İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belleğimizde: 28 Mart

1854 – Kırım Savaşı: Fransa Rusya’ya savaş açtı.

1868 – Maksim Gorki doğdu.

1870- Osmanlı Devleti, Bulgar Kilisesi’nin bağımsızlık hakkını tanıdı.

1910- İstanbul’da ilk trafik kazası oldu. Bir kişi yaralandı.

1919- İtalyanlar Antalya’yı işgal ettiler.

1920 – Kilis’ten 26 mart sabahı hareket eden Fransız kuvvetleri, Kilis-Antep yolunu kapatan Teğmen Şahin komutasındaki milli kuvvetlerle çarpıştı. Şahin Bey öldürüldü. Fransız kuvvetleri Antep’e girdi.

1930 – Türk Devleti yabancı ülkelerden Türk şehirleri için Türkçe adlarını kullanmalarını resmen talep etti. Bu tarihten sonra posta idaresi Angora veya Constatinople olarak adreslenmiş mektupları Ankara ve İstanbul’a ulaştırmadı

1933 – Hitler, Yahudileri ve Yahudilere ait mağazaları boykot için emir verdi.

1939 – Madrid, General Fransisco Franco’nun faşist güçlerinin eline düştü. Cumhuriyetçi direnişi, 2.5 yıldır süren sürüyordu. İspanya İç Savaşı sona erdi.

1941- İngiliz yazar Virginia Woolf Sussex’te evinin yakınında, Ouse Irmağı’nda intihar ederek öldü.. Cesedi hiç bir zaman bulunamayan Woolf, 1882’de Londra’da doğmuş, hiç okula gitmeden evde eğitim görmüş ama yüzyılın edebiyat dehalarından biri olarak kabul edilmişti. En tanınan romanları arasında Mrs. Dalloway, Dalgalar, Deniz Feneri, Orlando ve Kendine Ait Bir Oda sayılabilir.

1943- Rus besteci Sergey Rahmaninov öldü. 

1944- Adapazarı ve civarında 2 bin 831 kişinin öldüğü büyük bir deprem oldu. Mısır Kralı Faruk deprem felaketzedelerine 1000 Mısır lirası yardımda bulundu.

1946 – Juan Peron, Arjantin Cumhurbaşkanı oldu.

1962 – Ekim 1960’da askeri yönetimce görevlerinden uzaklaştırılan 147 öğretim üyesinin görevlerine dönmelerine olanak sağlayan kanun, Millet Meclisi’nde kabul edildi.

1963 – 22 Mart’ta sağlık nedenleriyle tahliye edilen eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın serbest bırakılması tepkilere yol açınca cezasının ertelenmesine ilişkin karar kaldırıldı.

1965 – Amerika Birleşik Devletleri’nde Alabama’da Martin Luther King’in önderliğinde 25 bin kişi sivil haklar için yürüdü.

1966 – Nazım Hikmet’in Dört Hapishaneden adlı kitabı toplatıldı.

– İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyeleri de bir bildiri yayınlayarak Muhsin Ertuğrul’un Şehir Tiyatroları’ndan uzaklaştırılma hamlesini protesto etti.

– Kontenjan Senatörü Cevdet Sunay Türkiye’nin 5. cumhurbaşkanı seçildi.

1970- Dağıttıkları broşür ve yapıştırdıkları afişlerlerle “Askerleri suç işlemeye tahrik ettikleri” gerekçesiyle Dev-Genç üyesi 6 SBF öğrencisi için gıyabi tutuklama kararı verildi. Dev-Genç Başkanı Atilla Sarp da Kara Kuvvetleri Mahkemesi’nce tutuklanmıştı.

– Ege’de şiddetli bir deprem oldu. Kütahya’nın Gediz ilçesinde evlerin yüzde 80’i yıkıldı, 1086 kişi öldü.

1971- 1969’da katledilen Taylan Özgür’ün kardeşi Tarhan Özgür, Taşkışla Parkı’nda otururken bir arabadan açılan ateşle ağır yaralandı.

1972- 27 Mart akşamına kadar Kızıldere köyünde bir ağılda saklanan Mahir Çayan ve arkadaşları gece 3 rehineyi alıp Muhtar’ın evine geçti.

– Ankara Savcılığı’nın, Deniz’lerin ölüm cezalarının infazına dair görüş istediği Sıkıyönetim Mahkemesi “infazların yapılması” yönünde karar aldı. THKO Davası’nda Askeri Savcı, Nahit Tören ve 3 sanık için ölüm cezası, 13 sanık için de çeşitli hapis cezaları istedi.

– Şili’de Devlet Başkanı Allende’yi devirmeyi planlayan emekli ve muvazzaf askerlerden oluşan bir örgüt ortaya çıkarıldı. 

1973- ”Baba” (1972) filmindeki rolüyle en iyi erkek oyuncu dalında Oscar ödülüne layık görülen Marlon Brando, sinema sektörünün Kızılderililere karşı tutumunu protesto ederek, ödülü reddetti.

– Mahkumiyet kararı Askeri Yargıtay’ca tekrar bozulup tahliye edilen SBF eski dekanı Prof.Mümtaz Soysal, 3 hafta önce tekrar göreve başladığı SBF’de birinci sınıfta ilk dersini verdi.

1974- Ankara’da Cumhuriyet Savcılığı başrolünde Fransız oyuncu Alain Delon’un oynadığı Yasak Duygular adlı filimin gösterimini müstehcen olduğu gerekçesiyle yasakladı.

1975- Aralarında Sadettin Bilgiç’in de bulunduğu 9 milletvekili, kurulacak Milliyetçi Cephe hükümetine destek vermek için Ferruh Bozbeyli’nin Demokratik Parti’sinden istifa ettiler.

1976- Avrupa işçi sendikaları konfederasyonları yayınladıkları ortak bildiriyle, Aleksandr Soljenitzin’in İspanya’yı ziyaretinde yaptığı TV konuşmasında Franco rejimini övüp demokrasiye geçiş sürecinin dizginlenmesini önermesi “kendi davasına ihanet”olarak nitelenip kınandı.

1977 – İzmir Buca Cezaevi’nde isyan çıktı, 20 mahkum kaçtı.

1980- Ankara’da DİSK Araştırma Merkezi’nde polisler arama yaptı, arama sonrasında Araştırma Merkezi Başkanı Prof.Sadun Aren gözaltına alındı.

– Kayseri’nin Develi ilçesine bağlı Ayvazhacı köyünde, sel nedeniyle meydana gelen toprak kayması sonucunda 60 kişi öldü.

1981- Devlet Başkanı Kenan Evren (27 Mayıs ve 1 Mayıs’ın tatil olmaktan çıkarılmasına dair): ”27 Mayıs bayramını vatandaşlar arasında kardeşlik sevgisini yerleştirmek için kaldırdık. 1 Mayıs bahar bayramıdır, ama komünistlerin gövde gösterisi yaptığı bir bayram haline gelmişti.”

1983- Türkiye İşçi Köylü Partisi (TİKP) Davası’nda Genel Başkan Doğu Perinçek savunmasını yapmaya başladı: ”Bu dava, devletin TİKP hakkındaki yasal değerlendirmesine karşı yasadışı güçlerin tertiplerle devleti yanıltması sonucu doğmuştur.”

– Cumhuriyet’in başyazarı Nadir Nadi ile Yazı İşleri Müdürü Okay Gönensin’in Nadir Nadi’nin bir yazısından dolayı yargılanmasına devam edildi.

1984 – Asgari ücret yüzde 52.39 oranında artarak 24 bin 525 lira olarak belirlendi. 16 yaşından küçükler için bu rakam 16 bin 875 lira. Türk-İş, yeni asgari ücreti olumlu karşıladı.

– 107 sanıklı Antalya Kurtuluş Davası’nda 4 sanık ölüm, 4 sanık müebbet, 66 sanık 2-20 yıl arası hapis cezasına çarptırıldı.

– Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Dr.Gündüz Vassaf, son olarak 3 Mart 1984’de yayınlanan YÖK Sicil Yönetmeliği’nin üniversitede kalmayı olanaksız kıldığını bildirerek üniversitedeki görevinden istifa etti.

– Şili’de diktatör Pinochet’in istifası talebiyle gösterilerin sürdüğü üç büyük kentte, ağırlıklı olarak işçiler ve öğrencilerden oluşan göstericilerle polisler arasında çıkan çatışmalarda 5 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı.

1987- Rabıta’nın Genel Sekreter Yardımcısı Cumhuriyet’e konuştu: “Burada problemin ne olduğunu anlayamıyorum. Dünyada 1.200 imamın aylığını ödüyoruz. İmam ataması yaparken de, ülkelerinin iç politikasına karışmamalarını talep ediyoruz.”

1988 – lrak ordu güçleri, Karadağ çevresindeki Belka, Dukan, Vuryan, Sole, Xirnukan, Banimor, Kalaga, Peytul, Rabat, Jala, Dereje, Deruyan, Darberu, Dolan ve Kazankaya köyleri bombaladı. Bu saldırılarda yüzlerce sivil Kürt hayatını kaybetti, binlercesi de yaralandı.

1989- TEKEL’de toplusözleşme uyuşmazlık süresi dolunca Adana, Cibali, Cevizli ve Bomonti fabrikaları işçileri yemek boykotu yaptı. İstanbul Karayolları 17.Bölge Müdürlüğü işçileri yemek boykotu sırasında işyerinden topluca Levent’teki fırına gidip aldıkları ekmeklerle işyerine döndü.

1990- Bir süredir F.Alman ARD televizyonu için Güneydoğu’da incelemelerde bulunan yazar Günter Wallraff, Diyarbakır kapalı ve özel tip cezaevlerini gezerek Cumhuriyet Başsavcısı’ndan bilgi aldı.

1989- Türkiye genelinde kamu işyerlerinde yemek boykotu, toplu viziteye çıkma, işi yavaşlatma, vb. eylemler artıyor.

1991- lrak ordu güçleri, Kerkük’e bağlı Altunköprü kasabasında Türkmenleri katliamdan geçirdi.  Hewlér, Kerkük ve Musul üçgeninde yer alan ve ağırlıklı Türkmenlerin yaşadığı Altunköprü kasabasında lrak ordusunun gerçekleştirdiği katliamda en az 102 Türkmen hayatını kaybetti.

1995 – Kristal-İş Sendikası ile Cam İşverenleri Sendikası arasında yürütülen ve Şişe Cam’a bağlı 10 cam fabrikasında çalışan 7500 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine bu işyerlerinde grev başladı.

– Kanal 6 TV’de Ümit Zileli’nin “Pusula” programına katılan Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanları R.Tayyip Erdoğan ve İ.Melih Gökçek, icraatlarının anlatıldığı 2 bandın gösterimine izin verilmemesi ve soruların yöneltiliş tarzını gerekçe göstererek stüdyoyu terketti.

– Gazi Katliamı sonrasında kayıp olanlardan hala haber alınamazken, bir haftadır bölgede operasyon yapan TEM şubesi ekiplerinin çok sayıda kişiyi gözaltına aldığı, ancak ailelerinin başvurularına İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün herhangi bir yanıt vermediği bildirildi.

– İHD İstanbul Şb.eski yöneticilerinden avukat Eren Keskin, 1993’de Özgür Gündem’de yayınlanan ve daha önce Belçika Parlamentosu’na sunduğu “Dünyanın Kürt Halkına Borcu Var” başlıklı bildiri nedeniyle TMY 8.maddeden 2 yıl 6 ay hapis 300 bin TL para cezasına çarptırıldı.

1996- Atılım Gazetesi muhabirleri ve okuyucularının TEM ekiplerince gözaltına alınmasını protesto İçin Beyoğlu’nda Atılım çalışanlarıyla birlikte baretli basın açıklaması yapan ÇGD YK üyesi Ahmet Şık, polisin yaka numarası taşımasına yönelik kampanya başlattıklarını söyledi.

– Adalet Bakanı Mehmet Ağar, kaldırılması tartışmalarının yapıldığı Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nin artık “ihtisas mahkemeleri” haline geldiğini, 62 yeni DGM daha kurulması gerektiğini söyledi.
Adalet Bakanlığı’nın bütçesi Komisyon’da görüşülürken CHP Milletvekili ve eski İnsan Hakları’ndan Sorumlu Devlet Bakanı Algan Hacaloğlu yeni Adalet Bakanı Mehmet Ağar’a: “Sizin Adalet Bakanı olmanız, yargının bazı sorunlarının çözümü için büyük fırsattır” dedi.

1997- İstanbul’da CHP, ÇYDD, ADD ve ÇHD üyesi kadınlar “8 yıllık kesintisiz eğitim”in hayata geçirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ve TBMM’ye telgraf çekti.

2000 – Hakkında TCK’nın 312. maddesinden kesinleşmiş hapis cezası bulunan İHD eski Genel başkanı Akın Birdal, cezasının infazının ertelenmemesi üzerine cezaevine girdi.  

2001 – Meksika’da yerli hakları için mücadele veren Zapatista gerillalarından bir grup Meksika Kongresi üyelerine konuşma yaptı; yerli halka daha çok siyasi özgürlük, okullarda ve radyoda kendi dillerinin kullanılması ve ellerinden alınan topraklardan elde edilen gelirin paylaşılmasını istediler.

2002 – Beyrut’ta yapılan Arap Zirvesi sonuç bildirisinde “Irak’a saldırı, hepimize sayılır” kararı çıktı. Irak Yönetimi de, Kuveyt’in “bağımsızlığına, egemenliğine ve güvenliğine saygı duyduğunu” ilan etti.

2003- Meclis’teki bütçe görüşmelerinde AKP grubunca verilen bir önergeyle, kamu ihalelerinin en büyük kalemini oluşturan enerji ihaleleriyle Hazine taşınmazlarının satış-kiralama işlemleri Kamu İhale Yasası kapsamı dışına çıkarıldı, bu ihalelerde hükümet belirleyici olacak. Önceki koalisyon hükümetinin IMF baskısıyla çıkardığı ve 1 Ocak 2003’den itibaren yürürlüğe giren Kamu İhale Kanunu’nu 1 yıl süreyle erteletme girişiminden IMF ve Dünya Bankası’nın karşı çıkması üzerine vazgeçen AKP hükümeti, Kanun’da kapsamlı değişiklikler için hazırlık yapıyor.

– Kapatılan DEP’in eski milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak’ın Ankara 1. No’lu DGM’de yeniden yargılanmalarına başlandı.

– Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri, Irak’a yönelik ABD ve İngiltere’nin işgal harekatında CNN vs. medyanın işgal yanlısı tutumunu temsili olarak televizyon yakarak protesto etti.

– İstanbul-Ankara seferini yapan THY uçağı gece kaçırılarak Atina’ya indirildi.uçakta bulunan 203 kişinin arasında milletvekilleri de var. Uçağı kaçıran Özgür Gençaslan Atina’da ikna edilerek gözaltına alındı. 

– Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, Kürtçe isimle ilgili açılan bir iptal davasını reddetti. İsmini özgürce seçmenin temel bir kişilik hakkı olduğunu vurguladı. İsmin düzeltilmesi  ya da değiştirilmesi için dava açılabileceğini açıkladı.

2004 – Yerel seçimler sonucunda Diyarbakır, Batman, Tunceli, Şırnak ve Hakkari’de Demokratik Güç Birliği’nin ezici zafer kazandığı, Tunceli’de seçilen Songül Erol Abdil’in, 81 ilin tek kadın başkanı olduğu açıklandı.

– İngiliz oyuncu, yönetmen ve yazar Peter Ustinov öldü.

2005- Endonezya’nın Nias Adası açıklarında 8.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Büyük hasarın meydana geldiği adada 1000 kişi yaşamını kaybetti.

2006 – Muş’un Şenyayla kırsalında yapılan operasyonda öldürülen 14 PKK’liden altısı Diyarbakır, Adana ve Batman’da toprağa verildi.

Diyarbakır’da gerçekleştirilen cenaze törenine polisin müdahalesi sonucu başlayan ve 4 gün süren olaylar sonucunda 14 kişi yaşamını yitirdi.

– AİHM, Bergama’daki altın madeniyle ilgili ikinci davada da Türkiye’yi tazminata mahkum etti. 2004’teki 10 şikayetçiye 30 bin avro tazminat ödeyen Türkiye, bu kez 315 kişiye toplam 945 bin avro ödeyecek.  

– Fransa’da İlk İş Sözleşmesi’ni (CPE) protesto için genel greve gidildi. Ülke çapında yapılan 130 yürüyüşe 3 milyon kişi katıldı, 400 kişi gözaltına alındı.

– Filistin’de seçimleri kazanan Hamas’ın kurduğu hükümet mecliste 36’ya karşı 71 oyla  güvenoyu aldı. İsmail Haniye başbakan, Mahmut Zehar dışişleri bakanı oldu.

– Başbakan Erdoğan Hartum’da 22 üyeli Arap Birliği zirvesinde düzenlenen ”Medeniyetler Diyaloğu Konferansı”nda konuştu: “Müslümanları, teröre bulaşan bir dinin mensupları olarak göstermek isteyenler var. Biz bu tuzağın içine düşmemeliyiz, düşmeyeceğiz. İslam barış dinidir.”

2009- Tunceli’de yaklaşık 700 kişi, 1994’de Mirik’te yapılan askeri operasyonda “kaybedilen” 7 köylüyü andı.

2010- Yolsuzluk iddiaları nedeniyle Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak açığa alındı.

2011- “Hrant’ın arkadaşları” tutuklu Ahmet Şık ve Nedim Şener’in fotoğrafları ve yasaklanan “İmam’ın Ordusu”nun maketiyle Beşiktaş’a yürüdü.

2012- 4+4+4 dayatmasına karşı Türkiye’nin birçok ilinden Ankara’ya gitmek için yola çıkan KESK’lilerin araçları polislerce durduruldu, bir kısmı ulaşabildi. Ankara, Adana ve İzmir’deki gösterilere polis saldırdı, çatışma yaşandı. Adana’da 74 eğitimci gözaltına alındı.

2013- Roboski’li aileler, olaya ilişkin düzenlenen Meclis Komisyonu raporunu TBMM kapısı önünde protesto etti.

– İTÜ’de 7 ay önce işten çıkarılan 63 asistan için 500 kadar öğrenci ve öğretim görevlisi rektörlük binasını 2 saat süreyle işgal edip oturma eylemi yaptı, rektör yardımcısı ile görüştükten sonra eyleme son verdi.

– Şişli Etfal’de 3 hekimin darp edilmesine karşı İstanbul Tabip Odası, SES ve Devrimci Sağlık-İş üyeleri 2 saat süreyle iş bıraktı.

– Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi 4+4+4 ün 1.yılında İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

2014- F.Mehmet Maçoğlu, Demokratik Haklar Federasyonu’nun desteğiyle Tunceli/ Ovacık’ta TKP’den ilk belediye başkanı olarak seçildi.

– TKP’liler sosyal medyada yayılan “Suriye ile savaşa girilmesine dair ses kayıtları” için suç duyurusunda bulundu.

– Beşiktaş’ta işgal edilen “Berkin Elvan Öğrenci Evi”nin kaymakamlık ve polisçe boşaltılmasına karşı direniş gösterildi.

2015- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine dinleme cihazı konulmasıyla ilgili Romanya’da yakalanan ve iade edilmelerine karar verilen eski emniyet müdürü Sedat Zavar ve eski polis memuru İlker Usta İstanbul’a getirildi.

2017- New York Güney Bölge Savcılığı, Halkbank Genel Müdür Yardımcılarından Mehmet Hakan Atilla’nın iş adamı Rıza Sarraf davası kapsamında New York’ta tutuklandığını duyurdu.

– Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında gözaltına alınan, aralarında gazeteci, emniyet ve jandarma görevlilerinin de bulunduğu 8 şüpheli ”silahlı terör örgütüne üye olma” ve ”anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlarından tutuklandı.

2020- TTB, Sağlık Bakanı F.Koca’ya açık mektup göndererek hastaların Covid-19 test sonuçlarından hekimlerin aynı gün bilgilendirilmesini,koruyucu ekipman ve çalışma düzeninde eksiklik-aksaklık yaratılmamasını, tüm hekim ve sağlık çalışanlarının testten geçirilmesini istedi.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı.