır.”
2013- ÖDP İstanbul İl Örgütü üyeleri, Samatya’da Ermeni yurttaşlara yönelik saldırıları ve son olarak 28 Aralık’ta Maritsa Küçük’ün (84) evinde darp edilip bıçaklanarak öldürülmesini protesto için tren istasyonundan Samatya Meydanı’na yürüdü.

2014- Hasan Ferit Gedik anısına “çetelere ve rantsal dönüşüme” karşı Gülsuyu ve Okmeydanı’nda yürüyüşler yapıldı. Gülsuyu’ndaki yürüyüşe CHP milletvekilleri, CHP Maltepe ilçe teşkilatı, ÖDP, EMEP, ESP ve Partizan da destek verdi.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı.