1794- Fransız Devrimi’nin Jacobin önderlerinden Maximilien Robespierre iktidardan düşürüldü ve Fransa Milli Meclisi’nce tutuklanarak hapishaneye gönderildi.
1841 – Rus yazar ve şair Mihail Yuryeviç Lermontov öldü.
1847- Kars, Van ve Muş’ta da Kürt aşiretleriyle Osmanlı askerleri arasında çatışmalar yaşandı. Bedirxan Bey, kendi birliğiyle Eruh Kalesi’ne çekilmek zorunda kaldı. Bedirxan Bey, hiçbir askerine dokunulmaması şartıyla teslim oldu. Bedirxan Bey ve ailesi önce İstanbul’a daha sonra da Girit adasına sürgüne gönderildi.
1914- Avusturya Sırbistan’a resmen savaş ilan etti ve Birinci Dünya Savaşı başladı.
1921 – Toronto Üniversitesi’nden biyokimyacı Frederick Banting’in başında bulunduğu araştırmacılar, insülin hormonunu keşfettiklerini açıkladılar.
1926- Eski İttihatçı ve İzmir Suikasti girişimi sanıklarından Kara Kemal, yakalanmak üzereyken intihar etti.
1941- Japonya Çinhindi’ni işgal etti.
1951- Galatasaray kulübünün kurucularından Ali Sami Yen öldü.
1953- 3 yılı aşkın süren Kore Savaşı Panmunjan’da imzalanan ateşkes anlaşmasıyla sona erdi. Taraflar, barış müzakerelerine 90 gün sonra başlayacaklar, 60 gün içinde esirler takas edilecek. ABD liderliğinde Güney Kore-“BM birlikleri” ittifakı ile komünist Kuzey Kore-Çin Halk Cumhuriyeti’nin dahil olduğu savaşta yaklaşık 2.5 milyon insan öldü. Demokrat Parti iktidarında 5 bin 90 askeri personelle Kore savaşına “Batı İttifakı”nın yanında TBMM kararı almaksızın dahil olan Türkiye’nin kaybı 721 ölü, 2.068 yaralı, 163 kayıp oldu.
1954- Mısır cumhurbaşkanı Cemal Abdül Nasır ile İngiltere anlaştı; 65 bin İngiliz askeri Süveyş Kanalı’nı terk edecek.
1955- Ulus gazetesi yazarlarından Bülent Ecevit Cumhurbaşkanı Celal Bayar’a hakaret ettiği gerekçesiyle sorgulandı.
1957 – Kıbrıs’ta Türk Mukavemet Teşkilâtı kuruldu.
1958- Irak’ta Abdül Kerim Kasım’ın gerçekleştirdiği darbeden bir kaç gün sonra ilan edilen geçici anayasa ile Kürtlerin varlığı ve ulusal haklarının tanındığı açıklandı. Kürdistan Demokrat Partisi yasallık kazandı ve Molla Mustafa Barzani Irak’a döndü.
1964- ABD’de siyahlar, Federal Mahkeme’ye başvurma hakkını elde etti.
1966- Çorum’da AP’li Belediye Başkanı’nın işten attığı Genel-İş üyesi 72 temizlik işçisinden 54’ü çıplak ayaklarla Ankara’ya yürümeye başladı. 260 km’lik Ankara yürüyüşüne, işçilerin üye olduğu Türk-İş’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın Başkanı Abdullah Baştürk de katıldı.
– Sinematek Derneği’nin “film arşivi “ ve “film müzesi” kurmaya karar verip yerli filmleri toplamaya başlamasıyla birlikte, 1941 yılı öncesinde çevrilen Türk filmlerinin tümünün kaybolduğu ortaya çıktı. 1941-1948 yılları arasında çevrilen 43 filmin 21’i de bulunamıyor.
1968- Türkiye Milli Gençlik Teşkilatı (TMGT) Beyazıt’ta düzenlediği “Anayasa ve Kanunlara Uyma Mitingi” ile 6.Filo’nun ziyaretini ve Vedat Demircioğlu’nun katledilmesini protesto etti. Mitingin ardından Taksim’e yürüyüş yapıldı.
1969- Devrimci Doğu Kültür Ocakları (DDKO) Hilvan’da 10 bin kişilik miting yaptı. Kürtçe pankartlar: “Sususuz, açız”, “Kimsesisiz, sahipsiziz”.
1970- Portekiz diktatörü Antonio Salazar öldü.
– 15-16 Haziran İşçi Direnişi’ne karıştıkları iddiasıyla 7’si tutuklu 80 kişinin yargılanmasına başlandı.
– Türkiye İşçisi Partisi adına M.Ali Aybar’ın “Doğudaki Komando Harekatı’nda halka yapılan zulümlerden” dolayı Başbakan Demirel hakkında gensoru önergesi, iktidardaki Adalet Partisi Milletvekillerinin küfürlü sataşmalarıyla geçen görüşmelerin ardından AP oylarıyla reddedildi.
1971- Türkiye- Ortak Pazar Geçici Ticaret Anlaşması imzalandı.
1976- Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Bülent Ecevit’i New York’ta öldürmek isteyen Kıbrıslı Rum Stavros Skopetrides silahını ateşleyemeden yakalandı.
1979- Zonguldak ve Mersin’de yağ bulamayan ev kadınları gösteri yaptı.
– Zonguldak’ta “devrimci hareket” adına para topladıklarını söyleyerek 6 işyerini maskelerle ve silah zoruyla soyan 3 ülkücüden 2’si yakalandı.
1980- Balgat katliamı nedeniyle idama mahkum edilen sağ görüşlü Mustafa Pehlivanoğlu ile İsa Armağan Ankara Mamak askeri cezaevinden kaçırıldılar.
1983- Ermeni militanlar Türkiye’nin Lizbon Büyükelçiliği’ni bastı. Büyükelçilik maslahatgüzarının eşi öldü.
Aynı gün Paris’teki Ermeni Kültür Merkezi bombalandı.
– Güneş Gazetesi’nin de içinde bulunduğu 27 şirketin kontrolü Hisarbank’a devredildi. Hisarbank ise Maliye Bakanlığı’nın denetiminde olduğundan bütün bu şirketler de maliyenin yönetimine girdi. Çavuşoğlu, Kozanoğlu grubunun elinde sadece inşaat şirketi kaldı. (Kastelli olayından sonra mevduat sahiplerine olan yükümlülüğünü yerine getiremeyen Hisarbank ve benzeri durumdaki İstanbul Bankası’nın yönetimine Maliye Bakanlığı’nca el konulmuştu.)
1984- Yurda dönen Yahya Demirel, kesinleşmiş 36 aylık hapis cezasını çekmek üzere cezaevine gönderildi.
– Selda Bağcan, Muhlis Akarsu, Feridun Biliş 1975’de çıkan”Galdı Galdı”adlı uzunçalarda “komünizm propagandası”ndan yargılanmaya devam edildi.
1989- Eskişehir Özel Tip Cezaevi’ndeki açlık grevlerine destek için Samsun’daki mahpus yakınları açlık grevine başladı.
1991- Castro: “Bize gelip masal anlatmasınlar. Emperyalizmi tanıdıkça kendimizi daha komünist hissediyoruz”.
1993- Genel Kurmay Başkanı Doğan Güreş’in görev süresinin 1 yıl uzatılmasına karar verildi.
– Sözleşmeli personelin tavan ücretine temmuz-eylül arası için yüzde 21, ekim-aralık için yüzde 12 zam yapıldı.
1994- Gelibolu Milli Parkı’nda, 25 Temmuz günü çıkan ve rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılan yangın 30 bin hektarlık alan yandıktan sonra söndürülebildi. Orman Müdürü Talat Göktepe, söndürme çalışmalarına nezaret ederken ölüm tehlikesi geçiren 5 görevliyi kurtardı, ancak kendisi öldü.
– Haftalık Express gazetesi “halkı askerlikten soğutma yolunda yayın yaptığı” gerekçesiyle toplatıldı. Express, 26.sayıda İstanbul Savaş Karşıtları Derneği Başkanı’nın görüşlerine yer vermişti. Express‘ in Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ve muhabiri de ifade verdi.
1995- Sakarya- Pamukova’daki mühimmat bölüğünde yangın çıktı, cephanelik havaya uçtu. 15 bin nüfuslu ilçe boşaltıldı.
– Avukatlar Gümüşhane Barosu Başkanı Ali Günday’ın öldürülmesini Türkiye genelinde protesto etti.
– Eminönü Belediyesi’nden atılan 265 işçinin belediye önünde 72 gündür süren oturma eylemine polis son verdi, 75 işçi gözaltına alındı
1996- Ölüm oruçlarının 69. gününde DHKP-C militanı Yemliha Kaya (1968- K.Maraş), TİKB militanları Osman Akgün (1965- Rize) ve Hicabi Küçük (1972- Bayburt) ile TKP (ML) üyesi Hayati Can (1971- Tercan) yaşamlarını yitirdiler. 20 Mayıs 1996’da başlayan eylemde 12 kişi öldü. Yaşar Kemal, Zülfü Livaneli ve Eşber Yağmurdereli’nin arabuluculuğuyla uzlaşma sağlandı; Eskişehir Özel Tip’teki 102 tutuklu/hükümlüden 20’si Gebze, 82’si Ümraniye’ye nakledilecek.
– Atlanta Olimpiyatları’nda meydana gelen patlamada 2 kişi öldü. Olay yerine koşarak giden TRT kameramanı Melih Uzunyol da kalp krizi geçirerek öldü.
2000- Suriye’nin yeni Devlet Başkanı Beşar Esat ülkesindeki siyasi mahkumların geri kalan cezalarını affettiğini açıkladı.
2001- MHP’nin İl örgütünün bulunmadığı Tunceli’de 2.Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin yapıldığı kent stadyumuna Vali tarafından Devlet Bahçeli’nin posterinin ve “Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz” yazısının asılması binlerce kişinin stada yürüyüşüyle protesto edildi. Çıkan olaylarda 8 polis ve 1 gösterici yaralandı. DSP-MHP-ANAP koalisyonunda Başbakan Yardımcısı olan Devlet Bahçeli’nin posteri valilikçe stadyumdan indirildi.
2002 – Ukrayna’da hava gösterisi sırasında bir savaş uçağının (Su-27) düşmesi sonucu izleyicilerden 77 kişi öldü.
2003- Siyanürlü yöntemle altına karşı mücadele veren Bergamalıların eski başbakan Mesut Yılmaz ve üç bakan hakkında açtığı ve mahkemenin tazminata hükmettiği dava Yargıtay 4’üncü Hukuk Dairesi’nce onaylandı. Mesut Yılmaz ve üç bakan Bergamalı köylülere toplam 47 milyar tazminat ödeyecek.
2004- AİHM Türkiye’yi güvenlik güçlerinin açtığı ateşle öldürülen İrfan Ağdaş’ın yaşama hakkını engellediği için ailesine 15 bin euro, ifade özgürlüğünü engellediği için yazar Ertuğrul Kürkçü’ye 5500 euro ödemeye mahkum etti.
2005- 12 Mart 1995 yılındaki Gazi olaylarında yaşamını yitirenlerin aileleri AİHM’ye açtıkları davayı kazandı. Türkiye olaylarda can veren 17 kişinin yakınlarına toplam 510 bin euro tazminat ödemeye mahkum oldu.
2006- Yazar Perihan Mağden,üç yıl hapis istemiyle yargılandığı davada beraat etti. “Vicdani red bir insan hakkıdır” başlıklı yazısında ‘halkı askerlikten soğuttuğu’ gerekçesiyle Genelkurmay suç duyurusunda bulunmuş ve dava açılmıştı.
2007- Afganistan’ın güney bölgesinde NATO ve Afgan güçlerinin Taliban militanlarına yönelik operasyonlarında 60 sivil öldü.
– DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Seren, 56 yaşında öldü.
2008 – Güngören’deki bir caddede vatandaşların yoğun olduğu akşam üzeri meydana gelen iki patlamada 17 kişi öldü, 154 kişi yaralandı. Düşük şiddetli patlama üzerine, ne olduğunu anlamak için olay yerine toplananlar ikinci patlamanın kurbanı oldu.
– KESK İstanbul Şubeler Platformu, çeşitli partiler ve 78’liler Girişimi üyeleri Galatasaray’da toplanarak Ergenekon operasyonlarında 12 Eylülcülerin de yargılanmalarını istedi.
2009- Merkez Postanesi önünde toplanan TAYAD ve çeşitli örgütler Adana Çukurova Tıp Fakültesi Hastanesi’nde mahkum koğuşunda kalan kanser hastası tutuklu Güler Zere’nin serbest bırakılmasını istedi.
2013- Mısır’da güvenlik güçlerinin darbe karşıtı protestoların yapıldığı Rabiatul Adeviyye Meydanı’ndaki göstericilere müdahalesi sonucu 200 kişi öldü, 4 binden fazla kişi yaralandı.
– Somali’nin başkenti Mogadişu’da Türk Büyükelçiliği’nin ek binasına düzenlenen bombalı saldırıda Amasya Emniyet Müdürlüğünde görevli özel harekat polisi Sinan Yılmaz öldü, 3 polis memuru yaralandı.
– Iron Maiden’ın Beşiktaş İnönü Stadı’ndaki konserinde Gezi Direnişi de vardı; “The Prisoner” şarkısı çalınırken “Her yer Taksim her yer direniş” sloganları yükseldi.
Memet Ali Alabora hakkında “Mesele sadece Gezi Parkı değil arkadaş, sen hala anlamadın mı? Hadi gel” tweet’i nedeniyle başlatılan iki ayrı suç duyurusuyla başlatılan soruşturmalar takipsizlikle sonuçlandı.
2015- Muş Malazgirt İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Arslan Kulaksız, eşi ve kızının da yer aldığı otomobile PKK’lılar tarafından düzenlenen silahlı saldırıda öldürüldü.
Bağcılar’da bir evde”canlı bomba olduğu”iddiasıyla polislerce infaz edilen Halk Cepheli Günay Özarslan’ın cenazesinin defnedilmesini polis 3.günde de engelledi. Çatışmalarda polis Gazi Cemevi’ne de gaz attı. Gazi Mahallesi’ndeki çatışmada 1 polis hayatını kaybetti.
Barış Bloku’nu oluşturan 107 örgütün çağrısıyla İstanbul/Aksaray’da kitlesel basın açıklaması yapıldı.
İstanbul’da “metro ve metrobüs duraklarına terör örgütlerinin 5 araçla bombalı saldırılarda bulunacağı”na dair Emniyet’in yazısı sosyal medyaya sızınca kentte panik yaşandı.
– Cumhurbaşkanı Erdoğan 25.Dönem TBMM Başkanlık Divanı üyelerini Saray’da kabul etti. Ziyarete AKP ve MHP’li üyeler tam kadro katılırken CHP ve HDP’liler katılmadı.
2016- Kanun Hükmünde Kararname Resmi Gazete’de yayımlandı. İçlerinde Zaman, Taraf Gazetesi, Samanyolu TV, Cihan Haber Ajansı’nın da olduğu 3 haber ajansı, 16 televizyon, 23 radyo, 45 gazete, 15 dergi ile 29 yayınevi ve dağıtım kanalı kapatıldı.
Yorumlar kapatıldı.