İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belleğimizde: 29 Haziran

1868- Namık Kemal ve Ziya Paşa tarafından Yeni Osmanlılar Cemiyeti’nin yayın organı olarak düşünülen ‘Hürriyet’ gazetesi, Londra’da yayınlanmaya başlandı.

1871- İlk sendikacılık yasası, İngiltere parlamentosunda onaylandı.

1880 – Fransa Tahiti’yi topraklarına kattı.

1900- Anarşistler İtalya Kralı Umberto’yu öldürdü.

– ‘Küçük Prens’in yaratıcısı, Fransız romancı ve pilot Antoine de Saint-Exupery doğdu.

1923- Fenerbahçe, İşgal Kuvvetleriyle oynadığı “General Harrington” kupasını kazandı.

1925- Doğu İstiklal Mahkemesi’nce ölüm cezasına çarptırılan Şeyh Sait ve arkadaşları idam edildi.

1934- 1930’ların başında ”Dünyanın en yaşlı adamı” olarak Amerika’ya davet edilen Zaro Ağa 157 yaşında öldü. 1777 Bitlis doğumlu Zaro Ağa, nüfus kağıdına göre 157, doktoruna göre 130 yaşında öldü. Otopsi yapıldı; beyni, kalbi, ciğerleri bilimsel araştırma amacıyla çıkarıldı.

1938 – İstiklal Mahkemeleri kararıyla mahkum olanlarla 150’likler adı verilen listede bulunanlar hakkında Af Kanunu TBMM’de kabul edildi.

1939- Eylül 1938’de kurulan Hatay Devleti Meclisi Türkiye’ye katılma kararı aldı.

1951- Nazım Hikmet Bükreş’ten uçakla Moskova’ya gitti. Havaalanı’nda yazar Konstantin Simonov karşıladı ve eşlik etti.

1954- Türkiye Gazete Sahipleri Sendikası kuruldu.

1968- Boykotçu Yıldız Teknik Okul öğrencileri, “çağdaş teknik öğrenime ayak uyduramadıkları” gerekçesiyle bazı öğretim üyelerinin maketlerini yaktı.

1969- Yunus Nadi Armağanı’nı “Türkiye’nin Düzeni” kitabıyla Doğan Avcıoğlu kazandı.

1973- Şili’de solcu Başkan Allende’ye karşı bazı ordu birliklerinin darbe kalkışması bastırıldı: 8 ölü. 

1974- Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan “Çocuklara çatal tutması değil, Cenab-ı Hakk’a şükür duası öğretilecek” dedi.

– CHP Tüzük Kurultayı’nda partinin “Demokratik Sol” bir parti olduğunu belirten 2. madde oybirliğiyle kabul edildi.

– Isabel Perón, Arjantin’in ilk kadın devlet başkanı olarak yemin etti. Kocası eski başkan Juan Peron sağlık durumunun bozulması üzerine görevlerini bırakmıştı, iki gün sonra da öldü.

1976- Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Pencere” adlı filmiyle Gümüş Portakal ödülünü alan yönetmen Ali Özgentürk Sansür baskısından yakındı.

– Seyşel Adaları, Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını kazandı.

1977- Divriği demir çelik tesislerinde grev başladı.

1978- Yurt açılması talebiyle İTÜ Gümüşsuyu binası önündeki spor salonuna 10 gün önce öğrencilerin kurduğu çadırlar 500 asker ve 300 polisin baskınıyla söküldü: 272 gözaltı.

– Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Alparslan Türkeş “Önce sağı ezmek, sonra solla mücadele etmek görüşünden çılgın, adi, aşağılık düşünce olamaz ” dedi.

1980- 40 ülkücü, Tokat’tan Ordu/Aybastı’ya tuğla getiren 2 kamyonu, Tokat-Reşadiye’ye bağlı Bozcalı beldesinde durdurarak solcu 2 PTT memuru ile kamyon şoförlerini silahla katletti. Öldürülenlerden PTT memuru Saim Güner’in Aybastı Halkevi başkanlığı yaptığı, diğerlerinin adlarının Mustafa Özer ve Mehmet Epikli olduğu açıklandı.

1981- Bir süre önce Cide’deki evinden gözaltına alınan ve rahatsızlandığı için Daday’da hastanede tedavisine başlanan yazar Rıfat Ilgaz salıverildi. 

1982- İsrail Lübnan’ı işgal etti. İsrail Başbakanı Menahem Begin Filistinli gerillaların Beyrut’tan ayrılmasına izin verdi.

1984 – Türkiye ile Sovyetler Birliği arasında karma ekonomik protokol imzalandı.

– Hacettepe Üniversitesi yönetimi, “Aydınlar Dilekçesi”nde imzası bulunan öğretim üyeleri hakkında soruşturma açtı. 

1985- Dersim Hozat’a bağlı Bargini köyü yakınlarında devlet güçleriyle girdikleri çatışmada, TKP/ ML MK-SB üyesi Hayrettin Bakış (Mazgirt- 1957) ile TİKKO mensupları Nihat Topuzoğlu (Ovacık- 1961) ve Metin Eker (Hozat- 1962) öldürüldü. Aynı gün, Dersim Ovacık Eğrikavak köyünde de, devlet güçleriyle çıkan çatışmada TİKKO mensubu Aziz Erkoç öldürüldü.

– Kurucu Genel Başkan Necdet Calp’in tekrar aday olduğu Halkçı Parti Büyük Kongresi’nde genel başkanlığa Aydın Güven Gürkan seçildi.

1987- Başbakan Turgut Özal “Bakanlar Kurulu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Necdet Öztorun’un genelkurmay başkanı olmasını istemiyor” dedi. Emekliliğini isteyen Orgeneral Necdet Öztorun, “Başbakan Özal ile aramda laiklik konusunda görüş farklılıkları var” dedi.

– Özgen ve Jale Binay çifti, kızlarına koydukları ve Nüfus Memurluğu’na kaydını yaptırdıkları “Melis” adı “kültür, örf ve ananelerimize aykırı görüldüğü” için yargılanacak.

– Cem Karaca, 7 yıl sonra Türkiye’ye döndü. Karşılayanlar arasında Z.Livaneli, M.Gezen, E.Akbayram ve T.Selçuk da vardı.

1990- Yugoslavya’da iç savaş büyüyor; federal ordu Slovenya ile Hırvatistan’da bağımsızlık taleplerini bastırmaya çalışıyor.

– Türkiye Yazarlar Sendikası’nın düzenlediği “Düşünceye Özgürlük” yürüyüşü sanatçı, yazar ve gazetecilerin katılımıyla İstanbul Çağlayan’dan Abide-i Hürriyet Tepesi’ne doğru yapıldı. Yürüyüşe SHP milletvekilleri ve İHD Başkanı da destek verdi.

1991- Fransız marksist filozof Henri Lefebvre (90) hayata veda etti. 1928-1958 yılları arasında Fransa Komünist Partisi (FKF) üyesiydi.

1992- Cezayir Devlet Başkanı Muhammed Budiaf öldürüldü.

– Şair, yazar, çevirmen Tahsin Saraç öldü. Saraç 1968 yılında Fransız hükümeti tarafından Legion d’Honneur nişanıyla ödüllendirilmişti.

1995- Anayasa Mahkemesi, 3996 sayılı “Bazı yatırım ve hizmetlerin yap-işlet-devret” modeli çerçevesinde yaptırılması hakkındaki kanunun taraflar arasında imtiyaz teşkil etmeyecek nitelikte sözleşme yapılmasını öngören hükmünü iptal etti.

– Ortaköy Kültür Merkezi’nde aralarında Grup Yorum ve Özgürlük Türküsü elemanlarının da bulunduğu 14 kişi gözaltına alındı. 

– Cerrahpaşa Hastanesi çalışanları, işten çıkarılan 2 sağlık çalışanı için oturma eylemi yaptı.

– Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Ankara’nın Hitit Güneşi amblemini değiştirdi. Ankara’nın yeni amblemi Kocatepe Camii’ni ve Atakule’yi simgeleyen bir tasvir oldu.

1996- Galatasaray’da Cumartesi Annelerinin son 1 aydır engellenen oturma eylemi yine 100’e yakın gözaltıyla sonuçlandı.

1998- İHD İstanbul Şb. “Genel Af İçin Bir İmza” kampanyasını Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi’nin önünde sürdürdü

1999- PKK lideri Abdullah Öcalan, Türk Ceza Yasası’nın 125. maddesi uyarınca ölüm cezasına çarptırıldı.

– “Din Baronunun Kazları” adlı kitabında Fethullah Gülen’e hakaret ettiği iddiasıyla Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Hikmet Çetinkaya ve yayıncı Raif Ertem’in yargılanmasına devam edildi. Verilen mahkumiyet kararı Yargıtay’da bozulmuştu.

2000- Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından düzenlenen “Hak Arama Mitingi”ne 5 bin çiftçi katıldı.

– SES, İstanbul, Ankara ve İzmir’de SSK’daki partizan kadrolaşmayı ve sürgünleri protesto etti. 

– Endonezya’da içinde 500 yolcusu bulunan bir feribot battı, kazada kurtulan olmadı.

2001- Ölüm oruçlarına dışarıdan destek veren İÜ öğrencisi Zehra Kulaksız (23), eyleminin 221. gününde yaşamını kaybetti. 19 yaşındaki kızkardeşi Canan Kulaksız da 15 Nisan’da ölüm orucunun 137. gününde yaşamını yitirmişti.

– Hasan Ocak ve gözaltında kaybedilenlerin mücadelesini omuzlayanlardan Baba Ocak’ın cenazesi Gazi Cemevi’nden toprağa verildi. 

2003- F Tipi cezaevlerinde tecriti protesto için Erdoğan’ın Kısıklı’daki evinin önüne tabut koymak isteyen TAYAD’lılara polis müdahale etti.

2004- Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Devlet Güvenlik Mahkemeleri’ni kaldıran yasayı onayladı.

– NATO zirvesini protesto için Galatasaray’da 2 ayrı grubun yaptığı eyleme polis -3 gündür yaptığı gibi- çok sert müdahale etti. 

– AİHM, kamusal alanda türban yasağıyla ilgili Türkiye aleyhine açılan davada Türkiye’yi oybirliğiyle haklı bularak yasağın meşru temeli olduğuna karar verdi. Mahkeme, laikliğin ve demokratik değerlerin korunmasına yönelik kısıtlama getirilebileceğine işaret etti.
Ege Üniversitesi Hemşirelik Okulu öğrencisi Zeynep Tekin ile İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Leyla Şahin, 1998’de derslere türban takarak girmede ısrar ettikleri gerekçesiyle aldıkları disiplin cezalarına karşı AİHM de dava açmışlar, Zeynep Tekin daha sonra davasını geri çekmişti.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül de, türban nedeniyle üniversiteye kaydının yapılmadığı gerekçesiyle 2002’de AİHM’de Türkiye aleyhine açtığı davayı birkaç ay önce geri çekmişti.

2005- Yayıncı ve öykü yazarı Salim Şengil 92 yaşında öldü. ‘Seçilmiş Hikayeler’ ve ‘Dost’ dergisi ile ‘Dost Yayınları’nın kurucusuydu. Şengil yazar Nezihe Meriç’le evliydi.

2006- Terörle Mücadele Yasası, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edildi.

– İsrail, Filistinli militanlarca kaçırılan askerlerini kurtarmak için Hamas’ın sekiz’i bakan, 20’si vekil 64 yetkilisini tutukladı.

2007- DEP eski milletvekili Orhan Doğan yaşamını yitirdi.

2013- Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla Taksim Meydanı girişinde toplanan kitle Medeni Yıldırım’ın öldürülmesini protesto etti, Gezi Direnişi taleplerini yineledi. Polis kitleyi kalkanlarla İstiklal ve Sıraselviler’e yönelttikten sonra gaz ve plastik mermiyle müdahale etti. Göztepe Parkı Forumu’ndan bir grup, Berkin Elvan’ın yoğun bakımda tedavi gördüğü Okmeydanı Hastanesi’nde ailesini ziyaret etti. Adana/Doğal Park’ta Forum düzenlendi. 

– BDP’li kadınlar, Bingöl’de 16 yaşındaki kıza tecavüzle suçlanan uzman çavuşun tutuklanma talebinin reddedilmesini protesto etti.

2016- Vladimir Putin,Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda hükümeti görevlendirdi.

2018- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, valilere “CHP İl başkanlarını bundan sonra şehit cenazelerinde protokole kabul etmeyin” talimatı veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun iç savaş çağrısı yaptığını söyledi. HDP ise, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği suçunu işlediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı.