İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belleğimizde: 28 Nisan

1740- Osmanlı Devleti’yle Fransa arasında imzalanan yeni kapitülasyon antlaşması ile eskiden Padişahın hayatı boyunca geçerli olan kapitülasyonlar daha kapsamlı ve sürekli hale getirildi.

1920- Sovyet Sosyalist Azerbaycan Cumhuriyeti kuruldu.

1936- Mısır’da Kral Fuad’ın beklenmeyen ölümü nedeniyle 16 yaşındaki Prens Faruk kral oldu.

1941 – Memurların öğrencilik yapmaları yasaklandı.

– Aşırı Türkçü bir dergi olan Bozkurt dergisinin çıkışına izin verildi.

1945- Partizanlar Nazi işgali altındaki Venedik’i kukla faşist yönetimden kurtardı. İtalya’nın faşist lideri Benito Mussolini ve sevgilisi Clara Petacci İtalyan partizanları tarafından kurşuna dizildi ve cesetleri bir benzin istasyonunda ayaklarından asılarak teşhir edildi.

1954 – Fransız işçi lideri, Nobel Barış Ödülü sahibi Léon Jouhaux vefat etti..

1956 – İstanbul İşçi Sendikaları Birliği Kongresi toplandı. İşçiler “Grevsiz sendikalar, cereyansız ampul gibidir ” dedi.

1960 – İstanbul Üniversitesi öğrencileri, üniversite Merkez binasında hükümet aleyhine gösteri yaptı. Kolluk güçleri, gösterilere müdahale etti. Kolluk güçlerinin üniversiteden ayrılmasını isteyen rektör Sıddık Sami Onar, tartaklanarak Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Gösterilerde, Orman Fakültesi öğrencisi Turan Emeksiz öldü. Ankara ve İstanbul’da sıkıyönetim ilan edildi.

1962 – Ekim 1960’da askeri yönetimce görevlerinden uzaklaştırılan 147 öğretim üyesinin görevlerine dönmelerine olanak sağlayan kanun, Millet Meclisi’nde kabul edildi.

1963 – Topraksız köylüler, Adana’da gösteri yürüyüşü yaptılar.

– Demokrat Parti iktidarının hukuk dışına çıkmasını protesto ederken polis kurşunuyla katledilen Turan Emeksiz ve tankın üzerinden düşerek hayatını kaybeden Nedim Özpolat 3.yılında Beyazıt’ta anıldı.

1966 – Genelkurmay Başkanı Cemal Tural, bir genelgeyle “Komünizmle Mücadele Metodları” kitabının askeri okullar ders programı içine alınacağını açıkladı.

1967- Bilirkişi raporuyla müstehcen olmadığı belirlenen “Kadınlar I-ıh Derse” oyunu, Oraloğlu Tiyatrosu’nda yeniden sahnelenmeye başladı. Oyun “müstehcen” bulunup Valilikçe yasaklandığı için 15 gündür açlık grevi yapan Lale Oraloğlu eylemine son verdi.

1969- Fransa’da yapılan referandumda “hayır” oylarının fazla çıkması üzerine devlet başkanı De Gaulle istifa etti.

1971 – İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı “Akşam” ve “Cumhuriyet” gazetelerini onar gün süreyle kapattı. Bu arada 6 dernek kapatıldı. 83 kişi gözaltına alındı.

1972- Televizyon programlarının seyredilir hale getirilmesi için yerli film gösterilmesi kararı alındı.

1974 – Eski cumhurbaşkanlarından Celal Bayar, milletin kendisine vermediği bir hakkı kullanmayacağını ifade ederek demokrasi ile bağdaşmadığı gerekçesiyle, tabii senatörlük önerisini geri çevirdi..

1975 – Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Bülent Ecevit Erzincan’da taşlı ve silahlı saldırıya uğradı.

– Vietkong’un desteklediği “Ulusal Kurtuluş Ordusu” güçleri şafakla birlikte Güney Vietnam’ın başkenti Saygon’a girmeye başladı.

1976- Tiyatro oyuncusu Muammer Karaca İstanbul’da öldü.

1977- Şişli/Abide-i Hürriyet’te otobüs durağında bekleyen Galatasaray Mühendislik Yüksek Okulu 3.sınıf öğrencilerine ülkücülerce bir arabadan açılan yaylım ateşinde Çiğdem Yıldır hastanede hayatını kaybetti; Mehlika Durgun ve Şükran İşler ile Hasan Gökçe yaralandı.
Erzincan’da Ecevit ve beraberindekilere ülkücülerce silahlı, taşlı, sopalı saldırı yapıldı: 10 yaralı, 19 gözaltı.

– Batı Almanya’da Kızıl Ordu Fraksiyonu üyeleri G. Ensslin ve J.C. Raspe ömür boyu hapse mahkûm oldu.

1978- Afganistan Devlet başkanı Muhammed Davut Han Öldürüldü. General Muhammed Davut Han 1973 yılında SSCB desteğiyle bir darbe yapmış ve krallık yönetimine son vermişti. Fakat ilerleyen zamanda SSCB ile arası açıldı ve 27 Nisan 1978 sabahı General Muhammed Davut Han’a karşı bir darbe gerçekleştirildi. Darbeciler Afganistan Demokratik Cumhuriyeti’ni ilan ettiler. Darbenin liderleri Nur Muhammed Taraki, Hafizullah Amin Babrak Karmal ve General Abdülkadir idi.

1979 – Yasağa rağmen 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlayacağını bildiren DİSK’in Genel Başkanı, Yürütme Kurulu üyeleri ile 1 Mayıs Kutlama Tertip Komitesi ve bazı sendikaların yöneticileri Merter’deki Genel Merkez binası sarılarak Sıkıyönetim’ce gözaltına alındı, sendikalar arandı.

1979- Müjdat Gezen, İsveç’te bir film çekimine gitmek için bindiği uçaktan “Sıkıyönetim’de devam eden bir davası olduğu” gerekçesiyle indirildi.

1980 – Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürü ve Başyazarı Abdi İpekçi’nin öldürülmesinden dolayı tutuklu iken 24 Kasım 1979’da Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaçırılan Mehmet Ali Ağca gıyabında ölüm cezasına çarptırıldı. Ağca’ya yardım eden Yavuz Çaylan ise 3 yıl hapis cezası aldı.

– DİSK, 1 Mayıs’ın kitlesel olarak kutlanmasına getirilen yasakları protesto için 30 Nisan günü DİSK’e bağlı işyerlerinde çalışılmaması ve DİSK Genel Başkanı’nın 1 Mayıs mesajının okunması kararı aldı. 1 Mayıs’ta ise daha önce başvurusu yapılan 6 ilde miting yapılacak. DİSK yönetimi ayrıca, bağlı sendikalarca grev uygulanan işyerlerindeki işçilerle dayanışma amacıyla her işçinin grevdeki işçilere 1 kg. şeker, 1 paket çay ve 1 ekmek götürmesi kararını aldı.
DİSK’in Merter’deki Genel Merkezi’nde bulunan Maden-İş ve Gıda-İş’in matbaaları “silah ihbarı yapıldığı” gerekçesiyle polis ve askerlerce sarılarak arandı, Gıda-İş Başkanı ve 2 YK üyesi sendikacı ile DİSK Basın Yayın Dairesi Müdürü Tevfik Bilgin gözaltına alındı.

– Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı, Ruhi Su’nun Eti Kültür Merkezi’nde vereceği 2 konseri yasakladı.

1981- Tutuklu DİSK yöneticileri 16 Mart 1978 katliamına karşı 20 Mart 1978’de gerçekleştirilen “Faşizme İhtar Eylemi”nden dolayı yargılandı.

1984 – Türkiye’nin Tahran Büyükelçiliği Sekreteri Şadiye Yönder’in eşi, İran ile Türkiye arasında ticaret yapan işadamı Işık Yönder, bir ASALA militanı tarafından öldürüldü.

1985- Cumhurbaşkanı Kenan Evren “Türkiye’de işkence ve fikir suçu yoktur” dedi.

1987 – Yaklaşık 5 yıldır süren Barış Derneği Davası sonuçlandı. Askeri mahkeme 12 sanığa 6 ay ile 4 yıl arasında değişen hapis cezaları verirken, Barış Derneğinin kapatılmasını da kararlaştırdı.
“İnsan Hakları Dosyası-Bin İnsan” adlı kitaptan dolayı yargılanan gazeteci/yazar Erbil Tuşalp ve yayıncı Kemal Karatekin hakkında beraat kararı verildi.
12 Eylül Darbesinin arkasından başlayan ve 2168 gün süren MHP Davası sonuçlandı. MHP Davasında bütün yöneticiler beraat etti. Genel başkan Alparslan Türkeş ise 11 aya mahkum edildi. Bu dava nedeniyle Alparslan Türkeş dört buçuk yıl tutuklu kalmıştı.

– İztuzu kumsalında otel inşaatına karşı çadırda açlık grevi yapan çevrecilerin eylemi 3. gününe girdi.

1988 – Ermeni örgütü ASALA’nın kurucusu Agop Agopyan Atina’da kimliği belirlenemeyen iki kişi tarafından vurularak öldürüldü .

1989 – Petrol Ofisi, Shell Mobil ve BP’de çalışan Petrol-İş üyesi işçiler, toplu vizite eylemi yaptılar.
Türk-İş’e bağlı Yol-İş Sendikası üyesi 120 bin işçi Türkiye genelindeki 800’ü aşkın işyerinde 1-2 saat arasında değişen sürelerle geç işbaşı yaptı.
Tekel işyerlerinde çalışan Tek Gıda-İş üyesi 20 bin işçi, öğle tatilinden sonra 1 saat iş bıraktı.

– Cağaloğlu Meydanı’na yapılan caminin açılışına gelen gruplar, camide yer olmasına rağmen Cuma namazını caddeyi araç trafiğine kapatarak kıldı.

1993 – İstanbul Ümraniye’de çöplük alanı olarak kullanılan Hekimbaşı çöplüğünde biriken metan gazı büyük bir patlamaya neden oldu. Patlama sonucu bölgede bulunan gecekondulardan 13 tanesi çöp yığınları altında kaldı. Evlerde bulunan çoğu çocuk  ve kadın 39 kişi hayatını kaybetti.

– Alacakları için 23 gündür eylem yapan Gaziosmanpaşa Belediyesi işçileri aileleriyle birlikte Adliye’ye yürüyerek Belediye Başkanı hakkında suç duyurusunda bulundu.

– RP’li Eyüp Belediyesi’nden çıkarılan işçiler Belediye Başkanı hakkında Kaymakamlığa suç duyurusunda bulundu. 5 Nisan Kararları’yla kapatılması öngörülen Camialtı Tersanesi’nin işçileri, gerçek vergi rekortmenlerini bordro toplamlarıyla gösterdi.

– Eski ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) görevlisi Aldrich Ames ABD sırlarını Sovyetler Birliği’ne ve daha sonra da Rusya’ya verdiğini itiraf etti.

1995- “Düşünceye Özgürlük” adlı kitabın yayıncıları DGM savcısına ifade vermeye devam ediyor.

1996 – Martin Bryant, Tazmanya’da Port Arthur’da tarihi bir kafeye öğle vaktinde girdi. Yemek aldıktan bir süre sonra 28 yaşındaki saldırgan tüfeğini çıkararak etrafa ateş etmeye başladı ve 35 kişiyi öldürdü, 23 kişiyi de yaraladı. 

1997 – 1993’te imzalanan Kimyasal Silahlar Antlaşması yürürlüğe girdi. Rusya, Irak ve Kuzey Kore antlaşmayı imzalamadı.

– RefahYol koalisyonunun Başbakanı Necmettin Erbakan, Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller ile birlikte katıldığı “Kutlu Doğum Haftası”nın açılışında konuştu: “İnsan soyunun maymun olamayacağı ispatlandı”

1999 – PKK lideri Abdullah Öcalan hakkındaki iddianame belli oldu. İdamı istenen Öcalan, hapiste tutulduğu İmralı Adası’nda cam kafeste yargılanacak.

2001 – TKP(ML)’ye üye olduğu” iddiasıyla Malatya DGM tarafından tutuklanan Hıdır Demir’in (1979- Dersim), ölüm orucu sürecinde getirildiği Sincan F Tipi Hapishanesinde, yaptırımlara uymadığı gerekçesiyle uğradığı saldırıda başından aldığı darbe sonucu, hapishane idaresi tarafından tedavisi engellendiği için yaşamını yitirdiği açıklandı.

2003 – Kıbrıs Cumhuriyeti ile serbest geçişler çerçevesinde 25 binden fazla Rum Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne geçti.

2004- Yasaya aykırı okul, dershane, okul öncesi kurs vb. açanlara verilen cezaların yer aldığı 418.maddenin yeni TCK’da kaldırılması için Adalet Komisyonu’nda önerge veren AKP Ağrı Milletvekili Halil Özyolcu CHP’lilerle tartıştı: ”Fethullah Gülen hareketinden terörist çıkmaz.”

2005- Norveç’te ilk kez bir kadın, erkeğe tecavüz etmekten mahkum edildi. Bergen kentinde görülen davada kadına 9 ay hapis cezası verildi.

2006 – Fransa’da İlk İş Sözleşmesi’ni (CPE) protesto için genel greve gidildi. Ülke çapında yapılan 130 yürüyüşe 3 milyon kişi katıldı, 400 kişi gözaltına alındı.

2015- Cumhurbaşkanı Erdoğan “Nereye çağrılsa gidiyor” diyen HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı yanıtladı: “Evet, ben milletimin çağırdığı her yere giderim. Diyarbakır’da müftü aday, Eskişehir’de eşcinsel aday göstermiyoruz biz.”

2017- New York’ta bir açık arttırmada Türkiye’den kaçırılan 5 bin yıllık kadın heykeli “Guennol Stargazer” yaklaşık 14,5 milyon dolara satılırken, satış müzayede evi dışında toplanan Türkler tarafından protesto edildi.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı.