İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belleğimizde: 27 Şubat

1793- Padişah III. Selim, Nizam-ı Cedid denen yenilik hareketini fiilen başlattı.
1844 – Dominik Cumhuriyeti, Haiti’den bağımsızlığını ilan etti.
1848- Fransa’da Geçici Hükümet üyelerinin “kızıl rozet” taşımaları ve rozetin bayrak direğine de konulması kararı alındı.
1863- Türkiye’de bilinen ilk Resim Sergisi İstanbul Atmeydanı’nda (Hipodrom) açıldı. Serginin açılmasına Sultan Abdülaziz destek verdi.
1880 – Haydarpaşa-İzmit demiryolu işçileri greve çıktı.
1902 – Amerikalı yazar John Steinbeck doğdu.
1933- Reichstag-Alman Parlamento binası-yandı. Koalisyon ortağı Naziler “komünist parmağı” iddiasını ortaya attı. Yangın yerinde yakalanan Hollanda asıllı genç komünist işçi M. van der Lubbe, Gestapo’ya göre “suçunu itiraf etti.” Savaş sonrası Nürnberg Mahkemesinde eski Genel <kurmay başkanı, yangını H.Goering’in planladığını söyledi (W.Shirer-Nazi İmparatorluğu).
1943 – Amerika Birleşik Devletleri’nin Montana eyaletinde bir maden ocağında patlama meydana geldi: 74 işçi öldü.
1946 – Amerika ile askeri yardım antlaşması imzalandı.
1947– Yazısız karikatürün ilk örneklerini veren karikatürist Cemal Nadir Güler 45 yaşında öldü.
1948 – Çekoslovakya’da komünist parti yönetimi ele aldı. Genel grev ve gösterilerle hükümeti istifa ettiren komünistler yeni hükümette çoğunluğu sağladı.
1963 – Dominik Cumhuriyeti’nde ilk demokratik seçimler yapıldı: başkan Juan Bosch oldu. Rafael Trujillo’nun diktatörlüğü sona erdi.
1968 – 1 Mart’ta yürürlüğe girecek yeni tasarruf bonosu sistemine göre 1 milyon 400 bine yakın memur, işçi ve müstahdem 10-40 lira arasında daha fazla maaş alacak. Maaşı 1363 lirayı geçmeyenlerden tasarruf bonosu için para kesilmeyecek.
1971- Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) bir açıklama yaptı, parasızlık nedeniyle radyo yayınlarını 18,5 saatten 8 saate indirmek zorunda kalacağını bildirdi.
1973- Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Senatörü Kudret Bayhan 15 yıl hapse mahkûm oldu. Senatör Kudret Bayhan Fransa’ya uyuşturucu madde sokmaktan yargılanıyordu.
1974- Türk Sinematek Derneği 3-4-5 Nisan tarihlerinde “Türkiye’de Sinema Alanının Düzenlenmesi” konulu geniş katılımlı bir sempozyum düzenleyecek. Sempozyuma CHP-MSP koalisyon hükümetinin Turizm ve Tanıtma Bakanlığı da destek veriyor.
1975 – Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği (Töb-Der) ve çeşitli devrimci kuruluşlar tarafından ” Hayat Pahalılığı ve Faşizmi Protesto ” mitingleri düzenlendi. Malatya, Tokat, Kahramanmaraş, Erzincan ve Adıyaman’da ki mitingler saldırıya uğradı.
1976- Hayali mobilya ihracatı ve vergi iadesi yolsuzluğundan sanık Yahya Demirel için tutuklama kararı verildi. Gelişen olaylar üzerine Bülent Ecevit “Demirel’in siyasi hayatta kalma hakkı yoktur ” dedi.
1978- Adana-Ankara karayolunda polisçe durdurulan bir otomobilde yapılan aramada 2 makinalı tüfek ve şarjörler bulundu. Arabada bulunan 4 kişi (tümü öğrenci olan MHP Ankara Gençlik Kolları üyesi 2 kişi ile Büyük Ülkü Derneği ve Ülkü Ocakları üyesi 2 kişi) gözaltına alındı.
1980- Çorum Sungurlu’da düzenlenen Pahalılığı ve İşsizliği protesto mitinginde Hıdır Sarıkaya adlı devrimci bir genç öldürüldü.
1982 – Barış Derneği’nin 44 yöneticisi tutuklandı. İstanbul Barosu Başkanı avukat Orhan Apaydın, Türk Tabibler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Erdal Atabek de tutuklananlar arasındaydı. Barış Derneği’nin yöneticileri gizli örgüt kurmak, yönetmek, suç sayılan fiili övmek, komünizm ve bölücülük propagandası yapmakla suçlanıyorlardı. Başkanlığını eski büyükelçilerden Mahmut Dikerdem’in yaptığı Barış Derneği yöneticileri tutuklu olarak yargılanacaklar.
1985- Bazı Ege illerindeki okulların “Devrim” olan adları değiştirildi.
– 12 Eylül öncesinde “illegal TKP ile bağlantılı İGD ve İKD’yi Trakya bölgesinde oluşturdukları” iddiasıyla 100 kişi hakkında dava açıldı.
– Berlin Film Festivali’nde “Pehlivan” filmindeki rolüyle “Jüri Özel Ödülü”nü kazanan Tarık Akan, pasaport alamadığı için gidemedi.
1989- İÜ’nde fakültelerin öğrenci dernekleri, polisin Yıldız Üniversitesi bahçesinde video çekimi yapıp havaya ateş açmasını protesto etti.
1990- Cumhurbaşkanı Turgut Özal’a 17 Şubat’ta “Ben sizin cumhurbaşkanlığınıza alışamadım” ifadesiyle biten bir telgraf çeken teğmen Murat Şeref Baba, Gebze Topçu Alayı’ndan alınarak ”psikonevroz” tanısıyla Haydarpaşa Askeri Hastanesi’nde “tecrit odası”na konuldu.
1991- Danıştay sendikaların başvurusu üzerine, ANAP hükümetinin “Körfez Savaşı ve milli güvenlik” gerekçesiyle grevleri 2 ay süreyle erteleme kararını durdurdu. Yaklaşık 18 bin işçi yeniden greve gidebilecek.
1992- Çoğunluğu Kürt kökenli 49 milletvekili (38 SHP’li, 5 DYP’li, 2 ANAP’lı, 3 RP’li ve 1 bağımsız) “Kürt sorunu barışla çözülür” deklarasyonuyla “ateşkes” çağrısı yaptı.
1993 – İnsan Hakları Derneği Elazığ Şubesi Başkanı Avukat Metin Can ve Dr. Hasan Kaya, Dersim’e 12 km mesafedeki Dinarsu köprüsü altında başlarına 1’er kurşun sıkılarak öldürülmüş olarak bulundu.
1995 – Türk Metal Sendikası Bursa Şubesi Başkanı Necati Erol, TOFAŞ otomobil fabrikasında stoktaki araç sayısının artması nedeniyle üretime 6 Mart’a kadar ara verildiğini açıkladı.
– Kuzey Irak’ın Zaho kentinde bir ticaret merkezinde bomba patladı; 76 kişi öldü, 83 kişi yaralandı.
– Mercedes kaçakçılığından hükümlüyken yeniden yargılanan milli futbolcu Tanju Çolak “suçu ihbar ettiği “gerekçesiyle mahkeme tarafından serbest bırakıldı.
1996- Der Spiegel’deki yazısına açılan davanın ardından, İstanbul DGM “Düşünce Özgürlüğü ve Türkiye” adlı kitaptaki 2 yazıdan dolayı Yaşar Kemal ve Erdal Öz’e bir dava daha açtı. DGM, 1.080 kişinin yayıncı olduğu “Düşünceye Özgürlük”kitabından dolayı 86 kişiye ayrıca dava açtı.
1997- Tüm Bel-Sen üyeleri “RP’li belediyelerde yaşanan kadrolaşmayı” İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde protesto etti.
1999- Cumartesi Anneleri’nin oturma eylemine izin vermeyen polis, bu kez ülkücü grubu tehdit unsuru göstererek “Can güvenliklerinizi sağlayamayız” gerekçesiyle İHD İstanbul Şb. dışına da çıkartmadı. Son 27 haftadır G.Saray’a ulaşamadan taksilerde gözaltına alınan anneler adına AİHM’nde dava açıldı.
2000 – Çek Cumhuriyeti’nde Başbakan Milos Zeman’ın hiçbir bakanlığa kadın atamaması ve “erkek adayların kadınlara göre daha uzman olduğu”nu söylemesi üzerine kadın siyasetçiler tamamen kadınlardan oluşan gölge kabine kurmaya karar verdi. Parlamentoda 281 milletvekilinin 39’u kadın.
2001 – Ekonomik kriz üzerine, Başbakan Bülent Ecevit, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Kemal Derviş’i istişarelerde bulunmak üzere Türkiye’ye çağırdı.
KESK üyeleri birçok kentte hükümetin IMF’ye endeksli politikalarını protesto etti; Ankara ve Samsun’da 47 kişi gözaltına alındı.
2002- MGK, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığında yapılan Şubat ayı toplantısında Diyarbakır, Hakkari, Şırnak ve Tunceli illerindeki olağanüstü hal uygulamasının (OHAL) dört ay uzatılmasını hükümete tavsiye kararı aldı.
– Hindistan’ın Ayodhya kentinden milliyetçi Hinduları eyaletin başkenti Ahmedabat’a götüren tren, Müslümanlar tarafından ateşe verildi; çoğunluğu Hindu hacılardan oluşan 40’ı kadın ve çocuk 58 kişi öldü. Müslüman ve Hinduların birlikte yaşadığı kentlerde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
2003- KKTC’de “Çözüm ve AB’ye Hazırız” mitingine 70 bin kişi katıldı; “Kurtar bizi Annan”, “İnsan gibi yaşamak istiyoruz” sloganları atıldı.
– Lahey’de yargılandığı savaş suçları mahkemesinde işlediği insanlık suçlarını kabul eden “demir leydi” lakaplı Bosnalı Sırp lider Biljana Plavsiç 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2001’de Lahey’e kendisi teslim olan Plavsiç, 1995’de savaşı bitiren Dayton Anlaşması’nı desteklemiş ve 1996’da Bosna Sırp Cumhuriyeti devlet başkanı seçilmişti.
2004 – Amerikan temsilciler Meclisi, doğmamış bebeği de birey sayıp, hamilelere yönelik bir suçu iki kişiye karşı işlenmiş sayan “şiddetin doğmamış kurbanları yasası”nı 163’e karşı 254 oyla kabul etti.
– Filipinler’de bir feribotta patlama meydana geldi: 116 kişi öldü.
2005- Aynur Doğan’ın 1 yıl önce çıkan “Keçe Kurdan” adlı kaseti “Kürt kızlarını dağlarda savaşmaya davet ettiği” gerekçesiyle toplatıldı.
2006 – Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde 24 Eylül 1996’da 10 tutuklunun işkence yapılarak öldürüldüğü olayın davası bitti; üç beraat, yedi zamanaşımı, 62 kişiye beşer yıl hapis cezası verildi. Ancak suç 1999’dan önce işlendiği için kimse hapse girmeyecek. Davada 29’u asker, 36’sı polis, bir cezaevi doktoru, bir cezaevi müdürü 72 sanık vardı.
– Kamu mülkiyetindeki Ereğli Demir Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) resmen OYAK’ın oldu. OYAK, şirketin yüzde 49.29’luk hissesinin ihale bedeli olan 2 milyar 960.2 milyon doları peşin ödedi.
– TKP’li öğrenciler, Çek Cumhuriyeti Komünist Gençler Birliği’nin kapatılmasını Çek Cumhuriyeti’nin İstanbul Konsolosluğu önünde protesto etti.
– Ankara Üniversitesi’nde “Küreselleşme ve Eğitim” konulu sempozyuma katılan Milli Eğitim Bakanı Çelik protesto edildi.
2008 – İstanbul’da tersane işçileri taşeron ve güvencesiz çalışma koşulları nedeniyle art arda gelen işçi ölümler nedeniyle Limter-İş Sendikası’nın çağrısıyla üretimden gelen gücünü kullanarak greve çıktı. 2 günlük grev kararı alan Limter-İş’li işçiler Tuzla Gemi Tersanesi önünde yolu kapattı, polis 100 kadar işçiyi gözaltına aldı. Akşam saatlerinde serbest bırakılan işçiler Emniyet Müdürlüğü önünden Tuzla Gemi tersanesi önüne yürüdü.
Tuzla tersaneler bölgesindeki iki günlük greve yüzde 70 katılım sağlanırken, birçok tersanede işler durdu. DİSK de Tuzla’da “Ya Sendika Ya Ölüm” sloganıyla 24 saatlik oturma grevi ile destek oldu. Grev sonrasında tersane patronları işçilerin taleplerini kabul etti.
– Adana Sigara Fabrikası’nda özelleştirme ihalesinin ardından fabrikayı terketmeyen işçilere kitle örgütlerinden destek geldi.
2010- Haldun Dormen’in Kürtçe sahnelediği ”Bir Kış Öyküsü” müzikalinin prömiyeri Diyarbakır’da yapıldı.
– TEKEL direnişçilerine destek için işçi ve memur sendikaları Türkiye genelinde 2 saatlik oturma grevi yaptı.
2011- 1.Türkiye Çocuk Hakları Kongresi’nde Başbakan Erdoğan konuşurken protesto eden ilköğretim öğrencileri tekme-tokat gözaltına alındı.
2013- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında mahkemeye sevk edilen eski Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ile emekli Tümgeneral Yücel Özsır tutuklandı.
– 1981’de idam edilen Veysel Güney’in cenazesini ailesine teslim etmeyen yüzbaşı hakkındaki suç duyurusu için “zamanaşımı”ndan takipsizlik kararı verildi.
2014- AİHM, Kanal 7 televizyonunun kurucusu Zekeriya Karaman’ın “Alman Mahkemesi beni Deniz Feneri e.V.’nin lideri gibi gösterdi” iddiasıyla 2010’da AİHM’de Almanya aleyhine açtığı davada, Alman mahkemesi kararının “masumiyet karinesi ilkesine aykırı olmadığı”na hükmetti.
2016- Yaşamını İtalya’da sürdüren Türk yönetmen Ferzan Özpetek’in 2014’te çektiği “Kemerlerinizi Bağlayın (Allaciate le cinture)” filmi Moviemov Film Festivali’nde “En İyi Film” ödülü aldı.
2017- Die Welt gazetesinin Türkiye temsilcisi İlker Deniz Yücel, “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan tutuklandı
– 25 Şubat’ta Hürriyet gazetesinde yayımlanan “Karargah Rahatsız” başlıklı haberdeki karargahın “cunta yapılanması” olabileceği değerlendirilerek, şikayet üzerine soruşturma başlatıldığı açıklandı.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı.