İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belleğimizde: 28 Şubat

1848- Reformcu Sosyalist Louis Blanc Cumhuriyet’in Çalışma Bakanı oldu; “Çalışma Hakkı” kabul edildi ve “Ulusal Atölyeler” kuruldu.
1856 – Islahat Fermanı ilan edildi.
1863- İlk Osmanlı fuarı İstanbul’da açıldı.
1870- Osmanlı padişahı Abdülaziz “Bulgar Eksarhanesinin” (Rumlardan bağımsız Bulgar Ortodoks Kilisesi) kurulmasına izin verdi.
1876 – Haydarpaşa demiryolu işçileri greve çıktı.
1881- Rus yazar Fyodor Dostoyevski doğdu.
1917- Rusya’da demokratik devrim başarıya ulaştı.
1921 – TBMM’de ilk bütçe kabul edildi.
1926- İstiklal Mahkemeleri’nin görev süresi 6 ay uzatıldı.
1933- Reichstag yanıgınıyla ilgili, Nazi-milliyetçi partiler koalisyonu “ele geçirilen komünist belgelerinin korkunç gerçekleri doğruladığı”na dair bildiri yayınladı. Başbakan Hitler “komünist tehditi nedeniyle”, Cumhurbaşkanı Hindenburg’a Anayasa’nın özgürlükleri garanti eden 7 bölümünü askıya alan bir “KHK” imzalattı
1942 – İstanbul’da karne ile kişi başına verilen günlük ekmek miktarı erişkinler için 300, çocukları için 150 grama düşürüldü.
1943- İki dereceli son seçim yapıldı. İlk kez milletvekili sayısından daha fazla sayıda adayın katıldığı milletvekili seçimleri sonucu, 455 milletvekili içinde, 14 kadın, 4 gayrimüslim ve 21 de Müstakil Grup üyesi bulunuyor.
1945 – Birleşmiş Milletler Beyannamesi Türkiye tarafından imzalandı.
1947– Deniz Gezmiş, Ankara/Ayaş’ta doğdu.
– Tayvan’da halk ayaklanması büyük can kayıpları verilerek bastırıldı.
1953- Türkiye, Yunanistan ve Yugoslavya arasında Dostluk ve İşbirliği Antlaşması “Balkan Paktı” imzalandı.
1971- Dev-Genç Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nden atlayarak intihar ettiği açıklanan H.Altınay’ın “atıldığını” öne sürdü.
– Afyon Lisesi’nde öğretmen A.Dayanık hakkında “sol propaganda”dan soruşturma açılmasına karşı öğrenciler Vilayet’e 10 mt’lik bir dilekçe sundu.
1973- Gazeteci Rahmi Turan ile Necdet Onur, Süleyman Demirel ve eşine hakaretten mahkûm oldular.
– Rauf Denktaş, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanı yardımcısı ve Kıbrıs Türk yönetiminin başkanı seçildi.
1975- Malatya olayları sırasında “halkı tahrik ettikleri” gerekçesiyle Adalet Partisi eski milletvekili Hamit Fendoğlu ile TÖB-DER Yönetim Kurulu üyesi N.Eren tutuklandı.
1978- Orgeneral Kenan Evren genelkurmay başkanı oldu.
1980- Döviz karşılığı askerlik yasa tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi.
1982- Sıkıyönetim, Erol Toy’un “Aydınımız, İnsanımız, Devletimiz” adlı kitabının basımı, dağıtımı ve 1’den fazla bulundurulmasını yasakladı
1983- ODTÜ’de Prof.Dr.Yakup Kepenek ile Doç.Cemal Koç’un görevine 1402 sayılı Sıkıyönetim Yasası uyarınca son verildi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde 3 öğretim üyesi istifa etti.
1984- Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı, 19 Mayıs törenlerinde kız öğrencilerin kısa şort giymelerini yasakladı.
1985 – Yurtdışına uyuşturucu madde göndererek, Türkiye’ye silah getirten ve ASALA’ya yardım ettiği ileri sürülen Behçet Cantürk ve 12 arkadaşı için idam istemiyle dava açıldı.
1986 – İsveç Başbakanı Olof Palme öldürüldü. Başbakan Palme savaş karşıtı ve Üçüncü Dünya ülkeleri yanlısı bir dış siyaset izlemesi ve Vietnam’da Amerika Birleşik Devletleri müdahalesine karşı çıkışıyla biliniyordu.
– Dünya Barolar Birliği başkanvekili ve İstanbul Barosu eski başkanlarından Orhan Apaydın öldü.
1989 – İstanbul Barosu Başkanı Orhan Apaydın o yılki “İnsan Hakları ve Hukuk Ödülünü” açıkladı. Ödül dışkı yedirilen Yeşilyurt köylüsüne verildi.
– Üniversitede polisin görev yapmasını protesto için yürümek isteyen Yıldız Üniversitesi öğrencilerine müdahale edildi: 110 öğrenci gözaltına alındı.
– Ortaköy Kültür Merkezi’nin kapatılmasını protesto ederken gözaltına alınanlardan 29 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
1990- SSCB’de Yüksek Sovyet’te kabul edilen “Toprak Yasası”na göre; toprağın mülkiyeti devlette kalmasına karşılık, kullanma hakkı “babadan oğula” geçebilecek, köylü toprağı istediği gibi işleyip, ürününü pazarda satabilecek.
1991 – Irak müttefiklerle ateşkes antlaşması imzaladı. Irak’ın 6 ay 25 gün süren Kuveyt’i işgali son buldu.17 ocakta başlayan Irak’a yönelik Çöl Fırtınası harekatı, Irak’ın Kuveyt’ten çekilmeyi kabul etmesinin ardından imzalanan ateşkes antlaşmasıyla son buldu.
– Aytaç Arman, İlyas Salman, Nur Sürer, Halil Ergün, Edip Akbayram, Sadık Gürbüz ve Bilgesu Erenus ABD’nin Irak’a yönelik Körfez Savaşı’na ve ANAP iktidarının desteğine karşı ”izinsiz yürüyüş yaptıkları ve siyasi içerikli pankart taşıdıkları” iddiasıyla DGM’de ifade verdi.
1993- Grevdeki 2.214 Fiskobirlik işçisinden yaklaşık 1.500’ü Ankara’da bir düğün salonunda barınmaya devam ediyor.
1994 – NATO, tarihinin ilk saldırısını Sırplara karşı gerçekleştirdi
1995 – Dersim-Aktülük köyü, Robek mezrasında TİKKO mensubu Yavuz Doğan Bars (1975- Mazgirt) yaşamını yitirdi.
– Sivas’ta öğrencilerin gittiği kafeteryayı 12 kişi bastı. “Oruç yiyorlar” diye sopa ve zincirlerle öğrencilere saldırdı; 7 kişi yaralandı.
İstanbul Ülkü Ocakları Başkanı E.Karakoç: “Üniversitelerdeki olayların ne oruçla ne de devrimci-ülkücü çatışmasıyla bir ilgisi var. Saldıranlar MHP’li değil, ülkücü değil. MHP’li olabilmesi için partiye üye olmaları gerekir. Saldıranlar PKK, Dev-Sol uzantılı kişiler.
– Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri zamlı öğrenim harçlarını ve ülkücü saldırılarını protesto etti.
1996- İçişleri Bakanı ”Manisalı Gençler”e işkence yapılmadığını ileri sürerken Manisa Emniyet Müdür Vekili “TEM’de çalışan polisler ABD’de eğitim gören, psikolojik- işkence tekniklerini çok iyi bilen sertifikalı arkadaşlarımızdır. Kime nasıl davranacaklarını iyi bilirler.” dedi.
– Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Sivas Katliamı Davası’nda yargılanan sanıklardan 26’sının cezalarında, “Aziz Nesin’in yazılarında Salman Rüşdi’nin Şeytan Ayetleri’nden alıntılar yaptığı” gerekçesiyle mahkemece yapılan 5 yıllık “tahrik indirimi”ne itiraz etti.
– Türkiye Büyük Millet Meclis’i Genel Kurulu’nda “öğrenci harçlarına hayır” yazılı pankart açan 12 üniversite öğrencisi tutuklandı.
– Anayasa Mahkemesi, PTT’nin T’sinin özelleştirilmesini öngören yasanın Özelleştirme Yüksek Kurulu ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın yetkilerini düzenleyen hükümlerini iptal etti.
1997 – Milli Güvenlik Kurulu hükümete muhtıra olarak kabul edilen 18 Madde’den oluşan bir bildiri yayımladı. Milli Güvenlik Kurulu’nun toplantısında laik devlet ilkesine aykırı hareketlerin arttığına dikkat çekilerek Necmettin Erbakan başkanlığındaki Refahyol hükümetine “irtica”ya karşı bir dizi önlem önerildi. Bu toplantı MGK’nın tarihinin en uzun toplantısı oldu. 8,5 saat sürdü.
– Kitle örgütleri “Sürekli Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık” eylemlerinin sürmesinden yana. İTÜ ve YTÜ’de öğrenciler oylama yaptı.
– İstanbul Üniversitesi’ndeki ülkücü saldırısını Beyazıt Meydanı’nda protesto etmek isteyen öğrencilerden 15’i gözaltına alındı.
– İzmir Barosu üyesi 25 avukat Akit gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak hakkında, Le Figaro Gazetesi’ne verdiği demeçte Atatürk’ü diktatör olarak niteleyip Türkiye’yi Avrupa’nın maymununa çevirdiği yolundaki sözlerinden dolayı suç duyurusunda bulundu.
1999- İHD’nin 1998 yılı işkence raporu: 189’u kadın ve 26’sı çocuk olmak üzere 577 kişiye işkence yapıldı, 228 kişi siyasi nedenlerden dolayı işkence gördü.
2000- Birleşik Arap Emirlikleri’nde şeriat mahkemesi, Endonezya uyruklu hamile bir kadını zina suçundan taşlanarak ölüm cezasına (recm) mahkum etti.
2001- Rusya ile Güney Kore, nükleer füzelerin sınırlandırılmasını öngören BM anlaşmasını teyit eden bir deklarasyon imzaladı.
– Ulusal Bank’a el konuldu.
2002 – Hindistan’ın Ahmedabad kentinde Hinduların ateşe verdiği, Müslümanlara ait evlerde 55 kişi öldü. Bir gün önce de, müslümanlarca yakılan trende, çoğunluğu Hindu hacılardan oluşan, 58 kişi can vermişti.
2003- 1.5 yıldır Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde tutuklu olan ve 2 gün önce F tipi cezaevlerini protesto için kendini yakan Orhan Uğur (23) hastanede hayatını kaybetti. Orhan Uğur AKP hükümeti kurulduğundan beri 8., ölüm orucu eylemlerinin başlangıcından beri 105.kayıp oldu.
– Ankara 1 Numaralı Devlet Güvenlik Mahkemesi, kapatılan DEP’in dört eski milletvekilinin yeniden yargılanma istemini kabul etti.
– Irak, silah denetçilerinin talebine uyarak El Samud-2 füzelerini imhaya başladı. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, “Bu adım tutumumuzu değiştirmeye yetmez” dedi.
– Irak’taki Türkmenler geçici anayasada resmi tanınma için eyleme geçti. 92 Türkmen açlık grevi yapıyor, 30 Türkmen kendilerini GHK binasının önüne zincirledi. Ulusal Türkmen Hareketi Kerkük’te genel grev başlattı.
– ABD Temsilciler Meclisi,insan kopyalamayı yasaklayan yasa tasarısını kabul etti.Yasayı çiğneyenler 1 milyon dolar para cezası ödeyecek.
2005- Bağdat’ın güneyindeki Hille’de ulusal muhafız ve polis olarak çalışmak için sağlık raporu alan kalabalığa bomba yüklü bir araçla saldırı düzenlendi; 125 kişi öldü, 150 kişi yaralandı.
2006 – İrlandalı U2 grubunun tüm üyelerine, Uluslararası Af Örgütü’nün 2005 yılı “Vicdan Elçisi” ödülü verildi.
– Avusturya’da yakalandıktan sonra Türkiye’ye iade edilen ”çıkar amaçlı suç örgütü elebaşı” Alaattin Çakıcı, ”borsacı Adil Öngen’i öldürmeye azmettirmek” suçundan 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı
2007- 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in, bir gazetede yer alan ”Türkiye ileride eyalet sistemine geçebilir” şeklindeki açıklamaları tepkilere neden oldu.
2008- Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı “Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu” bileşeni sendika ve meslek örgütlerince Kadıköy’de yürüyüşle protesto edildi.
2010- Köyceğiz/ Yuvarlakçay Irmağı’na kurulacak HES’e karşı köylülerin “nöbet”i 62.gününe girdi.
2011- Almanya’da Merkel ile buluşan Başbakan Erdoğan: ”NATO’nun ne işi var Libya’da? Bakın Türkiye olarak biz bunun karşısındayız, böyle bir şey konuşulamaz, böyle bir şey düşünülemez. Libya Libyalılarındır. Kimse kalkıp da o ülkedeki petrol kuyularının hesabını yapmasın.”
2012- İHD ve Halkevleri üyeleri, Taksim’de yapılan “Hocalı Katliamını Anma Mitingi”ndeki ırkçı-şoven dövizler, sloganlar ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in yaptığı konuşmadan dolayı Bakan ve Tertip Komitesi hakkında suç duyurusunda bulundu.
2013- Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu, Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapılması planına onay verdi. Taksim Dayanışma Platformu açıklama yaptı: “Koruma Yüksek Kurulu kimi, neyi koruyor?”
– Roma’da yapılan “Suriye Halkının Dostları” toplantısında ABD, AB, İtalya, Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye protesto edildi.
– İstanbul Üniversitesi’nde AKP Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz’un da katılacağı “28 Şubat” konulu etkinliği protesto eden öğrenciler polisle çatıştı.
– Kızıldere Katliamı’nı protesto edip “Dev-Genç Marşı”nı söyleyen 15 kişi hakkında dava açıldı.
2014- 17 Aralık Yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan Reza Zarrab ve Bakan çocuklarının da aralarında bulunduğu 5 kişi tahliye edildi.
– Öğrenci Kolektifleri üyeleri,yolsuzlukları protesto için Kadıköy/Rıhtım’dan Caferağa Spor Salonu’na yürüdü.
2015- Çözüm sürecinde kritik bir açıklama; PKK silahları bırakmak amacıyla olağanüstü kongreyi davet edildi.
– Türk edebiyatının büyük ustası, gerçek adı Kemal Sadık Gökçeli olan Yaşar Kemal, tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 92 yaşında yaşamını yitirdi.
– Kızıldere Katliamı’nı protesto edip “Dev-Genç Marşı”nı söyleyen 15 kişi hakkında dava açıldı.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı.